mina funderingar

Om att slänga sig med hårda ord

Med risk för att låta som en tant från 1930-talet – men jag tycker inte om svordomar! Det låter riktigt fult. Men ibland dyker det upp tillfällen då man bara måste svära för att något inte går som man tänkt sig, om man slår i tårna i ett stolsben eller om något är så gott eller bra att det kräver kraftuttryck. Jag har dock försökt att byta ut mitt svärords-vokabulär mot några mildare varianter såsom Attans bananer, Skitapa, Jäklars osv. Men visst händer det att man behöver ta till de hårda orden och jag kan medge att den gången då jag bröt min lilltå efter att ha slagit i sängbenet – då användes inga mjuka ord.

Har du några fler alternativ på mjuka svordomar?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Vårt röda hus 21 mars, 2012 at 06:57

  Järnspikar är väl bra?

  Jag håller med dej, gillar heller inte alla svordomar som praktiskt taget alla nuförtiden strör omkring sej!

  Kram Eva-Mari… från 40-talet!

  • Reply hildashem.se 21 mars, 2012 at 06:58

   Haha! Ja, järnspikar är ju en favorit 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Maria 21 mars, 2012 at 06:59

  Kapten Haddock i Tintin är ju en outsinlig källa till svordomar utan att svära… Gillar inte heller svordomar. Håller med Eva-Mari: järnspikar är bra!

 • Reply Kia 21 mars, 2012 at 06:59

  Fan, använder jag nog mest. : )Annars så svär jag inte så mycket, tror jag!
  En sak som jag tycker är väldigt kul/ovanligt är att mina barn har aldrig sagt dumma till varandra. Bara N som är sist ut har sagt det nån gång. Men vi använder aldrig ordet dum eller säger att nån är dum. Jag kan säga att saker är dumheter om de gjort något dumt men vi har aldrig kallat någon dum. Vilket är bra tycker jag!

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

 • Reply La Dolce Vita -vardag när det är som bäst! 21 mars, 2012 at 07:04

  Vad roligt, jag säger också "attans bananer" undrar vart det kommer ifrån egentligen?
  Millah 6 år säger fy Fabian, hon gillar Lotta på bråkmakargatan och Noah 9 år använder sig av det delikata ordet bajskorv…antar att kiss- och bajsåldern håller i sig ganska länge, men hellre det än fula svärord!

  Ha en bra dag, kram Caroline

 • Reply Amelie Roolf 21 mars, 2012 at 07:08

  Skrutt fungerar i alla lägen; Skruttburk, skruttstol, nedrans skrutt, skruttelak – det finns ett skrutt för varje tillfälle!

 • Reply Dagar hos mig 21 mars, 2012 at 07:29

  Kyss Karlsson använder vi ibland efter att ha sett en riktigt gammal film;)

 • Reply Rebeccas DIY 21 mars, 2012 at 07:47

  "Aj som bärfisen" kan man säga när man gör sig illa. Det har mina barn plockat upp från en urgullig barnbok om gråsuggor och nyckelpigor.
  Ha en skön dag!

 • Reply Marianne 21 mars, 2012 at 08:04

  Du har så rätt, det låter inget vidare!
  Nu blev jag ju tvungen att tänka till, mildare varianter hm…?.."förbenat oxå", den använder jag och "men huuur i hela h….te" eller "men fÖr i h…te" fast jag hoppar liksom över sista ordet -om inte situationen kräver hela ordet och mer där till!;)
  Men det är en svår fråga att svara på, tror nog inte alltid man tänker på det, tyvärr, borde nog höra med omgivningen;)
  Ha en fin onsdag!
  Kram Marianne

 • Reply Vita möbler och barnbus 21 mars, 2012 at 08:06

  Tycker inte heller om svordomar…tant eller ej 😉
  Och eftersom att vi har fem barn så vill vi ju inte gärna bjuda på en massa otrevliga svordomar som dom suger åt sig som små svampar 😉

  Attans,tusan och jösses använder jag flittigt ;-D

  Ha en fin dag fina du
  Kram//Anja

 • Reply Helena, Craft and Creativity 21 mars, 2012 at 09:03

  Sjutton också… 😉

  Jag tycker det låter illa med svordomar men ibland hasplar jag ur mig några av bara farten (när inte barnen är i närheten). 99 % av gångerna håller jag mig till mildare uttryck, som det ovan. Stora dottern svär aldrig, fyraåringen däremot… jag fattar inte var hon lär sig allt (dagis?). Men det går förhoppnings över, vi jobbar på det. 🙂

 • Reply Svea 21 mars, 2012 at 09:19

  Många bra tips här! Tyvärr måste jag nog erkänna att en och annan svordom kommer över mig titt som tätt men jag avskyr det och jobbar på att använda andra mjukare ord, här fick jag ju en hel drös. Tackar! 🙂
  // Sandra

 • Reply Mamma Elva 21 mars, 2012 at 09:39

  Oj, jag svär alldeles för mycket.(skäms lite)
  Skärpning på mig!
  Kram Elin

 • Reply Veronica 21 mars, 2012 at 10:00

  Ibland kommer det bara ur mig…men bara när jag "behöver det" slog oxå nyligen i min lilltå och då kom ord ur min mun som jag inte ens visste fanns.Tycker inte heller att svordomar är trevligt att slänga sig med. Pratar med mina barn om detta och vi försöker hitta andra ord. Ex. shit pommesfrites och förbenat. Har fått många bra tips här som vi man använda.

  Tack för en MYCKET inspirerande och härlig blogg!

  Kramelikram Veronica

 • Reply Sophia 21 mars, 2012 at 10:53

  Fladdermus! Haha 🙂 Det används flitigt i min familj!

 • Reply LINA LUNDBERGs Livet på Landet 21 mars, 2012 at 11:27

  skitarns! tycker jag är riktigt bra 😉

 • Reply Min Svägerska och Jag 21 mars, 2012 at 12:09

  hahaha vad kul det var att läsa ditt inlägg idag och alla kommenater. jag gillar inte alls svordommar men brukar själv ha en fulordstimme på kvällen där jag säger alla fula ord jag velat sagt på dagen. sällan det kommer så mycket då för att det som gjorde mig arg då är redan förbi.
  Jubelåsna är ett ord jag använder och jäklarns, skit oxå är ett ord som kommer då och då.

  Kram Linda

 • Reply Jenny 21 mars, 2012 at 14:47

  "Skitapa" var ett bra ord, jag lånar det om d är ok? =)
  "Attans" kör jag med rätt ofta och thwart-wart = omintetgöra-vårta. Helt galet jag vet men säg thwart-wart en gång får du se, hur skönt som helst att säga när man är arg =) (så blir man lite glad igen av dom orden).

  Kram

  • Reply hildashem.se 21 mars, 2012 at 14:58

   Låna "skitapa" av mig så lånar jag thwart-wart av dig. Jag kunde inte låta bli att skratta när jag sa det högt 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Yosofine 21 mars, 2012 at 15:37

  Huuu, bryta lilltån! Då skulle jag ha använt hela svordomsförrådet, och lite till! Jag svär nog medelmycket. Blir mycket fan och skit i meningarna, men med en tvååring som snappar upp precis allt så lånar jag både bananer och apor av dig! 😉

  Kramar

 • Reply en matsked grejer 21 mars, 2012 at 17:51

  Kommer från fina vännens nu 80-åriga pappa: Skitans skit-skit. Ganska effektivt faktiskt, det är ju tillräckligt långt för att kunna sägas med eftertryck 🙂
  Kram Cecilia

 • Reply Anonym 21 mars, 2012 at 18:10

  När vi var små använde min mamma Järnspikar o sjutton också. Jag försöker att använda dem nu när jag själv har barn och sen har vi útökat med mögliga makaroner, ruttna tomater, skit oxå och dubbelfis. Det sista har barnen kommit på. =)

 • Reply Livet på solsidan 21 mars, 2012 at 18:30

  Jag kan (och använder nog) en hel del "hårda" svordomar.
  Men pruttmupp och pissmyra är mina favoriter när det gäller den mjuka varianten…

 • Reply Rapport till Vänfors 21 mars, 2012 at 19:29

  När våra ungar var i 10-års åldern så hade de en killkompis här hemma. De lekte som galningar och plötsligt slog Andreas, som han hette, just tån i nån stor tung möbel. Jag trodde ungen skulle explodera…han skrek och vrålade så det tog ett tag innan jag hörde vad han sa: Svärord också! svärord också! Tycker jag är en ganska bra lösning att istället för att säga ett svärord så säger man ordet svärord:)
  Kram Annika

 • Reply Erika G 21 mars, 2012 at 19:45

  Här vågar man ju nästan inte erkänna att man svär ibland. Som språklärare tycker jag inte om att förbjuda ord, men visst finns det tillfällen då svordomar knappast passar. Å andra sidan tycke rjag inte att "attans" eller "järnspikar" fungerar särskilt bra när man tappar något tungt på tån eller öser ut mjöl på golvet. Jag tycker nog att riktiga svordomar har sin plats i språket. Däremot ska de användas med måtta, och inte använda dem i varje mening. Tycker jag, tralala!

 • Reply Yvonne (Leo & Elefanten) 21 mars, 2012 at 20:00

  Min mamma säger alltid "järnvägar också". Gulligt tycker jag.

 • Reply Anette Ryan 22 mars, 2012 at 00:25

  Kom att tänka på …17 gubbar 😉 Vilket är rätt snällt och "mesigt". Själv svär jag inte heller så mycket men det går i vågor tycker jag. Att bo i en engelsktalande värld gör att det är rätt skönt att dra till med en harang på svenska när det behövs styrkeord och ingen annan riktigt fattar. Det kanske roligaste med svordomar är när ens barn använder dem första gången(Nej jag tycker inte att barn ska svära). De få gånger det hänt att mina tjejer dragit till med något sovrord har det fått mig att skärpa till mig då jag antagit att jag måste ha använt lite väl många nyligen. Men oftast låter det rätt skojigt när de slänger in ett ord så där spontant helt grammatiskt korrekt i en mening. Som när äldsta tjejen var 5 och hittade lillsyrrans mjukishund i hennes leksaksspis. Hon öppnade dörren och helt spontant så slapp det ut: What the hell is he doing here? vi gjorde aldrig något stort kring det för att inte uppmärksamma ordet och ingen av dem svär men det fick min man att tänka efter och inte använda vissa ord.
  Kram Anette 🙂

 • Reply Elli 22 mars, 2012 at 16:27

  Ett lite mildare ord är odret "mög" som är skånska och betyder ungefär skit/smuts. Något jag använder när något går fel. Jag är precis som du, och hatar svordomar, även om dom sägs ibland vid de värsta värsa händelserna.

 • Reply Mitt lyckliga lantliv ♥ 30 mars, 2012 at 15:17

  Min mamma lärde mig en ramsa när jag var liten. Eller inte såå liten då såklart. 🙂
  Häll vetemjöl i en kaffekopp, sa tant Andersson. Om man drar ut lite på orden så blir det faktiskt "Helvete…mjöl i en kaffekopp, saaatan..t Andersson", hihi.

  Kram och trevlig helg!

  • Reply hildashem.se 30 mars, 2012 at 15:22

   Haha! Underbart! Tack för att du delade med dig av den, jag ska se om jag kan lära mig den så att det kommer naturligt när det väl är dags för hårda ord 🙂

   Trevlig helg till dig också.
   kram Sofia

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.