mina funderingar

Om att vara vegetarian

Sedan nästan 30 år tillbaka så är jag vegetarian. Jag blev det som 4-åring då jag insåg att det var djur som låg på tallriken. Och dem ville jag absolut inte äta upp. Mitt beslut gick inte helt obemärkt förbi för omgivningen. Tjat och gnat från folk omkring förekom allt som oftast. Över huvudet på mig pratades det om att jag var kräsen och att det var en fix idé jag fått. Ja, kräsen var jag faktiskt också så det var nog inte så enkelt alla gånger att ge mig mat. Men någon fix idé var det absolut inte. Jag var fast besluten om att jag inte ville äta kött. Min mamma var dock min beskyddare och skickade med mig frukt och yoghurt till skolan ifall det var något jag inte kunde äta i matsalen. Hon tvingade mig aldrig, vilket jag är mycket tacksam för.

Idag är jag inte längre kräsen, jag äter allt som bjuds – som är vegetariskt. På restaurang är jag van att bara beställa det vegetariska alternativet utan att ens veta vad det är. Jag får sällan alternativ att välja på. Men det gör inget.

Jag säger inte att alla måste inte bli vegetarianer men om alla skulle byta ut några måltider i veckan till vegetariskt så skulle det göra mycket för miljön – och inte minst för djuren. De skulle slippa långa och olidliga transporter, dålig behandling och stress. Alla förtjänar livskvalité – även djuren. Och att då välja vegetariskt några gånger i veckan, samt närproducerat de gånger man väljer kött känns som en liten uppoffring i det stora hela. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Himlavit 10 juni, 2011 at 04:46

  Fint skrivet Sofia,
  Jag är själv allätare men med åren minskar kött på tallriken allt mer. Och självklart närproducerat som alternativ annars 🙂
  Hoppas du får en fin fin dag
  Kram Tessan

 • Reply Sara 10 juni, 2011 at 05:21

  Jag var vegetarian fram till 20-årsålder men äter gärna vegetariskt idag, är ju så van och så är det så gott! Men upplever det precis som du; dessa eviga övertalningsförsök…! Det handlar inte om att vara militant vegan utan om att värna om naturens resurser. Dessutom känns det fräschare och är billigar med vegetariskt 🙂 Mitt hetaste sommartips är att köpa en grillwok och ösa i fräscha grönsaker & färskpotatis i den, helt underbart gott!

 • Reply Barnens Hjältar 10 juni, 2011 at 07:21

  Du visste tidigt vad du ville!
  Jag var med vegetarian som barn men har funderat länge, länge på att ta upp det igen. Jag äter nästan inget kött ändå, tycker inte det är så gott.

  SV: Ja visst vill man värna om de små djuren, hade känts väldigt konstigt att inte försöka göra något.

 • Reply meas vardag 10 juni, 2011 at 08:08

  Viljan är stor men ofta går man i gamla vanor…

 • Reply FaB Keramik 10 juni, 2011 at 08:29

  Just precis! Jag skulle gärna vara veg, men tycker det är svårt.. Vi kör med köttfria dagar ofta iaf!
  Ha en underbar fredag!
  KRAM f

 • Reply Vitsippan 10 juni, 2011 at 09:48

  Hejsan Sofia !

  Härligt !
  Jag slutade äta kött 2006 p.g.av. mina proteser glappade och sedan 2007 alkoholen 2008 rökat, nu har jag börjat lite smått med kyckling, kalkon kalv mycket sällan, gillar inte smaken,får ont i magen.Älskar fisk i alla former och skaldjur.Så helt vegetarian är och blir jag nog aldrig.
  I min kyl finns alltid grönt, ska ta mig en tallrik med strimlad vitkål, morötter,rödlök,rädisor till Hem till gården, som börjar nu.

  Kram Mi
  !

 • Reply Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ 10 juni, 2011 at 10:34

  Coolt att du var så bestämd när du var liten 🙂 Jag försökte bli vegetarian när jag var i 10 års åldern men lyckades inte. Det är så inte så lätt när man är liten och ingen är på ens sida, man har ju inte egna pengar att gå och handla för precis 🙁

  Nu som vuxen är jag dock vegetarian, likaså min sambo. Han har faktiskt aldrig någonsin ens smakat på kött, fisk eller fågel, det tycker jag är lite häftigt 😀

 • Reply Madeleine Berglund 10 juni, 2011 at 11:22

  Heja Sofia! Du är bäst som är vegetarian!!!! Kram Madde

 • Reply Snickaregården 10 juni, 2011 at 12:23

  Tycker det är svårt att få till det med vegetariska måltider och speciellt då när vi är allergiska mot mkt grönsaker

  Ha en skön kväll
  Kram Maria

 • Reply Anonym 10 juni, 2011 at 13:39

  Jag är imponerad över hur envis och klok du var när du var så liten. Häftigt!!!
  Själv har jag inte karaktär nog att sluta äta kött men jag är noga med att köpa närproducerat.

  Kraaaaam Pia N.

 • Reply Sofia 10 juni, 2011 at 14:32

  Du har så rätt : ( idag äts det nog än mer kött än tidigare pga. alla LCHF dieter och annat. Min sambo undrar alltid Var är köttet? då jag lagar vegetariskt : ( synd tycker jag då det är super gott med vegetarisk mat. Ska tänka på dina kloka ord då jag står i mataffären : ) kram Sofia

 • Reply Elsa och Helena 10 juni, 2011 at 15:11

  Margareta och Siw tackar för din rara hälsning, jag var lycklig gäst:) Känner igen allt du skriver, min dotter resonerar precis som du, kloka ord!

  KRAM Helena

 • Reply Anonym 10 juni, 2011 at 16:25

  Jag är också vegetarian sen jag var tjugo två år (= ganska många åre sen) och jag bruakr förespråka precis på samma sätt som du skrivit men jag kan inte skriva det på samma sätt.

  Jag har haft några fåtal år däremellan som jag ätit kött men jag har ätit mindre kött än de flesta. Jag är vegetarian på grund av att jag gillar djur sen så mår jag bättre både fysiskt och psykiskt av det.

  Köttbullar är det enda jag saknar. Jag brukar äta kött om det bjuds av vänner för jag vill inte vara krånglig. Räkor äter jag, det är ju kött det också men det kan jag inte sluta med.

  enkla nettan

 • Reply Stina 10 juni, 2011 at 17:09

  Jag önskar att jag kunde ta det steget också. Det är imponerande med dem som klarar det.
  KRAM Stina

 • Reply Fröken Kråknäs 10 juni, 2011 at 17:45

  Det är alltid kontroversiellt att välja bort saker vare sig det är kött, alkohol, sötsaker, kaffe eller något annat vanligt förekommande. Man hamnar alltid i situationer där man måste försvara sitt val. Snabbt får man en slags präktighetsstämpel tryckt på sig för att (tror jag) döva de andras dåliga samveten. Heja på Sofia! Jag skulle också vilja ta steget mot att bli vegetarian. Just nu försvarar jag mest mitt val att inte äta sötsaker;)

  Ha det riktigt gott!
  Kramar Katarina

 • Reply Hanna 10 juni, 2011 at 19:14

  ha en fin helg.
  kram
  Hanna

 • Reply MaddeSign 10 juni, 2011 at 20:37

  Vad häftigt att redan som 4 åring bli vegitarian av egen vilja! Du är beundransvärd ♥

  Jag hade själv en period på dryga året i övre tonåren, men nu är jag en allätare, som försöker ta ansvar för miljön när jag gör mina inköp. Köttfira dagar har vi haft som mål att ha varje vecka, men det är inte alltid vi lever upp till målet…

  Kramiz Madde

 • Reply Anna -Dagar av lycka 10 juni, 2011 at 21:51

  Filmen (The King's speech)var bara SÅ bra så jag föreslår att du ser den nästan gång det regnar och är trist väder! Och jag är också lite svag för Colin Firth 😉

  Ha en fin helg!
  Kram
  /Anna

 • Reply Tina på Balkongen 11 juni, 2011 at 15:35

  Hej Sofia! Vad glad jag blev över ditt vegetariska inlägg! Jag tycker att du är underbar och beundransvärd!

  Jag hade varit vegetarian sedan 7 år. Min mamma stödjade mig helt och hållet och blev också vegetarian ett år senare. Sedan 2007 är jag vegan och min pojkvän är också vegan. Och tillsammans är vi även råkostare.

  Jag undrar om Mattias är också vegetarian.

  Ha en skön helg,
  Tina

 • Reply Matglad 11 juni, 2011 at 16:02

  Vilken viljestark 4-åring! Häftigt 🙂

  Riktigt bra inlägg. Det handlar inte om allt eller inget. Militant vegan eller kött varje dag i veckan. Alla KAN göra något åt djurens lidande och miljöförstöring. Som konsument har man en otrolig makt att förändra 😀

 • Reply Anonym 11 juni, 2011 at 18:38

  En 4-åring som tog ett stort beslut. Du visste vad du ville och håller fast vid det. Det är bra.
  Själv la jag av med godis, kakor, chips m.m. för 4 år sen. Blev naturligt efter en 2 månaders Thailands resa där man inte har den fika kulturen. Suget försvann och då var det ingen ide att börja igen. Men mitt val har stuckit i ögonen på folk, att man inte äter kakor och sånt när man blir bjuden på fika. Men jag tror det mer handlar om att de har dålig karaktär. : )

  Ha en toppen helg!
  Kram Kia /Melixa Design

 • Reply FruNeroLindström 12 juni, 2011 at 08:24

  Ett annat smarrigt tips i salladen är frusen mango.
  Smakar jättegott i en enkel sallad med bara gurka och grönsallad.

 • Reply Åsa 29 juni, 2011 at 22:41

  Min dotter bestämde sig helt plötsligt för ett år sedan att hon inte ville äta kött ( tyvärr också fisk)
  Har själv varit vegetarian när jag var tonåring.
  Många i familjen hade verkligen stora problemer när Sinne började som vegetarian, många tror att man bara får sallad och sallad.
  Men det är så otroligt mycket gott man kan göra utan kött. Jag använder Quorn rätt så mycket , tycker att det smakar fantastiskt och det är många möjligheter och variationer man kan göra.
  Så när hon kommer hem till mammma så får vi vegetarmat och även när hon inte är här så gör jag ofta vegetarmat. Och helt riktigt , ALLA skulle ha bra av att ha en dag i veckan utan kött

 • Reply Om att vara kontroversiell utan att vilja det - Hildas hem 25 september, 2015 at 10:42

  […] jag tidigare i somras skrev om mitt liv som vegetarian och att det retar upp vissa människor. Exempelvis på middagsbjudningar när jag hamnar jämte […]

 • Reply Vegetarisk inspiration - Hildas hem 25 september, 2015 at 11:38

  […] jag tidigare berättat så är jag vegetarian och ganska ofta får jag frågan om vad man egentligen äter som vegetarian. Typ allt utom kött, […]

 • Reply Fräscha grönsaker - Hildas hem 29 september, 2015 at 13:09

  […] och grönsaker är så himla gott – hade jag inte tyckt det så hade livet som vegetarian blivit rätt så trist. Jag är ganska noga med vad det är för grönsaker som jag köper, de ska […]

 • Reply This is me - Hildas hem 29 september, 2015 at 13:22

  […] vegetarian sedan 4-årsåldern, då jag slutade eftersom jag då inte ville äta upp […]

 • Reply Inspiratör för hållbar livsstil 2015 - Hildas hem 30 september, 2015 at 04:39

  […] självförsörjande på många grönsaker under halva året, det är både roligt och känns bra. Vegetarian har jag varit nästan hela livet, från första början var det dock av etiska skäl men numera […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.