minimalism

Samlaren är död

samlaren är död

 

Så länge som jag kan minnas har jag samlat på mig presentpapper, snören, knappar, papper och annat pysselmaterial. Lådorna, burkarna och korgarna svämmar över och jag tänkte för ett tag sedan Vad ska jag ha allt till? 

Nu är mitt projekt istället för att fylla, att förbruka materialet. Använda upp det liksom. Samlaren i mig verkar ha dött, tack och lov. Visst är det smidigt att ha mycket material att välja på när man ska ha något, men hur viktigt är det egentligen? Jag har helt och hållet bytt inställning till allt vad det gäller saker och prylar. Jag vill inte ha en massa saker som tynger ner mitt medvetande och stjäl min energi. Det finns ju ett talesätt som lyder; den som har mest prylar när han dör vinner. Jag tänker nog istället satsa på att inte ha några prylar alls kvar när jag dör. Och eftersom jag inte har några planer på att gå hädan ännu … så jag har förhoppningsvis ett tag på mig.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Anonym 15 januari, 2014 at 07:59

  En så befriande tanke att göra slut på allt man har samlat på sig. Jag går faktiskt i precis samma tankar, jag har en rum fullt med grejer och känner att jag inte mår riktigt bra över det. Borde ta tag i det. SKA ta tag i det. Tack!!!
  Else

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 09:09

   Ja, det är verkligen befriande. Lycka till! 🙂

 • Reply Gunilla 15 januari, 2014 at 08:38

  Vi har en granne som "döstädar", hans barn blir arga när han säger så. ALLA borde nog städa……. Ja, jag också!! Är det någon som vill ha vävgarner bomull 16/2 och cottolin?

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 09:09

   Haha … är det "döstäda" jag gör. Det låter ju hemskt vid 36 års ålder 🙂

 • Reply Madeleine 15 januari, 2014 at 09:00

  Låter perfekt. Själv samlade jag på böcker, och nu har jag tagit tag i stora utrensningen. Svårt, men jag är hård mot mig själv och har sagt att jag bara ska behålla de böcker jag vet att jag kommer läsa igen.

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 09:11

   Bra initiativ! Jag hade också massor med böcker i sommras, men jag tog tag i dem då och skänkte bort nästan alla. Och så när jag kom på att jag kanske skulle ta och läsa en bok häromdagen, så hade jag nästan inga att välja på. Haha, jag får väl gå till biblioteket istället. Det går ju precis lika bra 🙂

 • Reply Anonym 15 januari, 2014 at 10:01

  Helt rätt Fia, du har så bra inställning. Det är bättre att endast ha det man behöver och ge bort eller använda resten. Så försöker vi jobba hemma oxå. Kramar och ha en härlig dag:) Linda C

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 10:49

   Underbart att höra Linda! Hoppas att vi träffas snart, jag saknar dig! 🙂
   Kram

 • Reply ANNA 15 januari, 2014 at 10:12

  Hej hallå!

  Här är länken, som utlovat via Instagram. http://wonderings.blogg.se/2009/july/farg.html Jag kan skriva lite mer här senare idag, om hur vi/jag tänker kring det hela osv.

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 10:54

   Vad kul att läsa om. Lycka till med er utmaning, hoppas att många sluter upp kring det 🙂

 • Reply Helena N 15 januari, 2014 at 10:35

  Jag vill också ha så lite kvar som möjligt när jag "vandrar vidare", vilket dröjer hoppas jag 🙂
  Ibland kan jag helt plötsligt känna mig tyngd av någonting och då måste jag rensa garderoben, en byrålåda eller vårt sprängfyllda städskåp, måste bara få kasta eller ge bort saker. Efteråt känns det alltid som om jag lättat flera kilo på axlarna. Nu är devisen vid köp: 1 in = minst 2 ut.
  Kram Helena N

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 10:56

   Ja, vi hoppas att vandringen dröjer läääänge 🙂
   Jag kan också få sådana ryck. Men nu känner jag att det liksom är ett helt livsryck. Jag vill inte ha en massa grejer som tynger ner mitt liv. Devisen 1 in = minst 2 ut är jättebra. Men jag ska försöka gå steget längre och köra på 0 in = minst 2 ut 🙂
   Kram till dig!

 • Reply Elisabeth 15 januari, 2014 at 11:26

  att få samla är LIVET tycker jag.. så du kan gott samla vidare.. Någon gång får man ju användning av allt man samlat.. 😉

 • Reply Anette Ryan 15 januari, 2014 at 11:36

  Ja men varför är man en sådan hamster? Jag brukade köpa fina scrapbooking papper och annat som jag skulle ha "sen" eller till något "speciellt". Men så en dag kom jag som du på att varför bara samla på sig istället för att använda det som fanns!
  Kram Anette

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 16:31

   Precis … när är SEN och det där SPECIELLA tillfället egentligen?
   Kram på dig! 🙂

 • Reply AktivaDagar 15 januari, 2014 at 11:55

  Härlig bild! Igenkänning på temat! Samla/äga mindre, leva mera… 🙂

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 16:32

   Absolut! Äga mindre mår jag bra av 🙂

 • Reply Anonym 15 januari, 2014 at 14:43

  Härligt att göra sig av med saker! Precis vad jag håller på med här hemma! Har hittat blogg om precis detta…www.wangborgshem.se Är en superbra blogg som ger mig mycket inspiration att rensa och leva ett enklare liv!

  kram
  ps skriv gärna mer om rensning! : )

  • Reply hildashem.se 15 januari, 2014 at 16:33

   Ja, det är befriande. Intressant blogg med många bra tips. Jag kommer säkert att skriva mer om detta framöver 🙂
   Kram till dig!

 • Reply Pia Gustafsson 15 januari, 2014 at 17:20

  Vilket uppvaknande, jag börjar känna detsamma. Samlar på allt möjligt och har svårt att göra mig av med det. Måste börja tänka om. Kraaam Pia

 • Reply Fru Vallmo 15 januari, 2014 at 17:24

  Jag håller också på med att använda det jag har och funderar länge om jag verkligen behöver saker innan jag köper de eller så inte! Fungerar mycket bra!
  Kram på dig!

 • Reply Miriam Stribeck 15 januari, 2014 at 18:47

  Håller helt med. Jag har också börjat tänka om. Så skönt att ge bort sånt som bara ger dåliga vibbar. Kram

 • Reply Rumpetuss 15 januari, 2014 at 21:12

  Jag håller också med, vill inget hellre än att sortera och göra mig av med saker – måste ta tag i det!!!

 • Reply Gabriella 15 januari, 2014 at 21:41

  Jag har också kommit till den insikten, så skönt instämmer jag! Har också samlat på presentpapper och nu i jul kände jag bara att nej nu räcker det. Inget nytt förrän det andra är förbrukat, jag vill inte heller samla på mig saker som bara ligger och samlar damm och energi.

 • Reply Ljuva Lantliv 15 januari, 2014 at 22:00

  Håller helt med! Att rensa bland sina
  saker är lite som att rensa i själen. Kram Anna

 • Reply Klockarbarn 19 januari, 2014 at 13:13

  Jag är inne på samma spår. Har nu i två år försökt att sy upp mina tyger. Många har legat sen jag började sy för 7 år sen. Bland garn, tråd, knappar, band och lådor mm har jag rensat ut och gett till förskolan som gladeligen tar emot och använder som pysselmaterial. Nu efter två år ser man inte skillnad i tyghyllorna så jag inser att det tar för lång tid att använda upp allt på egen hand. Jag kommer att få fortsätta bra länge.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.