djur & natur

Skogens dragningskraft

 

Efter att jag kom tillbaka från min vandring på fjället har jag saknat naturen. Tur för mig att jag bor i naturen och lätt kan råda bot på det genom att bara kliva utanför dörren. En tidig morgon under helgen gav vi oss ut, mest bara för att vara i skogen. Men givetvis tänkte vi ju inte blunda om det skulle dyka upp skatter framför våra fötter. Och det gjorde det. Ganska rikligt faktiskt. Eftersom vår frys är fullproppad med svamp och andra skördade godheter så kunde vi unna oss lyxen att bara plocka de stora och fina svamparna till dagens lunch – krämiga kantarellpizzor. Resten av svamparna lämnade vi i skogen åt andra att plocka eller för oss att hämta en annan dag när vi är hungriga.

kantareller-i-skogen-2

mossa-skor

En av mina favoriter i skogen är mossan. De är så mjuk och fin. Och så ser den inbjudande ut och får mig att vilja gå barfota på den. Men jag är för praktisk, jag tänker att det är jobbigt att snöra av sig kängorna och ta av strumporna, och när jag sedan ska ta på mig dem igen så följer det säkert med stickiga barr och små pinnar som kommer att skava och irritera hela vägen hem. Så jag skiter i det och går vidare.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Asta 20 september, 2016 at 07:25

  Ja, det har verkligen varit ett bra kantarell år i år. Känner så väl igen mig i längtan till naturen. Skogen ger mig kraft och jag försöker vara där ofta med hundarna. Det är ett av de få ställen där det verkligen går att få ro i själen. Vad fin den första bilden med kantarellerna i skogen är!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 september, 2016 at 15:31

   Ja, detta år har varit makalöst. Vi har aldrig plockat så mycket svamp. Min man trodde att det var för att han skaffat nya glasögon och nu kan se svampen i skogen … det kanske är en kombination. 🙂

 • Reply MrsUniversum 20 september, 2016 at 09:08

  Skogen, naturen, landskapet… kan ge sinnesfrid och mat så länge det inte skövlas. Skogen och allemansrätten är en enorm social resurs. Själv har jag plockat lingon i massor denna höst. Och senare blir det trattisar.
  Men som skogsägare är det inte helt lätt att välja de skonsamma metoder jag önskar vid det s k skogsbrukandet. Känner mej ensam mot bolagen som vill köpa mina träd och det genom trakthuggning, kalhuggning. Det ger mej inte sinnesfrid.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 september, 2016 at 15:34

   Oj, den aspekten har jag inte funderat över. Och det beror nog såklart på att jag inte har någon skog att ta hand om själv. Men kalhyggen ger alltid en kuslig känsla av en otäck massaker som utspelat sig. Jag blir glad när det gallras vackert, sådär så att solen kan stråla in genom trädstammarna. Skogen ger verkligen energi, det måste vårdas ömt.

 • Reply Josephine 20 september, 2016 at 16:10

  Åh lyx! Här har det inte regnat på evigheter och det finns knappt en svamp i skogarna, hittade två förra veckan och de var färdigtorkade… Men som sagt, det är mysigt att bara vara i skogen också 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 september, 2016 at 06:49

   Jag var ute igen häromdagen och då var det bara torra svampar som skogen erbjöd. Men inatt har det regnat som ett vattenfall och det ska fortsätta, jag hoppas att det gör gott för höstsvampen. 🙂

 • Reply Ia 21 september, 2016 at 11:56

  Åh, barfota i mossa är så mysigt! En sätter sig på en stubbe eller rejäl sten när det är dags att dricka kaffe och tar av kängor och strumpor en stund … fast jag gör det bara när jag är själv. 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.