inspiration

Om att lyckas att inte ta död på ett träd

 

Förra våren så köpte jag mig ett kumquat-träd eftersom jag tycker att de är så dekorativa med alla sina söta mini-apelsiner. Alla frukter är skördade sedan länge och jag har varit orolig för att jag inte ska lyckas övervintra trädet inne. Men det ser fint ut … än så länge. Hoppas att det klarar sig till försommaren då det är dags att flytta ut igen. Det vore också kul om det kunde bli nya frukter i sommar – men nu ska jag inte bli girig, det lever ju faktiskt och har bladen kvar. Det är gott nog för mig.Fast om det är någon där ute som har några supertips om hur jag ska få trädet att trivas är ni hjärtligt välkomna att dela med er av det.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply PERNILLA 17 februari, 2012 at 06:45

  ETT STORT LYCKA TILL!!…*ler. Tycker jag läger en förmögenhet på både citrusträd och olivträd och det enda jag får kvar är vackra pinnar 😉 …men jag har en mamma som lyckas. Hon placerar dem ljust och sen vänder/ snurrar hon aldrig på citrusträden …..vet inte om det är därför hennes växer och bär frukt …men kanske …*ler

  Kram

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2012 at 06:48

   Tack 🙂
   Vilket bra tips om att aldrig vända på trädet – det ska jag komma ihåg.

   Kram Sofia

 • Reply Sofie 17 februari, 2012 at 07:14

  God morgon!
  Det viktigaste för citrusträd är att få mycket ljus! Sedan står dem gärna ute under vår (när det blivit forstfritt) och sommar. Under vinterhalvåret vill de stå ljust och gärna lite svalare, 12-15 grader är ultimat, för att få sin vila.
  Hoppas du får frukt på trädet i år!
  P.s. Ge gärna lite citrusnäring för att kicka igång processen
  Kram Sofie

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2012 at 07:54

   Ja, citrusnäring ska jag skaffa. Tack för tipsen.
   Kram Sofia

 • Reply Vardag och flärd 17 februari, 2012 at 07:27

  Jag säger bara GRATTIS, jag hade aldrig klarat det!
  Kram Eva

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2012 at 07:54

   Haha, tack … men jag har liksom inte gjort något speciellt för att åstadkomma detta. Tur kallas det nog 😉
   Kram Sofia

 • Reply Marias Hörna - Njut av livet ♥ 17 februari, 2012 at 08:04

  Kul när det överlever 🙂
  Go helg på dig, kram från Maria ♥

 • Reply fianathome 17 februari, 2012 at 08:26

  En konst skulle jag vilja påstå! ha en skön helg//kram Fia

 • Reply nordingården 17 februari, 2012 at 09:24

  Hallå där Sofia, Men åh va vackert, trädet och så den underbara tapeten bakom, allt är såå snyggt!!! Håller tummarna för trädet, de är inte alltid det lättaste… Mari.

 • Reply Julia 17 februari, 2012 at 10:12

  Åh så fint ! Jag lyckas alltid ta död på allt grön när vintern kommer 🙁

  Trevlig helg
  Kram Julia

 • Reply Vit dröm 17 februari, 2012 at 10:53

  Har tyvärr inget tips att ge men tycker du har jobbat superbra eftersomdet överlevt 😉
  Ha en fin fredag kära du!
  Kramar Anna

 • Reply Fröken Kråknäs 17 februari, 2012 at 10:58

  Visst känner man sig oerhört nöjd när man lyckas med lite svåra växter. Det där med att inte vända på citrusträd beror på att det tar för mycket energi av trädet att anpassa sig till det nya ljusflödet. Sonen satte två citronkärnor i 5:an i skolan och nu sex år senare är de jättefina. Fast det tar jättelång tid innan de bär frukt om man planterat från kärnor. Vi väntar…

  Ha en fin helg!
  Kram Katarina

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2012 at 14:36

   Jag har tänkt den där tanken flera gånger att jag borde sätta några kärnor … men jag har inte tålamod att vänta. Fast hade jag gjort det för några år sedan hade den ju kommit en bit på väg nu 🙂
   Fin helg till dig också. Kram Sofia

 • Reply Johanna Stålros 17 februari, 2012 at 14:30

  hur tusan gjorde du för att få bladen kvar??? mitt citronträd är helt kalt- men jag hoppas att det finns en liten livsgnista kvar;( tips? Kram

  • Reply hildashem.se 17 februari, 2012 at 14:35

   Jag har ingen aning om hur jag har lyckats. Nybörjartur 🙂
   En gång när jag vattnade den innan jul så trillade det av massor med blad och då befarade jag det värsta men sedan hände inget mer och nu ser den pigg och fin ut 🙂
   Kram Sofia

  • Reply Pysselgumman 17 februari, 2012 at 14:40

   Jag trodde mitt citrusträd var heldött förra våren, inga blad var kvar. Slängde in det i mitt lilla drivhus och hux flux började det sprätta i de torra kvistarna. Så ge inte upp!

 • Reply Sofi 17 februari, 2012 at 19:50

  Vilka vackra bilder!
  Kul att du lyckats hålla trädet vid liv!
  Ha en trevlig kväll!
  Kram Sofi

 • Reply Titta in hos Thess 17 februari, 2012 at 21:10

  Hej!
  Önskar dig en härligt skön helg.

  Kram Thess

 • Reply creando 17 februari, 2012 at 21:35

  Åh, det vill man ju så förtvivlat gärna. Att de där träden ska övervintra. Jag har försökt med olivträd två år i rad. Förra året dog det vid den här tiden. I år ser det ljust ut än så länge….

  Kramar Kicki

 • Reply Henrietta 18 februari, 2012 at 17:30

  Det får jag nog testa! Att plantera ett kumquat träd! Jag gillar det ordet så himla mycket :o)) så mycket att jag döpte en kattunge till det :o))
  Trevlig helg!
  Kram Henrietta

 • Reply Zima 19 februari, 2012 at 06:22

  Åh vilket fint träd! Och jättefint med mossan över jorden!

 • Reply Anna 19 februari, 2012 at 15:14

  Så fin ser inte mitt citronträd ut. Jag tror nästan att jag kanske har tagit död på det över vintern. Men det får vi se till våren.

 • Reply Anna @sweet life 24 februari, 2012 at 07:13

  Hej, vad fint det ser ut! och vilken tjusig tapet! jag har gjort mig själv en liten citrushörna med mitt (numera gigantiska) apelsinträd som jag fick i studentpresent för sex år sen, samt ett grapefruktträd som kommer från en kärna jag satte för fem år sedan. Jag har några tips, kika på detta inlägg jag gjorde i somras om citrusvård om du vill!

  http://lesweetlife.blogspot.com/2011/06/citrusvard.html

  /Anna

  • Reply hildashem.se 25 februari, 2012 at 09:37

   Tack för tipsen i din blogg. Jag ska göra mitt bästa för att få detta att överleva 🙂

 • Reply Vitt Lantligt Romantiskt 21 april, 2013 at 07:48

  Hej,
  Du har en väldigt fin blogg och en hel del vacker inredning på den! Det skulle vara roligt om du kom med i den nya samlingsbloggen Vitt, Lantligt & Romantiskt. Där kan man både ge och få inspiration. Dessutom får din blogg mera synlighet. Klicka in på: http://vlrinredning.blogspot.com.

  Ha en bra dag!
  Vitt, Lantligt & Romantiskt

 • Reply Lena 30 maj, 2016 at 14:11

  Hej
  Jag fick ett kumquatträd i 50-årspresent nu i April och undrar hur man vet när de kan skördas och ätas. Har googlat men inget hittat om det . Ett föll ner och jag smakade på det men det var jättesurt och hårt.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 31 maj, 2016 at 15:29

   Hej Lena! Jag vet faktiskt inte. Jag åt aldrig de där frukterna. Däremot så skördade jag dem och delade dem på mitten och hade som smaksättare i en karaff med vatten. Det funkade fint. Det där trädet lever inte längre. Så tyvärr har jag inga andra råd till dig.
   Lycka till! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.