I lördags var det då äntligen dags årets stora julgodisbak. Flera sorter bakades i många, många timmar. En av de sorter som jag gjorde var “Leilas smörkola” och himmel vad god den var. Den kommer jag absolut att göra fler gånger. Lätt att göra med ett bra resultat – sånt gillar jag.
Smörkola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Krydda med någon av följande smaker:
Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
//Sofia ♥
24 Comments
Tummen upp!!!
Lovely!!
Lät farligt gott.
Kram
Ser ut och låter smarrigt!! 🙂
Måste testas =)
Trevlig lucia =)
KRAM KRAM Tessan
Ooooh, detta ska testas! 🙂
Verkar smarrig, får nog ta och testa att göra denna då jag ändå ska ställa mig och göra apelsintryffel i kväll… Och du, du fick iaf tag i enris, även om du sedan glömde vattnet *ler*. Jag ahr skjutit på att hämta in enris, och vips har vi nu nästan en meter nysnö att pulsa i, så för min del blir det nog inget enris alls. Så går det då man skjuter på saker! Önskar dig en fin Lucia kväll <3 Kram från Sockenvägen
Värst är att det är rackarns svårt och sluta fika på sånt där syndigt gott 😉 /kram fia
Vilken härlig bild!! Det vattnas i munnen efter kola när jag ser den. 🙂
Alldeles för gott för att komma in i hörnan. Det finns någon som äter upp det….vet inte vem. Go kväll på dig, kram Maria
Ja dessa kolor är det godaste jag vet. Har oxå kokt dessa idag
Göttit värre 🙂
Kram Maria
Åh så goda de ser ut. Får nog testa dessa, chokladkolorna vi gjorde i helgen är redan slut…
Ha en fin kväll!
Kram Susanne
MUMS ser smaskiga ut : ) kram Sofia
Den har jag varit sugen på att testa så länge. Bra att du påminde mig:)
Du jag gjorde den häromdagen och kokade den för länge. Den blev väldigt god men hård. Jag slängde den och ska göra ny:) skam den som ger sig…kram
Åh!! Gott gott gott! Pepparkakaskola har jag länge velat göra.
Hoppas du har en fin luciakväll!
Kram Johanna
Tusen tack söta du för tipset. Kramkram
Nu har jag läst just detta recept på flera ställen. Betyder antagligen att den här kolan är ett måste också hos casa creando 🙂
Kramar Kicki
Det där måste jag bara prova!!!!!
Kram Thess
Nu vattnas det i munnen. Har köpt hem massor av ingredienser till julgodis, så nu ska här bakas också. Ha en bra dag. Kram Anna
Smaskigt! Men jag får nog vänta tills den 23:e ungefär att baka godis…om jag vill ha något kvar på julafton. hihi!
Kramis
den ska jag testa! nu på en gång… jag har ibland blandat i hackad mjölkchoklad i kolasmeten, när den kokat klart och ska hällas upp – det blir oxå väldigt gott!
mums sa krille 😉
Tack för tipset ♥
Tror jag ska testa pepparkakskryddningen…
Hälsar Tamara
Mmmm, låter smarrigt! Den får jag ta och prova. Hittade nyss ett recept på chokladkola på en annan blogg, och dessa blir ett bra komplement till dem. Perfekt! 🙂
Kram Jennica