mitt liv som egenföretagare

Om att jobba platsoberoende

jobba platsoberoende

 

För sex år sedan pendlade jag till och från jobbet i stan. Två dryga timmar om dagen spenderade jag i trafiken, vilket varken var bra för miljön, säkerheten eller min livskvalitet. De flesta vakna timmarna på dygnet spenderades på andra ställen än där jag allra helst ville vara; i mitt kära hem. Då drömde jag om att kunna jobba hemifrån med mitt eget företag. Och det är historia sedan snart sex år tillbaka. Nu spenderar jag nästan all tid i mitt hem och driver mitt företag. Och jag trivs verkligen med det.

Men det finns en längtan i mig som drömmer om att vara helt platsoberoende. Alltså att det inte spelar någon roll var jag befinner mig rent fysiskt för att kunna utföra mitt jobb och leva mitt liv. Lite som en digital nomad. I dagsläget är jag relativt platsoberoende. Jag kan utföra de flesta delarna av mitt jobb med formgivning och övriga sysslor var som helst ifrån så länge som jag har min dator och en internetuppkoppling. Men ett par gånger i veckan behöver jag ändå befinna mig på plats för att packa beställningarna från mina webbshoppar med illustrationer. Övrig tid kan jag faktiskt utföra mitt jobb var som helst. Som här ovan där jag sitter i växthuset och sorterar min bokföring. Det är ett underbart brejk för både kropp och själ att komma ifrån den traditionella kontorsplatsen emellanåt. Även när jag skriver blogginlägg tar jag ofta min bärbara dator och sätter mig någon helt annanstans och gör det. De kan vara på annan plats i hemmet, ute i trädgården (så här års i alla fall) eller på en offentlig plats såsom ett café eller ett bibliotek. Det är viktigt för mig som sitter ensam och isolerad och jobbar varje dag, med lite ombyte emellanåt.

Min stora dröm för framtiden är att vara helt platsoberoende, att faktiskt kunna bo och arbeta på helt andra platser vissa tider av året. Och drömmar – de är ju till för att uppfyllas. Eller hur?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jessica 25 juli, 2016 at 08:13

  Drömmer också om att kunna jobba platsoberoende. Största önskan Just nu är att överhuvudtaget att få jobba hemifrån men det går inte i den verksamheten jag jobbar nu. Men som du säger, drömmar är till för att uppfyllas och jag jobbar för att de ska slå in 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 juli, 2016 at 07:38

   En får ta ett steg i taget som för en mot drömmen. Efter många små steg är en plötsligt där. Jag önskar dig lycka till! 🙂

 • Reply Ramona 26 juli, 2016 at 04:09

  Underbart det låter 🙂 Skippa måndags ångesten och istället jobba med något man brinner för, vart som helst. Drömmar ÄR till för att uppfyllas 🙂 Njut av dagen.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 juli, 2016 at 07:39

   Ja, verkligen. Det är sorgligt att ”offra” måndagar till att ha ångest på. Varje dag räknas. 🙂

 • Reply Hanna 26 juli, 2016 at 16:44

  Just nu, jobbar jag med sådant som är platsberoende (förvaltning och byråkrati) men det är OK för jag behöver mina arbetskamrater för att överleva arbetet. Hur jäklig det än är kan vi åtminstone skratta åt eländet.
  Jag drömmer om ett nytt arbete och det kanske det blir inom överskådlig framtid när jag börjar min drömutbildning (textilartesan) inom tre veckor. Vad jag väntar!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 juli, 2016 at 07:14

   När en vet att något annat väntar så är det inte problem att ta sig igenom trista jobb. Så himla spännande med din utbildning. Jag visste faktiskt inte vad en textilartesan var för något så jag googlade och det låter ju jättekul! Tre veckor går fort. Jag önskar dig stort lycka till! 🙂

 • Reply JohannaN 27 juli, 2016 at 23:00

  Åh! Platsoberoende är också vad jag strävar efter (och så startade jag en fysisk butik haha). Försöker också upptäcka nya roliga platser de dagar jag jobbar hemifrån – gör allt lite roligare tycker jag! Sen om det är min egen balkong, vardagsrumssoffan eller ett cafe beror lite på dagsformen =)

  Ang dina prints – du kan inte släpa med dig dem om du åker ut på äventyr? Ex under en bilsemester?

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 08:13

   Du har fysisk butik och jag har katter … så jag är också lite fast för tillfället. Men jag tänker att det kommer andra tider. En dag kanske både du och jag är helt platsoberoende. Tills dess får en passa på att vara selektivt platsoberoende och ta de tillfällen som dyker upp.
   Jodå, jag kan lösa det där med printen på distans. Eller skaffa mig en partner helt enkelt. Det känns otroligt spännande med alla möjligheter. 🙂

 • Reply Louise Stigell 7 augusti, 2016 at 20:34

  Japp, platsoberoende är även mitt life goal nr 1!
  Har det nog lite som du: kan jobba till 90% hemifrån, men ibland kräver frilansuppdrag möten. Jag löste det genom att flytta till en annan stad. Ba ”oops”, kan tyvärr inte ses i stan, bor ej i Stockholm längre. =D

  Hade nog känts mer okej att vara lite platsberoende om det berodde bara på min egna business. Då har man ju lite mer kontroll iallafall. =)

  Vad underbart att jobba i en sån där grön oas!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 08:45

   Jag tror att det var ett smart drag av dig att flytta från stan. För många gånger så ses man IRL för möten av ren slentrian. När avståndet blir lite längre tvingas man hitta andra lösningar. Och i de flesta fall så funkar det precis lika bra med ett telefonmöte eller via Skype. Jag bor mitt ute i ingenstans och träffar nästan aldrig mina kunder, vi har våra kontakter via telefon eller nätet. Jättesmidigt.
   Jag drömmer verkligen om att vara 100 % platsoberoende. Och en dag kommer det att bli så. Och det känns så jäkla spännande. 🙂

 • Reply Min egen lyckas smed i 6 år - nu med nytt fokus - Hildas 5 oktober, 2016 at 06:35

  […] eller sortera papper. Bara för att få lite ombyte och en annan vy. Ibland sitter jag även i växthuset eller vid matsalsbordet. Det är otroligt välgörande för kreativiteten att inte alltid se samma […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.