hållbart liv

Oansvarigt missbruk!

Oftast brukar jag ha glada och inspirerande inlägg här på bloggen. Det är mycket rosa fluff, mjuka kuddar och runda hörn. Men så ser ju verkligheten inte alltid ut. Igår stötte jag på något som gjorde mig riktigt besviken. Och därför kommer här nu tyvärr ett hårt och kallt inlägg som jag ändå tycker är viktigt att belysa.Restaurangkedjan Harrys och dess restaurang i Lysekil har startat något de kallar “Utmaningen” där de serverar “Världens största Entrecote” som består av nära 1,5 kg kött, bakad potatis, tryffelsmör, bearnaisesås, majskolv, 8 lökringar, sallad och helstekt bifftomat. Allt detta är alltså 1 portion.

Hur som helst, “Utmaningen” går ut på att de som orkar äta upp allt inom 45 minuter slipper att betala. Eftersom Harrys är ett företag som vill gå med vinst, så räknar de självklart med att ingen av deras kunder orkar äta upp den enorma portion som de har skapat. Ett frosseri som detta innebär alltså att MASSOR med mat kommer att bli över och kastas. Till vilken nytta då?Det Harrys sysslar med är inte alls något coolt och häftigt marknadsföringstrick, som de tycks tro, utan enbart ett oansvarigt missbruk!

För det FÖRSTA: Matproduktion, och i synnerhet köttproduktion, frestar på vår miljö otroligt mycket. Jordbruk av alla slag är avgörande för vår överlevnad men samtidigt det i särklass största hotet mot vår miljö, på grund av dess bidrag till den globala uppvärmningen, och därmed i slutändan ett hot mot vår existens.

För det ANDRA: Att få äta sig mätt är ingen självklarhet! Nära 1 miljard människor runtom i världen svälter, medan många här i västvärlden frossar och äter sig till döds.

För det TREDJE: Att frossa i sig mängder med mat leder till ökad ohälsa. Enligt forskning löper personer som äter mycket rött kött större risk för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Världscancerfonden rekommenderar högst 500 g rött kött/vecka, medan andra forskare förespråkar en betydligt lägre dos.

För det FJÄRDE: Ingen respekt för liv verkar finnas! Jag vet att en del inte bryr sig om att det är levande djur (som i många fall har fötts upp under dåliga förhållanden och behandlats ovärdigt hela sitt liv) som sedan dödats för att ätas upp. MEN att därefter inte äta upp köttet och maten, för att portionerna är så ofantligt stora, och istället kasta den är respektlöst och en skymf mot det liv som det en gång varit.Kanske var detta marknadsföringsjippo påhittat av någon som inte tänkte hela vägen. Jag hoppas det, men att döma av antalet delningar, kommentarer och lyriska hyllningar som deras inlägg fått på Facebook så blir jag osäker. Att det fått en sådan spridning gör säkert Harrys glada men det är helt absurt i mina ögon.

Jag gillar inte att gå hårt åt andra och kritisera men idag kan jag inte låta bli; HALLÅ HARRYS! NI GÅR ÅT HELT FEL HÅLL!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply På Selmas gata 15 november, 2013 at 06:58

  Jag älskar att du tar ställning och uppmärksammar sånt här! Och jag håller med, osmakligt är nog det rätta ordet för det här. Harrys är ju dessutom en stor kedja och man kan ju tycka att de borde ha ett ansvar i samhället. Ja det har vi väl alla, men dylika ställen som Harrys har ju verkligen en möjligthet att göra någon positivt av den position de har i.o.m. att de finns på många ställen i landet och har en viss ställning i krog/restaurangbranschen.

  Visst förstår jag att det handlar om att ragga kunder och att fortätta attrahera de som ofta besöker Harrys, men det här kändes som ett extremt billigt knept. Jag tycker att det är kanon att du uppmärksammar sånt här och det visar också varför du är en av de främsta miljöbloggarna! Kram och fredagshälsning till dig! Kram/T

 • Reply Vera 15 november, 2013 at 07:14

  Jag såg också det där på facebook igår och tyckte att det var riktigt äckligt, särskilt att så många skrivit kommentarer som innebar att det var något häftigt. Jag tänkte bara att det var äckligt. Nu skäms jag lite för att jag faktiskt inte sa ifrån. Du sätter precis ord på det som jag kände, tack för det!!! Särskilt osmakligt blir det med tanke på det som nu händer på Filippinerna där många har det otroligt tufft just nu. mycket bra inlägg!!!

 • Reply Dagar av lycka 15 november, 2013 at 07:46

  Fy tusan så vidrigt, på alla sätt man kan tänka! Bra där Sofia!

  Kram Anna

 • Reply Anne P 15 november, 2013 at 07:54

  Tack för att du vågar uppmärksamma sådant här, trots att du skriver mest om rosa fluff. Jag gillar att du står upp för saker som är viktiga! Fy för Harrys, hoppas verkligen att de tar till sig av kritiken.
  Kramar Anne

 • Reply Hjem Kära Hjem/ Anna 15 november, 2013 at 08:37

  Ja, har dessvärre sett o hört om såna "tillbud" på flera håll o tänker WHY??

  Klem Anna

 • Reply Anonym 15 november, 2013 at 08:57

  Man kan ju fråga sig om de kommit över ett billigt parti kött för att marknadsföra sig på detta sätt. Man blir illamående av att läsa deras annons. Vilka människor njuter av att bli serverad denna gigantiska portion?
  De flesta krögare vill ju att gästerna ska njuta av god mat i en härlig atmosfär.det här är ju bara SÅÅÅ äckligt vridigt!

  Jag kan till 100 % iallafall glädja mig åt att det inte är våra djur vi har på gården som får sluta sin resa på detta sätt.
  I en soptunna. Snacka om att vara påväg åt helt fel håll!
  Bra inlägg ,Sofia!
  Kram Hilla

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 15 november, 2013 at 09:15

  Ja, jag har aldrig hört något liknande (förutom möjligen i Usa där den portionsstorleken verkar höra till normen, nästan…) och kan inte för mitt liv förstå hur man kan ha kommit på idén att driva en så äcklig, osmaklig och politiskt sett TOTALT felaktig kampanj.

  Man borde väl göra tvärtom istället – minska portionerna och skänka överskottet (kunderna betalar för "full" portion) till svältande människor. Det finns gott om svältande människor både här i Sverige och i andra länder om inte Harrys marknadsavdelning hade hört talas om det… Tips alltså till Harrys för att släta över det här bedrövliga misstaget!

  BRA att du belyser detta Sofia! Kram till dig

 • Reply Madeleine 15 november, 2013 at 09:16

  Jag tycker detta låter hemskt vidrigt! Stackars stackars djur och stackars vår natur. Bra att du ryter ifrån, en krögare som jobbar med mat borde ta långt mycket bättre ansvar än det! Klimatvidrigt är det var det är.

 • Reply Linda 15 november, 2013 at 10:44

  Väl talat! Jag håller med dig på alla punkter!

 • Reply Anneli 15 november, 2013 at 11:55

  Väl talat! Håller hel och hållet med! Så urbota dumt!

 • Reply Helena, Craft and Creativity 15 november, 2013 at 12:38

  Håller med om det du skriver till 100%. Mycket bra formulerat dessutom. Kram /Helena

 • Reply Anonym 15 november, 2013 at 12:57

  De är verkligen på väg åt fel håll! Vilken tidsålder lever de i egentligen?
  Tack för ett mycket välskrivet inlägg!

  Hälsningar Sofie

 • Reply Klockarbarn 15 november, 2013 at 15:41

  Jag är visserligen köttätare men håller HELT med dig i vad du skriver. Det är fel fel fel på alla de sätt du belyser. Om de skiter i det moraliska aspekterna så förundras jag ändå över hur de kan bortse eller missat att höra om matsvinnet och de miljömässiga konsekvenserna. Illa.

 • Reply Frida 15 november, 2013 at 17:00

  Så himla bra skrivet! Blev lika arg som du när jag hörde om det.

 • Reply Anonym 15 november, 2013 at 19:01

  Hej! Bra av dig.. Sånna utmaningar finns de lite överallt och leder till överbliven mat. I USA gick det som blev över av en gigantisk burgare till herrberget intill.. Lite bra i alla fall

 • Reply fianathome 15 november, 2013 at 20:03

  Jag håller med dig i varje ord och mening.
  Förfärligt om du frågar mig!!
  Tänk om alla kunde tänka så här. Jag försöker föra över mina tankar och åsikter till resten av min familj och jag nog nära målet.
  Vi är rörande överens om allt men ska bara försöka att leva efter att inte äta kött. Nu äts det kanske kött här en gång var 14 dag. Jag åt kött sist 1989 och skulle aldrig för mitt liv kunna äta gris idag. På sin höjd kyckling.
  Jag slår ett slag för detta!
  Tack Sofia för du ryter till.
  KRAM
  Fia

 • Reply Håkan Gidestrand 15 november, 2013 at 21:46

  Hej Sofia
  isch.. det där låter rent äckligt ju….
  mindre mat på min fest 🙂
  så missa nu inte….

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med
  Välkommen
  Håkan

 • Reply Anonym 15 november, 2013 at 21:47

  Så bra skrivet, Sofia!!!!
  Hälsningar Mia F.

 • Reply Anonym 15 november, 2013 at 21:52

  Förresten, tänk på alla dom i vårt land som behöver gå till socialen eller ber om hjälp från matkassen på facebook. De har tomt i kassan och tomt i skåparna! Och så finns det såna här som kastar mat helt i onödan. Skämmes tamejfan! / Mia F.

 • Reply Landliggeren 16 november, 2013 at 07:46

  Jeg er fuldstændig enig med dig. Og, det kan ikke siges for ofte. Forhåbentlig indser vi alle en dag, at madspild ikke er nogen god ide. Men det sker kun, hvis vi bliver ved med at gøre opmærksom på det. Så tak for opsangen.

  God weekend
  Birgitte

 • Reply Anette Ryan 16 november, 2013 at 10:39

  Osmakligt och väldigt otidseneligt i sitt tankesätt. Bra skrivet!

  Kram Anette

 • Reply Eva Ahlström 18 november, 2013 at 18:53

  Så bra skrivet. Har inte hört eller sett något om detta innan, låter helt galet. Heja dig som tar upp detta, mycket klokt och välskrivet!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.