odling

Persilja – en superhjälte

Persilja är enkelt att odla och det blir en stor skörd som kommer år efter år om man låter några stänglar gå i blom så att den får chansen att fröså sig själv på nytt. Ett extra stort plus är om det som är enkelt att odla dessutom är gott och supernyttigt. Och precis så är persiljan. Har du dessutom inte möjlighet att odla det på friland så funkar det utmärkt att odla i kruka på balkongen eller uteplatsen. Jag har till och med ställt in krukor på fönsterbrädan, och det funkar fint.

Eftersom skördarna blir rätt stora för mig och går att skörda i flera omgångar under sommaren och hösten så hackar jag och fryser in i lådor för resten av året. Det är sedan superenkelt att ta fram lådan ur frysen och ösa i så mycket man vill ha i soppor, grytor, lasagne, färssås, sallader, dippsåser och smoothies.

Persiljan är en gammal läkeväxt och har använts i naturmedicin sedan medeltiden. Den har utrensande och urindrivande egenskaper, den verkar allmänt stärkande på hela kroppen och aktiverar funktionen av lever och njurar. Den är rik på A-vitamin och ynka 5 gram täcker det dagliga behovet av A-vitamin och 30 gram ger dig även hela dagsbehovet av C-vitamin. Ja, detta är rena superhjälten i kökslandet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Att ta tillvara på allt ätbart - Hildas hem 12 oktober, 2015 at 05:43

    […] att den ska förgås. Frysen börjar bli full med tomatröror, slantade morötter och lådor med hackad persilja. Snart ska det dessutom fyllas på med skalade äppelklyftor och soppor som tar mycket plats. Men […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.