Livet

Örebro – om att upptäcka en ny stad

Clarion collection hotell Borgen badkar

 

En behöver inte resa långt för att åka på semester. I helgen hoppade jag på tåget och reste till Örebro för att upptäcka en stad jag bara besökt som hastigast tidigare. Jag hade mina aningar om att jag skulle gilla den. Och det gjorde jag verkligen.

 

Örebro slott

Sanna som jag träffat en gång tidigare bor i Örebro och var mitt sällskap för helgen, och vi hade verkligen en fin helg och upptäckte stan tillsammans. Trots att hon bott i stan i många år så lyckades vi hitta ställen där hon aldrig tidigare satt sin fot.

 

Wadköping i Örebro

Vi promenerade längs Svartån som ringlar sig igenom centrum och hamnade i vackra gamla Wadköping med röda stugor, gammal bebyggelse och andra fina hus ed hundratals år på nacken. Snön låg vit och solen lyste. Bra fixat väder, må jag säga.

 

För att bedöma hur bra en stad egentligen är så har jag min egen skala som mäts i hur bra second hand-butiker där finns. Jag besökte såklart inte dem alla. Men de jag såg och besökte var riktigt bra, så där får Örebro helt klart godkänt. Jag köpte mig till och med en klänning på Myrorna.

 

Vi besökte Choklad-, lakrits- och delikatessfestivalen som var på besök i stan. Alltså jag älskar både choklad och lakrits och fick smaka på många makalöst goda sorter. Dessutom deltog vi i en chokladprovning och jag har nu lärt mig skillnaden på vad riktig choklad och godischoklad är och varför riktig choklad är så dyr. Där träffade jag även på Kersti som driver chokladföretaget Zebeda. Vi är sedan länge kompisar på Facebook men har hittills inte träffats. Det är så himla kul när man väl får träffas utanför nätet. Dessutom fick jag agera modell för deras eget chokladmärke. Kul och oplanerat sammanträffande.

 

Vi fikade på charmiga Jeremiabageriet, som tidigare varit bostad och skrivstuga för den lokale skalden Jeremias i Tröstlösa, eller Levi Rickson som han egentligen hette. Det kändes verkligen som att vara på besök i någons hem – fast för 100 år sedan. Dessutom var vaniljbullen där den bästa jag ätit. Jag är svag för både kanelbullar och krämbullar med mycket kräm. Och det här var en blandning av de båda. Den bullen kommer jag att drömma om länge.

 

Hotellet jag bodde på ser ut som en riktig riddarborg och var en blandning av pampigt, charmigt och mysigt. Byggnaden som Clarion Collection hotell Borgen inryms i har varit både Sparbank, författarhem och tidningsredaktion.

 

Rummet var otroligt fint och fotovänligt med kakelugn och allt. Badrummet från bilden överst hade ett badkar som bara inte gick att motstå. Jag har inte haft tillgång till att bada badkar på över 10 år. Så det här tillfället kunde jag inte låta passera. Så himla skönt! I synnerhet när det var iskalla -10 grader utomhus.

 

Jag bedömer också alltid platser utifrån hur lätt det är att äta veganskt/vegetariskt. I den här stan var det lätt. På hotellet fanns det massor att välja på både på middagsbufféen och frukosten. Dessutom bjöds det på nybakta scones på eftermiddagen. Typiskt gott!

Jag hade en så himla fin vistelse i Örebro och blev faktiskt lite förälskad i stan. Så jäkla fint på alla sätt alltså. Jag gillar också att upptäcka ställen som inte ligger så långt bort – för semester handlar inte om avstånd, bara miljöombyte och nya perspektiv. Nästa gång tar jag med mannen för att upptäcka stan ytterligare – men det får bli sommartid – eller åtminstone när det är plusgrader ute.

//Sofia ♥

 

Det här inlägget är ett samarbete med Örebrokompaniet. 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jenn - forever abroad 26 februari, 2018 at 17:01

  Så himla mysigt! Var kul att följa er på Instagram och att se glimtar från Örebro. Planerar nämligen själv en visit dit i sommar, också för att träffa Sanna. Vi sågs faktiskt första gången bara för ett par veckor, snabbt i Stockholm 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 februari, 2018 at 17:24

   Jag kan varmt rekommendera det. Örebro är grymt och Sanna är toppen som guide och värd. Hon berättade att ni hade setts som hastigast för ett par veckor sedan. 🙂

 • Reply Rania {Northbound Journeys} 26 februari, 2018 at 18:48

  Mysigt! Jag ska också upptäcka Örebro med både Sanna och Jennifer, det ser jag fram emot! Hoppas också på badkar haha – det är ju ack så skönt! 😀

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 mars, 2018 at 14:27

   Så roligt! Det var verkligen en mysig stad. Håller tummarna för att du också får badkar – så jäkla härligt. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Monica 26 februari, 2018 at 19:54

  Bra tips, har också bara besökt Örebro som hastigast. BTW så har vi ett badkar på väg in. 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 mars, 2018 at 14:28

   Örebro är verkligen värt ett längre besök. Kul att ni har badkar på gång, det kommer att bli toppen. Platsen finns ju. 🙂

 • Reply Pia 27 februari, 2018 at 10:52

  Låter som en mysig helg! Är ju så roligt att upptäcka nya platser! Och som en mysig stad. Så coolt hotell😃

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 mars, 2018 at 14:29

   Det var verkligen en mysig helg! Jag älskar att upptäcka nya platser – ofta behöver man ju inte heller åka så långt. Det finns många fina platser på nära håll ju. 🙂

 • Reply Sanna Rosell 27 februari, 2018 at 13:14

  Vad fint du har sammanfattat “vår” helg! Som jag sa tidigare, blev jag faktiskt lite nykär i min egen, gamla stad… Fint att bli det efter 6, snart 7, års kärleksrelation med mitt Örebro! Du är alltid välkommen hit igen och ta gärna med dig både man och katt nästa gång!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 mars, 2018 at 14:31

   Tack! Det var verkligen en fantastisk vistelse som jag tar med mig. Vi återkommer mer än gärna. 🙂
   Kram och tack!

 • Reply Asta 27 februari, 2018 at 17:51

  Det är roligt att upptäcka städer. Ett år gjorde jag så med den stad jag själv bor i. Jag låtsades helt enkelt att jag var en turist. Jag gick till turistbyrån och jag gjorde saker som jag nog aldrig hade gjort annars. En vecka nästan lade jag på att upptäcka min egen stad. Kan rekommenderas det också.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 mars, 2018 at 14:32

   Vilket bra tips. På turistbyrån finns det ju alltid massor av tips på vad man kan göra och se. För trots att man bott på en plats länge så har man ju inte alltid koll på utbudet. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.