minimalism

Owning less is great. Wanting less is better.

Att äga mindre

Jag får ofta frågan om hur jag står emot suget att shoppa och tänkte skriva lite om hur jag tänker kring det. Många är duktig på att rensa ut, men det fortsätter liksom att fyllas på i andra änden vilket gör att man aldrig liksom kommer fram till målet att bli klar med rensandet. Det blir en konstant syssla.

Jag har varit en storshoppare. För tio år sedan satte jag sprätt på hela lönen på helgerna. När jag sade upp mig för nio år sedan, för att starta eget, så ströp jag den största delen av min konsumtion för att spara pengar. Men jag fortsatte ändå att köpa grejer på loppis varje helg – eftersom jag inte tyckte det gjorde lika stora hål i plånboken.

När jag senare, efter en utmattning, behövde rensa mina intryck för att orka, började jag göra mig av med merparten av mina ägodelar. Jag insåg fördelarna med att inte äga så många saker, och steget till att inte ens vilja skaffa fler saker, var inte långt borta. För det är stor skillnad på att ”äga få saker” och ”inte vilja ha fler saker”.

Jag är tacksam för de grejer jag har, jag vårdar dem ömt och har koll på allt jag äger. De fyller alla en funktion och förvaras inte bara i väntan på att de kanske kan vara bra att ha någon gång. Förr kunde jag gräva fram saker ur mina garderober och förråd som jag glömt bort – det händer inte längre. Det är en befrielse att inte vilja ha mer – det gör mig dessutom immun mot reklam och marknadsföring av saker jag inte behöver. Jag köper det jag behöver och inte mer – och jag är jättenöjd!

Jag märker det extra tydligt nu när jag är ute och reser. Jag har allt jag behöver i min väska – jag behöver inte mer än så. 🙏

Hur känner du kring sakerna du äger?

//Sofia ♥

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Gerte 26 mars, 2019 at 18:45

    Det har blivit mindre och mindre viktigt för mig med åren, att äga saker. Nu shoppar jag inte särskilt mycket eftersom jag har en begränsad ekonomi men det är faktiskt skönt att slippa.
    Tack för ett intressant inlägg.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.