odling

Så blev odlingsåret 2016

odling köksträdgård

 

Veckorna som går just nu handlar mycket om att ta hand om det som finns och att förbereda trädgården inför hösten. Jag tar någon timme här och där och sakta men säkert går det framåt och närmar sig slutet för odlingssäsongen 2016. Det var detta år som jag slöt fred med sniglarna och lät dem härja fritt. Det gick alldeles utmärkt. Jag lät dem vara och de lät mina ätbara grödor vara. En tyst överenskommelse som funkade.

Det blev ett bra år med lagom mycket mat för att försörja oss två i familjen. Jag har också varit duktig på att ta tillvara på det mesta detta år, vilket inte varit fallet tidigare. Anledningen till det är att jag avsatt tid och energi för det, till skillnad från tidigare år. Då hade jag bara räknat med att det skulle lösa sig på något sätt, ovanpå alla andra uppgifter och aktiviteter. Det blev mycket bättre och roligare så här.

min-vecka-presenter

De naturliga gå-bort-presenterna just nu är exempelvis tomater, kaneltorkade äppelchips eller chili. Det brukar alltid vara uppskattat.

min-vecka-morot

Morotsskörden och potatisskörden i år blev inte särskilt imponerande. Anledningen till det var att jag helt enkelt inte prioriterat att rensa och gallra i köksträdgården. Ringblommorna har fullkomligt tagit över merparten av alla odlingsytor och jag har inte gallrat tillräckligt väl. Men det gör inte så mycket. Blommorna i orange och gult har lyst vackert i odlingslådorna och jag tyckte att det var fint, så de fick hållas på bekostnad av en del av maten.

min-vecka-rodbeta

Polkabetorna blev ganska många detta år, men inte särskilt stora och det beror återigen på att jag inte gjort mitt jobb och gallrat tillräckligt. Resultatet blev ändå 3 stora påsar med rårivna betor som nu ligger i frysen. Jag kommer att använda dem till att göra vegetariska biffar i vinter.

odla persilja

Persilja är tacksamt att odla. För några år sedan sådde jag frön i ena hörnet av odlingslådan och nu är den kung i baren och har fullkomligt tagit över hela lådan. Persilja använder jag i det mesta såsom soppor, sallader, grytor och som topping finhackad på pizza. Den är inte bara god utan också en väldigt nyttig medicinalväxt. Jag klipper av kronorna och finhackar dem sedan fryser jag in det i lådor eller påsar som bara är att ta fram och använda när jag lagar mat.

fryst basilika

Basilikan tog sig ordentligt på slutet av säsongen. Jag har använt bladen i pastasåser och som krydda på varma mackor men det som blev över när säsongen var slut finhackade jag, lade i iskuber och fyllde på med rapsolja och frös in i kuber.

höst i växthuset

I växthuset har jag gallrat ur allt gammalt. Kvar finns några rangliga tomatkvistar med tomater på. Jag låter dem hänga veckan ut sedan skördar jag det sista och rensar sedan lådorna på plantorna. I dem tänker jag sedan odla sallad så att jag har över vintern.

odla ruccola i låda

Under sommaren och fram till nu har jag odlat ruccola i en gammal fönsterlåda på altanen.

Det blev en bra odlingssäsong och det är roligare att odla nu när jag har sänkt alla krav och antalet grödor och bara odlar sådant som jag verkligen tycker om och som är lätt att förvara. Nu är det bara äpplen kvar att skörda och vitlök som ska sättas om ett par veckor. Sedan kan jag luta mig tillbaka och invänta 2017 års säsong.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Elisabet :) 10 oktober, 2016 at 12:34

  Tänk så viktigt det är att hitta rätt nivå på allt. Då blir det på många sätt så mycket roligare. Lustigt ändå… med sniglarna och er “tysta överenskommelse” …

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 12 oktober, 2016 at 07:14

   Ja, det är så lätt att förta sig och gå “all in” som jag gjorde mina första odlingssäsonger. Nu är det enkelt och bara kul att odla.
   Och ja, det var märkligt hur bra det fungerade med sniglarna faktiskt. 🙂

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 11 oktober, 2016 at 20:03

  Åh när jag ser ett sånt här inlägg blir jag så sugen på en egen trädgård! Men så kommer jag på att jag inte orkar 🙂
  Men det är ljuvligt att kolla på dina bilder!

  Tack förresten för din kommentar på mitt inlägg om ärlighet! Ledsen att det dröjde så med svaret <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 12 oktober, 2016 at 07:17

   Det gäller att prioritera det som ger en själv energi. Känns det som att en inte orkar redan från början är det dumt att ge sig på det, och förmodligen inte ett intresse. Jag kan bli vansinnigt inspirerad av att kolla på bilder av vackra stickade och virkade alster. Men jag skulle aldrig få för mig att göra det själv, för jag är inte alls intresserad av att sticka. Men ändå inspirerar det mig. 🙂
   Kram till dig Annie!

 • Reply Marie 12 oktober, 2016 at 18:42

  Tack för inspiration! Jag är lite nyfiken på varför man fryser in basilika med rapsolja?:)

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 oktober, 2016 at 09:27

   Hej Marie!
   Jag gör det av två anledningar. Dels för att det då blir smidiga kuber att stoppa i grytor och soppor. Det är lättare att fördela jämfört med om jag hade frusit in alla blad i en påse, som jag hade fått bryta i flera mindre bitar varje gång jag skulle ha dem. Den andra anledningen är för att jag tycker att smaken av basilikan bevaras bättre när jag gör så. 🙂

   • Reply Marie 16 oktober, 2016 at 16:58

    Tack, nu förstår jag, ska komma ihåg tipset!:)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.