Skördetiden är nu som störst och passande nog har jag semester så att jag hinner att ta till vara på allt som växer. Frysen är nära nog sprängfull, men lite till ska jag nog kunna pressa in.
I vår trädgård har vi ett träd med bär som liknar små körsbär. Men det är inte körsbär. Det är klarbär; ett sorts surkörsbär. Jag har egentligen aldrig brytt mig om det där trädet men i år har det burit mycket frukt och jag har inte kunnat låta bli att smaka på dem. De är goda att äta färska och de har en stor kärna i mitten som smakar som en hård karamell. Så den suger jag på en stund innan jag spottar ut den.
Men att äta alla de där bären skulle jag inte vilja och med en så stor kärna i är det svårt att göra något med. Förutom att koka saft på förstås. Klarbärssaft. Det har jag aldrig tidigare druckit men det smakade gott och eftersom jag föredrar att inte använda några konserveringsmedel så ligger mina flaskor nu i frysen.
Recept på klarbärssaft
1 kg klarbär
5 dl socker
1/2 vaniljstång
5 dl vatten
Skölj klarbären i ett durkslag. Lägg dem i en stor gryta, häll på vatten och socker. Skrapa ur vaniljen ur en halv vaniljstång och lägg i, släng även i själva vaniljstången i grytan. Koka upp med lock och låt sedan sjuda på medelvärme, ta bort eventuellt skum med en sked. Låt den sjuda i 10-15 minuter. Häll upp saften på rena och torra flaskor.
Vill du ha etiketter till dina saftflaskor eller till dina syltburkar kan du skriva ut mina etiketter.
//Sofia ♥
16 Comments
Vi har fyra såna träd på trädgården så jag har faktiskt gjort sån saft. Fast jag gjorde min i saftmaja. De var riktigt gott. Funderar på att göra en omgång till eftersom vi fortfarande har väldigt mycket bär kvar. Men hönsen får lite av dom varje dag. Och fåren. Kram
Ja, saftmaja är ju toppen. Men jag är glad att det funkar även för oss som inte har någon maja. 🙂
När den sista flaskan är slut kommer du att ångra dig om du inte gjorde mer saft. 😉
Kram
Tycker också att surkörsbär passar extremt bra till saft. Så gott!
Ja, det gör de verkligen! 🙂
åh, att jag inte såg detta innan alla våra klarbär blev uppätna av fåglar! får tänka på det till nästa år 🙂
Ja, så typiskt! Men det kommer ett nytt år. Hoppas att du kommer ihåg det nästa år. 🙂
Hur länge håller saften i kylen? Hur mycket blir det?
Har klarbär i frysen. Tänkte göra saft men har ingen maja eller något sådant..
Jag har inte gjort något test på hur länge den håller i kylen. Ett par-tre veckor har gått bra för mig i alla fall. Men jag brukar alltid frysa in min saft i ganska små flaskor och ta fram i takt med att jag vill ha dem. Men om du vill att de ska hålla längre kan du ju använda dig av natriumbensonat för att konservera.
Jag har inte heller en maja, har kokat i en stor kastrull och silat genom en ren handduk. Det som kan vara det tjorviga är att få bort kärnorna ur klarbären. Men när de kokat och man rörde runt så flöt de upp och det var nästan som lite terapi att sortera ur kärnorna.
Lycka till! 🙂
Man kan frysa in dom torra och sen ta upp till vintern och koka spottsoppa på dom. Eller om det är bigarråer, torrfrysa, hälla kallt vatten på när dom tas ur frysen, när sen vattnet dragit frosten ur bären är det som att plocka dom från trädet. Lycka till.
Man kan ta några kärnor o mortla så får man en fin lite nötig karaktär på saften o jag testar ditt recept första gången så det ska bli kul
Det låter gott med den nötiga smaken. Får testa det nästa gång. 🙂
[…] Vi har nog aldrig haft så mycket klarbär som vi har i år. Tidigare har vi aldrig gjort någonting med dom, men i år ville vi ta hand om en del av dom! Mamma har plockat flera liter som ligger i frysen i väntan på att bli sylt, och här om kvällen plockade vi ännu mer som vi kokade saft på. Fortsätt scrolla för recept! Verkligen snabbt och enkelt. Vi inspirerades av två recept som vi följde lite som det passade oss; detta och detta. […]
[…] Vi har nog aldrig haft så mycket klarbär som vi har i år. Tidigare har vi aldrig gjort någonting med dom, men i år ville vi ta hand om en del av dom! Mamma har plockat flera liter som ligger i frysen i väntan på att bli sylt, och här om kvällen plockade vi ännu mer som vi kokade saft på. Fortsätt scrolla för recept! Verkligen snabbt och enkelt. Vi inspirerades av två recept som vi följde lite som det passade oss; detta och detta. […]
Jag gör sylt efter mammas gamla recept! Magiskt god! Det tar tid men är värt besväret!
1 kg bär
3/4 kg socker
Mandlar från hälften av kärnorna
Koka bären i 15 min.
Tillsätt socker och koka ytterligare 15-20 min.
Rör i de hackade mandlarna när det kokat klart.
Det låter gott. Har inget klarbärsträd kvar längre eftersom vi sålde huset men jag minns den goda smaken ännu. 🙂
Det var inte helt tydligt när du blir av med kärnorna.
Många recept kokar två gånger – en gång för att kunna sila bort kärnorna och en gång till sedan utan kärnor med socker.
Ditt recept verkar smidigare.