inspiration

Om att ge lite fototips

Jag får ganska många frågor på mejl och i kommentarsfälten om mina foton. Frågorna handlar oftast om hur jag gör för att få så ljusa och skarpa bilder och vad jag har för kamera. Därför tänkte jag skriva några rader om hur jag gör när jag fotograferar.

Min kamera är en Canon 5D och jag har flera olika objektiv till den som jag byter beroende på vad det är för motiv som jag ska fotografera. Men så länge man har en digital systemkamera så kan man komma väldigt långt.

Ljuset

Jag använder mig alltid av befintligt ljus, jag ser alltså till att det är bra dagsljus när jag fotograferar (vilket inte är så lätt så här års). Jag använder aldrig blixt eller lampor. Vissa dagar går det bara inte att fotografera, det måste vara någorlunda klart ute så att tillräckligt med ljus kommer in.

Manuella inställningar
Jag använder också manuella inställningar – alltså inte kamerans autoläge – där jag helt och hållet själv kan styra över bländare, slutartid och exponering. Med manuella inställningar kan man experimentera mycket mer och jag brukar ta fotona något överexponerade.

Reflektorskärm
En reflektorskärm som man kan “spegla” ljuset med är bra att ha för att motverka fula skuggor, ibland kan det räcka med att du bara använder ett vitt papper eller en pappskiva.

Stativ
Stativ är också ett måste för mig för att få skarpa bilder eftersom jag använder mig av lång slutartid (för att få ljusa bilder). Skulle jag hålla i kameran själv skulle bilderna bli suddiga.

Fjärrutlösare
En fjärrutlösare – antingen med sladd eller utan – är bra för att motverka suddiga bilder som kan uppstå av den lilla vibration som blir när du trycker på avtryckaren då kameran sitter på stativet. Och så ger den dig möjligheter att fotografera dig själv också.

Efterbehandling
Visst använder jag Photoshop men bara mest för att öka kontrasten och mättnaden lite grann. Min ambition är att göra fotot så färdig som möjligt med hjälp av kamerans inställningar redan när jag fotograferar den.

Hoppas att något av tipsen kunde vara till hjälp för någon.
Jag önskar er alla en fin dag!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Svea 18 januari, 2012 at 06:50

  Tack för fina tips! Och grattis på namnsdagen, Hilda!
  Fortsatt trevlig dag // Sandra

  • Reply hildashem.se 18 januari, 2012 at 06:53

   Åh, tack. Jag hade missat att Hilda har namnsdag idag 🙂

 • Reply Anonym 18 januari, 2012 at 06:53

  Tack snälla Sofia för tipsen!!

  Du verkar ha en förmåga att kunna allt 😉

  Kraam Sofia <3

 • Reply Anonym 18 januari, 2012 at 07:06

  Tack så mycket!! Jag har faktiskt undrat över detta så det var ju perrfekt att du skrev om det. Jag är lite nybörjare på det här med kamera och suger i mig allt jag kan om hur jag ska göra för att ta bilder som dina. Dina bilder är verkligen en förebild för mig och jag hoppas att jag en dag ska kunna tå så fina foton. Nu ska jag köpa mig ett stativ och en fjärrutlösare. Tack för tipsen!!

  kramar från Saga

 • Reply re.do 18 januari, 2012 at 07:42

  Wow, vilka tips! Själv ska jag försöka med papperet för att slippa de knäppa skuggorna som blir ibland…Det är värt ett försök 😀

 • Reply Helena, Craft and Creativity 18 januari, 2012 at 07:49

  Tack, bra tips! Jag jobbar på ungefär samma sätt som du (även om jag inte alls får lika vackra bilder som dina) men skulle behöva ett bra stativ för att få skarpare bilder. Gillar också naturligt ljus och vill helst inte använda blixt eller lampor. Som sagt, svårt den här tiden på året. Man har inte särskilt många timmar på sig att fotografera. Högt ISO ger ju så brusiga bilder.

 • Reply Elina 18 januari, 2012 at 08:05

  Tack för jättebra tips! Ha en fin dag. Kram Elina

 • Reply Helena N 18 januari, 2012 at 08:07

  God morgon och ett stort grattis på din bloggs namnsdag och mormor var det va!?
  kram Helena

  • Reply hildashem.se 18 januari, 2012 at 08:09

   Tack, tack! Visst var det min mormor som hette Hilda 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Scharlotte 18 januari, 2012 at 08:25

  Fint inlägg:)
  Grattis på namnsdagen!

 • Reply Høytrykk 18 januari, 2012 at 08:56

  Nå har jeg vært på Ebay og bestilt meg en fjernkontroll. Takk for tipset. 🙂

  Ha en fin dag!

 • Reply Vita Hemligheter 18 januari, 2012 at 09:33

  Dina foton är verkligen fina, tack för att du delar med dig av dina tips:) Jag har fortfarande en del att lära mig vad det gäller fotografering.
  Tävling om en av mina Tegelpannor inne hos mig!
  Kram Emma

 • Reply Sofia Ekström 18 januari, 2012 at 09:50

  bra konkreta tips!

  tyvärr sålde jag min digitala systemkamera (dock bara till mamma, så den är bara en tågresa bort) för jag kände att jag aldrig tog med den, jag blev så mycket mindre spontan med mitt fotograferande.

  Nu har jag en liten kompaktkamera, en ixus, som ändå är väldigt bra, ofta får man justera nivåerna i efterhand, men det brukar vara det enda. Men jag är lite sugen på en fjärrutlösare och ett litet stativ, för som du säger, det är lätt att det blir oskarpt, särskilt såhär års!

  Nåja, vi får se om det blir något köp.

  Fin onsdag till dig!

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 18 januari, 2012 at 10:48

  Bra tips för en nybörjare som mig, problemet just nu är att jag aldrig får tiden till att lära mig kameran och att fota. Men jag får helt enkelt försöka att TA mig tid. Grattis på bloggnamnsdagen!

  Kram Victoria

 • Reply s p i n d e l t j e j e n 18 januari, 2012 at 11:18

  Jättefina foton! 🙂
  Vilket är favoritobjektivet? 😉

  Ha en toppendag!

  • Reply hildashem.se 18 januari, 2012 at 12:41

   Mitt favoritobjektiv – och det som jag använder mest – är Canon EF 27-70mm 1:2.8.
   En fin dag till dig också 🙂

 • Reply Lotte 18 januari, 2012 at 14:47

  Tack för tippsen! Dina foton är verkligen fina! 🙂

 • Reply Suz 18 januari, 2012 at 15:55

  Bra och matnyttiga tips för nybörjarjag. Själv lånar jag dotterns Nikon D5000 och i julklapp fick hon ett 50 mm objektiv som jag har förälskat mig i:) Hon har visat mig lite inställningar, men jag får prova mig fram bäst det går:)
  Tack för tipsen och fina inspirationsbilder här hos dig!
  Kram Suz

 • Reply Sofie 18 januari, 2012 at 18:58

  Perfekt med tips, för en som är nybörjare.
  Nu har jag i alla fall inhandlat en ny kamera, och det känns som att det blir lite lättare då:)
  Tack!
  Kram Sofie

 • Reply Allt och/eller Inget 18 januari, 2012 at 19:26

  Tack för fina tips!!

 • Reply Vardaxlyx 18 januari, 2012 at 19:59

  Jag bugar och bockar för tipset! Jag ska inhandla en nu kamera snart och även se om jag kan gå någon snabb kurs för att lära mig att ta närbildskort. Jag vill önska dig en KANON trevlig kväll söta du!

 • Reply Att vara någons fru 18 januari, 2012 at 20:34

  Fototips är alltid uppskattat!

 • Reply Johanna Stålros 18 januari, 2012 at 20:41

  Tackar;)

 • Reply Ljusa vardag 18 januari, 2012 at 20:43

  Tusen tack för tipsen när man fotograferar. Jag har länge undrat hur du bär dig åt! Verkligen jättefina bilder! Kram Anna

 • Reply fianathome 18 januari, 2012 at 21:12

  Tack för goda braiga tips. Jag har funderat på att skaffa mig ett stativ och fjärrkontroll. Blir å önska sig i födelsedagspresent 🙂
  Blir det fortsättning på tipsen ;P ?
  kram Fia
  Grattis på mormor Hildas namnsdag. Det hette min fina rottistik 🙂

 • Reply Blåbärs och smultronstället 18 januari, 2012 at 21:16

  Tack för tipset, jag behöver verkligen träna på detta…jag har en Nikon 5000 och behöver lära mig den mer.
  Du har ljusa fina bilder och härliga färger!
  Kram Susanne

 • Reply Sara's inspiration 18 januari, 2012 at 22:10

  Duktig är du! Jag funderar starkt på att investera i en digital systemkamera, men vet inte om jag har tiden och lära mig…

 • Reply Fiffiga Systrar 18 januari, 2012 at 22:37

  Tack för fin fina tips! kram emelie och elin

 • Reply Erika G 19 januari, 2012 at 05:36

  Hej! Jag har lånat en bild från din blogg men talat om var jag lånat den och länkat till din blogg. Tack för inspirationen du gav mig. Nu har jag fina te-påsar att ge bort! Jag gjorde dock egna papperslappar. De man skulle skriva ut var finare men jag hade inget bläck i skrivaren. Kram!

 • Reply Finurliga Fröken 24 januari, 2012 at 14:37

  Tackar för fina tips! Kommer absolut att använda dom. Kram

 • Reply Zima 19 februari, 2012 at 06:54

  Bra tips!

 • Reply Kanel & Cayenne 18 mars, 2012 at 21:45

  Oj vad många bra tips! Stativ, klart jag ska använda stativ. 🙂 Kram /Nellie

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.