Livet

Om att lära sig andas rätt

att andas rätt

 

Att andas är en reflex. Ska man behöva lära sig det? Ja, många av oss behöver det. Och jag behöver det verkligen och kämpar för att lära mig att andas rätt efter att ha andats fel i nästan hela mitt liv. Jag andas bara med övre delen av bröstkorgen och inte med magen som man ska göra. Och att lära sig att göra något på rätt sätt, som man gjort fel i över 30 år är inte helt enkelt. Som barn andas vi naturligt med hela buken i varje andetag, dessvärre tappar många av oss bort det när vi blir äldre och stress, krav och oro i blir en del av våra liv.

När jag inte tänker på det så hamnar andningen fel och då gäller det att jag påminner mig själv många gånger om dagen för att hamna på rätt spår igen. Jag har jobbat på det här i över ett år och det är först för några månader sedan som jag över huvud taget lärde mig att hitta rätt teknik, på den yogakurs jag går. Nu gäller det bara att försöka lära kroppen att det är så jag ska göra utan att jag tänker på det. Det kommer att ta lång tid.

Att andas rätt har många fördelar för blodtrycket, magen, immunförsvaret, humöret, sömnen och koncentrationen. Och om en andas rätt minskar också stresshormonerna och spänningar i käkar, nacke och rygg. Medveten andning aktiverar det sympatiska nervsystemet och det ger hjärnan signaler om att allt är lugnt och då får kroppen också lugn och ro.

Det finns alltså mycket att vinna på att andas på rätt sätt. Som sagt, så behöver jag agera aktivt för att andas rätt tills kroppen förstått att det är så den ska göra. Varje gång jag sätter mig i bilen fokuserar jag på att andas rätt och flera gånger om dagen då påmint mig själv om det. Och jag har testat mig fram genom att läsa på lite här och var, kolla på youtube filmer och öva. Och i stressade situationer försöker jag alltid tänka på min andning, och det hjälper mycket.

För att förbättra andningen kan en göra lite olika övningar och du kan göra de i princip var som helst; i sängen det första du gör när du vaknar eller när du gått och lagt dig. På bussen, framför datorn eller när du står i kassakön på Ica. Gör några varje dag så kommer det att göra skillnad. Hur bra är du på att andas?

 

Lär känna din andning

Börja med att ta reda på hur din andning är. Bara genom att bli medveten om att man ens har en andning kan man lära sig mycket. Sätt dig rakt på en stol eller i soffan och känn efter var den finns. Följ några andetag hela vägen in och ut och registrera dess väg – i bröstkorgen, i nästippen eller längst ner i magen. Gör detta under 2 minuter och gör ingenting annat än att följa din andning med slutna ögon. Förutom att lära känna din andning så ökar din koncentration och din förmåga att vara närvarande, det skapar lugn och hjälper dig att släppa taget om oro och grubblande.

 

Ta långa och djupa andetag

Sitt på en stol med rak rygg. Andas in genom näsan, dra luften ända ner i magen så att den spänns ut. Fortsätt att fylla på med luft, känn hur bröstkorgen expanderar och nyckelbenen lyfter. Andas ut genom näsan och känn hur revben, bröstkorg och mage sjunker in igen. Vila mellan ut- och inandningarna och låt kroppen själv ta nästa andetag när den känner sig redo. Ha full uppmärksamhet på alla dina andetag och allt som händer i 7 minuter, det kommer att stärka ditt immunförsvar, påverka ditt autonoma nervsystem, blodcirkulationen och blodtrycket.

 

Andas genom en näsborre i taget

Vänster näsborre: Sitt eller ligg, håll höger tumme för höger näsborre. Andas långa djupa andetag in och ut genom vänster näsborre i cirka 4–7 minuter. Detta kommer att göra dig lugn, avspänd, sänka ditt blodtryck och hjälper dig att somna lättare.

Höger näsborre: Sitt eller ligg, håll vänster tumme för vänster näsborre. Andas långa, djupa andetag in och ut genom höger näsborre cirka 4–7 minuter. Din koncentration, vitalitet kommer att öka och det kommer att ge dig energi.

 

Bygg upp ny energi med snabb andning

Denna snabba andningen kallas eldandning och den är energigivande, bra för lungor, blodkärl och celler. Den ökar stressförmågan, ger ökad fysisk uthållighet och fokuserar sinnet. Sitt rak i ryggen och andas rytmiskt och kontinuerligt. Hastigheten ska vara 2–3 korta andetag per sekund och både inandning och utandning ska vara lika långa och sker genom näsan utan paus mellan andetagen. Dra in magen när du andas ut och slappna av när du andas in. Bröstkorgen, ansiktet och resten av kroppen ska vara avslappnade. Börja långsamt och öka när du hittat en rytm där du kan eldandas utan att spänna någon del av kroppen. Tappar du rytmen eller blir yr kan du ta ett djupt andetag och sedan fortsätta. Andas så här i 1–3 minuter och du kommer att känna dig mer energisk efteråt.

 

Lös upp spänningar med ryggflex

Har du som jag ibland problem med spänningar och stelhet i nacke och rygg? Då är den här övningen bra. Sitt på en stol rak i ryggen och med händerna på knäna. På inandningen tippar du höft och bäcken framåt och flexar ryggraden. Bröstkorgen skjuter du framåt och uppåt, axlar och skuldror pressar du bakåt.
På utandningen flexar du ryggraden bakåt, håll hela tiden huvudet rakt med hakan stabil och axlarna avspända. Och låt aldrig sittknölarna lyfta från underlaget. Gör denna övning i 3 minuter.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Åsa 25 november, 2015 at 07:52

    Superbra tips! Jag andas ofta bara “halvvägs” vilket givetvis medför både det ena och det andra. Jag har också fått bli medveten och tränat på att andas rätt. Var hos sjukgymnast med min onda rygg och det första hon sa är att “Du måste lära dig andas!” så kommer det och lite coreträning hjälpa dig mycket. Det är både intressant och fantastiskt hur något så basalt och automatiskt ändå påverkar hela kroppen och sinnet beroende på hur man gör det.

  • Reply Linnéa 25 november, 2015 at 10:20

    Toppenbra tips och tack för påminnelsen! Jag har verkligen förmågan att hamna i väldigt korta ytliga andetag och det påverkar hela mig. Ska genast testa några övningar 🙂

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.