odling

Samla fröer från det du gillar

 

Det är inte enbart frukt och grönsaker som jag skördar. Jag skördar och samlar fröer också. Ja, i alla fall några stycken och de som är enkla att fånga och samla upp. Blommor bildar ofta fina och behändiga frökapslar som är lätta att plocka så där är det inga problem. De blomsterfrö som jag tar till vara är ringblommor och vallmo. De är enkla. Bland mina grönsaker är det frön från flera sorters tomater och chili som jag spar på. Och där är det bara att plocka fröna inuti tomaten eller chilin, när frukten är mogen.

samla-fro-3

Jag plockar blomsterfröna när de har torkat, eller strax innan så att de inte hinner falla av sin stängel. Inomhus låter jag dem fortsätta att torka lite i någon burk eller i kuvert. Fröna från blommor blir ofta väldigt många och jag häller dem i små portionspåsar och ger bort så fort jag får möjlighet.

samla-fro-2

Påsarna som jag häller fröerna i har jag vikt av fina papper och ibland av tapetrester. Men det går lika bra med kaffefilter eller vanliga kuvert. För att återbruka kan du ta kuvert som du fått post i och återanvända.

Sedan får påsarna ligga där och vänta på att bli stoppade i jorden, antingen av mig eller av någon som jag gett bort dem till. De håller sig i flera år. Och jag slutar aldrig att fascineras av att de där pyttesmå fröerna innehåller så mycket kraft att de kan utvecklas till en stor och vacker blomma eller en kraftig växt. Det borde ju vara en av världens underverk.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Alicia 26 oktober, 2016 at 07:25

  Så fin present att få en av dina fröpåsar! Tar frö på min egen tomat och paprika för första gången i år. Det ska bli spännande 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 oktober, 2016 at 14:43

   Ja, vad kul. Det är så häftigt att ta egna frön och se kretsloppet liksom leva vidare. Dock är det inte alla sorter det går att ta frö på. Eller jo, det går att ta frö på dem, men det är inte säkert att det bli samma sort som den du tog fröet ifrån. Men det spelar ingen roll all gånger. Det blir spännande att se vad det blir av dina. 🙂

 • Reply Jenny 26 oktober, 2016 at 17:39

  Älskar fröer! Som du skriver, fascinationen i att det kan rymmas så mycket i ett litet frö. Har ingen trädgård just nu utan får nöja mig med vad jag kan odla på mina fönsterbrädor, men samlar på mig härliga fröer så fort jag får tillfälle! Kommer ha en magisk trädgård en dag<3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 oktober, 2016 at 14:44

   Det går att odla mycket spännande på fönsterbrädan också. Var sak har sin tid. När det är dags för trädgård får du ta igen din uppdämda längtan. <3

 • Reply Sofia 28 oktober, 2016 at 07:06

  Härligt! Jag brukar också ta fröer från min trädgård men även från tomater jag köper om jag tycker dom är goda. Härligt med denna växtkraft :-)!!!! //Sofia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 oktober, 2016 at 08:21

   Ja, tomater är det bästa jag vet att odla dessutom. Så enkla och tacksamma på alla sätt. 🙂

 • Reply Long time no see - Matildigt 17 november, 2016 at 11:23

  […] som med sitt inlägg Samla fröer från det du gillar påminner mig om att ta hand om alla fröer jag samlat på mig under sommaren och hösten som legat […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.