odling

Om att odla blomkål

Blomkål är underbart gott, och jag gillar att odla sånt som är gott att äta. Tänk dig en krämig blomkålssoppa eller ugnsrostade blomkålsbuketter som tillbehör. Nu blev det inte så mycket av den varan tyvärr eftersom jag gjorde en del misstag längs vägen.

Jag lyckades få fram flera stora blomkålshuvuden och det som syns på bilden var det första (och enda) jag hann att skörda, sedan hände något. Det kom en invasion av kållarver och åt upp alla bladen, vilket gjorde att de fina huvudena blottades för solen, och det tål de inte och då blir de brunaktiga och fula. Själva huvudena blev också angripna av någon form av gröna små larver. Ett annat misstag jag gjorde var att inte skörda de stora huvudena direkt, då hade jag kunnat få flera fina.

Så det jag lärt mig om blomkål till nästa år är att jag måste odla dem under fiberduk för att hålla inkräktarna ute, och att skörda dem snabbt. Man kan också samodla med andra växter som doftar starkt, exempelvis dill eller tagetes, för att hålla inkräktarna på avstånd. Och för att skydda dem från missfärgning av solen så kan man knäcka ett av bladen och lägga över själva huvudet. Man lär av sina misstag, så nästa år kan det bara bli bättre.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Choices by Annie 20 augusti, 2014 at 07:55

  Mums för blomkål, det är verkligen gott. Nästa år så blir det nog att så lite blomkål, ska försöka lära mig av dina misstag.

  Fin dag till dig
  Annie

  • Reply hildashem.se 20 augusti, 2014 at 10:51

   Ja, det är ju onödigt att göra om dem. Lycka till! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Pia 20 augusti, 2014 at 08:35

  Jag upptäckte samma sak när det gällde brysselkål så jag kommer också att odla under fiberduk nästa gång.

  Snygg klänning/tunika/top du har. Är det second-hand eller nyproducerat?

  • Reply hildashem.se 20 augusti, 2014 at 10:52

   Aha, brysselkål har jag aldrig testat. Kanske ska ge mig på det nästa år 🙂
   Klänningen är köpt på second hand, men den är inte så gammal, skulle gissa på max 5-10 år. Men jag gillar den ändå 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Living by Miriam 20 augusti, 2014 at 18:41

  Vacker, god och nyttig 🙂 jag har alldeles för mycket mördarsniglar för att kunna odla något ätbart, tyvärr. Bättre lycka nästa gång 😉

 • Reply Life´s Silverlining and I 20 augusti, 2014 at 18:49

  vad sugen jag blev på blomkålssoppa nu! Jättefin bild! Kram Pernilla

 • Reply Evelinas Ekologiska 21 augusti, 2014 at 16:38

  Intressant läsning! Jag tycker att man lär sig bäst av att prova sig fram 🙂 Kul att du delar med dig!
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 • Reply Mellan skog och gård 22 augusti, 2014 at 20:02

  Vad synd på så fina blomkål! Men som du skriver så gör misstagen en väldigt sugen på att lyckas bättre nästa år. Själv hariga misslyckats brutalt med alla typer av kål två år i rad, men nästa år! Då ska jag vara hysteriskt noga med nät på och larvjakt varje kväll 🙂

  Ha det gott!
  Elin

 • Reply Alexandra 22 augusti, 2014 at 20:17

  Ja, fiberduk är nästan ett måste vid kålodling om man inte vill gå och leta äggsamlingar varje dag. Ibland kan man nästan tro att det är kålfjärilsuppfödning som är målet; fina men ack så irriterande. Vi hade själva några huvuden som blev lite sådär gula och spretiga, men det blev god soppa ändå 🙂 Kram // Alexandra

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.