minimalism

Om att vara nöjd med mindre

 

Vi är bara en liten, liten andel av hela jordens befolkning som har det så otroligt bra som vi har det. Vi har möjlighet att skapa oss de liv vi vill genom arbete och om vi bara ger oss tusan på det. Vi har de förutsättningar som många inte har. Och det är helt otroligt, när man tänker på det. Vilken ofantlig tur vi haft som föddes just här.

Och med alla dessa fantastiska möjligheter som vi har, så är det prylar som många av oss i den privilegierade världen valt att dyrka. En besatthet kring nya, snygga och trendiga prylar till våra hem. Ljuslyktor, kuddar och gardiner i matchande färger. Jackor, skor och handväskor för alla tillfällen. Som efter en eller ett par säsonger byts ut för att vi är lite uttråkade och behöver lite förnyelse och de som nu finns i butiken är ännu snyggare och skulle göra livet ännu bättre. Tror vi.

 

Konstiga prioriteringar

Det vi offrar för alla dessa prylar – som vi tröttnar på titt som tätt och inom kort byter ut mot nya – är våra energi, våra känslor och vår tid. För att kontinuerligt kunna köpa nya prylar så krävs det att vi offrar vår tid och energi genom att jobba mer för att kunna tjäna pengar för att kunna köpa dem. Pengarna läggs på kortvarig lycka istället för den lycka som står sig lite längre än så.

Vi lever i en ständig jakt på att hela tiden göra våra hem och oss själva snyggare och snyggare. Om vi redan har något snyggt, så finns det alltid något ännu snyggare i affären. Gräset är alltid grönare på andra sidan.

Våra dagar kvar i livet är begränsade och vad vi väljer att göra med dem är såklart upp till var och en. Men att lägga stor del av denna tid på att köpa, ta hand om, förvara och underhålla prylar är bara sorgligt. Prylar som dessutom gör att vi behöver bo större för att få plats.

 

Vi klagar ofta över att vi har för lite förråd och för små utrymmen till förvaring. Och den enklaste lösningen på det problemet verkar vara att flytta till en större bostad, att bygga ut eller att köpa fler garderober och förvaringslösningar. När den enklaste lösningen av dem alla egentligen vore att låta bli och istället sortera bort alla onödigheter.

 

Jag minns en tid när jag själv drömde om en stor herrgård att fylla med alla fina möbler och saker som jag köpt på loppis. Nu kan jag omöjligt förstå att jag haft sådana drömmar. Och att ens lägga tid på att drömma om det man inte har istället för att ägna sig åt allt det man faktiskt redan har, är obegripligt.

Vi har alla rätt till att förverkliga oss själva och rätt till att leva det liv vi vill. Men på vems bekostnad kan vi göra det? Just nu görs det på andras bekostnad. På människors som inte har det lika bra som oss. På djurens och naturens bekostnad.

Vad är det som gör att vi måste ha större hus och bilar än vad vi faktiskt behöver. Lyxigare material än vad som går att uppskatta. Tjusigare och mer mat än vad vi faktiskt behöver för att äta oss mätta. Är det bara för att vi kan?

Det här handlar inte om att vi ska sluta att leva och ha det bra. Det kan vi alla ha. Det här handlar om en inställning till vad som kan göra oss nöjda.

Har du tio minuter över så kan jag verkligen rekommendera det här tankeställande klippet. Hon sätter verkligen fingret på det.

 

Hur tänker du kring de här frågorna? Har du förändrats och tänkt annorlunda förr? Eller vill du förändras? Kan du nöja dig med mindre?
Skriv gärna en kommentar, jag är väldigt nyfiken på hur du ser på det.

//Sofia ♥

 

Här är några av mina tidigare inlägg om enkelhet:

22 saker du kan börja med att rensa ut

10 tips på hur du rensar i garderoben

Vad är frivillig enkelhet egentligen?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply Jossan 10 mars, 2017 at 10:41

  Har precis lånat boken Yes! av Katarina Bjärvall. Handlar om att vi köper saker vi inte behöver. Och för att vara smart så lånade jag istället för att köpa! 😉
  Har inte kommit så långt in i boken än, men håller med dig, och det jag läst hittills. Vi handlar sjukt mycket som inte behövs! Bara för att det ska vara fint och flashigt.

  Jag har precis flyttat ifrån min sambo, och med ny lägenhet så behövs ju möbler och allt vad det innebär. Så jag sprang på loppis. Fyndade en soffa för 215 kr, bestick och lite porslin, fick en del porslin och kastruller från familj osv osv…
  Visst är det väl kul att strosa in på Ikea (tex, vi har dom här) och bara fylla kundvagnen med prylar av alla de slag. Men på vems bekostnad? Då går jag hellre på loppis och köper det jag kan.
  Håller samtidigt på att rensa ut lite här hemma bland alla mina prylar. Jag behöver inte allt! Vissa saker åker ner i kartong till förrådet, men försöker begränsa mig med vad som ska ner dit. Kanske passar det bättre i lådan som ska till välgörenhet?

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:31

   Har hört om den boken, och den verkar intressant. ska kolla på biblioteket nästa gång jag är där.
   Jag har tänkt samma sak om det där med att om man skulle bygga bo igen, så skulle det vara självklart att inte handla nytt. Det är ju helt galet. Dels så är det roligt att gå på skattjakt på loppis, dels så blir det otroligt mycket billigare och dels så gör vi miljön en stor tjänst genom att använda det som redan är producerat.
   Kram Sofia

 • Reply sandra 10 mars, 2017 at 11:02

  Så bra inlägg, Sofia! Vi flyttade från en liten tvåa till 110 kvm på två våningar och har först nu börjat få vår hem funktionellt och dugligt. Att bo såhär stort var inte vårt val men det är sån enorm bostadsbrist här i Karlsborg så vi fick ta det enda som presenterades för oss. Att bo i ett hem som fyller en funktion känns jättevikitg och först nu börjar jag känna att allt håller på att falla på plats. Att jag kan sluta jaga nya prylar, nya renoveringar osv och istället bara VARA i vårt hem. Är så trött på den ständiga förändringen och att köpa nytt, ändra om, sälja av och köpa nytt igen.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:38

   Tack Sandra! Ja, och det där med att man tröttnar på att ständigt förändra och hålla på kommer man nog först fram till efter att man har gjort det. I alla fall jag. Jag har grejat, fixat, gjort om och förändrat konstant tidigare. Tills en dag för några år sedan då jag undrade vad jag höll på med. Varför ska jag lägga min tid på meningslösheter när jag kan lägga det på sånt som ger mig något istället. Det är det sköna med att bli äldre – att man kommer fram till saker som underlättar livet väsentligt. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Linda 10 mars, 2017 at 16:05

  Min första reaktion var att signa upp mig som världsförälder med en gång. En tanke jag haft länge men som inte blivit av. Nu tog jag tag i det!

  I övrigt håller jag med om det du skriver. I maj förra året fick vi vårt första barn, vi bor i en liten tvåa på 60 kvadratmeter och jag hade helt köpt myten om att man måste bo stort för att få barn och kände en hel del stress över att vi inte hittade ett större boende pga bostadsbrist och låga inkomster (som gör att alla budar förbi oss). Men nu 10 månader senare så inser jag att det fungerar. Vi har ägnat en stor tid åt att rensa, rensa och skala av och trots alla rensningar finns det ändå mer att ta bort! Rensning föder rensning och det gör oss faktiskt friare! Trots alla prylar som kommer med barn (skötbord,vagn ytterkläder osv) så ryms vi fortfarande hemma och vi har faktiskt mer plats!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:41

   Grymt gjort! 😀
   Den där förbaskade myten om att vi tror att saker måste vara på ett speciellt sätt. Den har försvårat mycket, för många. Så härligt att höra att ni kom på att det funkade fint som ni bodde redan. Att skala av och rensa skapar massor av utrymme – både fysiskt och psykiskt. Och coolt att ni motbevisar att det funkar även med barn. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Sara R 10 mars, 2017 at 16:09

  Alltså jag vet ju det här egentligen, men ibland kan det vara bra att påminna sig själv om det. Som med det här inlägget exempelvis. Nu inser jag att jag behöver ett omtag. Jag behöver fortsätt att rensa, men framförallt behöver jag stoppa inflödet av nya grejer. Det är ju det som är problemet och som gör att det fylls på. När jag dessutom tänker tanken om på vems bekostnad det är så blir det osmakligt.

  Tack för påminnelsen, det behövde jag. Tack också för ett bra inlägg.

 • Reply Isflingan 11 mars, 2017 at 03:07

  Så kloka tankar som vi alla behöver bli påminda om emellanåt.

 • Reply Madeleine 11 mars, 2017 at 07:27

  Bra skrivet! Jag fick den där äckel-känslan av våran konsumtion för första gången för 12 år sen. Mådde så himla dåligt och har sen dess aktivt letat efter att göra bättre för miljön, ett steg i taget. Förra året hade jag en stor utrensning enligt KonMari-metoden och det hjälpte mig mycket med att få upp ögonen kring vad jag faktiskt använder och hur. Nu har jag köpstopp så vi kan flytta ifrån vår jättelägenhet och in till ett litet hus på landet att ladda batterierna i.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:51

   Tack Madeleine. Ju mer man tänker på konsumtionen av meningslösa prylar som snor jordens resurser, desto mer äcklad blir man faktiskt. Köpstopp är bra. Har också haft sedan midsommar och det är inte ens svårt – bara befriande.
   kram Sofia

 • Reply Pia 11 mars, 2017 at 07:34

  Klänningar är en ”må-bra”-faktor för mig men jag har bestämt att jag inte köper ngn mer. Vill jag ha en klänning så måste jag sy istället. Då tvingas jag tänka efter vilken typ av klänning jag vill ha istället för att köpa en som sen kanske inte används. Sakbantar gör jag hela tiden men det går i skov utom i garderoben – den ses över dagligdags

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:53

   Ja, det är med klänningar delar du och jag. Jag har dock slutat att köpa för över ett år sedan. Men de är fortfarande alldeles för många kvar i garderoben – trots att jag gjort många rensningar. Men det är en process. Jag ska bara behålla dem jag verkligen älskar och de som sitter perfekt och bekvämt.
   Att sy istället är ju mycket bättre. Jag har drömt om att sy klänningar men gett upp eftersom jag inte tycker det är roligt att sy – vilket ju vore en fördel. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Jenneli 11 mars, 2017 at 18:08

  Ett riktigt bra inlägg! Jag har alltid haft så mycket ångest varje gång jag konsumerat något onödigt även fast jag sällan shoppar. Har inte förens det senaste året förstått att det är för att jag egentligen är minimalist och mår dåligt av att ha för mycket prylar runt omkring mig som jag inte behöver. Jag tror många skulle få ett lättare hjärta av att ta det lite lugnt med allt handlande och istället fokusera på det man redan har.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 15:59

   Tack Jenneli! Håller helt med dig om att många nog skulle få ett lättare hjärta och sinne genom att konsumera mindre. Vad fint att höra att du hittat vem du är ändå. Det är jobbigt att jobba i motvind, så att säga. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Linn 12 mars, 2017 at 15:02

  Viktigt och bra inlägg! Jag och min sambo började tänka till rejält kring det här ämnet i somras då vi såg en föreläsning på UR play (med Joshua Becker) om minimalism och insåg att vi båda har varit riktiga hamstrar när det kommer till prylar. Nu rensar vi för fullt här hemma och tänker till ordentligt innan något nytt får komma in i vårt hem. Vi har börjat ifrågasätta många normer kring prylar, boende och arbete och jag känner att även om vi har en lång väg kvar så har vi börjat en resa mot en betydligt mer hållbar livstil både vad gäller miljö och psykiskt välbefinnande.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 16:02

   Tack Linn! Vad kul, den har jag inte sett. Joshua Becker har mycket bra att säga. Jag ska kolla upp om den finns att se fortfarande.
   Det är ju en rätt lång process, det där med rensandet och avskalandet. Men jag tror att det måste få ta det, så att man hinner växa in i det och att det blir ett långsiktigt och hållbart sätt att leva framöver. Man mår ju så mycket bättre på alla sätt. Fortsatt lycka till!
   Kram Sofia

 • Reply Karin Härjegård 12 mars, 2017 at 19:25

  2015 var jag tjänstledig från mitt arbete för att skriva en bok, vilket innebar lägre inkomst. Jag bestämde mig´därför för att det året ha köpstopp. Så jag handlade inga kläder, skor, väskor osv, utan enbart sådant som verkligen behövdes. Efter det året upphörde köpstoppet, men min inställning till att köpa och äga har helt förändrats. Livet har blivit enklare.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 16:10

   Det är bra att ”tvingas” in i det ibland för att ändra sitt tankesätt. Det var samma för mig, när jag sade upp mig för 7 år sedan var då jag började dra åt svångremmen. Sedan växte tankesättet på mig mer och mer. Nu känns det inte som om det finns något annat sätt som skulle kännas bra. Och precis som du säger så blir livet så mycket enklare – men också rikare på många sätt.
   Kram Sofia

 • Reply Katta Bucketlife 12 mars, 2017 at 19:56

  Tycker du prickar in så många bra iakttagelser här. Jag har nu bott i en för stor lägenhet i två år, som förvisso givit mig en härlig känsla pga takhöjden (känns liksom fritt för själen) men i övrigt givit mig lätt inredningsstress och känslan av slöseri. Ett rum har i princip stått oanvänt. Varannan vecka är två rum oanvända och vi är 2 personer på 150m2.

  Nu längtar jag efter mindre, enklare och rensningen jag påbörjat är så jäkla befriande. Det skapar bara tomhet att jaga shoppingkickarna. Prylkickarna och bekräftelsekickarna (i telefonen). Tror vi gör klokt i att balansera dem med riktigt umgänge, tid i naturen och aktiviteter som kräver att man är aktiv – inte passiv mottagare.

  Tack för ett väldigt välskrivet och motiverande inlägg!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 mars, 2017 at 16:14

   Tack Katta! Det är ju det där med att bo precis så stort som man behöver – det är ju såklart enklare sagt än gjort många gånger av olika anledningar. Men tänk så mycket onödiga pengar man betalar för yta man inte behöver. Pengar man kan göra så mycket roligare saker för. Och JA för ett mer aktivt liv – och mindre passivt mottagande. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Pia 14 mars, 2017 at 10:29

  Håller med!! Det är ju inte saker som betyder något egentligen… vi har också de senaste åren jobbat med att förenkla, både förenkla livet och tex rensa ut allt vi inte använder! Hade alltid massa saker som vi bara förvarade i vårt förråd, ifall man någon gång skulle behöva dem, grejer som vi släpade med oss när vi flyttade, flera gånger! Tills vi insåg hur onödigt det var och som ju bara tog massa energi! Man visste ju inte ens vad man hade där nere. Så nu försöker vi att mest ha saker som vi tycker om och som vi använder. Det känns så befriande och gör allt mer lättskött:)
  Tänker likadant med vår tid, att tid tillsammans och tid till sånt vi tycker är viktigt är viktigare än pengar!
  Tack för dina fina inlägg!
  /Pia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 16 mars, 2017 at 08:29

   Tack för din kommentar Pia. Jag känner så väl igen mig i den. Våra förråd var också fulla, men nu finns där luft och massor av plats. Det är enkelt att hitta och mitt sinne är rent. Det är en fin och fri känsla. Men det är en lång process. Vissa saker mognar lite långsammare. Som nu på morgonen exempelvis fick jag ett ryck och gick raka vägen till klädförrådet och gjorde mig av med en kär jacka. Den var bara kär, inte alls användbar. Och vad ska jag då ha den till?! 🙂
   Kram Sofia

   • Reply Pia 16 mars, 2017 at 13:58

    Eller hur?! Det är en fri känsla man får!! Men det tar lite tid som du säger…och vissa saker går lättare hihi, men bra gjort med jackan!;)
    Svårare med saker av sentimentalt värde! Såg ett tips på att man kunde få ha EN låda där man kan spara saker som betyder något, minnen eller nåt, som egentligen man inte använder. Så så har vi gjort, och efter tag upptäcker man att vissa saker har man inte ens tänkt på, trots att man hade svårt och göra sig av med dem, och då kanske man kan släppa dem ändå…:)
    Det är roligt att se andra som tänker så här om saker!
    Kraam

 • Reply Rania {Rowan Tree} 16 mars, 2017 at 11:30

  Åh vilket otroligt bra inlägg Sofia. Jag går ju ständigt i de här tankarna, försöker rensa, sluta köpa, leva enklare och ta hand om miljön men som någon annan kommenterade så behöver man bli påmind ibland. Och jag vet att jag kan göra så mycket mer.

  Den här videon fick mig att må så oerhört dåligt. Den är mörk och tung och fruktansvärd men så oerhört bra gjort och enormt viktig. Tack för att du delade med dig av den. Nu ska jag fortsätta rensa hemma, och har bestämt mig för att ha köpstopp på ALLT som jag VERKLIGEN INTE behöver. Ska även fundera mer över det här med vad man lever för… För vårt liv är inte långt och jag har redan levt 28 år av det.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 mars, 2017 at 07:37

   Ja, vi vet ju egentligen alla de här sakerna. De är på inget sätt nya. Men ibland behöver vi bli påminda.
   Kram Sofia

 • Reply Emilia - vila & life design 16 mars, 2017 at 20:38

  Det här är ju precis så jag tänker också. Jag valde ett köpstopp under 2016, och insåg sen att varför sluta med det? Jag har mer än vad jag behöver, och jag har inte saknat det. Jag tänker ofta till en eller två gånger innan jag öppnar plånboken. Vi är i en sits där vi behöver rensa i hemmet, och när jag knappt ens tar mig tid för det, då känns det meningslöst att lassa på med mer. Det gör också att jag kan jobba mindre, vara mer med familjen och slipper oroa mig för ekonomin. Jag ser faktiskt ingen anledning till att köpa nya prylar alls. Har också läst boken av Katarina Bjärvall, och följer också Joshua Becker. Det känns som att vi är ett gäng som gillar det enklare livet 🙂 Vi kanske borde göra någon form av get together? 🙂

  Kram!
  Emilia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 mars, 2017 at 07:40

   Köpstopp är en så otroligt bra inkörsport till att aktivt börja tänka. Och som du säger varför ska man sluta med det när det går så bra. Att vara med familjen är ju det högsta priot – inget kan vara viktigare än det.
   Jag lånade Katarina Bjärvalls bok på bibblan igår. Ska bli kul att läsa.
   Ja, vi är ett gäng. Det är så skönt med likasinnade som förstår en. Vi borde definitivt ha en get together. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Skifta mot ett vilsammare liv - En Emilia - Vila & Life design 16 mars, 2017 at 21:00

  […] har Om att vara nöjd med mindre, skrivet av […]

 • Reply Länkkärlek | Maria Björkman 19 mars, 2017 at 10:01

  […] Sofia med bloggen Hildas har gjort en mycket bra betraktelse över denna vår jakt på prylar. Sofia lever själv efter enkelhetsprincipen och har de senaste åren skalat ner sitt ägande och därmed frigjort tid. Hon är jättespännande att följa, jag inspireras verkligen av hennes blogg! Läs Om att vara nöjd med mindre. […]

 • Reply Aggie 20 mars, 2017 at 21:24

  Fantastiskt bra inlägg!! Började gråta när jag såg filmen. Den prickar in precis hela känslan och mina egna tankar de sista åren. Jag och min man har precis flyttat ut till ett litet 1800-tals torp på landet med stor trädgård och yta för barn och djur att springa på. Alla som kommer hit för första gången påpekar hur litet vi har det (85 kvm nere + en vind som vi håller på att iordningställa till sovrum, så totalt blir det 115 kvm). Alla är så sjukt fixerade vid stora hus med rymd, högt i tak och rätt sort prylar. Det är helt galet. Själv känner jag bara hur skönt det är att rensa, ge bort och skapa själsligt utrymme. Är så glad och känner förtröstan över att det nu verkar gå en liten våg att motsatt tänk genom bloggvärlden. Vi behöver hjälpa varandra att vakna upp och hitta livets rätta mening 💞. Lycka till med er försäljning och er resa mot något nytt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 mars, 2017 at 07:46

   Tack! Det är intressant det där med yta. Man förväntas bo på en viss yta bara för att man är i en viss ålder eller ett visst antal i familjen. Det är en konstig fixering. Jag tycker också att det är fint att vi är ett gäng som nu börjat uppmärksamma det här. Livet är ju så mycket mer än prylar.
   Stort tack, det blir spännande det här. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lillian 23 mars, 2017 at 19:56

  Oj, det hade kunnat vara jag som skrivit det inlägget! Jag anser att alla prylar man väljer att skaffa tynger ner. För allt behöver tas om hand, underhållas, ställas på ett bra ställe osv. beroende på vad det är får pryl. Brukar säga att jag klarar mig med min kamera, dator och garderob. Och lite smyckesmaterial också. Men efter det är jag ganska nöjd. 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.