inredning, loppisfynd

Om att vara glad för några trasor

Jag är väldigt svag för trasmattor. De är så fina och billiga, dessutom är det återvinning i dess bästa form – den här köpte jag för några tior på en loppis i somras. Och att den dessutom har turkosa inslag gjorde de än mer åtråvärd för mig.

Ibland funderar jag över hur damen (ja, jag är övertygad om att det var en dam) som gjort den här mattan såg ut och hur hon tänkte när hon satt där vid sin vävstol och valde trasor till denna matta. Ett bra jobb gjorde hon i alla fall. Tack för det!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

51 Comments

 • Reply Gunilla 17 januari, 2012 at 07:09

  Jag har också trasmattor här hemma och älskar dem men jag har faktiskt aldrig funderat över vem som gjort dem, det ska jag nog fundera över en stund 🙂
  Kramar från Gunilla

 • Reply Vardag och flärd 17 januari, 2012 at 07:39

  Jag älskar trasmattor också, de är nästan outslitliga förutom fransarna. Och de tål att smutsas ner, blir rena och fina igen. Har trasmattor i verandan, hallen och köksfarstun. Senast igår köpte jag en trasmatta på loppis för 35 kr.
  Ha det fint!
  Kram Eva

 • Reply Lotta 17 januari, 2012 at 07:59

  Gillar också trasmattor men det gör inte min sambo tyvärr. Jag smyger fram dem ibland för då tar det ett tag innan han upptäcker dom. ;o)

 • Reply Helena, Craft and Creativity 17 januari, 2012 at 08:05

  Älskar trasmattor och den här matten var otroligt fin!

 • Reply EmmA 17 januari, 2012 at 08:13

  Åh dom är så fina! Jag har turen som har en farmor som gör trasmattor 🙂

 • Reply Høytrykk 17 januari, 2012 at 08:20

  Så fin den var! Passet jo perfekt inn hos deg!

  Ha en fin dag!

 • Reply Lilla Kråkslottet/ Angelica 17 januari, 2012 at 08:34

  Jättefin matta och fräsch såg den ut att vara!
  Kul att fynda lite! Kram!

 • Reply Lilla Majken 17 januari, 2012 at 08:43

  VIlken fin trasmatta. Jag har sparat några mattor som min mormor har haft i sitt hem.

  Ha en fin dag. Kram Therese

 • Reply vala 17 januari, 2012 at 09:05

  Den är så fint ,jag beundrar dem som gjort såna fina ,man går i deras tankar ,jag har några mattor från mitt hemland dem är så fina men dem som gjorde dessa är ännu finare.
  Ha en bra dag.
  Kram Farzaneh

 • Reply Sara's inspiration 17 januari, 2012 at 09:12

  Åh, jättefina färger ju! fint fynd du gjort 🙂

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 17 januari, 2012 at 09:23

  Vilken otroligt fin trasmatta, ett riktigt fynd.

  Ha en fin tisdag!

 • Reply Yosofine 17 januari, 2012 at 09:33

  Verkligen jättefin! Verkligen fynd!

  Kramar

 • Reply Sofia 17 januari, 2012 at 10:12

  Förtjusande matta : ) kram Sofia

 • Reply Humlans Lott 17 januari, 2012 at 10:16

  Håller med – det är nåt visst med trasmattor. Fast det måste vara kärlek invävt i dem, för mig går fabriksvävda mattor bort. Har kvar fina mattor från min mormor som vi hade i sommarstugan. De pryder nu mitt målade golv i kolonistugan.

  Ha en skön dag!

 • Reply Kia 17 januari, 2012 at 10:20

  Vad kul att han också ska åka. Ska han åka öppet spår eller riktiga? Ska du stå och heja på honom?

  Gillar också trasmattor men har inga. Såg en fin på Ikea men köpte den inte nu, men vem vet.

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

 • Reply fina frun 17 januari, 2012 at 10:39

  vilket fynd! Underbart söt 🙂

 • Reply BBQ VILLAGE 17 januari, 2012 at 10:55

  En matta gör verkligen så mycket för rummet, superfina färger i din trasmatta. Tror jag ska sikta på en STOR matta under matbordet hemma – tror det kommer att göra susen även om det nog inte blir en trasmatta just där 😉

  Kram F

 • Reply Karin 17 januari, 2012 at 11:07

  Åh, det är såå fint men tycker alltid att de åker omkring. Kanske är det så enkelt att vi rör oss för mycket i huset… Använder du något halkskydd eller ligger de still ändå?

  • Reply hildashem.se 17 januari, 2012 at 11:10

   Jag har faktiskt inget halkskydd under och den ligger still. Jag har även en i köket och där går jag mycket men den klarar sig också fint … kanske är vårt golv inte så halkigt 🙂

 • Reply Mia 17 januari, 2012 at 11:27

  Jag förstår dig precis, jag älskar trasmattor och har det i stort sett i överallt i huset. Jag har haft turen att ha en mormor som vävt mattor och även äldre släktingar till henne så jag vet ju mycket om historien bakom mina mattor 🙂
  Ha en skön dag!
  Kram/Mia

 • Reply Kia 17 januari, 2012 at 11:32

  Vem vet? Vi kanske syns utmed spåret! : )
  Kram

  • Reply hildashem.se 18 januari, 2012 at 11:49

   Ja, det är ju faktiskt inte omöjligt 🙂
   Om jag åker dit så säger jag till.

 • Reply s p i n d e l t j e j e n 17 januari, 2012 at 11:34

  Jättefina mattor! Enkelt men snyggt!

  Jo, Thailand är fantastiskt 🙂 Jag förstod det inte heller förrän jag varit där 🙂 Men det är tur att vi alla är olika, att en del tycker om att vara hemma och en del gillar att resa – jag har många vänner som inte vill resa och det är ju inte alla som tycker om det heller 🙂 Du ser ut att ha ett underbart hem och jag skulle också trivas där 😉

  Ha en toppenfin dag tjejen! =)

 • Reply Gottegrisen 17 januari, 2012 at 11:49

  Trasmattor är underbara och de är jättefina till ert trägolv! Det känns inte riktigt lika rätt på våra laminatgolv.

  //Linda

 • Reply maria 17 januari, 2012 at 12:13

  Jättefint och egengjorda trasmattor har ju alla sin egen historia 🙂

  Må så gott !
  Kram

 • Reply Skogshyddan 17 januari, 2012 at 13:05

  Denna var jättefin. Ja, det skulle vara kul att veta vem som har gjort mattorna vi fyndar. Jag gillar också trasmattor, har just nu endast en som jag hittade i vårt återvinningsrum, tack sa jag och tog med den hem till mitt sovrum och är jättenöjd. 😉

 • Reply Marika 17 januari, 2012 at 13:28

  Åh, vilken fin matta! Är sugen på en ungefär likadan till köket, man kanske skulle gå upp på mormors vind och leta lita. Hon gjorde nämligen såna här mattor när hon levde 🙂

 • Reply Vardaxlyx 17 januari, 2012 at 13:30

  Min mamma är jätte förtjust i trasmattor och har massor hemma =) Jag själv är inte såå förtjust i det 🙂
  Kramkram i massor!!

 • Reply Malin 17 januari, 2012 at 14:27

  Följer du någon serie på tvn? Isåfall vilka? 😀
  Jag själv följer glamour,criminal mind och CSI.

 • Reply Elin 17 januari, 2012 at 14:57

  De er virkelig fine, og ekstra hyggelig når en får kjøpt de billig på loppis ;-D

 • Reply Amanda 17 januari, 2012 at 15:43

  Har både en mamma och en mormor som väver själva! Efter att ha tröttnat rejält på dessa trasmattor mm under min uppväxt så har jag nu kommit att älska dessa! Så nu finns dom i hela huset 🙂

  Tack förresten för ditt inspirerande magasin! 🙂

  Kram Amanda

 • Reply Jennifer 17 januari, 2012 at 17:48

  Riktigt fin blogg !:)

 • Reply Fröken Kråknäs 17 januari, 2012 at 19:11

  Jag brukar ge alla mina överblivna och utslitna textilier till en väninna som roar sig med att klippa trasor till ett gäng med vävtanter. Det gläder mig oerhört att våra gamla lakan och gardiner återvinns och någon annan blir glad över en vacker matta. Jag skulle vilja lära mig att väva mattor. Har faktiskt möjlighet att få ställa upp och använda en vävstol. Det blir längre fram i livet eftersom jag bara jobbar och pluggar nu för tiden.

  På tal om trasmattor så målade vi vår innertrappa, panel och räcke utifrån en trasmatta som jag tyckte om. Där satt vi med färgkartor för att få exakta färger. Det är nog vårt bästa färgval i huset.

  Ha en riktigt fin vecka!
  Kram Katarina

 • Reply Jennie 17 januari, 2012 at 19:18

  Trasmattor är en stor favorit hos mig med. Det är otroligt vad billigt det kan bli ibland, trots arbetet bakom…
  Det enda är bara att man önskar att man hade fler!

  Måste fråga vad ni har behandlat golvet med som är med på bilden? Är lite sugen på att "vitmåla" våra rena trägolv.

  Ha det bra, kram Jennie

 • Reply Beatrix 17 januari, 2012 at 19:22

  vilken alldeles ljuvlig tidning du gjort! ville bara säga det. tack för massa inspiration.

 • Reply hemmaikroken 17 januari, 2012 at 19:23

  I somras hjälpte vi till att bära upp min mans farmors vävstol på vinden. På den vävstolen har det vävts massor av trasmattor. Tror att jag ska lägga beslag på några.

  Ha det bra!
  Kram Helena

 • Reply Bromans Bravader 17 januari, 2012 at 20:12

  Klart det var en dam =)
  Jättefint med trasmattor.
  Kram Jannike

 • Reply Systrarna Hjertén 17 januari, 2012 at 20:30

  Jättefint med trasmattor!

  Min mormor var en hejare på att väva, nu när jag såg din matta kom jag på att jag inte har någon matta vävd av henne, det måste jag åtgärda!

  Mvh
  Frida

 • Reply Kanel & Cayenne 17 januari, 2012 at 21:58

  Trasmattor är fina! De skapar en mysig och hemtrevlig känsla tycker jag. De är lite som lapptäcken, de berättar en historia med sitt material.
  Kram Jennica

 • Reply Fräknis 17 januari, 2012 at 22:05

  Nä vad FIN den var. Super härliga färger!
  Kramis!

 • Reply Barbro Nordqvist 17 januari, 2012 at 22:26

  Så fin matta du har hittat på loppis. Ja kvinnan som vävde mattan trivdes att väva det syns.
  För två år sen lärde jag mej på gamla dar o väva trasmattor.. och jag kan intyga det är en lisa för själen att låta fantasin flöda både i mönster o färger. Så jag kikar alltid extra när jag ser en trasmatta. Men jag har alltid mina egna mönster o färger… ingen matta blir den andra lik, det är det som är så roligt oxå.

 • Reply Rapport till Vänfors 17 januari, 2012 at 23:28

  Älskar trasmattor…dessutom kan man köpa klippta trasor på loppis för en spottstyver ocg virka av dem. Det gillar jag också.
  Kram Annika

 • Reply Anette Ryan 17 januari, 2012 at 23:50

  Skulle vilja ha en "hederlig gammal trasmatta" till min tvättstuga. Men så vitt jag vet är trasmattor inte stort här i Australien. Kan inte minnas att jag någonsin sett någon. Möjligen de där små korta på IKEA då.
  Man kanske skulle väva en själv 😉
  Kram Anette

 • Reply Svea 18 januari, 2012 at 06:46

  Grattis på namnsdagen, Hilda!
  // Sandra 🙂

 • Reply Blåbärs och smultronstället 18 januari, 2012 at 21:13

  Visst är det speciellt med trasmattor, min mormor vävde när hon levde. Jag lärde mig av henne och gick en kurs när jag var i 20-årsåldern. Nu 25 år senare har jag inte vävt på länge…skulle vara kul…
  Kram Susanne

 • Reply johanna 19 januari, 2012 at 17:31

  Vacker matta!

 • Reply ida 22 januari, 2012 at 19:14

  Underbar matta… väldigt fint jobb som sagt, gillar särskilt det svart-vita… <3

 • Reply Fia 9 februari, 2012 at 06:23

  Hej! Hamnade på din blogg av en slump men här kommer jag titta in fler gånger, jättefin blogg som passar mig som älskar att pyssla! En liten fråga, den underbara ljusblå tapeten som är bakom dalahästarna, var kommer den ifrån? Med vänlig hälsning, Fia

  • Reply hildashem.se 9 februari, 2012 at 07:32

   Hej Fia! Så kul att du ramlade in här 🙂
   Tapeten kommer från Boråstapeters kollektion Falsterbo.

   Ha en fin dag!

 • Reply Anonym 29 april, 2012 at 07:01

  Hej!
  Jag är lite av ett loppisfreak och jag skulle gärna vilja köpa mattor och sånt på loppis.
  Men då börjar jag tänka på jag hur rena dom egentligen är… Kan man tvätta trasmattor och sånt i vanlig tvättmaskin? Det känns ju allra bäst att tvätta den själv liksom …
  / Från en yngre till en erfaren..

  • Reply hildashem.se 2 maj, 2012 at 07:09

   Hej!
   Ursäkta att det har dröjt med svaret. Mattor kan ju ha varit med om både det en och det andra … man kan ju aldrig veta men just trasmattor är väldigt smidiga för de kan du tvätta i tvättmaskinen. Så gå loss på trasmattor vettja 🙂

   Ha en fin dag!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.