odling

När kriget kom till byn …

 

Mördarsniglarna äter rekordsnabbt upp alla godsaker som kommer i dess väg.

Jag är en väldigt fredlig person och tycker att alla har rätt all leva. Om jag hittar spindlar inomhus så dödar jag dem inte utan brukar flytta dem utomhus, detsamma gäller flugor och andra flygfän inomhus. Jag öppnar hellre ett fönster än tar död på dem. Men om något hotar min familj, mina djur eller mina älskade odlingar – då blir jag mordisk.

I alla år har jag varit så mallig för att vi klarat oss, de har funnits runtomkring men aldrig på vår tomt men nu har det hänt, och just nu har vi förklarat krig. Kriget utspelar sig mot dem som är ute efter mina grönsaksodlingar; mördarsniglar, snäckor och andra sniglar. Vi har plockat massor för hand, klippt och skickat dem raka vägen till pärleporten.

Jag vet att jag inte är ensam om detta problem. Har du några bra tips på att bli av med sniglarna – och i synnerhet mördarsniglarna?

 

Snäckorna är ju söta med sina hus – och de är inte så många som mördarsniglarna

//Sofia ♥

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

58 Comments

 • Reply Anonym 25 juni, 2012 at 06:06

  Min Pappa hade problem med de hemska sniglarna men införskaffade en sån där liten självgående gräsklippare och de försvann nästan direkt, likaså gjorde sorkarna. Vet inte om det funkar hos fler men kan ju vara värt att kolla upp! Lycka till!
  Tack för en mycket fin blogg!

  • Reply hildashem.se 25 juni, 2012 at 06:12

   Tack för ditt tips! Vi har faktiskt en sådan gräsklippare och hart varit så malliga över att den minsann har hållit borta sniglarna i flera år … men nu verkar inte ens det hjälpa … Men vi ska nog vinna över sniglarna, gräsklipparen och jag 🙂

 • Reply Hanna 25 juni, 2012 at 06:21

  Vi fick mördarsniglar till vår trädgård förra året, men då var det inte så många i år däremot…
  Kram
  Hanna

 • Reply Ullis 25 juni, 2012 at 06:54

  Usch, jag vet hur det känns. Jag har stora problem här, vi plockar och plockar men det tar aldrig slut. Jag har testat allt men inget verkar hjälpa och odlingen är inte lika kul när den inte får vara ifred. Vi kanske skulle skaffa oss en sådan där gräsklippare…. 🙂

  Lycka till!
  Kramar Ullis

 • Reply Vit dröm 25 juni, 2012 at 07:00

  Usch å fy vad tråkigt, vet att det har blivit ett stort problem för många, tyvärr har jag inget bra tips förutom att plocka och plocka och plocka…
  Mina päron har samma problem och farsan är ute på snigeljakt både nu och då..
  Lycka till med kriget 😉
  Kram Anna

 • Reply Kia 25 juni, 2012 at 07:05

  Hm inga bra råd. det jag gör är att köra över dom med bilen när de ligger på vägen. Annars så har jag klarat mig från en invasion.

  Ha en toppen dag!
  kram Kia

 • Reply Emelie 25 juni, 2012 at 07:05

  Ja vet något som kanske kan passa dig, Sofia! Muskankor! Dom äter sniglarna! En vän har det och det är toppen. Man slipper att plocka, plocka sniglar och det känns mycket bättre mer krigiska och kemiska metoder. Dessutom blir det väldigt goda pannkakor på ankägg!

  • Reply hildashem.se 25 juni, 2012 at 07:23

   Vi pratade faktiskt om sådana ankor i går kväll. Om vi inte vinner detta krig så får vi se om det kanske blir ankor här … och pannkakor älskar jag ju 😉

 • Reply Anonym 25 juni, 2012 at 07:21

  Hahaha! Du skickar dem till pärleporten i alla fall, det är ju inte fy skam 😉

  Sven

 • Reply AnnaMalinska 25 juni, 2012 at 07:24

  Vi har också dessa odjur och det i stora mängder. Tyvärr gör de att lusten att odla minskar då de över en natt kan länsa hela odlingen och det inte finns ett grönt blad kvar. Hände mig förra året. I år odlar jag i balkonglådor som jag ställt högt upp. All charm är borta. Det jag har fått lära mig är att om man har nära grannar så spelar det ingen roll hur mycket man plockar om inte grannarna också gör det. Då ligger odjuren och lurar bakom häcken 🙂 Jag hoppas att ni får ha era härliga odlingar kvar. Nästa år blir det myskankor eller kemisk död för dem i vår trädgård.

  • Reply hildashem.se 25 juni, 2012 at 07:38

   Fy, så tråkigt! Här har vi inga grannar på nära håll så det är bara vi som kan plocka upp dem. Hoppas att ni lyckas bli av med dem 🙂

 • Reply mest virkat 25 juni, 2012 at 07:31

  FY, igår när jag öppnade dörren ut så föll en brun klump ned framför mig och landade på altanen. Splash! Den hade lyckats ta sig upp längsmed väggen och upp över dörren.

  MEN…jag har lösningen på ditt problem. Av mer eller ett misstag har vi kommit fram till vad som är bästa bekämpningsmedlet för mördarsniglar: Grön curry!. De älskar det, men tål det inte. Så åk iväg till närmsta thaihak och köp med currygryta. Slörjet som blir över ställer du ut som det är i sin plastbinge på gräsmattan. Sen fylls den av sig själv av sniglar, som "kilar vidare" när de äter av den. Det är så effektivt att man inte tror det är sant!

  Lycka till!

  • Reply hildashem.se 25 juni, 2012 at 07:34

   Oj, vad otippat men mycket intressant 🙂
   Grön curry ska jag minsann testa. Tack för tipset! 🙂

  • Reply mest virkat 25 juni, 2012 at 07:34

   Kör robotgräsklippare på dagarna och ställ ut curry på nätterna 😉

 • Reply AnnaMalinska 25 juni, 2012 at 07:35

  Vi har också dessa odjur och det i stora mängder. Tyvärr gör de att lusten att odla minskar då de över en natt kan länsa hela odlingen och det inte finns ett grönt blad kvar. Hände mig förra året. I år odlar jag i balkonglådor som jag ställt högt upp. All charm är borta. Det jag har fått lära mig är att om man har nära grannar så spelar det ingen roll hur mycket man plockar om inte grannarna också gör det. Då ligger odjuren och lurar bakom häcken 🙂 Jag hoppas att ni får ha era härliga odlingar kvar. Nästa år blir det myskankor eller kemisk död för dem i vår trädgård.

 • Reply ann 25 juni, 2012 at 08:32

  Vi har haft dem i flere år, i store mængder. Hele familien har gået med rumpen i vejret, hver dag og samlet sammen i en spand med saltopløsning. Til en start hakkede vi dem, men at rende rundt på gräsmatan med bare fødder i mördersnigel-indvolde er hemsk, så vi plocker. omkring opsætninger har jeg strøet groft salt, så der holder sniglerne sig væk.
  I flere år er granträdgårdene ikke blevet passet, så vores arbejde har været uden ende, men det er vendt nu. Den ene granne har odling af grøntsager i sin have og vil ikke ha snegle heller, så vi har mindre i år end nogensinde.
  En veninde til mig sætter burker med øl i haven.Sniglerne elsker øl, men tåler det inte…
  Det går at få bort dom, men det kræver hårdt arbejde hver evig eneste dag…
  God arbejdslyst 😉

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:15

   Tack för du delar med dig av dina erfarenheter. Jag ska jobba hårt för att bli av med detta 🙂

 • Reply Anonym 25 juni, 2012 at 08:53

  Usch ja… hatar sniglarna och har också förklarat krig mot dom!! Jag har testat snigelfällor- burkar med öl och där trillar dom i. Lättöl gillade dom tydligen inte, då var fällorna tomma, men folkölen gick bra 😉 Poolparty!! Sen har jag köpt snigelfritt, små korn som man slänger ut. Dom ska äta dom och sen dra sig tillbaka och dö svältdöden. Vet inte om det har hjälpt, såg idag att skatungarna (mitt andra stora bekymmer i trädgården) gick och plockade i rabatten och jag tror att det var kornen dom plockade i sig- grrrr…. jag odlar inga grönsaker (tack och lov, för dom hade inte funnits kvar antar jag) utan bara blommor osv och jag har försökt satsa på sånt som sniglarna inte går på och det verkar funka bättre. Mer än så har jag inte att bidra med. Förra året klarade vi oss ganska bra, men iår är dom jobbiga, det kanske är olika från år till år?

  Lycka till med förintandet! 😉

  Anna i gbg…

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:14

   Då kör jag nog på starköl för att vara på den säkra sidan. Jag ska göra några öl-fällor vid mina odlingar. Tack för tipset! 🙂

 • Reply Anette Ryan 25 juni, 2012 at 09:49

  Här kommer mer tips på strategisk krigföring 😉
  Vi har sniglar men jag vet inte om de faller under kategorin mördarsniglar. De vi har äter trots allt en del men inte allt. Jag brukar köpa något slags "pellets" som jag strör runt om plantor och det funkar. Har också hällt salt på dem då det liksom "förintar" dem på fläcken. Vet inte om man kan hälla ut salt rutnom odlingen och när de så kryper dit och då kommer i kontakt med saltet att de kanske smälter? Fast om det är skadligt på andra sätt vet jag inte.
  Sedan brukar "trädgårdsprogramen" på TV tipsa om att hälla öl i en skål/fat och ställa runt om i landet. Sniglarna gillar lukten (precis som den gröna curryn) men det blir fulla och dör av det.
  Som sagt så vet jag inte men det kan väll vara värt ett försök.
  Lycka till nu med dina odlingar, för du har ju kämpat och jobbat så länge för dem.
  Kram Anette 🙂

 • Reply Bruno och Mig 25 juni, 2012 at 10:06

  Här är det några enstaka rackare och de låter jag vara i fred. Men salt har jag hört ska vara bra. Både att strö runt rabatter och direkt på snigeln. Och ankor som Emelie tipsade om. Dom är ju väldans söta på dina fotografier, men jag förstår att du vill bli av med dom. Lycka till!

  Kramar Louise

 • Reply Annelie 25 juni, 2012 at 10:14

  Jaaa,uscha dom är verkligen äckliga dom där…;))Än så länge har vi klarat oss som tur är..

  Önskar dig en fin dag nu..
  KRAM/Annelie

 • Reply millandante 25 juni, 2012 at 10:57

  Inget tips alls tyvärr… och inga odlingar heller…:/
  Lycka till, förstår dig precis!!

  Kram

 • Reply FlickornaLundgren 25 juni, 2012 at 11:56

  Är precis som du fredlig och tycker verklign inte om att att ha ihjäl levande varelser. Fast sniglarna är läbbiga och jag vet att de måste utrotas om trädgården skall få vara ifred så gör det lite ont i hjärtat att springa omkring varje kväll och makabert dela alla jag hittar i två delar. Så maken får göra det istället…

  Lycka till iallafall 🙂
  /Anna

 • Reply Fru Westman 25 juni, 2012 at 12:15

  Tack och lov så har vi inga såna här uppe. Jag tycker att dom ser ganska läbbiga ut… 🙁 Men vi har ju mygg så det räcker och blir över…

  Hoppas att du får bukt med problemet – jag skulle också skicka dom direkt till pärleporten!

  Kram

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 25 juni, 2012 at 12:17

  Usch ja, jag är utless på dem! Har provat att plocka och klippa dem och till och med testat ölfällor utan större framgång. Men nu har jag gett upp eftersom jag inte gillar tanken på kemiska gifter i trädgården…

  Min dotter som är 7 år är väldigt morgonpigg och brukar numera gå ut en liten stund när hon vaknar på morgonen (vi andra ligger kvar…) och idag kom hon in och ropade: -Mamma, mamma! Jag såg en mördarsnigel med tre bebisar därute. Och dom var jääättesöööta!

  Jag håller inte med henne. Men jag har gett upp. 🙂 En fin dag önskar jag dig! Och hoppas du får bukt på snigeljävlarna 😉

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:12

   Haha … då blir det jobbigt att ta död på dem efter en sådan kommentar 🙂

 • Reply Life's Silverlining and I 25 juni, 2012 at 12:22

  Men det är ju så trist syn de där, lika trist har det börjat se ut hemma hos oss också i år tyvärr! Kriget är påbörjat. Kram Nilla

 • Reply Helena, Craft and Creativity 25 juni, 2012 at 13:03

  Usch vad trist! Vi har samma problem i vår trädgård. Massor av mördarsniglar. Maken brukar plocka dem och om han är väldigt idog så brukar de faktiskt ge resultat i långa loppet. Men det är tidsödande och tråkigt. 🙁

 • Reply EM (elsamarianne) 25 juni, 2012 at 14:30

  Har tyvärr inga tips, och inga sniglar heller. Vi har ju sk woodland, och det enda som jag odlar är rabarber, gräslök och hallon. Har inte sett en enda snigel, faktiskt, men efter detta oväder så kanske de dyker upp här också…
  Lycka till i kriget önskar elsamarianne

 • Reply MammaElva 25 juni, 2012 at 15:10

  Här finns det massor av sniglar med. Bästa är ju bara att plocka och plocka. Har man tur kan man ta dem tidigt eller till och med hitta äggen. Häll isf kokande vatten på äggen. De lägger oftast sina ägg på ungefär samma ställen år efter år så det undererlättar. Har hört att sniglar hatar koppar så vi har satt koppartråd runt våra planteringslådor och det verkar hålla dem borta. Lycka till!

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:12

   Bra tips om det kokande vattnet, det ska jag komma ihåg om jag stöter på äggen. Tack 🙂

 • Reply Marianne 25 juni, 2012 at 15:38

  Peppar peppar så har vi klarat oss än så länge!
  Vem skulle inte bekämpa sniglar och annat oknytt som besöker ens odlingar!;)
  Kan inte heller döda något i "onödan" utan bär alltid ut spindlar och andra kryp. En och annan fluga går kanske åt med smällaren, med oftast bara om den stör min skönhetssömn annars klarar dom sig rätt bra dom med;)
  Kram

 • Reply Anna 25 juni, 2012 at 18:56

  Usch, vad tråkigt! Hoppas du får bukt på det hela! Själv har vi myrj´krig här hemma!

  Kramen

 • Reply Livet på solsidan 25 juni, 2012 at 19:42

  Jag har en sekatör som bara används till att "mörda" sniglar med. Har oxå alltid enliters plastpåsar i fickorna. Ser jag en mördarsnigel klipper jag den rätt itu med sekatören…och sen ner i plastpåsen. De första 10 var äckliga att klippa itu men nu går det som en dans 😉

  Fast tipset med grön curry var ju verkligen udda! Det ska jag testa…

  Tamara

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:11

   De är verkligen slemmiga och det är så äckligt, men man kanske vänjer sig … det hoppas jag 🙂

 • Reply Lantligt i smultronbacken 25 juni, 2012 at 20:23

  Fy fabian vad äckliga dessa varelser är. Förstår dig till fullo att ni sänder dem till himlen. Hoppas de stannar där också.

  Vi har *peppar peppar* inte dem här, vi bor nog för långt upp i landet.

  Kram Teres

 • Reply Heko 25 juni, 2012 at 21:03

  Jafick höra i helgen att man skulle strö helt vanligt sågspån rund plantorna så ville inte sniglarna ta sig över. Man kan oxå gräva ner burkar som man fyller med öl, så går sniglarna dit och dricker sig fulla och druknar.
  2st miljövänliga tips som ja hoppas hjälper =)

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 06:10

   Miljövänliga tips gillar jag bäst. Tack för detta! 🙂

 • Reply Mitt liv som förskollärare 26 juni, 2012 at 08:53

  Usch ja inte roligt alls. Maken gjorde en bräda full med spikar i förra året, den funkade superbra att gå runt och hacka ihjäl dem med. Kände mig väldigt barabrisk, så i år provar jag nog ölen i en burk tror jag verkar mycket enklare.
  Kram/
  Berit

 • Reply Mitt liv som förskollärare 26 juni, 2012 at 08:54

  Alltså en brädbit som han satte fast längst ned på ett långt skaft, jag har en förmåga att vara lite otydlig ser jag:)Så jag kunde hålla i skaftet.

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2012 at 08:56

   Hihi, jag förstod. Ja, även om de är äckliga så känns det jobbigt att döda dem, tycker jag. Ölen kanske känns bättre 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Anna Scandinavian Cottage 26 juni, 2012 at 18:26

  Hej Sofia!
  Har just hittat din blog idag och sitter bara och läser och läser, den är så otroligt fin och dina magisin är väldigt inspirerande! Så tack för inspirationen!
  Jag och min sambo har ett torp långt in i den Värmländska skogen och som är är har sniglarna inte hittat dit ännu men vad jag har förstått är att snigelstaket av galvaniserat stål skall vara det bästa, sniglarna kan helt enkelt inte ta sig över utbuktningen ( bild visar på länken) och ramlar ner på jorden igen. De kanske inte är de vackraste till dina fina land, men man kanske kan göra dem i järn som rostar fint, om du tycker om det vil säga. Själv bor jag i Köpenhamn och har fått problem med löss i år.. inte kul när blomsterstänglarna ser svarta ut..

 • Reply Laila 26 juni, 2012 at 22:34

  Jag har inte ens en trädgård. Ändå vart jag himla glad när jag gick på en liten stig ner till vår parkering idag.
  En lång svart hederlig skogssnigel! :-O
  Det var inte minsann igår jag såg en sån….

 • Reply Anonym 28 juni, 2012 at 14:27

  Min farmor och farfar hade alltid några små glasburkar med öl i, i sitt trädgårdland. Funkar jättebra på vanliga sniglar iaf. Måste kanske vara lite större burkar för mördarna. 🙂
  Själv har jag stora problem med bladlöss iår. De har snart förstört hela krikonträdet och finns även på körsbärsträd och schersmin.. :/
  Lycka till med snigeljakten! /H.L

  • Reply hildashem.se 28 juni, 2012 at 14:34

   Jag har faktiskt planer på att göra några ölfällor, det skadar ju liksom inte att testa 🙂

   Så himla tråkigt att du fått bladlöss. Hoppas att du blir kvitt dem.

 • Reply Anonym 29 juni, 2012 at 12:25

  Många bra tips har du fått ang mördarsniglarna, men glöm inte att vinbärssniglarna äter väldigt bra de med….
  Jag har minst lika stora problem med dem!

  • Reply hildashem.se 1 juli, 2012 at 12:14

   Nej, de kan vara lika besvärliga. Dock har jag inte så många här ännu … 🙂

 • Reply Anonym 30 juni, 2012 at 22:14

  Nemaslug!! Det er et produkt bestående av nematoder som dreper sneglene. Men man skal ikke følge bruksanvisningen på pakken. Derimot skal man plukke en masse snegler som man så drukner i nematodeblandingen. Deretter klipper man sneglene i to og legger dem på et et sted i hagen der man vet det er mye snegler. Resten av nematodeblandingen heller man over de døde sneglene. Så kommer "kompisene" og spiser sine døde venner og får nematodene i seg på kjøpet! Slik sprer man de (for mordersneglene) dødelige nematodene i økosystemet. Prøv det!! Dette sies å være den hittil mest effektive måten å bekjempe mordersnegler på.

  Ellen

  • Reply hildashem.se 1 juli, 2012 at 12:14

   Nemaslug … det får jag kolla upp, det låter väldigt bra! Tack för tipset 🙂

 • Reply Anonym 30 juni, 2012 at 22:16

  Ja, og ikke å forglemme – nemaslug er økologisk godkjent!! 🙂

  Ellen igjen

 • Reply Vita möbler och barnbus 1 juli, 2012 at 08:03

  Hej finaste du!

  Jag vet inte om du fått detta tipset….det var ju sååå många kommentarer att läsa 😉
  MEN….min pappa tipsade mig om att ställa ut små skålar med öl?!?? vilket dessa små djur inte kan motstå utan kryper gärna ner och stannar där!
  Jag har provat många gånger och det fungerar riktigt bra 🙂

  Hoppas att du får ha dina odlingar i fred i fortsättningen!

  Ha en fin dag
  Kram//Anja

  • Reply hildashem.se 1 juli, 2012 at 12:15

   Tack, detta tips har inkommit tidigare och verkar vara riktigt bra. Jag ska ta till det 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Alma 13år 1 juli, 2012 at 11:05

  Hej!
  Tack för all inspiration du ger oss bloggläsare varje dag;)
  På landet tar vi salt på dem så dör sniglarna direkt.. Testa!!!
  Kram Alma

  • Reply hildashem.se 1 juli, 2012 at 12:16

   Tack själv Alma för att du besöker mig. Tack också för tipset om saltet 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Vilda Hilda 2 juli, 2012 at 20:32

  Hej!
  Har samma problem här. Nu till ett äckligt men effektivt tips! Knippsa sniglarna med en sekatör och låt dem ligga kvar eller ev samla dem till en liten hög. Sniglarna älskar att äta upp varandra så det dröjer inte lång stund innan alla snigelkompisar är där och äter sig mätta. Då är du såklart där och knippsar dem med. Det bästa är att om du inte hinner knippsa kompisarna så äter de sig i alla fall mätta och lämnar växterna ifred. Har snigelhögar här hemma som alla bara dras till. Som sagt var: Äckligt, men effektivt!
  Tack för finfin blogg!
  Helen

 • Reply Axelina 4 juli, 2012 at 20:14

  Jag är nybliven husägare och har nyligen tagit död på mina första sniglar. Jag klippte dem med en sax. Äckligt som sjutton. Vet en kollega som lägger dem i en burk med salt så de löses upp till nån äcklig sörja, förstår inte hur man kan göra det, då klipper jag dem hellre….:S

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.