minimalism

10 tips på hur du rensar i garderoben

rensa ur garderoben

 

Det område jag tycker är svårast när det kommer till att utrensning är att rensa i garderoben. Jag vill ha mycket färre plagg och därmed färre antal val för mig att ta ställning till varje morgon. Men det är också där det är som tuffast att rensa, tycker jag. Men jag kämpar tappert på. Jag har haft så otroligt många fina gamla klänningar. Och de har varit just fina. Men de har inte suttit så bekvämt alla gånger, och då blir de hängande i garderoben. Därför har högen med plagg som jag tänkt att jag ska sy om, växt sig större och större. Och eftersom jag knappt sytt om ett enda plagg har högen blivit nästintill oöverstiglig – särskilt eftersom jag inte ens gillar att sy.

Därför beslöt jag mig att sälja dem. En efter en har de skickats iväg till nya ägare – på vilka de förhoppningsvis passar perfekt. Och min hög med klänningar har krympt i takt med att spargrisen fått påfyllning. Det har varit en stor befrielse.

Vi kan nog konstatera att vi använder ungefär 20 % av våra kläder på 80 % av tiden som vi har kläder på oss. Det innebär att det oftast hänger en herrans massa oanvända kläder i garderoben och tar upp plats för det du verkligen vill ha.

Jag har tidigare haft en tendens att köpa fler kläder – oftast second hand-klänningar – än vad jag rensat ut. Och det kan ju vem som helst räkna ut att det gör det trångt och rörigt i garderoben. Men sedan midsommar när vi införde vårt köpstopp så har inte ett enda plagg kommit in. Många har däremot rensats ut, och jag jobbar med det kontinuerligt och det är väldigt skönt. Nu är det luftigare och lättare att se vad som finns i garderoben. Dessutom är de kläder som hänger i min garderob kläder jag verkligen älskar.

 

Rensa i garderoben – 10 tips

Men hur ska man göra då för att rensa i garderoben? Här kommer mina bästa tips.

 

1. Inse att du har för mycket kläder

Ett sånt här projekt bör komma från hjärtat om det ska bli bra, annars ska du inte göra det. Inse vinsterna med att få en lättare och luftigare garderob såsom att lägga mindre tid på att leta eller gräva efter kläder, lägga mindre tid på att välja vad man ska ha på sig, tjäna pengar på att sälja det du har. Samt spara pengar på att inte köpa en massa nya kläder du inte behöver, när du redan har massor i garderoben. Ser du vinsterna? Kör igång!

 

2. Skaffa dig en överblick

Lägg ut alla kläder på golvet, på möblerna, häng på dörrarna eller lägg på sängen så att du tydligt kan se vad du faktiskt har. Högst troligt kommer du inse att det alldeles för mycket och den insikten gör det lättare att börja rensa.

 

3. En kategori i taget

Börja med att gå igenom en kategori i taget, exempelvis byxor. Lägg alla byxor jämte varandra. Då är det lättare att upptäcka om du har för många som liknar varandra, sådana du helt enkelt inte behöver eller som är i en modell eller färg som du inte längre kan tänka dig att ta på dig. Eller är kvaliteten dålig, kanske har det noppor, ”knän” eller dålig passform? Gör dig av med dem, du ska ha kläder du blir glad av och mår bra i. Sedan går du på koftorna, tröjorna, klänningarna, strumpbyxorna etc. tills du tagit dig igenom allt.

 

 

4. Vilken färg är din? Eller inte din?

Tänk på färgerna. Alla har vi våra favoritfärger. Om du håller dig till dem kommer du samla ihop en riktigt snygg garderob där de flesta plagg passar med varandra. Var hård i bedömningen av plagg med färger du varken gillar eller passar i. Men tänk också på att inte spara på ett plagg bara för att det har din favoritfärg – det måste ju sitta skönt och användas också.

 

5. Har jag använt plagget det senaste året?

Nu gäller det att rannsaka sig själv och vara ärlig. Har du inte använt ett plagg på ett år så kommer du troligtvis inte att använde det kommande året heller. Det kommer bara att hamna längst in i garderoben och stjäla luft från de kläder du tycker om. Så om svaret är nej på frågan så ska det rensas ut.

 

6. Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?

Har du varit hård i din rensning under punkten ovan så är troligt den här frågan löst också. Men det kan ju faktiskt vara så att du känner dig osäker av olika anledningar. Det kan vara en gammal studentklänning, din mammas gamla mockajacka eller en tjocktröja som din farmor stickat. Det är såklart okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de hör inte hemma i din garderob. Lägg dem i en nostalgi-låda på vinden. Eller ännu hellre, ta en bild på plagget och behåll minnet men gör dig av med plagget.
Om det gäller icke-nostalgiplagg som du ändå känner dig osäker på är mitt tips att skapa en kanske-låda. Där i stoppar du kläder du känner dig osäker på. Sedan ställer du undan lådan i förrådet och plockar fram den efter tidigast ett halvår för en ny bedömning. Troligtvis har du glömt av dem och de betyder inte längre något för dig, då gör du dig av med hela låda. Ibland har det hänt mig att jag blivit nykär i ett plagg efter den där karantänen och plagget har fått nytt liv. Men det är högst ovanligt.

 

7. Prova allt du är osäker på

Alla plagg som du känner dig osäker på ska provas. Sitter det bra eller skaver det? Är det svårt att andas när du sitter ner? Kan du röra dig ledigt i det? För små kläder är kasst – gör dig av med dem genast.

 

8. Återvinn, sälj, skänk, laga

Skapa fyra högar att lägga de kläder som rensas ut i. För även om vissa kläder inte längre ska finnas i din garderob så kan de få nya liv på andra ställen.
Återvinn: Är ett plagg trasigt, slitet eller fläckligt? Då är det dags att återvinna det! Det finns klädinsamlingar hos en del klädkedjor som återvinner gamla trasor till nya kläder. Lämna de där.
Sälj: Har du några guldkorn i garderoben som inte passar dig eller något som du tror kan bringa intresse på andrahandsmarknaden så ska du såklart sälja dem. Sälj dem på Tradera, i köp- och säljgrupper på Facebook eller hyr ett bort på loppis och sälj dem där. Det ger dig dessutom en rolig extrainkomst.
Skänk: Allt som är helt och rent men som inte passar dig eller som du inte orkar lägga tid på att sälja ska du såklart skänka. Fyll kassar, lådor eller sopsäckar och lämna hos valfri välgörenhetsorganisation. Det är alltid uppskattat och är ett sätt att hjälpa andra.
Laga: Ibland går kläder sönder och de blir liggande kvar i garderoben utan att användas. Gillar du fortfarande plagget? Stoppa inte in det i garderoben igen utan lägg det i en laga-hög. Antingen så lämnar du det till en skräddare eller så lagar du det själv. Gör en kul grej av det genom att bjuda hem dina vänner på en laga- och fixa kväll. För jag slår vad om att alla har kläder som behöver lagas och knappar som behöver sys i. Där sitter ni tillsammans och småpratar och har trevligt samtidigt som ni lagar era kläder. Det här gör jag regelbundet och har inte längre någon störande hög med kläder som ska lagas.

 

9. Tänk inte så himla mycket

Att tänka och grubbla för mycket är ibland vår största fiende för att komma vidare och framåt. Har du svårt att skiljas från kläderna. Plocka ner kläderna du egentligen inte vill ha i en kasse eller låda direkt. Och låt den inte stå i hallen eller framme för länge, gör dig av med den snabbt. Om några dagar kommer du inte ens minnas att du hade kläderna i din ägo till att börja med.

 

10. Upprätthåll balansen

När du nu gjort en stor utrensning och känner dig nöjd över att det är lättare att få koll på garderoben, så gäller det att inte hamna i samma sits igen. Det gäller att hålla balansen. Hur gör man då det? Dels så gäller det att inte spontanhandla bara för att det är rea och billigt. Det spelar ingen roll hur billig en kofta är om du aldrig använder den. Granska också din garderob varje dag som du tittar på den. Dina kläder ska förtjäna en plats i garderoben. Gör de dig glada och får dig att se snygga ut eller fyller en viktig funktion. Då hör de hemma där. Om inte. Vad sjutton gör de där?

Vill du rensa ut mer? Läs mina 22 tips på vad man kan rensa ut.

Lycka till med att rensa i garderoben. Har du fler tips? Dela gärna med dig.

//Sofia ♥

 

 

 

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Karin 27 februari, 2017 at 13:06

  hej Sofia, en sån fin och härligt blogg du har! och inte minst viktig då du så inspirerande predikar om hållbart leverne! I like. Jag har för mig att du någon gång skrivit om att du gjort en trasmatta av gamla jeans?! Hur gick du tillväga, jag skulle gärna återanvända lite av våra gamla jeans till en matta men vet inte vart jag ska vända mig, några tips? Tack för hjälpen. Önskar dig en fin dag!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 februari, 2017 at 15:02

   Tack snälla Karin! 🙂
   Jag har en gång tipsat om vad man kan göra med gamla jeans, och då var det mycket riktigt en trasmatta med bland tipsen. Dock har jag själv aldrig gjort det och har därför inga tips om det. Du kan se det gamla inlägget här där det finns en bild: https://hildas.se/7-tips-pa-hur-jeansen-kan-ateranvandas/ Jag kollade länken som gick vidare till mattan, men den fungerade tyvärr inte. Men du kan säkert hitta något om du googlar lite. 🙂
   Lycka till och en fin dag till dig.

   • Reply Karin 1 mars, 2017 at 08:58

    Tack för ditt svar Sofia. Då måste jag ha sett det någon annanstans även om jag var helt övertygad om att det var du som gjort det inlägget. 🙂 Får leta vidare. Allt gott, Karin

 • Reply Lund Johanna 27 februari, 2017 at 21:53

  Å vad sugen jag blir. Har iof en inte alltför stor garderob men mitt problem är att den är alldeles för kortsiktig. Jag vill fylla den med få men älskade plagg, men fastnar lätt i billigt som används några få gånger innan det byts ut. Så tack för peppen, jag ska bara förankra beslutet djupt i hjärtat – sen så 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 februari, 2017 at 15:04

   Ja, men du har ju gjort det största steget nu eftersom du faktiskt är medveten om det och vill göra annorlunda. Då är det bara att ha det i åtanke nästa gång du ställs inför ett vägval gällande kläderna. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Anna 28 februari, 2017 at 13:10

  Tack för peppen! Behöver verkligen ta tag i min stackars garderob 🙁

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 februari, 2017 at 15:05

   Kör hårt och lycka till! Meddela gärna hur det går sedan – och hur det känns när du gjort det. 🙂

 • Reply Isabell 1 mars, 2017 at 09:04

  Så himla bra inlägg. Jag har länge skjutit på att rensa ur garderoben. Handlar sällan kläder nu för tiden men har mycket som inte sitter bra, har fått hål m.m. Ska följa dina tips vid nästa utrensning jag tror sker redan i veckan!

  Alltid lika kul att läsa dina genomtänkta inlägg! Kram

 • Reply Ulrica 1 mars, 2017 at 21:24

  Ojojoj, det här är verkligen något jag behöver ta tag i.. det är på både gott och ont, mest ont, när jag har ett jobb där jag ska se lite ”representabel” ut och ”ansiktet utåt” och allt det där.. då har det omedvetet blivit lite så att man kan ju inte ha samma klänning för ofta, men det är egentligen bara struntprat.. så jag ska absolut ta tag i det här inom kort och skänka bort en hel del som inte hör hemma i min garderob längre. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 mars, 2017 at 16:04

   Det är verkligen ett svårt område att rensa på. Kläder väcker så mycket känslor. Plus att alla kläder ju ”kan vara bra att ha” … tror man. Haha. Det gäller att rannsaka sig själv och vara hård. Jag är ännu inte riktigt klar, men kämpar på. 🙂
   Kram och lycka till!

 • Reply Angeliqa 2 mars, 2017 at 09:47

  Dina reninlägg inspirerar mig allra mest. Så himlans tänkvärt och bra att ha sådan struktur. Bara ha kläder som sitter skönt och anv’nds ofta – de med mycket älsk. För med mindre grejjer och mer luft tror jag det blir lättare att hitta sitt fokus för det blir ju ganska tungt att förvara massa saker i onödan – inte minst dyrt om man tänker att man kan bo lite mindre istället. Men framför allt blir det plåttrigt och obehändigt för hjärnan tänker liksom lite bättre när det är rent och struktur runt om.

  Tack för suveränt inlägg! Och jag ÄLSKAR din garderobslösning!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 mars, 2017 at 16:12

   Vad kul att du gillar dem! 🙂
   Precis! De flesta av oss skulle inte behöva betala en massa extra pengar för att bo så stort som vi gör, om vi hade gjort oss av med allt som faktiskt inte är nödvändigt. Allt tar plats. Och allt ska hanteras. Jag vill göra roligare saker med min energi och hjärnkapacitet.
   Kram <3

   PS. Jag har nu varit i din hemstad Västerås. Väldans trevligt ställe.! 🙂

 • Reply Wilda 3 mars, 2017 at 10:48

  Vilket panginlägg! Känns som att jag rensar om och om igen och att det aldrig tar slut. Antagligen pga det där sista. Tack för att du ger så verklighetsförankrade mänskliga perspektiv, Sofia.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 mars, 2017 at 16:14

   Tack! Ja, det gäller ju att jobba på balansen när man väl gjort grovjobbet. Annars måste man ju börja om igen. 🙂

   Stor kram och tack för en fin promenad i förmiddags! <3

 • Reply Pia 4 mars, 2017 at 10:00

  Bra tips! Fastnade speciellt för tipset att dela upp det i kategorier! Då kan man ju lätt minska ner projektet i lite lättare småprojekt istället för att bli överväldigad av att det är en så stor grej och tar lång tid! Det ska jag prova när jag orkar ta tag i min garderob:)
  Tack!!
  /Pia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 mars, 2017 at 16:16

   Ja, precis! Annars blir det lätt ett oövervinnerligt projekt. En sak i taget. Man får se det som en lång process. Vi har hållit på i snart 4 år och är ännu inte riktigt klara. Men det närmar sig. 🙂
   Stort lycka till!
   Kram Sofia

 • Reply Anneli 4 mars, 2017 at 10:41

  Hej,

  Härlig och givande blogg som får en att inspireras. Jag har nu rensat i garderoben, tack!

  Jag har nyss startat en blogg i min medelålders dagar och tittar in på bloggar som din och får energi.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 mars, 2017 at 16:17

   Hej Anneli! Tack, vad kul att du gillar och blir inspirerad. Det är så befriande att rensa. 🙂

   Vad kul. Då ska jag ta mig en titt.

 • Reply Om att vara nöjd med mindre - Hildas 10 mars, 2017 at 09:31

  […] 10 tips på hur du rensar i garderoben […]

 • Reply 22 saker du kan börja med att rensa ut - Hildas 16 mars, 2017 at 08:15

  […] kan du läsa mina tips på hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att […]

 • Reply Vad är egentligen bra att ha? - Hildas 13 april, 2017 at 15:07

  […] kan du läsa mina tips på 22 saker du kan börja med att rensa ut, hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att […]

 • Reply Minimalism - vad är det egentligen? - Hildas 22 augusti, 2017 at 09:46

  […] 10 tips på hur du rensar i garderoben […]

 • Reply Lyckas med att rensa garderoben - Minimalism - Hildas.se 7 november, 2017 at 10:01

  […] Om du inte har börjat med att rensa garderoben ännu, eller har svårt att komma vidare så kan du läsa mina 10 tips till hur du rensar i garderoben. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.