hållbart liv

Om att äta ogräs

äta ogräs

 

Jag är inte så knôsslig (västgötska för kinkig) när det gäller ogräs i trädgården. Ogräs är ju oftast grönt, och grönt är skönt, tycker jag. Men så har vi det här kirskålet som förökar sig i samma takt som förälskade kaniner. Jag läste någonstans att om man plockar sitt kirskål direkt när det kommer på våren så kan man begränsa dess utbredning. Dessutom har jag hört att man kan äta kirskål. Så jag tänker testa att äta ogräs. Jag återkommer med en recension om hur det smakar. Har du ätit det och i så fall hur?

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply fianathome 10 maj, 2012 at 05:25

  Blir ju spännande å få höra. jag har inte ätit det men skulle inte banga för det om jag blev bjuden :P!
  Däremot är jag lite sugen på att prova nässelsoppa..Det är ju så nyttigt säger alla.
  Ha en bra dag//kram fia

 • Reply Ulrika 10 maj, 2012 at 05:32

  I min trädgård är tillgången på kirskål oändlig (tyvärr) men jag har iaf använt den och gjort kirskål och fetaostpaj. Väldigt gott och kirskålen blir rätt så lik spenat då, Hoppas du också får njuta av nåt riktigt gott!

 • Reply MammaElva 10 maj, 2012 at 05:33

  Hm, intressant… Finns ju massor av saker man kan äta som man inte tänker på. Och det är säkert gott. Mm… nässelsoppa är ju underbart! Ska bli spännande att höra vad du tycker om "ogräset". Ha en grym dag! //Elin

 • Reply Hemma på ekbacken 10 maj, 2012 at 06:03

  Vad lusigt. Jag la in ett inlägg om min kirskål med igår. Jag har lagat till det en gång, stekte ihop med olivolja, vitlök och lite citron. Bara en kort slums så det sjunker ihop sedan rev jag parmensan på.
  Gott till grillat.
  Kram Linda

 • Reply Jenny 10 maj, 2012 at 06:19

  Jag har också hört att kirskål ska vara gott, men jag har inte testat själv. Har väl mest sett det som något styggt, ha ha. Får du slut på det kan du komma hit och plocka mer till soppan 😉

  Kram,
  Jenny

 • Reply Iris 10 maj, 2012 at 07:13

  Gör pesto på den, tillsammans med till exempel ruccola, god smakrik ost (som Västerbottensost), olja, pumpakärnor, flingsalt. Ska bli spännande att kanske få nya tips senare! Det finns nämligen gott om kirskål hos oss också… 😀

 • Reply K R I S T I I N A 10 maj, 2012 at 07:20

  oj då…inte ätit, men har en hel del…
  lät ju intressant!

 • Reply Helena N 10 maj, 2012 at 08:09

  Jag har aldrig ätit kirskål, men matnyfiken som jag är skulle jag gärna prova.
  Problemet är att jag inte har någon trädgård och vet inte om jag skulla känna igen kirskålen om jag så sprang på den.
  Men en som provat är sköna Lisa och hon gjorde pesto av kålen.
  Se recept här: http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/05/08/pesto-av-kirskal/
  Kram Helena

 • Reply Helena, Craft and Creativity 10 maj, 2012 at 08:37

  Jag har också hört att man kan äta kirskål men är inte särskilt sugen på att försöka. Jag tycker lukten av den är så speciell. Vi har massor i trädgården och första åren kämpade jag som en galning varje vår för att försöka rycka bort dem innan de spridit sig. Fungerade inte dessvärre och nu har jag gett upp. De syns mest tidig vår sedan döljs de av de större växterna, tack och lov. 🙂

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 10 maj, 2012 at 09:14

  Visst är det häftigt att man faktiskt kan ta tillvara och äta det som man egentligen inte vill ha i sin trädgård! Funderar också på att plocka in lite av överflödet i trädgården…

  Jag smakade nyligen då jag var ute och gjorde ett matreportage, men då användes den bara som en dekoration – fast god! Fick även tips om att man till exempel kan fräsa den med lite smör och vitlök + salt o peppar – ungefär som spenat, fast kirskålen är fastare och tål mer fräsning.

 • Reply Fint som snus 10 maj, 2012 at 10:39

  Modigt! Själv har jag inte testat. Vi har mest nässlor hos oss och det vägrar jag att stoppa i munnnen 🙂 Det gör jag nässelvatten av istället och gödslar blommorna med. Spännande att höra hur det smakade!

 • Reply Anonym 10 maj, 2012 at 10:54

  Har hört att står det spenat i ett recept så kan du byta mot kirskål eller nässlor! Jag har haft i soppa (tillsammans med nässlor) och i paj med getost (även då med nässlor). Å så har jag haft dem färska i sallad tillsammans med "rikitg" sallad. Att äta den bara tycker jag inte är ngn höjdare men jag känner mig nöjd att ändå kunna använda lite av eländet i maten 😉 Kul med tipsen här i kommentarerna om pesto och stekning, ska testas!
  /Linda

 • Reply Madeleine Berglund 10 maj, 2012 at 10:59

  Intressant! Hoppas det smakar, det ser då otroligt vackert och grönt ut. Hihi.
  Kram Madeleine

 • Reply Ekomorsan 10 maj, 2012 at 12:33

  Om det blev någonting riktigt bra får du gärna dela med dig av receptet för är det något vi har gott om i vår trädgård så är det just kirskål (och mossa) 🙂

 • Reply Hemtrevligt hos Johanna 10 maj, 2012 at 13:08

  Ja, det ser ju grönt och välsmakande ut, så varför inte?! 🙂

 • Reply Härligt hemma 10 maj, 2012 at 13:42

  Ska bli spännande och höra om det blev gott, då har vi mat resten av året i så fall ;). Väldigt trevlig blogg du har här :).
  Ha det så gott!!
  Kramar Madeleine

 • Reply Anonym 10 maj, 2012 at 15:11

  Åh,vad kul kan man käka kirskål!
  Jag bor på Kreta sedan 15 år och här äter vi en massa "ogräs".De fina späda bladen blandar vi i sallad o.de andra förväller man i lättsaltat vatten o.äter till fisk med citron o.olivolja.Hoppas din kirs blir god!
  Christina/krickajohn1@yahoo.com

 • Reply Bruno och Mig 10 maj, 2012 at 15:40

  Ser väldigt gott och grönt ut. Det ska bli roligt att höra ett utlåtande smak och ett recept. Sånt här gillar jag. Gör alltid nässelsoppa om våren.

  Tittade på dina fina keramikalster också. Har själv drejat några gånger. Det är jättesvårt!! Tycker att du har lyckats bra.

  Underbara bilder som alltid

  Ha en fin kväll
  Kramar L

 • Reply Mariette 10 maj, 2012 at 16:46

  Jag om nån borde ju testa, har hela trädgården full =)

 • Reply A House With A View 10 maj, 2012 at 16:52

  Hihi, vad spännande:))) Ser fram emot att höra hur det smakade! Jag skulle vilja göra nässelsoppa, har tänkt på det i flera år men kommer inte till skott… En annan favvo är spenatsoppan, mums!!

  Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam aka

 • Reply Liza Kettil 10 maj, 2012 at 17:13

  Jag har testat kirskål både i sallad och i paj. Ska den vara i sallad får den verkligen plockas tidigt annars tar kirskålssmaken över hela salladen. Hittade för något år sedan recept på ogräspaj som innehöll både nässlor och kirskål, riktigt gott och kan rekommenderas!

 • Reply creando 10 maj, 2012 at 20:15

  Har inte provat, men har också hört att det ska vara riktigt gott. Har för mig att någon gjorde pest på det som blev bra… 🙂

  Kramar

 • Reply Nytt och Gammalt 10 maj, 2012 at 21:07

  Det måste jag testa, borde ju inte vara svårt att hitta i gräsmattan 😉

 • Reply Linnéa Lilja 10 maj, 2012 at 21:10

  Ha dem i lasagne! Blir hur gott som helst 🙂
  Även nässlor blir gott till 🙂

 • Reply Maria at inredningsvis.se 11 maj, 2012 at 08:00

  haha själv dök jag ner i en nässelbuske med diskvantar häromdagen…nässelsoppa gjorde alltid mamma på landet..kittlar dödsskönt i kistan:) sen kan man göra nässelte som är rena vårkuren. Naturen är bäst på våren. Kul du spara mitt recept:)

  LOVE Maria på inredningsvis

 • Reply anncharlottemaned 11 maj, 2012 at 10:13

  Har provat, möjligt att vår tillagning var bristfällig men någon kulinarisk uppenbarelse var det inte.. Kan tom. säga att det.. Inte gott.. Vissa saker faller bort i glömskan av en anledning. O.o

 • Reply Anonym 9 juni, 2012 at 13:43

  Tjenare, skulle bara säga att vi säger knôsslig på värmlänska också =)
  kram ha det bäst
  /Therese

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.