hållbart liv

Släng inte maten!

Varje år slänger vi svenskar 35% matavfall som hade gått att äta, enligt en rapport från Naturvårdsverket. Trettiofem procent! Det blir rätt många portioner mat på ett år. För några år sedan var detta inget jag reflekterade särskilt mycket över, men när vi aktivt började tänka på det här hemma så har vi förändrat vårt mönster otroligt mycket. Nu tar vi vara på det mesta som finns i kylskåpet. Visst kan vi bli ännu bättre eftersom det fortfarande händer att vissa saker ändå får slängas. Fast de gånger det händer så känns det ändå ok eftersom jag numera har en varmkompost och tänker att det kommer att bli fin jord till mina odlingar nästa säsong. Ett eget kretslopp liksom.

Tidigare var jag helt förskräckt om bäst-före-datumet hade passerat och slängde det utan att ens ha kontrollerat om maten var ok eller inte. Det skäms jag för. Ofta är maten inte alls dålig trots att det där magiska datumet som de satt i fabriken överskridits. Det gäller att våga lära sig att smaka och lukta sig till det.

Jag snubblade över en helt fantastisk sida på nätet som heter just “Släng inte maten“, den är full med goda råd och tips på bland annat hur man kan få matvaror att hålla längre beroende på hur man förvarar den,laga mat på rester och lära sig huruvida ett ägg är dåligt eller inte.

Jag har blivit förvånad många gånger över hur goda maträtter det blivit när vi lagat något nytt av matresterna vi haft i kylen och piffat upp med lite tillbehör, dessutom har det ju nästan blivit gratis bonusmåltider eftersom mycket annars hade fått slängas om det fått stå några dagar till. Oavsett hur bra man är på att ta till vara på sin mat, så finns det alltid utvecklingspotential. Att slänga ätbar mat är en skymf mot de som inte har samma tillgång till den som vi samt mot miljön. Jag tänker bli ännu bättre. Hänger du på?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Annie 26 juni, 2014 at 06:13

  Jag hänger absolut på! Jag skrev nämligen en c-uppsats om matsvinn för ett år sedan, och som du förstår har jag ändrat mina vanor ganska mycket efter det! Jag sammanställde lite tips på hur man minskar matsvinnet i sitt hem, så om man vill få ännu fler tips kan man kika in här: http://www.anniesenkla.se/2014/04/07/att-minska-matsvinnet-handfasta-tips/
  Tack för att också du lyfter detta viktiga ämne! 🙂
  Kram Annie – Annies Enkla

  • Reply hildashem.se 26 juni, 2014 at 06:16

   Men åh, vad intressant! Det ska jag verkligen läsa. Det finns så många enkla små saker man kan göra för att förbättra sig. Kul att du hänger på! 🙂
   Kram Sofia

  • Reply Johanna Hansson 26 juni, 2014 at 06:40

   Ett steg i rätt riktning är att man gör biogas på matresterna i min kommun!Vi har ankor och kaniner som äter det mesta vi slänger,så det blir nästan inga matrester som slängs alls hos oss.Jag försöker verkligen tänka som du,hmmm vad har vi i kylen och vad kan man göra av det?Med färska örter och grönsaker från trädgården går det mesta att piffa upp:-)

 • Reply Annelie Thunberg 26 juni, 2014 at 06:47

  Absolut å jag är redan bra på att ta reda på å göra fantasirätter,mjölk dricker vi efter utgånget datum å vi luktar å smakar….Maten är så himla dyr så det gäller att ta vara på…;))
  Kram
  Annelie

 • Reply Fröken Kråknäs 26 juni, 2014 at 06:57

  Viktigt inlägg! Jag brukar tänka att det också handlar om hur mycket man köper med sig hem från matvaruaffären. Man lockas ofta av att köpa större förpackningar på grund av det billigare kilopriset. Eftersom man ofta inte behöver den större mängden så finns risken att maten blir kvar i skåpen och blir gammal. Då blir det dyr mat och onödigt svinn.

  Kram Katarina

 • Reply Kulturtanten och Lilla gummann 26 juni, 2014 at 08:47

  Vi håller med Dig fullt och fast. Köp inte en massa saker och "återanvänd" maten. Vi brukar säga att vi "skolar om" när vi tar lite rester och får till nya rätter…

 • Reply Anonym 26 juni, 2014 at 09:56

  O ja! Detta är en stående utmaning i mitt liv nu…sen jag började reflektera över vilket enormt resursslöseri det är så är det inte längre datumet som styr utan mina sinnen och det känns bra. Men jag är långt ifrån bra på detta och behöver bli bättre…jag kan glömma bort mat i kylen som sedan visar sig ha förfarits med råge…shame on me! Så det är ett pågående utvecklingsområde i mitt kök!

 • Reply Rumpetuss 26 juni, 2014 at 20:41

  Jag hänger på!!

 • Reply Lena 26 juni, 2014 at 22:27

  Smaka, lukta och känn! Och sänk temperaturen. Vi har 4 grader i kylskåpet och tittar inte längre på "bästföre"- datum, och vi mår gott!

  Förvånande att det inte skrivs mer om temperaturens betydelse för hållbarhet. Finns det månne en livsmedelsbranch som tystar ner detta?

 • Reply Lottas Fotografi 27 juni, 2014 at 03:31

  Ja jag hänger på! 🙂

 • Reply Evelinas Ekologiska 27 juni, 2014 at 09:45

  Viktigt inlägg!!
  Skrev ett liknande för ett tag sedan 🙂 –>
  http://www.evelinasekologiska.se/2014/06/kylskapsrensning-ekonomiskt-miljosnallt.html

  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 • Reply Gabriella 27 juni, 2014 at 20:08

  Så bra och viktigt inlägg! Jag försöker att tänka på att inte slänga mat och använda mig utav det jag har, men nu ska jag bli ännu bättre. Tack för peppen och påminnelsen!:)

 • Reply Caroline Gustafsson 28 juni, 2014 at 10:42

  Det är precis som du skriver, man kan få ihop riktigt smarriga middagar med "rester" bara man har lite fantasi 🙂

  http://cgstyle.se/

 • Reply Min Lilla Kokvrå 29 juni, 2014 at 19:00

  Jag brukar rätt ofta i Min Lilla Kokvrå påminna om att inte slänga maten utan istället ta vara på resterna och de kanske inte längre så fräscha grönsakerna och frukterna och laga något gott och ätbart av,
  t ex en god soppa, http://minlillakokvra.blogspot.se/2014/05/slang-inte-maten-soppa.html
  Jag hänger absolut på, det slängs på tok för mycket mat helt i onödan. / Birgitta

 • Reply Ljuva Lantliv 29 juni, 2014 at 22:19

  Viktigt och tänkvärt inlägg! Håller absolut med, man kan göra så mycket med rester. Förr slängde jag också utan att tänka mig för. Tur att man kan förändras till det bättre! Kram

 • Reply Pia 30 juni, 2014 at 09:15

  Jattebra inlagg! Vi forsoker ocksa att undvika slanga mat. Precis som du sager ar det mycket man kan lukta och smaka sig till och vi gor ofta goda grytor pa rester eller steker upp till en hemmagjord pyttipanna eller sa kokar vi soppa! Manga av mina vanner slanger sa fort de ser att datumet gar ut aven om det inte ar nagot fel pa maten och den smakar bra. Det kanns verkligen onodigt.
  Kram!

 • Reply Frida 30 juni, 2014 at 18:13

  Hej! Vilken härlig blogg du har! Du verkar leva precis så där som jag drömmer om att göra… och hoppas kunna göra snart när jag flyttar från lägenhet till hus och kan börja odla en massa i trädgården o.s.v. 🙂 Jag får väl kika in här och drömma mig bort så länge 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.