minimalism

Om att vara naken och utan allt

katt i vintersol

 

Snart är det jul och kanske har du lite tid över. Då skulle jag vilja tipsa om en intressant serie på Svt Play i 8 delar som alla finns tillgängliga att se. Serien heter Naken och följer fyra personer som blir av med allt de äger under 30 dagar. Varje dag väljer de ut en enda sak som de får tillbaka, de får dock inte välja pengar, dator eller telefon. Det är intressant att se vad som händer med människor när alla prylar försvinner. Min absoluta favorit i det här programmet var Torun. En så jäkla härlig tjej!

Det kan tyckas lite överdrivet att bli av med precis ALLT kanske. Men ibland behöver saker ställas på sin spets för att få fram verkliga resultat och insikter. Vem är jag utan de saker jag äger? Vad hade jag valt om jag var i samma situation? Svårt att säga… Men eftersom jag är frusen så hade jag valt sånt som värmer mig. Mina fem första val hade blivit:

 1. Något varmt, stort och täckande plagg. Om jag hade ägt en one-piece hade det ju varit oslagbart i den här situationen. Men kanske hade det blivit en långärmad klänning istället.
 2. Täcke.
 3. Ett par skor.
 4. Kameran.
 5. En tjock bra bok.

Det hade verkligen varit en utmaning att fylla dagarna. Eftersom jag inte skulle vara presentabel till att vistas bland allmänheten så hade jag fått fördriva tiden själv på bästa sätt. Tror att jag hade gått ut i skogen med kameran för att fånga bilder och läst en tjock bok. Förutsatt att det var på sommaren såklart så att jag inte skulle frysa ihjäl. Och troligtvis hade jag försökt att leta upp någon att prata med, för ringa eller mejla någon hade ju inte gått. Intressant hade det varit i alla fall.

Vad hade du valt som dina 5 första grejer att hämta ut?

//Sofia ♥

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Pia 21 december, 2016 at 07:23

  Intressant frågeställning. Här e min lista:
  1. En tändsticksask
  2. Min hund, även om jag ogärna ser henne som ”en grej” men hon är positiv o glad 24/7. Tror jag skulle behöva ngn som pushar mig framåt
  3. Kängor
  4. Täcke
  5. Långärmad klänning

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 23:09

   Det är klart att hunden ska med. Jag hade också velat ha med en katt … jag har ju tre, men jag hade fått nöja mig med en. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Sonja 21 december, 2016 at 08:29

  1. Något varmt att klär sig
  2. min katt
  3. en sovsäck
  4. skor
  5. bok eller annat att läsa

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:13

   Tack, vad kul att läsa din lista. Katt skulle jag ju också såklart velat ha med mig. 🙂

 • Reply Jenn - forever abroad 21 december, 2016 at 09:39

  Oj! Vilket intressant tv-tips, tack! Får lite panik över att behöva tänka på vad jag skulle valt…
  1. En morgonrock?
  2. Ett skrivblock (inkluderat med en penna)
  3. Shantaram
  4. En kudde kanske?
  5. Sparar den här tom tills jag verkligen tvingas välja – skulle garanterat dyka upp något som man inser att SHIT vad jag vill ha detta nu 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:14

   En morgonrock var smart, den hade jag inte tänkt på. Och att lämna det femte valet tomt var också smart. 🙂

 • Reply Mia 21 december, 2016 at 09:50

  1. Något varmt att ha på sig
  2. Sovsäck
  3. Bok
  4. Skor
  5. Vill skriva stearinljus men då vore ju tändstickor trevligt också, får fundera på den punkten.
  Vilket spännande program, kanske få bli lite tv-tittande i mellandagarna.

 • Reply Annette - My Rose Valley 21 december, 2016 at 13:50

  Vi såg den huar showen på BBC innan sommaren, en brittisk version. Mycket intressant måste jag säga. Min 15 åriga dotter fick sig en riktig tankeställare. Till det bättre eftersom hon är uppvixen i ett konsumtionssamhälle mer än jag själv. Vad skulle jag välja???
  1. Min onesie
  2. Madrass eller kanske soffa som kan ha två funktioner
  3. Täcke eller filt
  4. Tandborste
  5. Garn och virknål

  Kram
  Annette

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:20

   Ah, vad kul med en brittisk version. Det är verkligen intressant att se hur de reagerar i situationen. Soffa är ju ett smart val! Saker som kan användas på flera sätt är bra. 🙂

 • Reply Finurliga fröken 21 december, 2016 at 15:55

  Oj va spännande! De måste jag titta på. Vad skulle jag välja? Så svårt….
  1. Min onepice
  2. Min kamera
  3. Skrivbok med penna
  4. Soffa eller kudde
  5. En bok

  Tror jag. Men otroligt svårt att tänka sig in i och välja. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:24

   Ja, den tycker jag verkligen att du ska kolla på. Och ja, det är verkligen svårt att tänka sig in och välja. Men det är ett intressant tankeexperiment. Kul att läsa din lista.
   Kram Sofia

 • Reply Rania {Rowan Tree} 21 december, 2016 at 16:01

  Åh, tack för tipset! Vi har sett något liknande med en finsk kille som gjorde detta. Måste ju genast kolla på det här 😀

  1. något täckande plagg
  2. kamera
  3. skrivbok + penna
  4. kudde
  5. filt

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:31

   Ja, den finska dokumentären ”Prylar ut, kärlek in” gick på svt för några år sedan, jag tipsade om den i bloggen då. Den var grymt bra och det är på den som ”Naken” är baserad på. Hoppas att ni gillar den! Och kul att se din lista! 🙂
   Kram och god jul! <3

 • Reply Carro 21 december, 2016 at 21:54

  Jag och min sambo såg hela serien, min favorit var också Torun! Helt underbar kvinna.
  Vi satt och försökte komma på vad vi skulle ta ut och det var riktigt trixigt. Men jag tror dessa i alla fall:
  1. Långärmad långklänning
  2. Skor
  3. Busskort till jobbet
  4. Tandborste
  5. Tandkräm
  Jag var nog lite för snabb med att döma människorna efter vad de tog ut. T ex att tjejen i paret prioriterade smink och liknande. Men så tänker jag att vi har alla en miniminivå för vad vi ”behöver” för att känna oss tillfreds i livet, oavsett om det är smink, tandkräm eller en soffa.
  Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att genomföra något liknande! The Minimalists har ju en rolig utmaning som de kallar ”the packing party”. Du packar ALLT du äger i t ex kartonger eller i ett förråd, sen tar du bara ut det du verkligen behöver vid behov och resten får vara kvar. Efter ett tag (kommer inte ihåg hur lång tid de rekommenderar) så vet du vad du behöver och inte, förutom sentimentala grejer då kanske eftersom de kanske inte alltid ”behövs” ur ett praktiskt perspektiv.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:37

   Ja, det är inte alls enkelt att välja. Och även om en skriver sin lista nu så kanske den skulle ha sett helt annorlunda ut om det var skarpt läge. Det där packing partyt är en riktigt intressant idé för att testa sig själv. 🙂

 • Reply Christin 22 december, 2016 at 14:59

  Åh vilket bra tips. och gud så svårt.

  tänker att jag tagit med
  en familjesovsäck
  kamera
  en termos
  underställ
  tandkräm

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 22:55

   En familjesovsäck? Det kände jag inte till att det fanns. Men det är ju jättebra! 🙂

 • Reply Asta 22 december, 2016 at 15:03

  Jag hade för många år sedan en kursare som hade allvarlig anorexi. Hon kom in på en klinik där det nästan var som så. Hon fick bo i ett rum där det bara fanns en säng. Hon hade så klart kläder. Men behandlingen där gick ut på att få belöningar vartefter hon ”skötte sig” och dessa belöningar fick hon välja själv. T.ex. att få in fler möbler i rummet – kanske ett sängbord – att få börja läsa böcker, att ta emot besök mm. Det gav även mig en tankeställare när jag började besöka henne och fick höra om själva metoden. De förklarade nämligen detta för oss första gången man kom dit, plus lite annat som vi borde känna till.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 23:00

   Ok, hade ingen aning om att det funkade så med sådana behandlingar. Intressant, tack för din berättelse.

 • Reply ulrica 23 december, 2016 at 09:44

  Intressant, den serien måste jag nog titta på. Bra funderingar.. tänker lite medan denna ruta är öppen..
  Nu är jag tillbaka och skriver ner min lista 🙂

  1. Min kamera
  2. En riktigt riktigt tjock spännande bok
  3. Ett par mjuka löparskor
  4. Min pyjamas
  5. En stor tjock stickad pläd

  Jag inser att jag är ganska lik många här inne, men så är det :-).

  Passar på att önska dig en magisk jul, fina du!
  KRAM

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 december, 2016 at 23:07

   Ja, sådana här frågeställningar behöver en tänka en stund på för att komma fram till ett svar på. Kul att få läsa din lista. Tror att många av oss har ganska lika val … typ de 10-20 första grejerna. Sedan tror jag att det ändrar sig lite.
   En fin jul önskar jag dig också!
   Kram Sofia

 • Reply marimba 29 december, 2016 at 07:01

  Jag älskar din blogg <3 jag hade valt:

  Långärmad klänning
  Strumpor
  Skor
  Bok
  Gitarr

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:12

   Åh, tack snälla det gör mig väldigt glad! Och vilken bra lista. Ett instrument var en bra sak. Jag kan inte spela, men det skulle ju vara gott om tid att lära sig. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.