hållbart liv

Overshoot day

Vet ni vad det är för en dag idag? Det är egentligen en ganska mörk dag. Det är Overshoot day. Från och med idag lever vi över jordens tillgångar, trots att det bara har gått 8 1/2 månad av året.  Resten av året kommer vi att leva på lånade naturresurser. I och med att vi lånar av oss själva så inträffar den här dagen tidigare och tidigare för varje år som går. Fram till mitten av 70-talet levde vi inom naturens budget, men sen dess är vårt ekologiska fotavtryck större än vad jorden klarar av. I dagsläget skulle vi behöva drygt ett och ett halvt av vårt vackra jordklot för vårt nuvarande resursutnyttjande. Sverige hör visserligen fortfarande till de länder som producerar mer ekologiska resurser än vad vi gör av med, men de flesta industrialiserade länder lever över sina tillgångar. Det känns verkligen sorgligt. Men vi fortsätter att kämpa. Eller hur!?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ulrica – Från sött till salt 19 augusti, 2014 at 06:13

  Klart att vi kämpar!

  Kram.

 • Reply Stina 19 augusti, 2014 at 09:53

  Men åhh vad sorgligt att läsa. Vad sysslar vi med egentligen?? Jag funderar verkligen mycket på dessa frågor. Tack för att du uppmärksammar! <3

 • Reply Jennica... 19 augusti, 2014 at 11:40

  Men usch….så sorgligt! Och vad tydligt det blev när du skrev det. Man skäms nästan….och känner att man vill göra nåt.
  Otroligt vacker bild, du bor helt fantastiskt.
  Kram!

 • Reply Miri Vandre blandt ege 19 augusti, 2014 at 13:41

  Rystende ! Det vidste jeg slet ikke ! Jov, vi bliver ved med at gøre vores, for små tiltag er langt bedre end intet at gøre.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.