mina funderingar

Tål att tänkas på

 

Häromdagen fick jag ett pressmeddelande från IKEA om att de släpper sin nya katalog. Det är en stor grej har jag förstått för de som gillar IKEA. Hur som helst så hade de i pressmeddelandet bifogat en trendspaning av etnolog Ida Hult som intresserade mig mer än själva katalogen. Väldigt intressant och tänkvärt! Vill du läsa hela spaningen hittar du den här. Jag har klippt ut en del av texten nedan som jag i alla fall kommer att ta mig en funderare över.

“Vi lever i ett samhälle med överflöd. I Sverige slänger vi 13 kilo kläder och 100 kilo ätlig mat per år och person. Vi möts av 5000 kommersiella budskap dagligen och blir avbrutna på arbetet i snitt var tredje minut. Vi upplever 17 gånger så mycket som våra farfarsföräldrar på en livstid. Vi träffar fler personer på en månad än farfarsfarfar gjorde under hela livet, men vi möter allt färre. Det är en paradox att vi har fler relationer och umgås mer men blir allt ensammare. Vår identitet får vi inte från bygden eller familjen, utan den är något vi skapar och visar upp genom kommersiella val och beslut. Identitet är ett individuellt projekt liksom meningen med livet. I sökandet efter mening sätter vi vår tilltro till fritiden och våra intressen, vårt hopp är att det är där vi ska finna vad vi saknar och behöver. Att vara utan intresse är att på sätt och vis att sakna mening.”

Detta tål att tänkas på. Nu önskar jag er en härlig lördag!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Emilia 20 augusti, 2011 at 07:52

  Åh, nya Ikea katalogen, vad roligt 🙂
  Det var verkligen en tänkvärd text, sånt man inte tänker på men när man får det nedskrivit sådär så känner man hur väl det stämmer!

  Kram o ha en fin helg!

 • Reply The Rosegarden in Malevik 20 augusti, 2011 at 08:06

  Oj,,,,,,,,,,,,ja sådana ord behövs ibland,,,tyvärr 🙂
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN 🙂
  Håkan

 • Reply FruNeroLindström 20 augusti, 2011 at 08:47

  Ja, eftertanke är verkligen vad som behövs.
  Men måste säga att jag tycker många blir bättre och bättre på det. Visst lever vi fortfarande i en sjuk slöseri värld. Men fler blir mer omedvetna känns det iallafall som.
  Men det är något vi alltid behöver påminnas om.
  Hoppas du får en riktigt skön Lördag. Själv ska jag strosa iväg en sväng till Erikshjälpen under dagen, för att dra mitt eventuella strå till "åtevinning".
  Kram Malin

 • Reply Villa Carl Larsson 20 augusti, 2011 at 09:28

  Ja det är mer än en gång vi behöver stanna upp och tänka till. Kanske inte hela tiden vad just meningen med livet är, men varför vi gör som vi gör. För vad meningen med livet är har jag ingen aning om.. försöker leva i nuet för en gång skull 🙂

  Jag tycker dock att samhället och individen blivit mer pryl-tokig. Vår identitet sitter nästan i hur vi har det runt omkring oss istället för vilka vi verkligen är. Att umgås är inte längre en självklarhet. Att ses blir allt mer sällan och istället "ses vi via internet". Märkligt det där men ack så sant tror jag. Sorgligt också!

  Vi får ta hand om varandra. Trevlig helg! Kram Josefin

 • Reply Elina 20 augusti, 2011 at 10:39

  Absolut tänkvärt!

  Ha en fin Lördag.

  Kram Elina

 • Reply Anette Ryan 20 augusti, 2011 at 11:12

  Tänkvärda ord och nu har du väckt mitt intresse för hela pressmeddelandet. Undrar lite lätt varför IKEA vill påminna oss om att vi köper för mycket?
  Tänkte just idag på detta matslöseri. Mannen och jag tog en fika och han valde en kaka/tårtbit som vi sa att vi kan väll dela. När denna tårtbit kom in på bortet höll jag på att trilla av stolen. Så JÄTTESTOR. Tur att vi dela men den var så mäktig att vi ändå inte orkade allt på två. Så hur tänker man? Varför så stor när de flesta nog egentligen inte orkar äta upp den eller att vi ens mår bra av alla dessa stora portioner som finns idag. Ja så det är ju verkligen inte konstigt att det slängs mat, även om det nog slängs en hel del i hemmen så tycker jag att det börjar bli lite galet med alla dessa JÄTTE…kakor, drickor, poppcorn etc.
  Med dessa ord ber jag om att få önska dig en trevlig helg! 🙂
  Kram Anette

 • Reply Skattelyckan 20 augusti, 2011 at 12:16

  Absolut värt att tänkas på! Har själv arbetat på en möbelfabrik för Ikea där det dygnet runt spottas ut möbler. Behovet verkar aldrig ta slut! Må så gott. Kristina

 • Reply Johanna Stålros 20 augusti, 2011 at 12:46

  Oj ja det tål verkligen att tänkas på!!!! Tack för att du delar med dig. Önskar dig en fin lördag. Kram Johanna

 • Reply Prinsessanadia 20 augusti, 2011 at 13:16

  Jag har tröttnat på Ikea. Dom är ju inte ens speciellt billiga längre.

 • Reply Kiki 20 augusti, 2011 at 15:18

  Definitivt nåt att tänka på! Skulle vara intressant att läsa hela texten…

  Ha en fin helg!
  Kristina

 • Reply FlickornaLundgren 20 augusti, 2011 at 15:30

  Sannerligen kloka ord. De ger inspiration att tänka till ytterligare! Jisses vad vi slösar och tär på jordens resurser.

  Kram på dig!
  /anna

 • Reply millandante 20 augusti, 2011 at 19:43

  Tål att tänkas på mycket!!

  KRAM:)

 • Reply fianathome 20 augusti, 2011 at 20:30

  Heja second hand! Men förfärligt när man tänker i dessa termer som du skrev…!
  Ha en skön helg// fia

 • Reply Ingen Vanlig Tina 21 augusti, 2011 at 12:48

  Ja, idag är det prylar och kläder som definierar ens personlighet… vid brist på andra uttryckssätt… det finns väl inget enklare än att klä om sig och skaffa sig massa high tech leksaker och så kan man låtsas vara någon annan än en otrygg, osäker och okunnig individ man verkligen är.

  Vad det gäller mat så undrar jag var Ida Hult fick statistiken ifrån. 100 kilo mat per person per år låter som en ren spekulation. Det är inte mer än 10 kilo per år för båda mig och Martin. Kan knappt komma ihåg dagen då jag slängde något ätbart…

  När jag skrev artiklar för en restaurangswebbsida så läste jag mycket om svinnet och hur svårt det var att mätta det. Här är en intressant rapport om det http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-5885-2.pdf

  Tack för en trevlig läsning, Sofia.
  Ha en skön söndag,
  Tina

 • Reply Marias Hörna - Njut av livet 22 augusti, 2011 at 05:00

  Ja mitt motto är ju saom sagt…Njuta av Livet. Kan dels bero på det jag varit med om samt att jag nog alltid haft den filisofin. Ta vara på det du har och njut av det. Stressa inte runt utan stanna upp och njut här och nu. Ta vara på dom små guldkornen och det arv du har. Vet inte o det kommer fram här hur jag tänker….Kramar Maria

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.