lantliv

Sprid det vackra – fröså penséer

frö från pensé

 

Nu om sommaren blommar det så många fina blommor. För mig är det samma sak varje år, jag måste köpa nya blommor på våren eftersom jag inte lyckats övervintra dem eller för att det varit ettåriga blommor. Men för några år sedan upptäckte jag av misstag att penséerna frösådde sig själva eftersom det året efter kom upp massor av fina penséer i grusgången några meter från där jag haft en stor kruka med just penséer, förmodligen hade frökapslarna blåst från krukan och lagt sig i gruset. Så när blommorna blommat över plockade jag kapslar med fröer och sådde. Så nu har jag massor av penséer – utan att ha behövt åka till blomsterhandeln. Lätt som en plätt!

 

Klämmer man på frökapslarna kommer det fram massor pärlliknande frön
som man stoppa i jorden igen för att få nya blommor.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply HannasHörna 2 juli, 2012 at 07:15

  Vad fint!

  Jag ska försöka ta till vara på fröer i år. Vi får se hur det går:)

  Kram

 • Reply House number 11 2 juli, 2012 at 07:35

  Oj, vilket underbart tips för mig som också åker till trädgårdshandlarna varje vår för att förnya!
  Tack!
  Ha en underbar måndag!
  Kram Jenny

 • Reply No34 2 juli, 2012 at 07:45

  Perfekt! Annars har jag bara tagit rätt på tagetesfrön och rosenböna (?)!! Kram Kate

 • Reply en matsked grejer 2 juli, 2012 at 09:21

  Det är ju det där valet varje år: Ska jag satsa på att plocka alla vissna blommor innan de blir fröer för att få en otroligt mycket längre blomning eller ska jag låta dem gå i frö för att kunna så nästa år? Brukar nog hamna nånstans mitt emellan, låta några bli fulla frökapslar och plocka det mesta 🙂
  Kram Cecilia

  Olika sorts vallmo är ju otroligt lätta att ta fröer på också. När man börjar titta runt på olika vallmosorter i frösortiment hos handlare på nätet är det lätt att go bananas!

 • Reply svartanova 2 juli, 2012 at 09:31

  Härligt! Det är så skönt att ha några blomster som lever kvar till nästa år, perenner eller ettåringar som sprider frön. Då kan man njuta varje år utan att behöva starta allt från början! (Och så blir det inte så trångt på fönsterbrädorna innan alla plantor kan sättas ut… 😉

  kram!

 • Reply Helena, Craft and Creativity 2 juli, 2012 at 10:43

  Smart och penséer är ju så fina!

  Önskar dig en fin vecka!

 • Reply Kia 2 juli, 2012 at 12:38

  Tyvärr så har någon (rådjur) ätit upp mina så jag har inga frön att ta av!!. Jag har dock sått svarta från köpefrön som inte kommit upp än så jag får passa dom.

  Ha en toppen dag!
  kram Kia

 • Reply Aquilejans 2 juli, 2012 at 13:21

  Så söta, jag brukar också ta fröer och oftast går det ju riktigt bra:)

 • Reply Svenja 2 juli, 2012 at 16:15

  so pretty sofia 🙂

 • Reply Emma 2 juli, 2012 at 16:24

  Härliga bilder. Penseer är så söta tycker jag.
  Kram!

 • Reply Brogatan 2 juli, 2012 at 17:25

  Åh, jag som slängde mina penséer så sent som förra veckan!! Ska försöka komma ihåg detta till nästa år :o)

  Inspirerad av dig gjorde jag fina etiketter till mina saftflaskor och syltburkar. De blev nästan för fina för att gömmas i kylskåpet!!

  Kram Linda

 • Reply AnnaSmyckeform 2 juli, 2012 at 17:42

  Vilken bra idé! Ska man plantera hela kapseln eller plocka ut fröna och plantera en och en? Hur förvarade du dem och när sådde du? Jag tänker om man vill ha fina penséer att sätta ut till tidig vår när borde jag börja plantera inomhus?
  Kram!

  • Reply hildashem.se 3 juli, 2012 at 14:01

   Jag plockade ut fröna … kapseln spricker säkert förr eller senare gissar jag. Jag förvarade dem i en papperspåse inne och sådde dem i slutet av januari. Man kan säkert göra på fler/andra sätt, men det funkade för mig 🙂
   Lycka till!
   Kram

 • Reply Marianne 2 juli, 2012 at 20:14

  Kastade mina vita söta härom dagen kanske kan rädda några kapslar om jag skyndar mig i morgon, annars kanske alla smyger upp ur komposten till våren 😉
  Ha de gott!
  Kram

 • Reply Life's Silverlining and I 2 juli, 2012 at 20:32

  Jag köper också nytt till våren . Tack för detta! Kram Nilla

 • Reply Erika G 3 juli, 2012 at 08:07

  Jag sparar också frön från mina växter. Då får jag en anledning att tillverka fina små scrappade kuvert att ha fröna i över vintern.

 • Reply Fröken S 4 juli, 2012 at 09:05

  Jag samlade massor med frön i trädgården häromåret, min man trodde det var något konstigt skräp och slängde mina samlingar… nåväl, jag får göra små fina fröpåsar så han ser att det är något som ska sparas och inte slängas. Kan nämna att mer än en surdeg råkat ut för samma öde!

  • Reply hildashem.se 4 juli, 2012 at 09:30

   Haha … ja, man får gömma grejerna man spar på väldigt väl annars är det risk att det slängs. Här har det varit nära ögat flera gånger men jag har hunnit rädda det i sista sekund 🙂

 • Reply bostroms 5 juli, 2012 at 08:55

  Det är så här års man önskar att man hade balkong eller trädgård…

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.