katter

Om att vara tjänare i sitt eget hem

katten bestämmer

 

Har du katt? I så fall tror jag att du kommer att känna igen dig. Att bo i ett hem tillsammans med katt innebär ett väldigt springande och servande, för oss människor. Här hemma har vi fyra katter! Det innebär en otrolig massa service med att alltid se till att kattmaten är påfylld och “toppig”, fylla på alla vattenskålar, öppna dörrar för den som vill gå ut eller den som vill komma in. Och när en katt har gått ut så kommer nästa katt på att den också vill gå ut. Men typ 1 minut senare, då jag hunnit återvända till det jag gjorde innan jag fick agera dörrvakt.

Eftersom jag har mitt kontor hemma så är de också vana vid att alltid kunna gå ut och in som de vill. På morgonen och förmiddagarna får jag springa benen av mig istället för att jobba ostört några längre stunder. Ibland blir jag vansinnigt irriterad, när jag sitter mitt uppe i något där det krävs full koncentration. Och att då bli störd femtielva gånger kan göra mig galen. Men jag har också lärt mig att se fördelarna. Att jag behöver resa mig upp från kontorsstolen kanske 30 gånger per dag gör ju att jag inte stelnar till och riskerar att sitta i samma position för länge, vilket är bra för min kropp.

 

katterna-1

 

När någon av katterna vill komma in, så sätter de sig utanför fönstret och stirrar ut mig tills jag släpper in dem. När jag reser mig och går till dörren så går de också till dörren, men de har 6-7 meter att gå och har sällan någon brådska, kanske måste de stanna för att lukta på något. Det innebär att jag får stå i dörren och vänta i en minut. Istället för att bli tokig och frustrerad medan jag väntar passar jag på att göra någon yogaövning för att utnyttja tiden. Så att ha katter på jobbet har faktiskt gett mig en mycket bättre arbetsmiljö och en smidigare kropp.

Att de försvårar mitt arbete genom att lägga sig på skrivbordet på de papper jag jobbar med, eller på min ritplatta när jag ritar, eller breda ut sig på min kontorsstol när jag inte suttit på den ett par minuter så att jag istället får sätta mig på en träpall, tycks inte bekomma dem en sekund.

katterna-2

 

Men trots alla irriterande saker som de utsätter mig för så älskar jag dem för att de håller mig sällskap alla ensamma dagar på kontoret. För att de vill kela med mig. För att någon av dem alltid lägger sig på min mage när jag vilar middag en liten stund efter lunch. För att någon av dem alltid är med mig oavsett om jag är i köket, i växthuset, i köksträdgården eller i badrummet. För att de kommer när jag ropar. Och för att de alltid för med sig positiv energi.

Om du har katt och aldrig har sett någon av de små korta filmerna med Simon’s Cat vill jag varmt rekommendera dem. Du kommer att känna igen dig. Och troligtvis få dig ett gott skratt.

Vem det är som är anställd av vem här hemma? Det har jag fått klart för mig. Inte är det jag som är högst upp på toppen i alla fall!

 

 

//Sofia ♥

PS. Postern på bilden överst: “Dogs have owners. Cats have staff.” finns i min webbshop Hilda of Sweden.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Annette - My Rose Valley 3 maj, 2016 at 10:19

  Underbart! Känner igen allt! Och ja!!! Viva Simon’s Cat. Så spot on. Jag har tre galna katter som ska komma in, gå ut, springa framför mina fötter så fort jag går nånstans i huset i hopp om mera mat i skålarna. Här måste vi köra matranson, annars äts det non stopp. Och med tre så är det ofta en som äter upp för alla tre men sen har man liksom inte koll på vilken det var som åt upp för alla andra… Det är en evighetsmaskin men ack sån fröjd. Om någon av missarna försvinner i sommar så vet jag inte vad jag gör. Vi har redan förlorat två… Sorgen när en katt försvinner är hjärteskärande. Jag tänker på det ibland när jag svär över att öppna fönstret 10 gånger inom en halvtimma när jag försöker se en film en kväll. När jag har migrän så kommer dom alla tre och myser in sig i sängen. Katter vet när dom behövs. Betrakta en katt och lär av deras visdom att inte rusa genom dagarna. Stanna upp och låt solen gassa en stund i ansiktet. Släng dig på soffan och slumra in en stund. Sträck ut dina lemmar och spring för glatta livet när du är på hugget. Och kramas ofta. Det är kärlek det.
  Tack för ett fint inlägg Sofia.
  Annette

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 9 maj, 2016 at 08:18

   Och tack för en fantastiskt fin kommentar Annette! Hur irriterande de än kan vara ibland så är det alltid flest positiva effekter med en katt. Just nu har exempelvis en av dem somnat på mina orderpapper här på skrivbordet och det gör att jag inte kan jobba med det, som det var tänkt. Men då får jag helt enkelt gör annat tills han vaknar igen. 🙂
   Sorgen efter en älskad katt är tuff, jag saknar fortfarande Pablo som inte varit med oss på tre år nu.
   Stor kram till dig.

 • Reply Annica 3 maj, 2016 at 19:55

  Men så på pricken! Vi har inte mindre än sex katter här hemma, alla med egna personligheter och viljor. Det är samma här med öppna och stänga dörrar och fönster när man helst vill göra annat, lite tävling om vem som ska få förmånen att ligga i knät när det är filmmys och vem som kryper snabbast ner under täcket och snarkar sällskapligt;)
  Alla sex katter är födda här hemma i olika omgångar och bästisar med hunden! Just nu har lilla Molly börjat sin första löpning och det är väl lite mindre kul…. Men katter är kärlek<3

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 10 maj, 2016 at 11:17

   Oj, 6 katter är ännu fler att ge uppmärksamhet. Jag som har fullt upp med 4. 🙂
   Det är verkligen häftigt att se hur alla har sina personligheter. De är så himla olika, men alla är lika charmiga på sitt sätt.

 • Reply JohannaN 4 maj, 2016 at 14:55

  Svar: Tack för en så himla fin kommentar! Älskar alla fina tips och bra tankar men också väldigt personliga historier som dykt upp under det här inlägget! <3 Hoppas så att många läser allt fint som skrivits och tar till sig.
  KRAM! Och hoppas så att vi ses om några veckor när du kommer till Stockholm!

 • Reply Marie 4 maj, 2016 at 19:40

  Mitt i prick! Jag har visserligen bara en katt här hemma men det känns väldigt bekant. Jag är nuförtiden stolt tvåa på hans prioriteringslista (etta är han själv:)). Tur för honom att han är fantastiskt sällskap för det mesta.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 10 maj, 2016 at 11:20

   Haha, att vara tvåa på en katts priolista är ju som att vara etta egentligen. De själva kommer alltid först! Men fint sällskap är de alltid. 🙂

 • Reply skogstrollet 5 maj, 2016 at 22:55

  Känner så väl igen mig, även om jag inte har katt just nu. Bara en busig voffs. Men tidigare har jag haft många kattor i mitt liv. Min mamma har en vacker långhårig och ståtlig kattgubbe på 8 år. “Berra”
  Har aldrig besökt din blogg tidigare men den verkar så trevlig så hit kommer jag gärna tillbaka.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 10 maj, 2016 at 11:21

   Kul att du hittade hit, du är varmt välkommen såklart!
   Alla som en gång haft katt vet vad jag menar, att ha haft katt sätter sina spår. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.