Alla recept, vegetariskt

Paj på kirskål

 

Jag har nu testat att äta ogräset och jag både lever och är glad. Det var gott. Eller egentligen kan jag inte påstå att det smakade så mycket, men det funkade alldeles utmärkt som utfyllnad istället för ruccolan som jag brukar använda i denna paj. Så har du kirskål i trädgården testa vettja. Jag fick ju tips häromdagen om att använda det i lasagne, pesto, soppa mm. Det är bara att vara kreativ.

Kirskålpaj med en enkel sallad och kall sås till är jättegott.

 

Kirskålpaj

Pajdeg
125 g Smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk iskallt vatten

Fyllning
4 ägg
4 dl Mjölk 3%
salt och peppar
200 g kirskål
200 g fetaost
10 soltorkade tomater
2 färska tomater

Sås
3 dl Turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad
salt och peppar

Gör så här
Skär smöret i cm-stora kuber. Lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren. Kör tills degen ser ut som smulor. Stanna matberedaren. Tillsätt 1 msk vatten och kör tills det blivit en degboll. Tillsätt mer vatten om degen är för torr. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp minst 1 timme. Tumma ut pajdegen i en pajform. Picka botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 15 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk med salt och peppar. Lägg kirskålet i botten av pajskalet. Varva med fetaost, oliver och tomater i skivor. Häll på äggstanningen. Grädda i ugnen 35-40 minuter i 200°. Rör ihop såsen och ställ kallt.

//Sofia ♥

Fler recept hittar du på min sida med vegetariska recept.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply Vit dröm 12 maj, 2012 at 07:14

    Vilken tur att du överlevde!! 😉 Det ser riktigt gott ut! Hoppas du får en skön lördag!
    Kram Anna

  • Reply Anette Ryan 12 maj, 2012 at 07:43

    Jag kan bara instämma att det är skönt att du överlevde 😉 För vem skulle annars inspirera oss till en massa kul grejer. Provade själv nässelsoppa en gång för länge sedan trots att jag egentligen inte alls är soppfantast och inte trodde att nässlor kunde vara något så tog jag om. Det var sååå gott. Om det berodde på vart den serverades vet jag ej men det var så smarrigt.
    Kram Anette 🙂
    PS Den åts på Grand hotell i Stockholm för typ10-12 år sedan så de kanske har en annan kock nu!

  • Reply Kia 12 maj, 2012 at 08:07

    Ogräs har jag inte ätit, inte vad jag vet i alla fall. Men det är bra att man kan ta till vara på det mesta.

    Fina skyltar gör du också.

    Ha en toppen helg!
    Kram Kia

  • Reply Marianne 12 maj, 2012 at 08:18

    Ska kika om jag hitta någon kirskål;) annars lät det ju väldigt gott med ruccola!
    Ha en fin lördag!
    Kram Marianne

  • Reply Jill i Fyra Rum och Kök 12 maj, 2012 at 08:19

    Härligt mattips! Nu kan man alltså glädja sig åt kirskål i trädgården… 🙂

    Hoppas du får en riktigt fin helg!

  • Reply Fru Vallmo 12 maj, 2012 at 08:25

    Vilken härlig idé, vi har så mycket kirskål :(, provade pesto och soppa och det var bara vitlöken som gjorde grejen, men det här ska jag prova.
    Tack

  • Reply Humlans Lott 12 maj, 2012 at 08:40

    Testade att göra en stuvning som jag sen fyllde i små smördegspaket, väldigt gott men…. jag hade inte bara plockat kirskål utan även späda blad av höstrudbeckia. Fick rätt ont i magen faktiskt, så numer är jag lite så där misstänksam FAST jag vet hur kirskål ser ut. Men jag ska ge det en ny chans… Din paj ser väldigt god ut!

    Ha det fint!

  • Reply Hjem Kära Hjem/ Anna 12 maj, 2012 at 08:55

    Vilken idé!! Ska föras vidare till familj o vänner c",)

    KLem Anna

  • Reply Fiffiga Systrar 12 maj, 2012 at 08:58

    Vad häftigt! Det har vi aldrig ätit!det ser smarrigt ut! Kram Emelie och Elin

  • Reply M-B 12 maj, 2012 at 09:29

    Kom och skörda hos mej :)) Har hur många kvadratmeter som helst,dom sprider sig överallt,finns inget värre ! nu ska jag gå och söka nässlor dom är nyttiga!

  • Reply The Rosegarden in Malevik 12 maj, 2012 at 10:43

    hehe,,,,,,,,vad coolt att äta 🙂
    å du lever?? 🙂
    å missa nu inte,,,,,

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    de e kul att vara med 🙂
    VÄLKOMMEN
    Håkan

  • Reply Anna 12 maj, 2012 at 11:29

    Har hela trädgården full med kirskål! Kanske ska jag våga testa jag med!

  • Reply Hus Nr.5 12 maj, 2012 at 12:35

    Den ser ju riktigt god ut 🙂 Ekonomiskt om inte annat att äta ogräs 🙂 Kanske man skulle testa!

    Trevlig helg!

    Kram Verra

  • Reply MammaElva 12 maj, 2012 at 15:03

    Mums, mums! Det vill man absolut testa 🙂
    Ha en kalasfin dag!//Elin

  • Reply hönapöna 12 maj, 2012 at 17:10

    Kanske skulle testa, vi skulle nämligen kunna ha kirskål som basföda om man tänker på mängden som finns i vår trädgård! 🙂

  • Reply creando 12 maj, 2012 at 18:29

    Ser väldigt gott ut! Återstår att se bara, om det börjar växa kirskål ur öronen på dig nu…. 😉

    Kramar Kicki

  • Reply Suz 12 maj, 2012 at 19:11

    Jodå, det finns i vår trädgård också! Men i maten, nej jag får nog av det i trädgården 😉 Glad dock att du överlevde!
    Ha en fin helg!
    Kram Suz

  • Reply Maria 12 maj, 2012 at 20:04

    Bra om man kan använda ogräset till något nyttigt!

  • Reply Helena, Craft and Creativity 12 maj, 2012 at 21:35

    Det SER väldigt gott ut… du har nästan övertalat mig att testa nu. Men bara nästan… 😉

  • Reply Amanda - en blogg om hjärtats glädje 13 maj, 2012 at 09:51

    Vilket bra tips! det blir nog dagens mat ^^

  • Reply Erika G 13 maj, 2012 at 16:46

    Egentligen borde jag äta kirskål för jag har hela trädgården full. Men jag blir så ARG på detta ogräs som inte vill ge sig, som nästlar sig in mellan blomrötterna och jag vägrar därför att äta det. Grrr! Men din paj ser god ut. Jag borde gjort en igår – körde i väg med en hel skottkärra fullastad med kirskål.

    Kram!

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 14 maj, 2012 at 08:05

    Åh, vad roligt att se vad du gjorde! Jag brukar göra en supergod spenatpaj (även den med feta) så man kanske borde testa kirskålen medan den fortfarande är hyfsat späd och fin… 😉 Den måste ändå bort nu på nåt sätt ju!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.