mina funderingar

Nytt år och nya mål

 

Ett nytt år gryr. Och inför varje nytt år är det många som lämnar nyårslöften. Jag brukar inte lämna sådana löften. Men det är ändå inte så dumt att ibland reflektera över året som gått och om det är något jag skulle vilja förändra inför kommande år. Man kan ju egentligen göra det när som helst på året, men på något sätt känns det lättare mentalt med en helt ny start som ett nytt år innebär.

Året som gått har varit jättebra, jag känner mig nöjd med det. Dock finns det några saker som jag vill jobba lite på för att förbättra livskvaliteten ytterligare:

 

Mer sociala aktiviteter

Jag vill träffa vänner och människor jag tycker om ännu mer och få tid till samtal. Att bara ses över en hemlagad middag och prata om alla möjliga och omöjliga ämnen i timmar utan att märka att klockan går. det vill jag ha mer av.

 

Mindre socker

Jag är en sockergris. Det har jag alltid varit. Jag älskar socker och kommer inte att sluta, men jag vill jobba på att sockret inte ska ha kontroll över mig. Jag vet att socker inte är bra, inte alls faktiskt. Men det är inte knark, tobak och alkohol heller och det nyttjar jag inte alls. Så jag tänker att en liten guldkant på tillvaron vill jag ha, och sockret är för mig en guldkant.

 

Mer vegansk kost

Jag har varit vegetarian i långt över 30 år och har därmed ätit mejerivaror såsom grädde, mjölk, yoghurt etc. Jag har också varit ganska svullen och och ond om magen i alla år utan att egentligen reflektera över det och göra något åt det. Tidigare förra året så började jag byta ut nästa alla mejerivaror mot växtbaserade alternativ. Ond och svullen mage är nu ett minne blott. Det är en process att lära sig att ersätta sånt man varit van vid i matlagningen med andra produkter som funkar fint som ersättare. Jag har kommit långt, men tänker jobba vidare för att komma ännu längre.

 

Mindre telefonberoende

Jag jobbar ju med datorn och internet hela dagarna, vilket gör att jag spenderar rätt mycket tid på sociala medier. Det är visserligen i min yrkesroll, men det skvalpar över rätt mycket på min fritid också. Jag är ständigt jourhavande på något sätt – alltid tillgänglig. Jag har märkt mer och mer hur hjärntrött jag blir av det där. Så under 2015 ska jag rent av testa att gå hemifrån utan att ens ta med mig telefonen och få det att kännas ok, och inte bli stressad som om det vore min arm som saknades.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Sofia 6 januari, 2015 at 08:10

  Vilka kloka ord ? låter toppen tack för att du delar med dig! Gott nytt år kram Sofia i hjo

 • Reply Emelie 6 januari, 2015 at 08:41

  Wow vad häftigt att du har lagt om till veganmat! Lycka till (med alla din mål så klart)! Själv tror jag inte jag skulle klara det – jag tycker om mejeriprodukter som youghur och ost alldeles för mycket 😉 Kram

 • Reply Ester - ett kreativt liv 6 januari, 2015 at 10:06

  Bra mål! Det där med att minska sockret är ett mål som jag också har.. Vi har varit duktiga de senaste 10 månaderna med att äta väldigt lite godis men det blir ju lätt en kaka här och där istället så nu ska jag försöka baka lite nyttigare alternativ eller frossa i hembakta matbröd istället. 😉 God fortsättning till dig och lycka till med målen!

 • Reply Annie - Annies Enkla 6 januari, 2015 at 10:11

  Väldigt bra nyårslöften – de kan jag absolut skriva under på! Sa senast idag till mig själv att jag vill äta mindre socker (fick boken "Bakut" i julklapp – kolla in den!) Vegetariskt vill vi äta mer av, mjölkfritt kör vi redan pga allergi i familjen. Träffa vänner vill vi med göra mer liksom bli mindre beroende av mobilen. Tack för att du formulerade mina nyårslöften också 😉
  Gott nytt år!
  /Annie – Annies Enkla

 • Reply Anna-Karin Hallström 6 januari, 2015 at 15:11

  Japp, mycket bra mål det där. Skriver på de jag med. Eller… kanske inte det om veganmaten…. däremot borde vi äta mer vegetariskt. Vi får börja där. 😉


  /ak

 • Reply Ulrica – Krii's Kitchen 6 januari, 2015 at 21:07

  Bra nyårslöften! I många år hade jag alltid ett löfte om att lära mig att äta en ny grönsak varje år. Inför 2015 så har jag ändrat det till att ha lite fler och tyngre mål. Sockret ska minskas rejält (är en riktig sockergris). Äta mer vegetariskt och dra ner på det röda köttet. Börja ta hand om mig själv så att jag orkar hålla min 4-åriga dotters tempo (är på tok för sliten till både kropp och sinne). Jag ska även försöka bli mer analog eftersom jag är en riktig "sociala medier-addict". Så det är bara att kämpa på och bita ihop när man känner att man håller på att tappa riktningen. 😉

  Gott nytt 2015!

  Kram Ulrica

 • Reply Thelma och jag 7 januari, 2015 at 06:20

  Ha ha… Det där med mobilen alltså… Vad är det som gör att människor tror att dom är så beroende av den. Jag har glömt mobilen hemma så många ggr o himlen trillar inte ner. Faktiskt. Mina kollegor säger att dagis/skola måste nå dom. Javisst, men det finns ju vanliga fasta telefoner på våra rum med vanliga nr o en växel som kan ta medd om man inte vill prata in ngt. Jag säger till hunddagis att "idag har jag ingen mobil – ni vet var jag finns" o så mejlar jag familjen. O vi överlever dagen. Varje gång. Man kan inte gå omkring o oroa sig för att inte bli nådd – då är det ju ingen idé att gå upp ur sängen överhuvudtaget. Nej, fram för modiga mobillösa dgr 🙂 /pia

 • Reply Rumpetuss 8 januari, 2015 at 19:16

  Låter som du har en bra plan för 2015!!! Mitt mål med 2015 är att göra saker jag blir glad av och att pyssla mer :0)

 • Reply Jennica... 9 januari, 2015 at 23:37

  Kloka planer! Det där med att träffa vänner oftare har jag också som mål, och sockret….det måste jag också minska på. Vi kämpar på helt enkelt!
  Kram på dig!

 • Reply Razzy 10 januari, 2015 at 11:59

  Låter som bra och sunda planer, att träffa vänner oftare är en del av min plan för 2015 också.

  Kram Eva

 • Reply Anonym 10 januari, 2015 at 18:16

  Jag har ofta mobilen med mig vid långa ensamma promenader och träning av den anledningen att jag använder den till att lyssna på musik eller böcker. Har inget annat bra alternativ men vill så gärna lyssna på något under tiden. Men för att slippa bli störd sätter jag den i flygplansläge så då kan inga meddelanden eller samtal störa 🙂
  /Karolina

 • Reply Hanna 10 januari, 2015 at 18:50

  Ha en fin kväll!
  Hanna

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.