minimalism

Om valens möjligheter och begränsningar

svårt att välja

 

Varje dag ställs vi inför val. Massor av val faktiskt. Kanske fler än vi har en aning om. Och alla val som ska göras tar mycket kraft. Att ha många valmöjligheter anses vara ett mått av frihet. Men det kan också bli precis tvärtom.

Jag tänker så här. Om vi säger att man har 100% energi när man kliver upp på morgonen. Vi tänker oss de där hundra procenten som en batterisymbol på telefonen. Och som vi alla vet så sugs batteriet ur snabbt om vi använder telefonen rätt mycket under dagen. Om man bara har ett fullt batteri per dag så gäller det att välja vad man vill lägga batteritiden på. Precis som som med oss själva. Är det då rimligt att redan där börja med att bränna kanske 5% på valet över vad man ska ha på sig, innan dagen ens börjat. Det är också lätt att förstå att en större garderob innebär fler val än en liten garderob.

När jag var student för typ 15 år sedan jobbade jag extra på Systembolaget – jag minns känslan av hur skönt det vara att inte behöva välja kläder de morgnar när jag skulle jobba. Det var de där byxorna och den där skjortan. Skitfula, men väldigt enkelt och det krävde ingen som helst energiåtgång till att välja kläder.

Självklart kan det vara ok att bränna 5 procent på klädvalet om det är ett viktigt val för en, men då ska man veta att det inte går att bränna 5 % på att fundera över vilken lunch man ska välja, 8 % på vad vi ska äta till middag. Plus att man troligen ska göra en massa val på jobbet under dagen. För det kommer att innebära att man övertrasserar batteriet varje dag.

 

Val inför en helt vanlig tacokväll

Vad ska vi äta ikväll? Ok, efter många olika alternativ så väljer vi tacos. Åh, vad enkelt! Då är det dags att handla. I affären ställs jag inför hundratals nya valmöjligheter. Vilka sorts tomater ska jag välja bland de 20 olika sorterna? Vilken sås ska jag välja? Vilka tacoskal ska jag ta? Ska det vara tubs, shells, chips eller ska det kanske vara mjuka skal. Och vilken sort ska jag då ha, ska det vara stora eller små? Ekologiska eller inte? 6-pack eller 12-pack? Vilket fabrikat?

Alla val kokar ner i massor av nya val – val som vi trodde var avklarade när vi bestämde att det var just tacos vi skulle äta. Men oj så fel vi hade.

Och just det, tandkrämen var ju slut också. I tandkrämshyllan ställs jag inför ytterligare ungefär 50 olika val. Ska det vara med flour eller utan, ska det vara smak av pepparmint eller eucalyptus. Ska den ha en blekande effekt eller inte? Ska det vara en stor eller liten tub? Suck…

Vi tror kanske inte att dessa val tar någon energi. Men det gör de. Alla de små valen bränner vår energi och gör att vi inte orkar med de stora och viktigare valen. Som exempelvis att aktivt välja fonder till sin framtida pension  – vilket gör att vi låter bli och därmed får en sämre ekonomisk framtid. Eller att kanske fundera över vilka stora val vi vill göra i livet. Då spelar det kanske inte så stor roll vilka tacoskal eller tandkrämstuber vi väljer. Vissa val är helt oviktiga. Det gäller bara att inse det och inte lägga krut på alla val vi ställs inför.

 

Välj dina val – skit i de andra

Jag är en stor förespråkare för att våga välja nytt, vara oförutsägbar och undvika rutiner. Men i vissa fall är det alldeles utmärkt med vanor och val som man gjort många gånger förr. För vissa val är inte så betydelsefulla som vissa andra val. Skit i de val där det faktiskt inte spelar så stor roll. Jag gör det enkelt för mig och går på säkra kort och väljer det jag känner till – som exempelvis vilka tacoskal jag ska välja. När jag kommer till andra viktigare val kan det vara större vits att faktiskt bränna några extra procent av det där batteriet för att valet ska bli så rätt som möjligt.

Det finns flera exempel på framgångsrika personer och ledare som valt att exempelvis ha samma kläder på sig alltid för att göra det enkelt. De kanske inte har exakt samma tröja eller skjorta på sig varje dag, för det skulle lukta rätt skunkigt efter ett tag. Men de har flera exemplar av en likadan skjorta. Allt för att minimera antalet val som man ställs inför varje dag. Det kan låta löjligt – men kanske hade deras framgångar blivit påverkade om de dessutom skulle behöva fundera över vilka kläder de skulle ha på sig, varje morgon.

Så för att sammanfatta det hela: genom att förenkla och minimera våra val så spar vi massor med energi och tid.

Alla dessa valmöjligheter kan dessutom skapa en osäkerhet hos oss. Psykolog Barry Schwartz berättar i filmen nedan att en uppsjö av alternativ tenderar att göra oss mindre nöjda med vårt slutliga val. Varför? Jo, för att när det finns femtio möjligheter istället för två, så är sannolikheten mindre för att vi kommer att känna oss säkra på att vi valt det bästa alternativet. Det låter ju faktiskt helt logiskt.

Filmen handlar om paradoxen som uppstår med för många valmöjligheter, den är knappt tjugo minuter och är otroligt sevärd och han är dessutom väldigt underhållande att lyssna på. Rekommenderas varmt.

Och om du gillar de här tankarna kan du läsa mer i mina inlägg om enkelhet.

 

 

Ställs du inför många val varje dag, och hur ser du på det?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Pia 30 maj, 2017 at 18:39

  Ha ha.. så roligt att läsa. Känner igen det fr dejtingvärlden, där jag befinner mig nu. Dejtingsajterna är som en gigantisk kakbuffé. Du letar dig fram till kakan du gillar bäst men på vägen ut så passerar du efterrättsbordet o kakan du tog är plötsligt inte värd ett skit jämfört med vad som erbjuds där…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:16

   Ja, det kan jag tänka mig! I den världen måste det ju kännas helt galet. Vad spännande att du dejtar, jag träffade min man på nätet – men det är ju snart tolv år sedan. Det var en galen plats att röra sig på redan då. Kan gissa hur det är nu … Lycka till med dina val! 🙂

 • Reply Ekenäsliv 30 maj, 2017 at 20:42

  För mig kändes det här inlägget som en slags uppenbarelse.
  Aldrig tidigare har någon förklarat det så här.
  Jag lever som med en del utmattningssymptom varje dag, sa min läkare till mig.
  Hela jag blir helt slut efter en dag. Det hör mer till vanligheterna att jag somnar till i soffan än att jag orkar hålla mig vaken, när jag väl sätter mig ner.
  Ibland finns det ingen som helst energi kvar till att göra några val… Då är jag liksom blank och måste göra en omstart.
  Då behöver jag avskärma mig från en hel del sociala aktiviteter och stänga av hjärnan från yttre ”brus”.
  Det här är ju sådant som jag visar upp för ytterst få personer, bara min närmsta familj.
  Så det du skriver gör mig uppmärksam och samtidigt börjar tankarna snurra.
  Vad kan jag göra för att minimera val och ställningstaganden som tar energi?
  För vår del är ju flytten en del av att förenkla livet och minimera det enorma logistikpussel som vi lägger nu.
  Det tar sådan oerhörd energi att tänka ut, hur kommer dottern till och från skolan den dagen bussen inte går?
  Hur får vi cykeln till skolan? Många många sådana små saker tar sådan kraft och energi.
  Så jag får tacka dig för dina oerhört kloka ord.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:21

   Så fint att texten väckte tankar hos dig. Att leva med utmattningssymtom gör att man måste minimera valen för att ”överleva” och komma vidare. När det är som värst kan enkla val vara nästintill omöjliga att ta, och det får en inte att känna sig bättre precis. Så skönt att flytten kommer att förenkla det för er. Jag ser också fram emot flytt för att förenkla saker än mer.
   Stor kram och lycka till! <3

 • Reply Anki 30 maj, 2017 at 21:37

  Klokt inlägg och bra förklarat!
  Fick direkt tanken till hur trött jag blir av att jobba varje dag – som förskollärare. Fatta hur många val jag står inför varje dag. Det är så sjukt mycket frågor från barnen som man ska ”bestämma” och tänka igenom hela tiden och hur allting blir om man gör si eller så.
  Ja batteriet tar slut, och det är snabbt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:24

   Tack! <3
   Ja, det förstår jag. Massor av din energi går åt till alla val du behöver göra på jobbet varje dag. Det är ju inte alls konstigt att du är trött efter en arbetsdag och inte har någon energi kvar när du kommer hem till din lediga tid.
   Kram Sofia

 • Reply Sonja 31 maj, 2017 at 06:35

  Tyvärr måste jag ’välja’ efter att par år igen för att jag hade aldrig en tillsvidaretjänst i mitt yrke. Så jag får ’välja’ att jaga ett nytt jobb vilket är allt annat än lätt eller möjligt och de är aldrig tillsvidare. Det är så tröttsamt att jag emellanåt tänka att välja en sista gång bara…fridöden. Enklaste val faktsikt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:26

   Sådana där stora beslut som exempelvis jobb tar ju otroligt mycket energi. Och när det är ofrivilliga val, som det blir för dig, så kan jag tänka mig att det tar än mer energi. <3

 • Reply Mia Bergvall 31 maj, 2017 at 07:24

  Jättebra inlägg!
  Jag märker att det där är så olika från person till person. Jag upplever nog att jag undviker att göra alltför många val och jag undviker exempelvis att prova kläder som jag vet att jag inte ska köpa. För då blir det ett val ändå som både tar energi och framförallt skapar ett missnöje över att jag inte köpte sakerna (i ett första skede vill säga).

  Eftersom jag studerar marknadsföring tycker jag såklart att detta är löjligt intressant även ur det perspektivet. Inom marknadskommunikation finns något som kallas dissonansreducerande köpbeteende vilket innebär att det är små skillnader mellan varumärken men att köparen har ett högt köpengagemang. Denna kombo gör att man allt för ofta blir missnöjd med sitt val, trots en marginell skillnad mellan produkterna. Skickar med en länk på modellen, nördig som jag är.
  (http://fce-study.netdna-ssl.com/2/images/upload-flashcards/16/54/09/13165409_m.png)
  Med risk för att glida ifrån huvudämnet nu så är vill jag tillägga detta som en högst retorisk fråga: kan man jobba med marknadsföring och reklam om man är emot masskonsumtion och för minimalism? Jag har ställt mig den frågan sen jag började plugga och jag tror säkerligen du har nån intressant tanke om det.
  Ha en fin dag!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:43

   Tack! <3
   Vad intressant det du säger om att du undviker exempelvis klädprovning som ändå inte är aktuell. Precis så gör jag också. Inte med kläder kanske, för det köper jag ändå nästan aldrig, men med massor av andra saker. Ett aktuellt exempel för mig nu är Hemnetsurfning. Eftersom vi letar bostad så hänger jag en del där, men jag tittar BARA på sådant som kan vara aktuellt eftersom jag inte vill ödsla energin på annat. Min man däremot kollar på massor av objekt som inte alls är det vi letar efter - mest bara för att det är kul. För mig är det helt obegripligt.

   Tack för modellen också, jag gillar nördighet inom ämnen jag gillar. Fick studera den en stund men sedan föll polletten ner. Intressant.

   Det där är en superintressant fråga. Jag har brottats och funderat på det massor eftersom det ju är det jag också jobbar med. Jag har insett hur otroligt viktigt det är att följa sina värderingar för sitt välmåendes skull. Så visst kan man jobba med marknadsföring ändå. Du nämner minimalism och masskonsumtion, jag tror att vi behöver skilja på de båda och ställa sig frågan varför man är för minimalism, och varför man är emot masskonsumtion. Vilka värderingar ligger bakom? Varför är jag för minimalism? Varför är jag emot masskonsumtion? För mig ligger flera saker bakom, och det är i huvudsak på ett personligt plan. Jag mår bättre med minimalism och bättre utan konsumtion. På ett större plan bryr jag mig inte om huruvida andra lever minimalistiskt eller inte. Det är upp till var och en. Däremot tycker jag att det är förkastligt med masskonsumtion ur ett hållbarhetsperspektiv. För miljöns skull.
   Och att jobba med marknadsföring som strider mot ens värderingar kommer alltid att skava i ens inre. Men det finns ju också marknadsföring för saker som är bättre än andra. Och dessutom så måste man ju försörja sig på något och man kanske inte alltid kan välja... Det är inga enkla frågor det här. Men otroligt intressanta att diskutera.

   En fin dag till dig också!
   Kram Sofia

 • Reply Paula 31 maj, 2017 at 08:03

  Ett fantastiskt inlägg som verkligen fick mig att tänka. Sedan min utbrändhet så har jag verkligen börjat lägga energin på annat än onödiga val, men många står fortfarande kvar och för att helt kunna leva som jag vill måste jag nog helt enkelt (lättare sagt än gjort) sluta upp med även dem valen och verkligen fokusera min energi på det jag vill ha energin till. Tror många av oss lägger energi på så fel saker ibland, utan att egentligen tänka på det. Som idag har min klass mösspåtagning och jag har inte lust att gå, men i flera dagar har jag funderat och övervägt om jag inte ska gå ändå? Varför? Slöseri på energi och viktigt tankeutrymme. Så idag går jag inte, och efter ditt inlägg ska jag försöka tänka mer på vad det är för onödiga saker som tar min energi egentligen, för det har jag inte tillräckligt av för att dela med mig till det! Hoppas du har en fin onsdag!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:50

   Tack, vad kul att du gillar det! <3
   I samband med utbrändhet så blir det otroligt viktigt att prioritera var ens energi ska läggas. Problemet är att man även ska välja huruvida man ska eller inte ska vissa saker. Och ibland kanske man lägger än mer energi att fundera över valet, än att faktiskt bara göra det. Jag har funderat mycket övetr det. Jag tror precis som du, att man lägger energi på "fel" saker utan att tänka på det.
   Huvudsaken är att man väljer det som känns rätt för en själv och på det sättet kan hitta en väg som fungerar. För det är inte heller enkelt att veta att man väljer rätt, det kan skapa också stress och ny energiåtgång. När jag funderar för mycket över val så brukar jag säga till mig själv: Om jag inte vet vart jag ska - spelar det då någon roll vilken väg jag tar? Och då brukar valen bli enklare.

   Stort grattis till studenten förresten. Det är en milstolpe! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Pia 31 maj, 2017 at 08:30

  Jättebra skrivet!! Såå bra illustrerat med ett batteri!:) precis så är det ju! Varför lägga tid och energi på onödiga saker om man kan undvika det!
  Så försöker jag tex göra med maten, jag försöker ha en veckoplanering och handla en gång i veckan(inte alltid det funkar, men är i alla fall målet) så behöver jag inte fundera över mat varje dag, behöver inte ens laga mat varje dag för vi gör ofta mer när vi lagar så det blir matlådor.
  Tack för dina bra tankar!:)

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 06:56

   Tack snälla för sina fina ord! <3
   Det där med veckoplanering av mat är riktigt bra. Jag vill gärna bli bättre på det. Vi lyckas inte alltid här, men försöker göra en stor laddning med mat en gång i veckan för att ha matlådor klara och slippa tänka på det varje mål i alla fall. Just mat medför så otroligt många val, så man borde egentligen ha ett rullande matschema för att förenkla vardagen. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Beata Rydén 31 maj, 2017 at 08:31

  Älskar dessa tankar. Så fint beskrivet och så viktigt att lyfta det här i vår tid. jag står ju själv inför en massa val och det är verkligen inte roligt. det tar så otroligt mycket energi!!! tack för en fin text <3 kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:15

   Tack Beata! <3
   Ja, det är nästan löjeväckande hur mycket energi det tar att stå inför val. Nu står ju vi inför ett väldigt stort val: var vi ska bo härnäst, men det tar nästan oproportionerligt mycket energi. Jag kommer att få så mycket tid och energi över när det är klart att jag får fundera på att skaffa en ny hobby. 😀
   Kram Sofia

 • Reply Anna 31 maj, 2017 at 08:52

  Härligt att du tar upp detta! Jag hörde på ett avsnitt av podden Monkey Mindset där han rörde vid det här ämnet. Han pratade om att viljestyrkan är mycket högre på morgonen än på kvällen i och med att man då gjort av med så mycket energi. Så för att göra det lättare att ta sig till gymmet efter jobbet ska man ha en väska färdigpackad för då behöver men inte lägga energi på att fixa det. Detsamma gäller för att minska risken för att småäta godis eller liknande. Göm undan påsen du har hemma extra högt upp i ett skåp. Då krävs det för mycket energi för att ta ner påsen och den får ligga orörd.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:19

   Tack! Just det, tack för påminnelsen om den podden. Den har jag inte lyssnat på på väldigt länge.
   Ja, det gäller att hitta smarta vägar för att ”lura” sig själv. Morgonen och förmiddagen är min absolut bästa tid på hela dagen. Då är jag som allra bäst och effektiv som en iller. Efter lunch är det som om luften går ur … Det gäller att anpassa sig själv och sina val efter sin egen cykel.
   Tror också på det där om att packa träningsväskan för att minimera alla hinder som kan få en att hitta bortförklaringar i allt. 🙂

   Men godiset högt upp … nja, det funkar nog inte på mig. Jag kan lägg cykla en mil om jag är godissugen. 😀
   Kram Sofia

 • Reply Aggie 31 maj, 2017 at 10:22

  Vilket bra inlägg och kloka tankar. Har inte alls själv funderat i de banorna innan men jag tror vilken på det du skriver. Själv jobbar jag som sjuksköterksa och har alltså alltid precis samma kläder på mig på jobbet, vilket jag många gånger känner är en befrielse. Jag behöver inte alls lägga en massa energi på det där på morgonen utan drar bara på mig ett par jeans och en tröja, precis vilken som eftersom jag ändå byter om så fort jag kommer till jobbet. För mig kan alla val jag ställs inför ibland bara bli för mycket och energin tar helt slut. Så bra beskrivet med ett batteri vars energi man måste fördela under dagen. Tack!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:21

   Tack så mycket! <3
   Det där med kläder tar mer energi än man kan förstå, tror jag. Jobbuniform är verkligen toppen och befriande. Det finns ju så mycket annat som är roligare att lägga sin energi på. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Patricia 31 maj, 2017 at 10:37

  Åh vad bra du skriver om alla val vi har varje dag. Jag blir inspirerad att förenkla klädvalet genom att i fortsättningen bara köpa samma typ av kläder och välja bra mat så att batteriet kanske håller lite längre.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:24

   Tack Patricia! <3
   Ja, det gäller att hitta sina egna vägar. Jag förstår verkligen de som kör på likadana kläder varje dag. Steve Jobs gjorde det, och han kunde lägga sin kraft på annat. Det blev dessutom hans signum med svart polotröja. Kläderna kan ju såklart vara en viktig markör för att visa vem man är och jag kan förstå om man vill lägga krut på det. Men maten är ju faktiskt egentligen helt oviktig. Den ska ju bara vara god och göra dig mätt. Jag har inga problem med att äta samma mat många dagar i rad. Det är smidigt. 🙂

 • Reply Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 31 maj, 2017 at 15:07

  Åh vad bra du är!
  Jag jobbar jättemycket med att minimera mina val, fick det rådet av en klok arbetsterapeut efter min utmattning. Enkelt men revolutionerande. Köper alltid samma tandkräm, toapapper, trosor, strumpor, schampo – så många vardagsgrejer som möjligt och jag har flera uppsättningar av samma outfit som jag har till kontoret – att slippa välja kläder om jag ska iväg på morgonen är min bästa grej. Mindre val – mer energi till att vara glad och kreativ.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:27

   Tack snälla Elna! <3
   Ja, det är smart gjort! Vissa val är ju faktiskt hel oviktiga. Och då är det ju också onödigt att lägga krut på dem, men om man inte har tänkt på det i förväg så är det nog lätt hänt att man gör ett val varje gång istället för att gå på rutin, exempelvis vid tandkrämsinköp.
   Kram Sofia

 • Reply Isflingan 31 maj, 2017 at 20:45

  Så mycket kloka tankar både från dig och Barry. Jag jobbar som läkare och just exemplet med patientens medverkande vid behandling är något jag ställs inför varje dag. Under hela utbildningen och fortfarande i jobbet så blir vi upplärda i hur bra det är att patienten får vara med och bestämma i sin vård. Men precis som Barry Schwartz säger att det ett väldigt stort beslut att lägga på en patient utan gedigen medicinsk kunskap, med (av naturliga skäl) stark personlig involvering och i en ibland relativt akut krisreaktion-situation.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:32

   Tack så mycket! <3
   Vad intressant! Det är ju nästan inte klokt att man som patient ska ta beslut om något man inte har en aning om. Det är lite paradoxalt det här med all valfrihet vi fått i samhället. Det är ju en jättefin och demokratisk tanke, men ibland kanske det är för mycket som läggs på individen och resulterar i nya problem. Är det kunniga människor som gör vissa val åt mig, såsom exempelvis läkare så blir jag mest tacksam. Jag har inte kompetens att ta beslut i alla val jag ställs inför.
   Kram Sofia

 • Reply Finurliga fröken 31 maj, 2017 at 21:50

  Jag blir ju trött bara av att läsa alla val du ger exempel på. Inte konstigt att mitt batteri är slut redan på eftermiddagen. Det här var ett väldigt ögonöppnade inlägg. Tack!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:33

   Tack! <3
   Mitt batteri är också slut på eftermiddagen. Det gälle att hitta väger för att minimera alla onödiga val för att spara på energin.
   Kram Sofia

 • Reply Paulina Gunnardo 1 juni, 2017 at 10:30

  Jätteintressant och det är något jag tänkt på mycket senaste tiden. Det finns så mycket som slukar tid och så mycket som pockar på min uppmärksamhet. Jättebra inlägg, ska tipsa om det i morgondagens fredagslista 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:35

   Tack snälla för att du tipsar! <3
   Ja, det finns verkligen otroliga mängder val som ska tas ställning till. Inte konstigt att alla är trötta jämt.
   kram Sofia

 • Reply Emilia - vila & life design 1 juni, 2017 at 19:25

  Jag har tänkt på dessa frågor mycket. Och jag märker hur trött jag blir av alla valmöjligheter. Jag kan tycka att det är superskönt att inte fatta några beslut alls, att bara bli serverad middagen utan en massa frågor till (jo men faktiskt). Jag är inne på att ha en signaturklädsel, som står för vem jag är, och hålla mig till den. Bra för mig (slipper valen) och bra för miljön. Jag läser just nu Naomi Kleins bok om klimatet – så intressant och där handlar det mycket om vilka val som borde tas för miljöns och människans skull.

  Färre val: högre kvalitet på livet tror jag.

  Tack för att du lyfter frågan 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:40

   Ja. Ja. Ja. Jag älskar också att slippa ta beslut ibland. Att bara bli serverad en lösning som jag kan säga ja till, det är exakt det jag behöver nu. Det där med klädseln är intressant faktiskt. Jag älskar ju mina mönstrade klänningar och kommer att fortsätta med det, men jag har inte lika många att välja bland längre. Det är jätteskönt. Men visst vore det drömmigt att bara ha en enda utstyrsel för att slippa det helt. En dag kanske … 🙂
   Bra boktips, ska kolla upp det nästa gång jag är på biblioteket.
   Jag skriver under på ”Färre val-högre kvalitet på livet” till 100%.
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 4 juni, 2017 at 09:20

  Klokt och tänkvärt, som alltid när du skriver. Som utmattningssjuk är det där batteriet alltid till hälften urladdat och jag har verkligen insett hur svårt det är då att behöva välja mitt liv och min dag varje dag, i varje stund. Det blir en paradox i att jag är sjukskriven och ska vila, men egentligen tappar jag ju en hel del mallar som arbetsplatser och rutiner skulle ha rutat in mig i där jag inte hade behövt göra dessa val. På det sättet ser jag verkligen fram emot att ha en sysselsättning till hösten, för i vissa avseenden kommer det att ta mindre energi från mig. Tack för att du fick mig att tänka på detta. <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juni, 2017 at 07:42

   Tack Wilda! <3
   Som utmattningssjuk tror jag att det är ett måste för att "överleva", att minimera sina val.
   Det är verkligen en paradox som du beskriver, rutinerna som en arbetsplats ger kan vara sköna att luta sig mot. Hoppas att din nya vardag till hösten ger dig rutiner att vila i.
   Kram Sofia

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #22 | antika böcker, raps och rotsystem. | REAKTIONISTA 4 juni, 2017 at 15:01

  […] ✶     Sofia skapar eftertanke i en text om hur alla valmöjligheter i vardagen också kan bli begränsningar. […]

 • Reply Linda 29 juli, 2017 at 13:39

  Jag håller också på med en rensning. Det tar väldigt lång tid och går väldigt långsamt, men sakta men säkert får vi färre saker här hemma. Saker börjar också få en plats, inte bara ”dumpa det i tvättstugan”. Jag tror som du att det handlar om att skapa enkelhet, färre val. Saker har en plats och mindre tid läggs på att leta efter olika saker.
  Jag började sy en sak igår och slogs av hur mycket tyg och annat jag har hemma. Ska börja rensa ut det som inte inspirerar. Slängde alla småbitar som uppstod när jag klippte. Sådant jag tidigare sparat, för det går kanske att använda till något annat. Frågan är bara när det tillfället kommer, sannolikt aldrig. Men det gäller att ha lite energi för att göra valet att slänga eller rensa ut något istället för att låta det vara kvar i skåpet. Hittade en nappflaska i ett köksskåp häromdagen. Dottern är 12 år och det var länge sedan vi hade något behov av en så liten nappflaska. Också utbränd men som fortsatt jobba. Försöker hitta balansen och skapa möjlighet till återhämtning. För många val och frågor tröttar ut mig.
  Tack för att du skriver så bra om detta och lycka till med den fortsatta rensningen!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 juli, 2017 at 10:32

   Tack för din fina text. Känner så igen mig i den process jag gått igenom. Det har gått långsamt även för mig, det har tagit flera år faktiskt. Men jag tror att det är nödvändigt för att skapa en hållbar förändring. Mitt pysselrum var så överfullt med stuvar, stumpar och pappersark att jag inte förstår hur jag skulle ha kunnat använda allt. Så jag skänkte, sålde och slängde. Jag använder upp allt så mycket jag bara kan och nu kommer det bara bli några saker kvar som jag faktiskt behöver. Att göra de där valen kan vara svårare än man tror. Men när man verkligen tar sig tid och funderar rationellt över de där stuvarna så finns det ju egentligen bara ett svar. Och det är att INTE spara dem, eftersom jag aldrig kommer att använda dem. När jag väl kom över tröskeln finns där nästan ingen hejd på vad som ska bort. Det är inte mycket ”onödigt” som blir kvar. Sådant som förgyller hjärtat och sinnet blir kvar – resten försvinner. Och vilken lättnad! 🙂

 • Reply Att lyckas med garderoben – Hildas 7 november, 2017 at 09:52

  […] Trots det så har jag lyckats med att gå från 75 st till 30 st. Och det var sunt, eftersom många av klänningarna jag hade var egentligen fel för mig. Det de hade gemensamt var att de hade en färg, ett mönster eller en modell som jag gillade, men de passade mig helt enkelt inte. Det kunde vara fel storlek, passform eller helt enkelt att de var obekväma att ha på sig. Och då är det ju en självklarhet att de skulle bort. Nu har jag bara favoriter kvar i min garderob. Det är en skön känsla att ha skapat utrymme i garderoben, utrymme som består av luft. Det gör att jag ser vad jag har och det blir mindre jobbigt att välja. Och om hur jobbiga val kan vara och valens kval har jag tidigare skrivit. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.