hållbart liv

Nu är det slut på resurserna

Nu är dagen här! Den dag på året då vi börjar leva på lånade resurser. Snabbare än någonsin har vi spenderat naturens budget för ett helt år. Resten av året lever vi alltså på naturresurser som tas från vår framtid och kommande generationer.

Denna dag kallas för Overshoot Day och infaller i år tidigare än någonsin. Det betyder att vi på rekordtid har använt upp lika mycket naturresurser som jorden klarar av att producera på ett helt år.
Fram till mitten av 70-talet levde vi globalt sett inom planetens gränser, men sedan har det eskalerat. I Sverige lever vi nu som om vi hade 3,7 planeter till förfogande – och det är våra koldioxidutsläpp som är den största boven i dramat.

Vad kan vi som enskilda människor göra för att minska koldioxidutsläppen? 

 • Minska de fossila bränsleutsläppen genom att välja tåget, cykeln, kollektivtrafik eller samåkning. Har man bil som man måste köra så kan man på på Vägverkets hemsida lära sig att köra sparsamt.
 • Äta mer grönsaker och mindre kött. Nötkött ger totalt upphov till utsläpp motsvarande omkring 26 kg koldioxid per/kg, kyckling runt 3 kg, och spannmål och baljväxter omkring 0,5 kg per kg tillagad produkt.
 • Minska matsvinnet genom att äta upp all mat vi köper hem – vi slänger i genomsnitt 81 kg mat per person och år.
 • Ersätt dina vanliga glödlampor där hemma med lågenergilampor.
 • Dra ur sladdar när de inte används, låt exempelvis inte laddaren till din mobiltelefon sitta kvar i väggen, vilket även kan vara en säkerhetsfråga då de kan leda till bränder.
 • Sopsortera och återvinna glas, metall, plast, batterier och papper.
 • Skaffa tygkassar och slipp havet av alla plastkassar som du får dina produkter i när du handlar. Plast är både kostsamt för miljön i produktionen och svårt att bryta ned för naturen när vi inte längre behöver den där påsen.

En kan inte göra allt, men alla kan göra något och tillsammans blir det mycket.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Åsa 13 augusti, 2015 at 09:55

  Usch, jag tycker det är skrämmande läskigt att vi lever som vi gör. Jag försöker dra mitt strå till stacken med återvinning och -användning, köper mkt begagnat, tänker på energiförbrukning, köper närodlat och -proucerat. Jag tror som du, ingen kan göra allt men alla kan göra något!

 • Reply Vajb 13 augusti, 2015 at 21:04

  Så hemskt att det är så och verkligen viktigt att lyfta fram!

 • Reply Yvonne Blom 13 augusti, 2015 at 21:57

  Det tråkiga är att det lilla Sveriges befolkning kan göra sett till hela världens konsumtion är väldigt lite. Visst ska alla dra sitt strå till stacken, men det gäller att ALLA länder ser till att göra det. Tänk bara på alla kineser t.ex. som vill ha bil nu när de har fått ekonomisk möjlighet, följt av många andra länder. Och fabriker som släpper ut koloxid och annat skit. Man kan verkligen bli tokig när man tänker på hur vi människor behandlar moder jord och varandra. Världens ledare måste ta krafttag med miljön.
  Ha det fint! Kram

 • Reply Choices by Annie 14 augusti, 2015 at 07:16

  Viktigt inlägg och instämmer helt i att vi kan inte göra allt man vi kan alla göra något.
  Fin fredag till dig
  Annie

 • Reply Eilert 1 mars, 2020 at 17:26

  Jag håller med dig om det mesta men inte om koldioxiden. Du, som odlar själv, borde veta att växterna behöver koldioxid. Vissa trädgårdsmästare pumpar t.o.m. in koldioxid i sina växthus för att påskynda växtligheten. Att du inte tycker om kött är naturligtvis din rättighet. Däremot skall vi vara glada för bönderna som har djur. Hade vi inte betande djur skulle betesmarkerna växa igen, vilket väl ingen av oss vill.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.