mina funderingar

Omställning till vintertid – är det bra?

Det är samma visa varje höst och vår, då det är dags att ställa om klockan till vintertid eller sommartid. En total förvirring uppstår bland större delen av Sveriges befolkning; ska den vridas fram eller tillbaka? Få tycks vara tvärsäkra på hur det egentligen är och många av oss har sina egna kom-ihåg-ramsor för att minnas hur det egentligen ligger till.

Tänk vad mycket tid och energi som går åt till alla dessa diskussioner och frågan är egentligen till vilken nytta. Sedan 1980 har Sverige haft tidsomställning och först 1996 samordnade EU så att alla deras medlemsländer har  en samordnad tidsomställning, vilket tidigare inte var fallet. Fatta förvirringen som måste uppstått då om man röde sig mellan olika länder i Europa. Jösses!

Diskussioner har pågått fram och tillbaka huruvida tidsomställningen är bra eller dålig ur en massa olika perspektiv såsom energiförbrukning, trafiksäkerhet, hälsa och konsumtion. Enligt en undersökning så ökar exempelvis antalet trafikolyckor måndagen efter övergång till sommartid och det känns ju väldigt onödigt. Om jag skulle få bestämma skulle jag vilja slopa vintertiden helt och ha sommartid hela året, det skulle underlätta för många.

Men eftersom det nu är som det är så måste vi ju ändå lära oss att komma ihåg hur det ligger till. Så de mest kända minnesreglerna är att man ska Se fram emot sommaren – se tillbaka på sommaren”. En annan minnesregel är: Ställ fram utemöblerna – ställ tillbaka utemöblerna”.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Linnea 24 oktober, 2015 at 10:21

  Redan vintertid?! Blir alltid lika förvånad när det börjar påminnas om detta på vårt kära internet. Tänker på en äldre släkting till oss som ofta frågar ”va e klockan egentligen hos er?” när vi pratar på Skype. Hon blir altid lika förvånad när vi säger att Bayern är i samma tidszon som Öland där hon bor. ”Men ni är ju så långt bort!” 🙂
  Hälsningar Linnea i Bayern

 • Reply Caroline 24 oktober, 2015 at 10:30

  Det där är ju felet som många gör, att dom tycker vi borde slopa vintertiden och bara ha sommartid Vår vintertid är ju den ”rätta” egentligen. Var sommartiden som lades till, och den är totalt onödig, som du säger det blir fler trafikolyckor bl a, korna blir stressade, hjärtinfarkter och självmord ökar…mm
  Tycker det är totalt onödigt och superlöjligt med sommartid, varför ska vi ligga en timme före?

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 28 oktober, 2015 at 08:05

   Aha, jaja men det funkar för mig med vintertid på heltid. Bara vi slipper byta, det känns så himla onödigt. 🙂

 • Reply Jessan 24 oktober, 2015 at 13:21

  Jag skulle också gärna ha sommartid året runt, då hade det varit ljusare lite längre på eftermiddagen och det hade jag uppskattat!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 28 oktober, 2015 at 08:07

   Ja, visst hade det varit skönt. Å andra sidan hade ju morgnarna blivit mörkare … men det är liksom pest eller kolera. Det hade i alla fall varit skönt att slippa byta. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.