odling

Odlingstankar inför sommaren

 

Enligt kalendern är sommaren här på riktigt nu. Med odling, solsting och allt vad det innebär. Det är min sista sommar i det här huset och med de odlingsmöjligheter jag har just på den här platsen. Tidigare år har jag odlat ganska mycket, i år har jag dragit ner på takten för att ägna mer tid åt andra aktiviteter. Men vissa saker blir det i alla fall.

 

Det jag framförallt satsar på i år är växthusodlingen, för den är roligast. Och jag älskar att vara i växthuset också.

Chili är en riktig favorit att odla. Enkel att sköta och ger riktigt bra avkastning. Jag har ingen aning om vad det är för sort eftersom jag tagit ett frö för flera år sedan och som nu levererat tusentals chilifrukter till mig sedan dess. Den är lite och rätt stark. Så jag brukar torka och krossa till chiliflakes.

Tomater såklart. Min absoluta favoritgröda. Jag har satsar på vanliga röda, svarta, vita, körsbär och päron. Jag längtar verkligen efter att få skörda.

 

En tomatpaprika fick jag av de nya ägarna vid kontraktsskrivningen, så den ska drivas upp och se om jag kan få någon frukt på. Jag har odlat det förut men då hade jag så mycket att ta hand om att den nog missköttes något. I år kommer det att gå bättre.

 

De här behöver jag inte odla. Men jag tycker om maskrosor och försöker inte alls att bekämpa dem. Vem är det som bestämmer om vilka blommor som är fina och vilka som är ogräs?

 

Och köksträdgården där jag har flera odlingsbänkar och lådor. Här blir det i år gräslök, persilja och resterande yta kommer att fyllas av blommor såsom malva, ringblommor och några andra sorter som jag inte kan namnet på.

Hur, var och om jag kommer att odla nästa sommar återstår att se …

Har du något speciellt som du kommer att odla i sommar?

 

//Sofia ♥

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Asta 8 juni, 2017 at 07:24

  Jag är väldigt förtjust i mangold, men har misslyckats ett par år i rad nu, efter att ha fått jätteskördar tidigare. Har kommit på att det troligen beror på sniglar. Så nu har jag förodlat i källaren PLUS att jag ska hälla ut nematoder. Gillar också örter. Tycker överhuvudtaget om att gå runt i trädgården och plocka lite här och där när jag ska laga middag. Lite lök där, lite sallad, någon ärta, lite persilja mm. Det är tillfredsställande. Skulle gärna haft ett växthus.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 11:23

   Ja, de där sniglarna har liksom förändrat sättet att odla. Vi har fått massor med sniglar här de senaste åren och jag har fått ändra mitt sätt att odla.
   Håller helt med dig om känslan av att gå runt i trädgården strax innan middagsdags, och plocka lite av varje är otroligt tillfredsställande. Och lyxigt! 🙂

 • Reply Pia 8 juni, 2017 at 07:37

  Jag har sålt sommartorpet o därmed blir der ingen odling där. Men.. jag har en kolonilott. Det här året blir dock ett mellanår. Jag vill se vad som finns på Lotten (den är döpt så ☺) men ett par pallkragar har jag sått spenat o skärbönor i. Blir nog lite mer, allt eftersom jag röjer undan. Lotten har varit misskött i 2 år o styvmoderligt behandlad i ännu ngr år före det. Men det blir sånt som växer snabbt o som tål massor av sol, vilket gäller det mesta utom sallat.
  Min inflyttningspresent till de nya ägarna till Torpet blir 4 stånd potatis ☺

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 11:25

   Det är en stor förändring förstår jag, men nu har du chansen att få testa och se hur det är att leva ditt odlingsliv på en kolonilott. Jättespännande det också!
   Det var en fin inflyttningspresent, tycker jag. Vi får se hur mycket jag hinner att skörda innan jag lämnar huset. 🙂

 • Reply Mia Bergvall 8 juni, 2017 at 08:15

  Jag odlar jordgubbar, smultron, morötter och en hel del örter. Det blir inget speciellt i år utan jag håller tummarna för att mördarsniglarna låter det vara, förra året blev det inte mycket kvar när de varit framme :/

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 11:26

   De har en tendens att sluka mycket i sin väg. Det är trist. Jag har massor med sniglar här, men har faktiskt slutit fred med dem. Jag har anpassat mitt odlande genom att odla sånt de älskar på platser de inte kommer åt. 🙂

 • Reply Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 8 juni, 2017 at 10:59

  Jag odlar också katter i mina pallkragar 🙂
  I år blev det inte så mycket, var utslagen av gravidtrötthet hela våren och fick inte ned ett endaste tomatfrö i jorden (tur vi har en bondgård nära som säljer). Fick i alla fall sent omsider ned några från i pallkragarna och ringblommor, luktärt, mangold, dill, sockerärtor och morötter börjar ta fart i rader som var raka och fina tills tidigare nämnda katt planterade om lite.
  Fint det där med maskrosor ändå, som tusen solar!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 11:27

   Haha, ja det verkar som att jag gör det också. För när jag är där så är de också där.
   Förstår att du haft ett helt annat fokus det här året – med rätta. Men det verkar ändå som om du fått ner en hel del. Och det där med fina rader … det kan man ju glömma när man har katt. 😀
   Kram Sofia

 • Reply Christine 12 juni, 2017 at 05:15

  Åh Sofia, vilka underbara bilder. Lägger sig som solglitter i själen !
  Älskar att odla, bor i lägenhet men en gemensam balkong blir min odlingsplats och jag har sommarblommor i massor.
  En liten pallkrage har jag med luktärtor är min favorit där, det och ringblommor men dom tänkte jag ha hos min syster i hennes trädgård. 🙂
  Underbart med katter, maskrosor och tomater. En dag..då skall jag med ha ett växthus. Lustigt vad man drömmer om 🙂 Njut och skörda ..Tack <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 juni, 2017 at 13:52

   Tack snälla för dina fina ord! <3
   Det går alltid att odla, oavsett hur man bor. Det blir bara i olika omfattning. 🙂
   Växthus är verkligen fantastiskt, det ger nya möjligheter till att odla. dessutom är det så skönt att vara i.
   Kram Sofia

 • Reply Johanna - Slowfashion.nu 12 juni, 2017 at 18:46

  Håller så med om maskrosor. Min mamma som är trädgårdsmästare brukar säga att ”ogräs är allt som är på fel ställe”. Och det tycker jag är en sympatisk inställning. Dvs även en pion kan vara ogräs om den är någonstans där du inte vill ha den…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 juni, 2017 at 13:53

   Vad fint sagt. Det är ju så rätt. Allt som står på fel plats blir fel.
   Jag fortsätter med mina maskrosor jag. 🙂
   Hoppas att du har en fin dag!
   Kram Sofia

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.