mina funderingar

Om att ge mer välförtjänt beröm

 

Några dagar innan nyår satt jag och min man och pratade om hur ofta en tänker att någon är duktig på det den gör, otroligt stilig i sin outfit, en fantastisk inspiratör eller en otroligt duktig förälder. Men allt för sällan så säger jag det till personen det faktiskt berör. Det måste jag bli bättre på; att ge mer ärligt och välment beröm. Självklart ska jag från och med nu säga det direkt till den person som faktiskt förtjänar det. Jag ska gå från tanke till handling.

Ibland kan jag tänka att, inte ska jag störa henne/honom genom att säga vad jag tycker. Men jo, det ska jag faktiskt göra. Och om det är så att jag inte träffar personen rent fysiskt så kan jag skicka ett mejl eller varför inte ett handskrivet kort med frimärke, det är himla enkelt. Och man kan faktiskt berömma människor man inte känner. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt att någon jag ser på stan är otroligt fin i sin jacka eller frisyr men inte sagt något. De gånger jag vågat göra det så har personen blivit jätteglad och jag själv också för den delen eftersom det är så härligt och roligt att ge.

Härom dagen damp det ner ett mejl i min inkorg:

”Surfar lite och hittar till mitt bokmärke där din blogg varit så många år och tänker att jag alltid känner mig varm inombords när jag läser whatever om odling, katter eller klimatsmarta sätt att slå in julklappar. Stannar till lite i mina tankar och bannar mig själv lite för att vi är så dåliga generellt att säga när något är bra, till någon som vi kanske inte känner. Jag tycker verkligen om din blogg, dina tankar och fantastiska bilder. 2016 skall jag bli bättre på att laga mat och jag tänker att jag skall välja snälla enkla recept från din sida.”

Det mejlet kom från Christine som jag inte alls känner men det gjorde mig otrolig glad och tacksam, och det fick mig att skriva det här blogginlägget som jag tänkt att jag ska göra men inte fått gjort. Och jag insåg hur glad mottagaren, som var jag i det här fallet, faktiskt blir.

Häromdagen läste jag också en artikel om att anställda som får ärligt beröm av sin chef presterar bättre, mår bättre och är mindre sjukskrivna på sina arbetsplatser. Tänk att något så enkelt kan göra så stor skillnad. Bara en sån sak är ju värt att berömma. Men det gäller självklart att berömmet är hjärtligt och innerligt, det lyser snabbt igenom om det bara är tomma ord och slentrianmässigt gjort.

Nu tänker jag skriva en hälsning till några som jag tycker förtjänar beröm.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Marie Bergström 5 januari, 2016 at 08:44

  Jag kan inte annat än att hålla med. Senast igår tänkte jag faktiskt att en tjej jag såg i en butik hade så himla fin frisyr. Jag önskar nu att jag bara hade vågat gå fram och säga det, nästa gång ska jag våga. Tack för denna självklara påminnelse!

 • Reply Ester - www.ettkreativtliv.se 5 januari, 2016 at 09:27

  Så bra och sanna ord! Jag tror jag ska följa ditt exempel och ha det som mål under 2016 att uppmuntra mer. <3 Kan ju börja redan här hos dig och säga att jag verkligen älskar din blogg, din stil och dina kreativa påhitt. Nu ska jag även slå slag I saken att köpa en ram till det fina printet jag vann hos dig för snart ett år sedan. 😉 stor kram! /Ester – ettkreativtliv.se

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 07:32

   Tack snälla Ester! <3
   Om vi är många som tänker att vi ska uppmuntra mer, då blir allt så mycket mer positivt i hela samhället tror jag.
   Åh, vad kul, hoppas att du hittar en passande ram.
   Kram Sofia

 • Reply Elisabet :) 5 januari, 2016 at 13:20

  Det du skriver är så viktigt. Under hösten har jag tänkt mycket på hur viktigt det är med uppmuntran och aktivt försökt att ha det i minnet i vardagen. Det häftiga är att det alltid får positiva effekter. Uppmuntran kan vara så mycket. Både i det lilla och det stora. Och att ge andra positiv feedback, eller bara visa att de är sedda, ger så mycket tillbaka.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 07:35

   Ja, det kan verkligen inte vara dåligt med mer uppmuntran. Tvärtom. Positiva effekter föder fler positiva effekter. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Rania {Rania Maria Photography} 5 januari, 2016 at 15:12

  Åh! ÅH! Alltså, ja?! Det här behöver vi nog alla bli bättre på. Nu blev jag väldigt peppad på att skriva ut egna foton och skicka till människor som inspirerar mig, med några fina ord skrivna. Det ska jag skriva högt upp på att-göra-listan!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 07:42

   Ja, gör det! Man blir ju så himla glad för en sådan handling. 🙂
   Stor kram till dig bästa Rania

 • Reply Stina - Stinastillvaro.se 5 januari, 2016 at 17:04

  Det kan jag verkligen skriva under på! Tycker dock att de i den bloggosfär jag rör mig i är väldigt duktiga på att ge beröm. Desto sämre är jag på att ge det i verkliga livet. Jag blev så himla glad när jag satt på tunnelbanan en dag för kanske två år sedan och hade köpt nya sandaler och en okänd tjej kom fram för att fråga var de kom ifrån. En ytlig grej kanske men jag blev så himla glad och paff att jag satt och log länge efteråt.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 07:45

   Det håller jag helt med dig om, bloggsfären är otroligt positiv och peppande. Det borde vara lite mer så i det ”vanliga” livet också.
   Visst är det häftigt hur sådana där ”små” grejer kan etsa sig fast. Jag har också något sådant tillfälle i mitt minne som jag burit med mig i många år. När man står där och tvekar på om man ska gå fram och ge den där komplimangen eller inte ska man tänka på det. Det känns ju fantastiskt att kanske få bidra till ett fint ögonblick för en främling. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply min tekopp 5 januari, 2016 at 18:28

  Men SÅ sant och tack för din påminnelse till oss andra. Jag ger alldeles för sällan beröm till andra även om jag ofta, ofta uppskattar sådant som andra gör eller säger. Det finns ju så otroligt mycket som andra gör som skapar ringar på vattnet av inspiration, vackra tankar och glada leenden.

  Tack för ett viktigt och bra blogginlägg!

  Kram Aggie//mintekopp.se

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 08:05

   Ja, man uppskattar ju ofta sådant som andra gör. Det gäller bara att lära sig säga det också, och göra det till en vana istället för att bara tänka.
   Kram Sofia

 • Reply Tess 5 januari, 2016 at 22:40

  Tack! Det där ska jag ta med i årets plan! Kram

 • Reply Clara Edvinsson 5 januari, 2016 at 23:04

  Åh så fantastiskt!

 • Reply Sara 6 januari, 2016 at 08:41

  Jag som turistinformatör fick uppleva detta sommaren 2014. En utländsk kvinna (backpacker) ville få hjälp att boka den billigaste sj-biljetten, vi försökte och försökte men vi fick det inte att funka så vi fick hänvisa henne till ett ammat ställe. Efter en stund kom hon tillbaka med inköpt biljett, tackade för hjälpen och gav oss var sin kola som hon köpt. Jag blev så rörd vi hade ju inte lyckats hjälpa henne och hon la ut pengar på oss. Efter det har jag börjat tänka mer på att ge uppskattning till vem som helst som gör något bra/som får en att må bra. Det är svårt att bryta på vanan att inget säga men det går framåt. Lycka till själv!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 08:17

   Ja, tänk vad häftigt. Små, små gester kan göra stora intryck. Det ska man ha med sig i tanken när man tvekar på om man ska gå fram och leverera den där komplimangen. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Sandra 7 januari, 2016 at 08:25

  Älskar det här inlägget och håller verkligen med! Jag försöker bli bättre på att faktiskt tala om sånt jag tänker istället för att hålla det för mig själv. Jag menar, i mina tankar gör ju de orden ingen nytta!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 08:21

   Åh, vad glad jag blir att du gillar det!
   Nej, i ens egna tankar gör berömmet ju ingen nytta alls. Nu gäller det bara att lära sig att göra det till en reflex. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Christine 9 januari, 2016 at 06:52

  Så härligt..som ringar på vattnet <3

  Ha en fin helg

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning av det som hänt - Hildas 30 december, 2016 at 06:48

  […] var månaden då jag funderade över det här med att ge mer välförtjänt beröm, jag satte upp några mål och visioner inför året och slutligen föll snön och vi fick uppleva […]

 • Reply Elin 18 februari, 2018 at 18:45

  Fantastiskt bra blogg du skriver! Började läsa igår och är på 2016 nu 😉 Keep up the good work!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 februari, 2018 at 09:45

   Tack så himla mycket! Vad glad jag blir. Välkommen till nutiden, när du läst klart. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.