mina funderingar

Om att lära sig att fokusera

Vi har nog alla egenskaper som behöver förbättras. En av mina svårigheter, som jag måste jobba med är att fokusera på en sak i taget. Jag hoppar runt mellan flera projekt samtidigt och på min dator ligger det alltid minst 10 olika fönster med pågående projekt under en arbetsdag. Och visst har det funkat bra för mig ändå, men jag önskar verkligen att jag var bättre på att hänge mig åt en sak i taget. För ron i mitt sinnes skull, om inte annat.

När jag lyckas att jobba med enbart en enda sak och med 100% fokus, är det som om jag befinner mig i omkörningsfilen på autobahn. Och jag älskar den känslan. Men jag tappar fokuset väldigt lätt och då får jag börja om på nytt igen genom att plocka upp den där fokuseringen som landat i dammet på golvet och börja om. Och det tar extra tid. Det är frustrerande eftersom det skulle göra mig än mer effektiv om jag ostört kunde jobba på och slutföra en sak i taget.

Ironiskt nog så skedde det flera gånger då jag skulle skriva det här blogginlägget, som inte ens är särskilt långt. Flera gånger, mitt i meningar så tappar jag fokus och börjar kolla på andra grejer. Det är e-post som dimper ner i brevlådan, det poppar upp idéer för andra projekt och jag fick syn på blomman i fönstret som såg lite törstig ut och jag gick och hämtade vatten för att åtgärda det. Hela tiden är det andra saker som pockar på uppmärksamhet. Men jag ska bli bättre på att fokusera, det vill jag verkligen.

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Annie - Annies Enkla 20 oktober, 2015 at 07:02

  Spot on för mig med! Alltid finns det något som distraherar eller pockar på uppmärksamheten. Inte bara vid datorn, utan ganska ofta annars också. T ex när jag städar… 😉

 • Reply HojnaSandra 20 oktober, 2015 at 07:04

  Känner igen mig i din beskrivning. Jag har stora problem med att fokusera när jag studerar hemmavid, alltid är det något annat som drar till sig uppmärksamheten. Men jag tror också att man kan träna upp det där med att fokusera på rätt saker, om man bara vill!
  Ha en fin tisdag!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 20 oktober, 2015 at 10:57

   När jag var student var det hopplöst, då diskade jag hellre än att plugga. 🙂
   En fin tisdag till dig också!

 • Reply Anna 20 oktober, 2015 at 08:06

  Oh, jag är precis likadan. Sitter här på kontoret och ska egentligen skicka ett mail till en kund. Men halvvägs in tappade jag fokus och hoppade istället in här för att läsa ditt inlägg.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 20 oktober, 2015 at 10:58

   Haha, det tycker jag i och för sig är kul. Men jag förstår dig precis, det är hopplöst ibland. Små saker kan ta en evighet att slutföra men den effektiva tiden är egentligen typ 5 minuter om man bara hade fokuserat. 🙂

 • Reply Ida 20 oktober, 2015 at 10:08

  Känner igen det där. Du får gärna dela med dig av tips om du hittar några bra lösningar.

 • Reply Evelina - Evelinas Ekologiska 20 oktober, 2015 at 15:46

  Ja det där känner man ju igen…Sitter här med just 10 fönster öppnade..Håller ALLTID på med hundra saker samtidigt och blir lite galen på mig själv ibland. Har så himla svårt att bara göra en sak i taget..Ska verkligen börja tänka mer på det och i alla fall bara göra 2 saker samtidigt, heh! ;D
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 21 oktober, 2015 at 15:49

   Haha, ja men är man en sån människa är det svårt att liksom bara sluta. Det ligger i ens natur. Men visst jag försöker också att skärpa till mig ibland och göra bara några få saker samtidigt … och det går ett tag sedan trillar jag dit igen. Berätta gärna hur det går och om du lyckas. 😉

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.