odling

Odla vitlök kräver tålamod men ingen kunskap

Eftersom mitt tålamod är kort så brukar jag vilja odla sådant som går rätt snabbt och inte kräver många månader av väntan, därför har jag tidigare inte odlat vitlök. I oktober förra året trotsade jag höstvindarna och tog jag mig i kragen och gick ut och stoppade ner ett 20-tal vitlöksklyftor. Det tog mig kanske 5 minuter. Max. Och sedan började väntan. Väntan på vitlöken som skulle bli klar. Och häromveckan var det äntligen dags att storskörda. Några har vi faktiskt ätit upp tidigare och stoppat rakt i grytan men resterande skörd hänger nu på tork för att kunna avnjutas fram till nästa sommar. Eftersom vi gillar vitlök här är det högst oklart om de räcker … men det återstår att se.

Bortsett från att behöva ha tålamod är det otroligt enkelt att odla vitlök. Det enda jag behövde göra vara att stoppa ner klyftorna i oktober och att skörda dem i slutet av juli. En kan också sätta dem på våren och då får man såklart vänta till hösten med att skörda. En kan köpa speciella utsädeslökar men jag köpte en ekologisk vitlök och använde och det fungerade ju utmärkt. Klyftorna kan tryckas ner i jorden (ca 5 cm) lite varstans och behöver inte vara i prydliga rader, men tänk på att ha minst 10 och 15 cm mellan varje klyfta.

När det är dags att skörda dem är det bara att gräva upp dem och lägga på tork. Jag lät mina ligga på altanen under tak i ett par veckor, och sedan hängde jag in dem i köket.

odla vitlök torka

En del gör en sån där fin vitlöksfläta och hänger upp, det orkade inte jag så det blev ett enda knippe.

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Evelina - Evelinas Ekologiska 19 augusti, 2015 at 09:34

  Vad härligt med egen vitlök! Känner igen det där med tålamodet..hehe 😀
  /Evelina – Evelinas Ekologiska
  http://evelinasekologiska.femina.se/

  • Reply hildashem.se 25 augusti, 2015 at 12:09

   Ja … och tålamod kan vara bra att ha när man odlar. 🙂

 • Reply Rost och rädisor 19 augusti, 2015 at 09:54

  Visst är det härligt med egen skörd och hemtrevligt med en bunt i taket.
  Allt gott
  Anette

  • Reply hildashem.se 25 augusti, 2015 at 12:10

   Ja, egen skörd är bäst. För då vet man också hur mycket jobb som ligger bakom. 🙂

 • Reply Anonym 19 augusti, 2015 at 18:41

  Vad komiskt! Vi satt på jobbet i går och pratade om att odla just vitlök 🙂 Jag vet dock inte om jag råkat misslyckas med några av mina men det återstår att se.
  /Karolina

  • Reply hildashem.se 25 augusti, 2015 at 12:10

   Misslyckas man är det bara att testa på nytt! Lycka till! 🙂

 • Reply Choices by Annie 21 augusti, 2015 at 08:56

  Åååå mums för egenodlad vitlök, den smakar så mycket bättre. Nu ska jag bara komma ihåg att trycka ner några klyftor i höst också. Jag har en förmåga av att glömma;)

  Fin fredag till dig
  Annie

  • Reply hildashem.se 25 augusti, 2015 at 12:11

   Ja, de smakar verkligen extra gott. Just det … det ska jag ju också komma ihåg. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.