hållbart liv

Ska vi försöka vara lite mer miljösunda?

Det är klart att man vill leva ett så miljövänligt liv som möjligt. Att leva miljövänligt är dock omöjligt så länge man är en del av samhället, man kan aldrig vara vänlig mot miljön så länge man påverkar miljön. Och det gör vi ju alla på ett eller annat sätt. Därför skulle jag vilja införa ett nytt ord; miljösund (hör upp nu Svenska Akademien!).

Miljösunda kan vi alla vara, genom att försöka reducera vår negativa inverkan på miljön. Detta innebär inte att vi ska sluta leva och sitta i en hydda i skogen och uggla. Jag menar bara att man kan tänka efter före varje gång man ska göra något nytt inköp till hemmet, åka på resa, handla kläder. Och då menar jag inte att vi ska avstå från att åka på semester eller köpa en ny TV … låt mig ge ett exempel:

Du går runt i lite affärer och får syn på en dösnygg handväska. Ställ dig då frågan: Behöver jag verkligen den här väskan?

Om nej: -> perfekt, då har vi sparat lite resurser åt moder jord.

Om ja: -> Kan jag hitta ett mer miljösunt alternativ, såsom att köpa den på second hand? eller kan jag tänka mig att köpa något som har tillverkats på ett miljöriktigt och rättvist sätt istället?

Att handla saker på second hand och loppisar är jättebra MEN allra bäst vore det förstås om vi tänkte efter noga innan varje köp och därefter inte omedelbart tröttnade på vad vi köpt

Jag är inte på något sätt perfekt i detta. Jag har bil, jag bor i ett stort hus, jag driver ett företag, jag konsumerar varor och bidrar därmed till en negativ miljöpåverkan. Men jag tänker efter och kalkylerar varje gång, innan jag köper något och ställer mig frågan; Behöver jag det här, trots att detta påverkar miljön negativt? Om jag ändå väljer att handla, trots att jag ställt mig frågan så har jag ändå tänkt tanken och i många fall kanske avstått från köphetsen och därmed bidragit lite till en bättre miljö. Om vi alla tänker så, så kommer det att göra en stor positiv inverkan på miljön. Dock blir det istället problem med samhällsekonomin om alla slutar att konsumera … men det problemet tänker inte jag försöka lösa nu.

Kom ihåg; en kan inte göra allt – men alla kan göra något!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Eva Lundberg 19 september, 2013 at 05:59

  Tycker att det är helt rätt så som du gör när du tänker till innan du handlar nytt. Många gånger kan man med ganska små medel förändra något man redan har, om man vill ha något "nytt". Kreativt och kul!
  Ha en skön dag!
  Kram Eva, Tinibelli

  • Reply hildashem.se 19 september, 2013 at 06:53

   Precis, det är ju superenkelt att "lura sig själv" till att tro att man har något nytt genom att gör aom något gammalt! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Sofie 19 september, 2013 at 06:00

  Så bra skrivet! Jag håller med om vi alla tänker efter före så kommer det att bli lite bättre för miljön. Jag vill bli mer miljösund!!

  Kraaaam Sofie

  • Reply hildashem.se 19 september, 2013 at 06:54

   Härligt att vi är fler som vill bli miljösunda 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Karoline | Gröna Skafferiet 19 september, 2013 at 06:35

  Vilket bra ord – miljösund!
  Och jag håller helt med dig – vi måste alla börja göra mer MEDVETNA val, tänka på vilka konsekvenser våra handlingar får och faktiskt ändra i våra levnadsmönster.

  Kram Karoline

 • Reply Den där Victoria 19 september, 2013 at 06:36

  Jag säger JA till att bli mer miljösund, ett utmärkt ord som jag absolut att akademin ska ta sig en titt på.

  Kram Victoria

  • Reply hildashem.se 19 september, 2013 at 09:42

   Åh, vad bra med ännu en anhängare! 🙂

   Kram

 • Reply ann 19 september, 2013 at 06:47

  Jeg er enig – genbruger selv en del, men som du selv skriver, ville det, hvis vi alle gjorde sådan, få en højst uheldig konsekvens for økonomien/BNP.
  Når vi nu har så svært ved at lade være med at konsumere i den grad som vi gør, så synes jeg OGSÅ at vi skulle gøre meget mere ud af at genbruge vores affald, grovsortere i langt højere grad end vi gør. Jeg vil sige, at Sverige er pænt langt foran hvad det angår, end Danmark – hvilken skam!

  "Miljøsund" er et fantastisk ord 😀
  God dag til dig.

 • Reply Annas röda stol 19 september, 2013 at 09:40

  Miljösund låter jättebra !! Kram

 • Reply Helena 19 september, 2013 at 14:26

  Bra idee! Det ar bra att du tagit upp detta amnet. Vi ar verkligen daliga pa att tanka ut nar vi koper saker och ting att man koper inte bara for nu-et, utan till framtiden. Vill du verkligen ha denna fargen nasta ar ocksa? Kommer denna kjolen vara fin flera ar? Om man koper klader som ar klassiska och kommer passa dig lange, sa ar det battre an att kopa nagot som varar en sommar. Man kan lara sig att piffa upp saker och ting ocksa. En annan sak ar forpackningar – forsok kopa saker som inte har mycket plast, packats in, och sag till i affaren att du faktiskt inte vill ha plast runt mat eller saker du koper. Det finns sa mycket plast i vara hav som orsakar otroliga miljo problem. Nu tycker jag att vi borde saga om vad vi som kunder vill ha!
  Kramar ifran England.

 • Reply Sanna 19 september, 2013 at 15:49

  Håller med dig fullt ut och försöker göra som du..tänka efter före och de flesta ggr blir det faktiskt nej och jag avstår. =)
  I helgen dock så släppte jag de flesta hämningarna och shoppade lös en hel del..men då secondhand i första hand..allt för att fira min födelsedag.. Ibland måste man ju som sagt få unna sig trots allt.. <3

 • Reply Sandras Matkrypin 20 september, 2013 at 06:08

  Mycket bra skrivet! Miljösund är ett ord jag helt klart ska börja använda. Och som du säger, alla kan göra något!

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 20 september, 2013 at 07:47

  Så bra så bra! Är helt och hållet med dig på detta. Jag tänker och funderar hela tiden och får nästan dåligt samvete över att vi bara kan gå till kranen och hämta rent vatten – fatta vilken lyx vi har i vårt land! Och därför får jag också alltid lite extra ångest om jag råkar låta kranen stå på lite för länge nån gång osv.

  Har också sedan många år slutat handla på rea. Helt enkelt för att man inte gör några bra inköp då. Jo, man kan göra det. Men då ska man inte handla "bara för" att det är billigt – utan för att man verkligen behövde den där saken eller plagget. Oavsett om det var rea eller ej.

  Ja, det är många små saker man kan göra varje dag om man bara är medveten!

  Tack för att du belyser – och bra ord du kom upp med där också! Ha en fin helg!

 • Reply hos familjen vanlig 24 september, 2013 at 07:33

  Helt rätt tänkt… jag är rätt duktig på att handla second hand när det gäller möbler och såna dyra inköp. Som i veckan som gått då vi har flyttat om alla våra skåp för att det inte blev bra och för att slippa köpa nytt. Men när det gäller kläder är jag usel på att begränsa mig, handlar för mycket till både mig och barnen – men nån last måste man väl få ha antar jag? Och att ha nåt att jobba på…

 • Reply Pia 27 februari, 2014 at 12:20

  En sak som jag tycker är lite trist är att Stadsmissionen och Myrorna har minimikrav på antalet prylar dom hämtar hos en gåvogivare. Stadsmissionen har kravet att minst 3 möbler eller 5 flyttkartonger gäller för att dom ska komma och hämta. Myrorna har minimikravet minst 2 möbler. Jag förstår att det handlar om tid, pengar och kanske utsläpp men det påverkar den som kanske inte tänkt sig skänka så mycket. Myrorna tar heller inte emot möbler som är nedmonterade. Kan ställa till det om man har t.ex, som i mitt fall, en sängram 180×200 som jag omöjligt skulle kunna ha stående i väntan på hämtning i min lilla lägenhet. Så ibland kan jag tycka att vissa återvinningsaffärer kanske inte direkt gagnar givaren utan snarare hindrar denne från att försöka göra en god sak

  • Reply hildashem.se 27 februari, 2014 at 13:46

   Ja, vad trist. Det skulle bli rätt mycket grejer om allt samlades in. Många bäckar små …
   Om du bara vill bli av med något kan du alltid lägga ut det på http://www.bjussa.se, det är en gratissajt för alla som vill skänka bort grejer.
   Jag önskar dig en fin dag! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.