pysseltips

Om att göra sitt eget papper

Förra veckan var jag på en rolig kurs i papperstillverkning, som hölls bara ett par stenkast hemifrån. Vi gjorde nya fina papper av gammalt returpapper som ändå skulle slängas. Vips så fick vi många nya och fina pappersark som är perfekta att använda som födelsedagskort eller som annat finpapper. Det var Christina Leijon som höll i kursen och som med säker hand lärde oss kursdeltagare hur enkelt det faktiskt är att göra sitt eget papper. Det tog lite tid att få fram några ark och det är kanske inte är något man gör en kvart innan man ska på kalas och behöver ett födelsedagskort … Men det var otroligt kul!

Först så rev vi gammalt papper i småbitar.

 

Sedan fick det ligga i blöt ett tag, för att sedan finfördelas med en mixerstav.

 

Koncentrationen är hög när jag ska sila fram snygga papper ur pappersmassan.

 

Man kan skapa mönster i pappren genom att lägga olika saker som kan
ge konturer, när de torkar.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Ingela Lilja 1 augusti, 2012 at 07:20

  Så glad jag blir att få se kakfatsunderlägget i plast:) (det är väl ett sånt?) Minns det från min barndom för minst typ 50 år sen. De fick liksom en alldeles särskild doft med åren. Tror vårt hängde med långt upp i mina tonår.
  Förresten, vad fina papper du tillverkat!
  Soliga hälsningar
  Ingela

  • Reply hildashem.se 1 augusti, 2012 at 07:30

   Ja, det stämmer! Varför finns det inte sånt nuförtiden? Det är ju himla praktiskt och även mer hållbart för miljön än om man ska ta en ny servett/kakunderlägg i papper, varje gång man ska äta kakor, i låt säga 20 år … det blir många servetter 🙂

 • Reply Fru Vallmo 1 augusti, 2012 at 07:35

  Jag och barnen deltog i en kurs för några år sedan, efter detta var vi så inspirerad att vi gjorde eget brevpapper ur tidningspapper,och dekorerade det med sommarblommor, så fint det blev. Så jag håller med dig det är jätteroligt och även barn tycker om att skapa någonting (sedan är det ju speciellt "gäggig" som mina barn iaf tyckte om)
  Ha en fin onsdag!
  Kram

 • Reply Designe 1 augusti, 2012 at 07:48

  Men ÅH va roligt och så snygga papper det blev! Jag är oxå jättesugen att göra det! Var på väg att köpa ett kit för att göra papper då jag var på en marknad i december men blev dumsnål och nu ångrar jag mig! Måste försöka få kontakt med den försäljaren! Vill så gärna prova! Så intressant inlägg! Kul att få se! Kram 🙂

 • Reply EMs Bloppis 1 augusti, 2012 at 07:57

  Har också gått en sån kurs för några år sen. Tyvärr så har det inte blivit nåt mer tillverkande för mig. Men jag har en hel del av bladen kvar fortfarande. De med rosenblad är mina favoriter. Nån gång… ska jag göra nåt fint av dem…
  kram elsamarianne

 • Reply Lövkojan 1 augusti, 2012 at 08:31

  Så fina de blev, läckert med mönster i! Är så sugen att prova, kanske skulle våga då om det inte är så svårt 🙂

  Ha en bra dag, kram Marie-Louise

 • Reply Hanna 1 augusti, 2012 at 09:13

  Åh det ser verkligen roligt ut.
  Kram
  HAnna

 • Reply Vit dröm 1 augusti, 2012 at 09:21

  Ja du ser verkligen koncentrerad ut 🙂 Kul idé och kul att kunna göra sitt egna mönster i!
  Ha en fin dag!
  Kram Anna

 • Reply Pernilla 1 augusti, 2012 at 10:01

  Ser skoj ut, vill gärna se fler av dina papper 🙂 En fråga, vad silade ni pappret i och var kan man få tag på sådant?

  Kram Pernilla

 • Reply Kavallinskan 1 augusti, 2012 at 10:23

  Men va roligt att göra eget papper och vad fina de blev! Jag vill gärna se mera och vad man ska ha för saker för att kunna göra hemma!
  kram

 • Reply Lilla Kråkslottet/ Angelica 1 augusti, 2012 at 18:43

  Vad roligt! Måste nog googla det! Och fint med lite mönster i dom! kram!

 • Reply Heminredaren 1 augusti, 2012 at 19:39

  Åh va härligt! jag önskar att jag va lite huslig. Jag vet exakt hur jag vill ha det, men av någon anledning så blir det aledrig av att jag genomför det.

 • Reply Wickans Wäxthus 2 augusti, 2012 at 05:28

  Vad kul att se! 🙂 Jättefint blev det – och så fiffigt att göra mönster!

  För några år sen fick jag ett ryck och googlade hur man gör papper. Minns
  att det var lite stök och bök 😉 Men jag har haft nytta av dem då och då, speciellt de jag gjorde av Aftonbladets sportbilaga, som precis i samma veva gjordes ROSA.,hihi 😉

  Ha en bra torsdag!
  Kram Wickan

 • Reply HjärtatsVitaHem 2 augusti, 2012 at 09:33

  Åhhh va roligt! Det skulle jag vilja testa någon gång! 🙂

  Ha en bra dag!
  Kram Jenny

 • Reply Margareta Mannervik 2 augusti, 2012 at 09:54

  Handformat papper är fantstiskt och lånar sig till allt!

 • Reply bakverket 2 augusti, 2012 at 10:59

  Vilken härlig och fin blogg jag hittat! Här finns mycket inspiration att hämta!

 • Reply Lilly 2 augusti, 2012 at 17:09

  jag som gjorde nya papper för 2dagar sedan..dina blev mycke finare <3

 • Reply For a while 2 augusti, 2012 at 18:17

  Hej ..
  Hittade precis hit. Du har verkligen en fin blogg, ville bara säga det. Hit kommer jag tillbaka!

  Vänliga hälsningar Mia

 • Reply Sandra 29 april, 2015 at 19:23

  Håller hon fortfarande sådana här kurser? Vet du hur man får information om dem? Kommer inte fram till någon sida när jag klickar på länken med hennes namn.

  • Reply hildashem.se 30 april, 2015 at 06:33

   Hon har flyttat och har inte kvar sin ateljé, tyvärr. Men det är möjligt att hon kan hålla kurser om man är en grupp som beställer, jag vet inte säkert dock. Vill du ha hennes kontaktuppgifter så får du gärna mejla mig så ska jag ge dig dem. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.