mitt liv som egenföretagare

Om att våga ta steget

 

Idag är det två år sedan. Två hela år sedan jag gjorde min första dag som egenföretagare på heltid. Och jag får många mejl från trevliga och glada bloggläsare som undrar över mitt företag och hur jag gick till väga när jag startade upp det. Därför tänkte jag berätta lite om det.

Tidigare var jag anställd som Art Director och trivdes väldigt bra med det. Dock har jag alltid burit på en dröm om att vara egenföretagare, jag visste bara inte riktigt när det var dags att ta steget. Dessutom hade jag ganska långt att köra till jobbet varje dag och blev trött på att lägga så mycket tid på att pendla så en dag fick jag nog av det och tänkte att det kanske var rätt tid att ta steget ut i det okända. Så jag sade upp mig. Det var väldigt läskigt, för jag hade egentligen ingen aning om vad jag gav mig in i, men jag kan bara konstatera att det är det bästa jag gjort.

Ibland får jag frågan om vad jag egentligen gör på dagarna. Jag jobbar alltså med grafisk formgivning av olika slag. Det kan handla om layout av böcker, broschyrer, hemsidor, förpackningar, tidningar eller annonser. Det kan även vara illustrationer som jag gör åt olika företag och så gör jag ju personliga barnillustrationer som säljs i min webbshop barntavlor.se. Och sist men inte minst så fotograferar jag en hel del åt olika företag, och det kan vara fotografering av produkter, miljöer och människor. Och så bloggar jag ju här på Hildas hem också såklart. Bloggen har blivit lite av ett sällskap för mig. I brist på kollegor, så har jag er fina besökare som skriver till mig, det gör att jag aldrig känner mig ensam. Så tack för det! Det är också tack vare bloggen som jag får en massa spännande uppdrag att jobba med. Det är verkligen helt fantastiskt vilka möjligheter sociala medier kan ge!

Det jag har kommit fram till är att man ska göra det man är bra på och intresserad av. Ett exempel på det är bokföringen, jag har inget intresse alls av siffror och därmed har jag fruktansvärt svårt att lära mig det. Det skapade mycket ångest och tandagnisslan för mig och därför bestämde jag mig för att köpa tjänsten av någon som behärskar det. Vips så var min ångest borta och jag kunde istället lägga tid och energi på att utveckla mitt företag.

Drömmer du om något så gäller det att ta chansen och att våga. Om man är orolig måste man ställa sig frågan; vad är det värsta som kan hända? Ja, det värsta som kan hända är att man inser att det inte funkar. Och det är ju inte så farligt. Man vill ju inte gå runt och ångra det man aldrig gjorde.

Så idag tänker jag fira med minst en kaka 🙂

//Sofia ♥

PS. Om du vill följa mig finns både min webbshop och bloggen på Facebook.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply creando 1 oktober, 2012 at 06:40

  Så roligt att läsa! Du inspirerar…
  Kramar

 • Reply Volang-Linda 1 oktober, 2012 at 06:43

  Härligt med lite pepp så här i början av veckan! Du är så grym. Grattis till 2års- jubileum!

 • Reply Härligt hemma 1 oktober, 2012 at 06:46

  Fantastiskt att höra om din startaegetresa!! Jag står med ena benet i det jag tycker att jag är rätt så färdig med och med det andra i ett eget företag och jag inser att jag måste våga lite mer!!
  Kram Madeleine

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 1 oktober, 2012 at 06:56

  Hurra för dig! Du är en sån inspiratör så du anar inte Sofia, det är så roligt att se att det går bra för dig och att det faktiskt går att bli egen företagare om man hittar något som man brinner för.

  Kram och stort lycka till även i fortstättningen.

  Fira på nu!

  //Victoria

 • Reply Vecka - Vecka 1 oktober, 2012 at 07:22

  Grattis! Du är en förebild!

 • Reply Anonym 1 oktober, 2012 at 07:28

  Grattis till två år o de många kommande åren! Fantastiskt fina bilder o härlig blogg //Hälsningar Ingela G glad Barntavelköpare

 • Reply Vårt röda hus 1 oktober, 2012 at 08:18

  Så rätt du gjort av ditt liv, Sofia! Och säkert inspirerar du många att tro på sej själv och att våga!

  Kram till dej och grattis på två-årsdagen:)
  Eva-Mari, som ju också vågat!

 • Reply Camilla - Glassriket 1 oktober, 2012 at 09:02

  Grattis säger jag också! Du är en inspiration. Själv är jag lite av början av mitt egenföretagare. Frilansar en del, men på senare tid har jag märkt av att det är svårare att få in jobb.
  Känns lite tungt att peppa sig att gå ut och Sälja när det är egna kompetensen som är varan. Men det är väl bara att kasta sig ut, och hoppas att det inte blir ett magplask 🙂

 • Reply Mary - m.ade b.y m.ary 1 oktober, 2012 at 09:08

  <3 till dig!

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 1 oktober, 2012 at 09:58

  Stort grattis på "födelsedagen"! Hipp hipp hurraaaa!

  Och så kan jag inte annat än hålla med dig! Jag bestämde för mig snart tre år sedan att satsa på det egna företagandet som fotograf – med just den devisen att jag var rädd för att ångra det om jag aldrig hade gjort det!

  Du får berätta vad det blev för kaka/tårta sedan! Kram

 • Reply Futu 1 oktober, 2012 at 10:09

  Heja dig!

 • Reply Sabelhagens Olivlund 1 oktober, 2012 at 10:09

  Grattis på 2-årsdagen! Häftigt att våga ta steget! Önskar jag vågade…
  Ha en fin dag.
  Kram Maria

 • Reply AttenKattenNoa 1 oktober, 2012 at 10:25

  Jag blir glad att läsa din blogg, Tack!
  Och grattis på 2-årsdagen 🙂

 • Reply No34 1 oktober, 2012 at 10:26

  Modig kvinna du!!! Själv skulle jag vilja ha en liten butik där jag säljer alster och ditt/datt som jag gjort själv, och lite omgjorda möbler! Har en tanke att börja i garaget…. Kan ju inte skylla på att jag har någon lång pendling till jobbet, för där är jag ju redan när jag vaknar…*skratt*
  Men efter dryga 23 år som dagmamma kan jag tänka mig sadla om…ibland!! Ha det gott, kram Kate

 • Reply Lilla Kråkslottet/ Angelica 1 oktober, 2012 at 10:39

  Vad kul att läsa om dina tankar! En stor dröm men man står liksom där och tar ett steg tillbaka varje gång man tänker JA. Men det kommer väl!!! Positivt att ta del av dina funderingar. Kram!!

 • Reply Fröken S 1 oktober, 2012 at 13:38

  Jag önskar också att jag kunde ta det steget. Jag tänkte mer på det när jag pendlade tre timmar om dagen och mindre nu när jag har 6 minuter till jobbet och trivs bra. Men drömmen om mitt eget företag finns kvar och ligger och gror i bakgrunden! Tack för att du delar med dig och grattis till 2-årsdagen!

 • Reply Mia 1 oktober, 2012 at 14:23

  Grattis på tvåårsdagen!

 • Reply MammaElva 1 oktober, 2012 at 15:43

  Grattis! Och ja, visst borde man våga lite mer…

 • Reply ann 1 oktober, 2012 at 16:27

  Tillykke her på 2 års dagen.
  Har man lysten, så er det at kaste sig ud i det. Tiden kommer ikke tilbage og vi har kun et liv. Så lev det 😉
  God aften.
  Kram

 • Reply Mitt liv som förskollärare 1 oktober, 2012 at 18:37

  Härligt att du vågade. Endera dagen skall jag också ta steget vet bara inte riktigt åt vilket håll ännu:)
  ha en fin, fin vecka.
  Kram/
  Berit

 • Reply Anonym 1 oktober, 2012 at 19:00

  hej grattis sofia bra jobbat du sätter ju även sollebrunn på kartan,lycka till i framtiden kram äppelplockerskan

 • Reply Carolines vardagsliv 1 oktober, 2012 at 19:05

  Tack snälla för detta inlägg!! Har precis idag varit på en träff med andra kvinnor i samma situation som mig – vill gärna starta eget en vacker dag men så svårt att ta steget! Så nu hoppas jag att jag en dag är lika stark som du och vågar ta det där steget!! Grattis massvis på 2-årsdagen & hoppas kakan smakade gott* Skön kväll till dig!

 • Reply VisaLiza 1 oktober, 2012 at 19:20

  Då är våra företag årsbarn med varandra 🙂 Jag startade tillsammans med en kompis i september för två år sedan. Hurra på "födelsedagen" och hurra till att du vågade ta steget 🙂 /Liza

 • Reply Sanna 1 oktober, 2012 at 22:34

  Hurra för dig och vad inspierande det är att läsa om dig som vågade ta steget. Själv jobbar jag fortfarande med att våga satsa fullt ut på det jag brinner och drömmer om men är på god väg.

  Kram Sanna

 • Reply Madeleine Berglund 2 oktober, 2012 at 04:09

  Hurra!!! Du är så himla bra, heja heja heja 🙂 Kramisar Madeleine

 • Reply Anette Ryan 2 oktober, 2012 at 10:01

  Vad kul att få läsa om hur det började och vad du gör. Grattis till dina två år som egen. Så fira med minst två kakor du 😉
  Kram Anette 🙂

 • Reply Maja Möbler.se 2 oktober, 2012 at 11:57

  Grattis på 2-årsdagen! Vilken tur att du vågade ta steget. Stort lycka till i fortsättningen! Kram Maja

 • Reply fianathome 2 oktober, 2012 at 18:20

  Grattis till 2-års dagen. Det är häftigt tycker jag med människor som vågar.
  Du är duktig du Sofia 🙂
  kram
  Fia

 • Reply Jennica... 2 oktober, 2012 at 19:06

  Grattis! Vad roligt! Jag tycker du är supermodig som tog detta steget! Visst är det så, att man måste fråga sig själv om vad som är det värsta som kan hända. Men just att ta steget att köra eget på heltid är ju ett stort steg, särskilt ekonomiskt. Men det är underbart kul att det funkar för dig!! Det inspirerar!
  Kram Jennica

 • Reply Cecilia 3 oktober, 2012 at 05:30

  STORT GRATTIS på 2-årsdagen! I januari firar jag 1 år som egen företagare, men jag har inte gått steget fullt ut och sagt upp mig från mitt ordinarie arbete – än. 😉 KRAM!

 • Reply Fru Westman 3 oktober, 2012 at 06:00

  Fantastiskt bra gjort! Grattis!! 🙂

 • Reply Suz 3 oktober, 2012 at 06:31

  Grattis i efterskott! Och tack för att du delar med dig av din resa … alltid spännande och inspirerande att läsa om människor som vågar pröva sina vingar.
  Jag tog ett litet steg för snart ett år sedan och bytte jobb som innebar mindre pendlingsavstånd (från 2,5 timme/dag till 20 minuter max 30) och lägre tjänst. Så under det här året har jag sålt heminredning för Zelected by Houze och startat upp en enskild firma. Det finns mycket som snurrar i huvudet, massor av tankar och idéer för hur jag nu ska kunna gå vidare. Bokföringen är inget problem för mig, eftersom det är det jag jobbar med till vardags. Jag behövde utveckla kreativiteten, för det ger inte siffrorna precis;) För min del är det skönt att fortfarande ha tryggheten i en deltidsanställning, kanske mest för att inte startat företaget med den inriktning jag annars jobbar med.
  Det finns så många olika lösningar och huvudsaken tycker jag är att man någonstans, någongång vågar ta ett steg att prova göra en förändring – om det är det man vill! För precis som du säger – inte vill man sedan ångra att man aldrig provade.

  Ha det fint! Och stort tack för din inspirerande blogg:)
  Kram Suz

 • Reply Sofies blommor - Sofie 3 oktober, 2012 at 06:47

  Grattis och tack för en superfinblogg som alltid är lika inspirerande. Tack också för tips om företagande, och goda råd på vägen. Du är så duktig Sofia!
  Kram Sofie

 • Reply Pysselbolaget 3 oktober, 2012 at 08:00

  Grattis! Du gör verkligen det du är bra på! Hoppas att du fortsätter med bloggen länge.

  Kram Karin/Pysselbolaget

 • Reply Åse - Interiörguiden 3 oktober, 2012 at 18:19

  Stort grattis till dina två år, du är ett stort föredöme för oss andra!

  Tack snälla du för din fina kommentar, nu i efterhand känns det rätt bra, men jag kommer fortfarande inte ihåg vad jag sa, det är så märkligt!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.