odling

Om att odla purjolök

Förra året odlade jag purjolök och de blev väldigt goda men inte större än blyertspennor. Och jag vill ju allra minst ha purjolökar stora som tuschpennor. Därför gör jag ett nytt försök i år. Detta år har jag satt dem en och en i små rullar av tidningspapper till skillnad från förra året då jag satt alla tillsammans i en låda, alldeles för tätt. Nu när de får växa alldeles solo hoppas jag att de blir större och så kommer det att bli mycket lättare att plantera ut dem eftersom det bara är att sätta tidningsrullen rakt ner i jorden. Har du några bra purjolökstips?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Stina 7 maj, 2012 at 06:36

  Inga purjolökstips här inte men jag håller tummarna för att du får skörda tuschpennor 😉
  Kramar Stina

 • Reply Kia 7 maj, 2012 at 06:42

  Försökte förra året men det börja bra men sen vissna de ihop. Hm får göra ett nytt försök nästa år när jag förhoppningsvis har en köksträdgård att stoppa ner dom i.

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

 • Reply creando 7 maj, 2012 at 08:06

  Spännande! Purjolök som är så gott också 🙂

  Kramar Kicki

 • Reply Humlans Lott 7 maj, 2012 at 08:27

  Har odlat purjulök en gång innan och då blev de riktigt fina. Köpeplantor iofs. Fast då tog jag dem inte förrän fram på hösten. De klarar ju lite nattfrost, tom minusgrader tror jag.
  I år har jag dock sått själv och de är lika klena som dina. Men jag tror nog att de blir lite mer självsäkra nu när de har fått egna krukor. Vi håller tummarna!

 • Reply Anonym 7 maj, 2012 at 08:37

  Jag har luktärter först i vatten ca ett dygn sen sätter jag dom i tomma Toarullar,för dom vill ej att man rubbar rötterna,sen planterar jag med rulle o allt-i djup jord.
  (Har dom i en hink på altanen för att få se o lukta på dom på nära håll !)

 • Reply Mia 7 maj, 2012 at 08:43

  Jag planterade också purjolök förra året och en tuschpenna fick vara kvar hela vintern och klarade sig. Nu väntar jag på att den skall växa sig stor. Hörde av en riktig odlar mästare(http://vitarosorochforgatmigej.blogspot.se/) att de behöver mycket näring så nu skall här gödslas på de nya späda plantorna och alla får finna sig i att det luktar skit i trädgården.

  Lycka till

  • Reply hildashem.se 7 maj, 2012 at 09:37

   Bra tips! Jag ska också gödsla här så att det luktar stinkbomb 🙂

 • Reply Linneskåpslycka 7 maj, 2012 at 10:03

  Har aldrig odlat purjo,men min farfar odlade mycket.
  Han tog tomma toa-rullar till sina purjolökar och stack ner dem i jorden,när de blivit stora nog för utplantering:)
  Och så massor av skit förståss;)

  Hoppas du lyckas med din odling,för hemodlat är ju det bästa som finns :))

  Ha en bra start på veckan
  Kram

 • Reply Berit Martinsson 7 maj, 2012 at 10:18

  Hej!
  Purjolök odlar jag som andra i tidigare inlägg, i tomma hushålls rullar av papp. Sätter ut dom när det är frostfritt i ett väl gödslat land och låter dom sen växa långt in på hösten. Här uppe så kommer vintern redan oktober – november och frosten biter inte på löken. Självklart smaskar vi lite undan för undan men det mesta hackar jag ner och fryser i glassförpackningar. Lycka till // Berit

  • Reply hildashem.se 7 maj, 2012 at 10:20

   Tack för detta! Jag ska minsann spara på tomma toarullar till nästa odlingssäsong 🙂

 • Reply fianathome 7 maj, 2012 at 10:57

  Det låter så fantastiskt att kunna odla sina egna purjosar. Blir spännande att se resultatet. I dessa sammanhang får jag bli åskådare…Är inte så bra på just odla.
  lycka till
  //kram
  Fia

 • Reply Helena, Craft and Creativity 7 maj, 2012 at 14:02

  Nix, inga tips. Helt värdelös på allt som växer… Men jag har ett förslag till dig… Du får bo i mitt pysselrum om du blir min privata trädgårdsmästare!! Vad sägs?

 • Reply MammaElva 7 maj, 2012 at 15:26

  Oj, mums! Purjo som är så gott 🙂 Men tips.. njae.. Det är ju det jag är här för 😉
  Ha en kanondag! //Elin

 • Reply Bromans Bravader 7 maj, 2012 at 15:31

  Coolt, lycka till!!
  Kram Jannike

 • Reply Fru Vallmo 7 maj, 2012 at 16:55

  Hoppas du får till det! Jag har provat det för några år och de blev inte större än dina nu. 🙁 så jag lyckades inte!
  Tar på mig tipset med toarullen, kanske blir det purjolök nästa år!
  Lycka till!

 • Reply Luna D Sign 7 maj, 2012 at 18:50

  Så häftigt! Kanske man skulle odla lite purjolök!
  Kram Malin

 • Reply Bruno och Mig 7 maj, 2012 at 19:20

  Jag har inga purjolökstips. Det är du som bjuder på dom. Älskar dina bilder. Jag blir alltid glad när jag kikar in här. Lycka till med odlingen.

  Kramar L

 • Reply Maj 7 maj, 2012 at 19:26

  En fundering jag har : kan man gödsla grönsaker med samma som blommor ? Känns inte bra då man ska äta dom. Miljövänligt gödsel är det ok ?

  • Reply hildashem.se 8 maj, 2012 at 12:43

   Det finns ju speciellt grönsaksgödsel men jag är dålig på det där med gödsling. Måste läsa på mer om det. Jag tänkte göra nässelvatten att gödsla med här i sommar.

 • Reply Ing-Marie Koppel 7 maj, 2012 at 21:24

  Vilken enkel och bra idé. Hoppas du lyckas.

 • Reply Anonym 7 maj, 2012 at 21:48

  Kul att få se hur dina ser ut. Jag testar att odla purjo för första gången i år och mina ser ut ungefär som dina gör. Lite konstigt eftersom det var ett par veckor sen som jag skolade om dem till egna krukor… tänker att de borde växa rejält då… det kanske är det där med näring som det skulle behövas mer av redan nu? Ska bli spännande att se hur det går för både dina och mina purjos, jag håller tummarna för att de alla blir minst så stora som tuschpennor! 😉
  /Linda

 • Reply Anonym 13 februari, 2013 at 07:49

  Hur blir det om man vattnar purjolöken med blomstra växtnäring? kan vi fortfarande äta dem sen, eller blir dem giftiga?
  /Elin

  • Reply hildashem.se 13 februari, 2013 at 07:59

   Hej Elin!

   Bra fråga … det finns ju växtnäring särskilt för grönsaker och det borde ju gå fint. Personligen vill jag helst vattna med så naturlig gödning som möjligt och brukar använda gräsrester, nässelvatten mm. Men jag lade ut frågan till övriga läsare på Hildas hems facebooksida: https://www.facebook.com/hildashem

   Vi får se om det kommer in andra svar där 🙂

   Ha en fin dag!
   //Sofia

 • Reply Odla i toarullar - Hildas hem 29 september, 2015 at 13:10

  […] är dags att sätta ut dem till försommaren. Förra året så satte jag mina frön i egenrullade rullar av tidningspapper. Det funkade utmärkt, men det var ju ett väldans jobb att rulla alla de där små krukorna. I år […]

 • Reply Hasse 25 augusti, 2016 at 12:11

  Spännande!

  Hade varit kul att veta om det blev ngn skörd också. Starta odling går väl bra för dom flesta men sedan……….

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 augusti, 2016 at 13:31

   Hej Hasse!
   Visst är det enkelt att starta odling … men det gäller att slutföra hela vägen in i mål. Jodå, det blev purjolök det där året. Inga gigantiska men ändå fina. Du kan se det uppföljande inlägget här: https://hildas.se/sista-grodorna-ur-jorden/

   Jag har dock inte odlat purjolök sedan dess. Jag har fokuserat på andra grödor. Men kanske är det dags snart igen. Vilket år som helst. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.