odling

Odla i toarullar

Äntligen har odlingssäsongen inletts! Jag sår en hel del olika sorter inomhus så här års och driver upp dem tills det är dags att sätta ut dem till försommaren. Förra året så satte jag mina frön i egenrullade rullar av tidningspapper. Det funkade utmärkt, men det var ju ett väldans jobb att rulla alla de där små krukorna. I år valde jag latmansversionen och tog toarullar – min snälla mamma har samlat en hel kasse med rullar på jobbet i ett halvår – som jag delat på mitten. Dock har jag hört att just toarullar lättare kan mögla när man odlar i dem och när de står för tätt, så jag ska försöka hålla dem fuktiga, torra och glesa på samma gång. Man måste ju testa 🙂

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Jenny 6 mars, 2013 at 06:34

  Vad bra!! Nu vet jag vad jag ska göra med alla toarullar jag har sparat! Perfekt! 🙂

 • Reply Anonym 6 mars, 2013 at 06:46

  Låter ju som något att testa…men måste då fråga om du sätter tidningspapper i botten på dem…eller hur gör du?

  Mvh Annalena

  • Reply hildashem.se 6 mars, 2013 at 06:52

   Jag har faktiskt inget alls i botten, de står direkt på plåt eller porslin. Jorden blir ju kompakt när den blir fuktig så det håller liksom ihop, anledningen till att jag inte har något i botten är för att jag vill undvika toarullarna möglar … vi får se hur det går 🙂

 • Reply Palle 6 mars, 2013 at 06:52

  Vilken bra ide.
  Lättare än tidningspapper och konkret återanvändning.
  Ska du plantera i jorden med toarullarna kvar runt?

  • Reply hildashem.se 6 mars, 2013 at 06:55

   Ja, jag tänkte det. Jag gjorde det förra året med tidningspapper och det gick ju bra 🙂

 • Reply Helena Milton 6 mars, 2013 at 06:58

  Allt ser roligt och lätt ut när du gör det och jag får lust att prova saker jag aldrig skulle tänkt tanken innan … Du kan VERKLIGEN inspirera! Ha en fin dag!

  • Reply hildashem.se 6 mars, 2013 at 07:00

   Tack, vilken fantastisk komplimang! 🙂
   En fin dag till dig också!

 • Reply Mamman i stan 6 mars, 2013 at 07:08

  Men jisses vilken bra idé!!!! Tack snälla – nu ska lilleman få odla till balkongen!
  Ha en underbar onsdag!

 • Reply Vitsippan 6 mars, 2013 at 07:20

  Hejsan Sofia !

  Det gjorde jag förra vårsådden, som inte blev ett skvatt utav. Det möglade inte,tror det var för tätt. För 4 påsar fröer kan inte varit verkningsdöda.
  Fick inte jag idén av Dig.Om inte var det väl någon annan.
  Efter satte jag i vanliga små såkrukor i plast, då kom de upp.Det enda jag sätter är kornen från kärven. Köpte kattgrås i låda, men Prinsen föredrar det jag sätter.

  Lycka till med vårsådden.

  Kram Mi

  • Reply hildashem.se 6 mars, 2013 at 09:51

   Oj, oj … det var inte roligt att höra. När jag var och kollade till dem imorse så hade många av dem redan grott så det verkar gå vägen i alla fall 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Fröken S 6 mars, 2013 at 07:35

  Åh, jag vill också komma igång med odlingarna! Dags att köpa fröer och sätta i helgen. Vi bor lite längre norrut så det går ju inte att börja riktigt så tidigt som du gör. Tänkte köra på tidningspapper den här gången, Fialotta vill inte släppa till en enda av alla toarullar hon samlat sista tiden… det ska visst bli både ett rockband och ett slott så jag förstår att hon behöver många!

 • Reply Annas röda stol 6 mars, 2013 at 07:40

  Vilket bra tips :)) Ha det gott. Kram Anna

 • Reply PIAZZAN 6 mars, 2013 at 08:08

  Ja det är är en smart idé det där fast jag kan tyvärr inte använda mig av den här hemma…blir mögelsporrer direkt och allergin sätter fart ..så tyvärr får det bli till att odla i plast ( med bara mögelsporer i jorden då ..*ler )

  men fantastiskt kul att driva fram sina egna växter.

  Lycka till nu !!
  Kram
  Pernilla

 • Reply Helena - amelia.se 6 mars, 2013 at 08:13

  Halloj! Perfekt tips för mig som ska flytta till hus denna månad!
  Roligt att vi har varsitt toarullstips samma dag!! http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena/2013/03/06/diy-servettringar-och-ljuslyktor/
  Ha ha ha! Det är ju en fantastisk lite "slaggprodukt".

  Kram!

 • Reply snickaregardens.com 6 mars, 2013 at 09:30

  Ett bra tips! Sådde i tidningspapper förra året och det gick bra.
  Maria

 • Reply Mia 6 mars, 2013 at 10:30

  Jag har odlat i toarullar och de möglade tyvärr men de var dock ett frö per hel rulle och stod tätt och trångt. Tror på att dela dem i halvor som du gjort vilket gör att de i början innan rötterna når ner inte hinner mögla. De håller sig nog torra bättre då. Jag kan nog dessutom ha vattnat alldeles för mycket.

  Lycka till håller utkik efter resultatet.

 • Reply Anette Ryan 6 mars, 2013 at 10:59

  Vilken smart ide! Fast det är klart det där med att det skulle kunna mögla är ju en risk men även tidningspapper kan väll ställa till det på samma sätt. Lycka till med uppdrivningen!
  Kram

 • Reply Sandra V 6 mars, 2013 at 12:50

  Jag förodlade i toarullar ifjol. Satte tidningspapper i botten för att hålla fuktigt längst ned. Nackdelen var ju att det var lite jobbigt att få isär rullen när man ska plantera om för toarullen förmultnar tyvärr inte lika bra som tidningspapper, iaf inte mina.

  Spännande att se hur det går för dig!

 • Reply Kia 6 mars, 2013 at 13:49

  Det brukar jag också använda! Väldigt praktiskt.

  Ha en toppen dag!
  kram Kia

 • Reply Lantligt i smultronbacken 6 mars, 2013 at 13:58

  Det är perfekt att odla i toarullar, jag sätter alltid luktärterna i dem så de har lite stöd i början också. Här samlas det hela året så det finns ett gäng nu;)
  Mina brukar inte mögla men det kanske beror på vart man har dem med. Sen så lämpligt att bara gräva ner dem i jorden, inte behöva plocka bort och ta upp plantan.

  Kram Teres

 • Reply Lina på Miljövetarna 6 mars, 2013 at 15:48

  Perfekt! Men det får bli att sätta igång med det där efter tentan.. Sen ska en pallkrage på hjul snickras ihop till uteplatsen! Blir att stå i! 🙂

 • Reply nytt o nött 7 mars, 2013 at 11:09

  Jag förodlade mina luktärter i toarullar förra året. Jag delade inte på dem. Vissa stod kvar hela sommaren i sina och de möglade inte alls. Fast jag vattnade rakt på alltihop och de stod tätt ihop. Till luktärter tyckte jag det var perfekt. De fick chansen att utveckla ganska långa rötter utan att trassla in sig i varann. Jag grävde tom ner hela rullen i stora krukan sen, för att inte skada rötterna. / Ica

 • Reply Anonym 15 mars, 2013 at 09:40

  Hej, vad har du för tips att odla i dessa små söta "krukor"? Vi har endast balkong i norrläge? Tips på vad man kan odla?

  //Frida

  • Reply hildashem.se 15 mars, 2013 at 09:47

   Hej!

   Jag är verkligen ingen odlingsexpert, så jag vågar inte tipsa dig om något. Det är första gången jag sår i toarullar och jag odlar allt möjligt, blomkål, tomater, gurka, smultron. Jag vet tyvärr inte vad som klarar ett norrläge. Om du har fönster i ett soligare läge kan du ju odla kryddor och sallad på fönsterbänken i alla fall 🙂

   Lycka till!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.