pysseltips

TÄVLING: Julpyssel och återbruk

Vinn ett paket med 40 fina mönstrade papper, snören, massor av färglada knappar, etiketter med snören, sugrör, minitårtpapper, snören, minibollfrans, washitejp och 6 olika sorters lim från Casco.

Nu är det snart jul och för oss som gillar att pyssla blir det extra mycket pysslande. De senaste veckorna har jag visat flera olika återbrukspyssel med jultema där jag tagit saker jag hittat hemma i gömmorna och gjort om, jag har gjort julgranskulor, servettringar och julkortshållare.

GÖR SÅ HÄR
Det enda du behöver göra för att ha chans att vinna det stora pysselpaketet, är att skriva ditt tips på vad man kan återanvända för att göra sitt eget julpyssel. Alla tips är välkomna, stora som små.

Tävlingen pågår till och med söndagen den 1 december. Vinnaren presenteras den 2 december och utses av Casco och deras beslut kan ej överklagas. Värdet på vinsten är över 850 kr kronor.

Lycka till!

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

87 Comments

 • Reply Åsa 26 november, 2013 at 07:00

  Det första jag kommer att tänka på som mina 4 barn alltid lyckats göra fina, fantasifulla julpynt av är: toarullar:)). Kan användas till allt möjligt, inte bara tomtar och smällkarameller:).

  kram Åsa
  hemmamamman@hotmail.com

 • Reply stella 26 november, 2013 at 07:13

  Min mamma brukar spara fina jul platspåsar och klippa ur bilderna från dom och dekorrra hemmet med dom. På kylskåp och på kakel fastnar bdet lätt med lite vatten. Blir jätte fint dekoration:)

  stellaruns@gmail.com

 • Reply margreth 26 november, 2013 at 07:28

  Jag skulle ta med naturens egna material in till pysselbordet bara fantasin sätter gränser blanda och sätt ihop allt som görs med glädje blir bra

 • Reply Linda, Siggelina 26 november, 2013 at 07:29

  Just nu håller vi på att göra julkort av tapet från tapetkataloger som färgaffären sorterat ut och ska slänga. Dottern (åtta år) har gjort en mall i form av en julgran och så klipper vi ut julgranar av fina tapeter och limmar fast på vitt, lite hårdare papper som skulle slängas på jobbet. Vi limmar fast knappar från Erikshjälpen som julgranskulor och har stansat ut stjärnor ur guldfärgad tapet och limmat fast i toppen av granen. Lagom enkelt för en åttaåring och roligt att använda material vi redan hade hemma!

  l_svahn@yahoo.se

 • Reply Charlotta Wahlberg 26 november, 2013 at 07:31

  Jag brukar spara gamla ljusstumpar och stearintester i en behållare vid sopsorteringen och gjuta till nya ljus. Jag använder glöggmuggar och andra små koppar och glas.Tillsätter man några droppar eterisk doftolja för ljus får man ett doftljus. //Loppanfixar

 • Reply Sara Norling 26 november, 2013 at 07:37

  Man kan ta förra årets julkort och göra 3D-papperskulor, genom att klippa ut cirklar, vika dem, klistra ena halvans baksida mot en annan vikt halvcirkel (totalt 8 st blir en fin kula) och sedan fästa ett snöre i toppen. Supersöta, ger lite vintagekänsla och billigt. 🙂

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 07:43

  Budgeten till mitt pyssel är alltid på botten, därför använder jag mig väldigt ofta av säsongens grönska. Nu till vintern finns det så mycket fint som vill plockas in och slängas upp på bordet att dekorera med. Jag var ut i helgen och plockade in kottar, ris, kvistar, mossa och dem bär jag hittade! Får se vad naturen har att bjuda på!
  Kelliees@hotmail.com

 • Reply Katarina 26 november, 2013 at 07:46

  Jag och barnen har gjort ugglor av toarullar och till jul blir det tomtar. Reklamblad använder jag ibland som möstrat papper, jättebra när man bara behöver små bitar.
  kasiderman@hotmail.com

 • Reply HojnaSandra 26 november, 2013 at 08:03

  I fjol hittade jag en gammal stekpanna i skogen som jag pimpade till att bli en ljusstake genom att limma jutesnöre på handtaget och fylla med småsten. Ibland kan det mest otänkbara bli det allra bästa pysselmaterialet!

 • Reply Sofia Berglin 26 november, 2013 at 08:05

  Det bästa med pyssel är att man kan ta vara på precis vad som helst! Glasburkar dekoreras till fina vaser eller ljusstakar! Mjölkpaket är perfekta att plantera i, måla dom fantasifullt eller slå in med ett fint papper! Mossa löv pinnar och granris utifrån kan man skapa från i oändlighet! Tack för en underbar blogg <3 sofia_berglin@hotmail.com

 • Reply Nina 26 november, 2013 at 08:08

  Jag har väldigt många pepparkaksformar, men inte alla gör bra pepparkakor. Min dotter kallade t.ex. den som skulle föreställa Pippi för en dromedar. Därför knöt jag istället ihop dem med rödvit tråd till en adventsstjärna som jag hängde upp i rött snöre med vita prickar. Blev hur snyggt och juligt som helst och nu behöver jag inte göra mig av med de "oanvändbara" formarna längre!
  /Nina

 • Reply Frida 26 november, 2013 at 08:19

  Jag brukar inte köpa några speciella julkrukor utan använder de jag har resten av året. Om man knyter ett snöre, band eller spets runt krukan så blir den så där fint julig och man har också sparat pengar på det. =) Jag använder också mkt av det som naturen erbjuder tex kvistar, bär, kottar.

 • Reply Erika G 26 november, 2013 at 08:26

  Jag sparar tomma konservburkar under året, diskar dem rena och tar bort papperet utanpå. Sedan klär jag burkarna med vackert papper och pyntar dem efter vad de ska användas till. I juletid får de juligt papper, på våren kanske blommigt eller med påskkycklingar.

  I burkarna stoppar jag påsar med hemgjort godis, fina knappar till den som syr eller kakor i de lite större burkarna. Vissa blir pennskrin – andra förvaring för saxar eller skruvmejslar. Jag gör personliga burkar som mottagaren tycker om – en fotbollsburk till den bolltokige, en hästburk till hästtjejen eller hästkillen.

  I mina köksskåp står burkar där jag förvarar frön, flingor och mjöl. Allt i cellofanpåsar som försluts med en klämma. På så sätt slipper jag kasta de burkar jag trots allt måste köpa ibland.

  Även kartonger och annat kan kläs in, göras om och användas igen. Jag ser detta som ett miljöansvar – slit och släng är inget för mig. För bild gå in på http://www.erikasfunderingar.blogspot.se/2012_11_01_archive.html

 • Reply Ester ❤ ett kreativt liv 26 november, 2013 at 08:27

  Mitt bästa tips: Man (i alla fall jag) förbrukar massor med värmeljus i dessa tider och förra året tänkte jag att något måste det ju gå att göra av metallkopparna som blir över. Efter en stund kom jag på att göra små söta juldekorationer av dem som man kan hänga i granen eller liknande. Bild på tipset finns här: http://www.ettkreativtliv.se/2012/12/diy-juldekorationer-av-metallkoppar.html

  🙂 Kram från Ester

 • Reply Marie-Louise Andersson 26 november, 2013 at 08:29

  Göra snygga granar av fina tapeter. Har loppisfyndade gamla härliga grönrutiga tapeter som ska klippas ut till härliga granar. Dekoration kan ju vara knappar, bollfrans eller andra fina tapetbitar. Eller bara ha dem gröna och sköna!

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 08:40

  Arbetar som förskollärare och där gäller det att vara kreativ och hitta på pyssel med återvinningsmaterial. Fina ljuslyktor kan man göra med glasburkar som man limmar på och sedan rullar i socker. Detta kan man variera genom att färga sockret. Vill man ha figurer på lyktan, tex stjärnor kan man klippa ut det i papper och sedan tejpa på lyktan, limma runt, rulla i socker och sedan ta bort figurerna.

  Man kan även använda pinnar man hittar i skogen och limma på glasburkarna, låta pinnarna vara naturliga eller måla dom, det blir superfint.

  Jag brukar även spara värmeljushållare och sedan låta barnen klippa i dom, kan bli stjärnor, blommor och lite allt möjligt. Trär man sedan på dessa på en tråd tillsammans med pärlor får man väldigt fina girlanger som man kan hänga i fönstret eller ha i granen!

  Malin Hilmér-Eira

  Molle116@hotmail.com

 • Reply Ann-Sofie 26 november, 2013 at 09:47

  Mitt tips är att använda glasburkar i alla dess former & göra fina lyktor. Gjorde adventsljus av glasburkar i olika storlekar förra året. Med siffror & mönstrad tejp. Är pysselsugen men allt mitt pyssel är slut & hobbybutiken stängde ner i våras. Så jag hoppas på turen nu! /Ann-sofie

 • Reply Ann-Sofie 26 november, 2013 at 09:48

  Mitt tips är att använda glasburkar i alla dess former & göra fina lyktor. Gjorde adventsljus av glasburkar i olika storlekar förra året. Med siffror & mönstrad tejp. Är pysselsugen men allt mitt pyssel är slut & hobbybutiken stängde ner i våras. Så jag hoppas på turen nu! /Ann-sofie

 • Reply Anna 26 november, 2013 at 10:25

  Vi sparar alla vinkorkar (de flesta är ju numera i en skummig plast) och sen skär vi ut motiv i en änden av dom.
  Perfekt att göra julkort med tex, enkelt att skära ut motiven och storleken är väldigt bra för små barnhänder att hålla i.

 • Reply Ananas 26 november, 2013 at 10:47

  När dagstidningarna har julspecial med recept och annat brukar jag spara de sidorna. Är sedan perfekt för att använda vid inslagningen av paket.

  Juliga paket och återvunnet i ett 🙂

 • Reply Petra / Popetotrora 26 november, 2013 at 11:29

  Vi håller just nu på med Viggos julklappar till släkten och där använder vi bl.a. pasta (ja, visserligen inte återanvändning men i allla fall…) i olika former och klistrar på tändsticksaskar, tavlor, askar etc. Sen är det bara att lägga ett lager stprayfärg över det hela. Supersnyggt och jättekul för barnen att göra! 🙂

 • Reply Helena 26 november, 2013 at 11:35

  Jag pysslade med papier mâché. Tidningar, tapetklister och kakformar blev älgar. Det är lite kladdigt, men kul. Resultatet kan du se på min blogg.

 • Reply Pernilla W 26 november, 2013 at 11:39

  Vilken rolig tävling 🙂 Klart jag vill va med!!! Varför inte använda fjolårets julkort och klippa och klistra för att göra nya kort. För att göra det mer personligt kan man använda sina egna kort och använda ansikten på vännerna, mormor, morfar etc och blanda med julkort man samlat på sig genom åren 😉 Följer dig på instagram Nillwa och delar tävlingen där 🙂 nillwa@hotmail.com

 • Reply Monica klaar 26 november, 2013 at 12:57

  Mitt bästa pysseltips är att spara alla ljusstumpar som blir under året. Sortera dem efter färg och smält ner dem och gjut nya blockljus i konservburkar eller liknande. Man kan göra både enfärgade och randiga mm. Om man lägger ljusstumparna i uttjänta nylonstrumpor stannar vekar och annat skräp kvar i strumpan.

 • Reply Ellinor 26 november, 2013 at 14:09

  Jag försöker over huvud taget att spara och använda mig av det emballage, tidningar, papper, omslag, kartong, plastkontainrar osv som kommer i min väg utan att jag köper direkt dem. Brukar kunna blir kort eller småpynt. Nu är jag på jakt efter ekologisk ljusmassa för att gjuta egna ljus i barnmatsburkar. Svårt dock.
  Håller tummarna!

 • Reply Kristina 26 november, 2013 at 16:06

  Har en fin idé som vi lät barnen på förskolorna i Umeå pyssla med. De fick göra ljuslyktor av glasburkar. De limmade fast silkespapper, knappar och målade med glasfärg i underbara färger. Sedan användes lyktorna till en ljusfestival med 1000-tals lyktor!Jättefint!Fina lyktor att ge bort som present eller att tända ljus i till jul också.

 • Reply Sanns 26 november, 2013 at 16:08

  Åh, kul med tävling! Jag har samlat toarullar då jag tänker göra en julkalender i form av smällkarameller. Har även gjort en på jobbet av toarullar i form av smällkarameller och det var riktigt kul. 🙂 Toarullar är annars bra att slå in julklappar i, som smällkarameller såklart. Det blir så fint! Ska sedan köpa papper att slå in i eller slå in i tidningspapper. Har även samlat småkartonger att slå in julklappar i. Så slipper man kasta lådor och kartong som fortfarande går att använda.

 • Reply Cissi - Lyckornas Hem 26 november, 2013 at 17:20

  Äggkartong!
  1. Klipp ut en cirkel (ca 15 cm) i äggkartongen, limma fast en något mindre rund pappskiva i mitten.
  2. Klipp av "topparna" på äggkartongen runt om skivan.
  3. Limma fast topparna som tallrikar på den runda skivan.
  4. Limma fast flörtkulor i "groparna" som blev efter att du klippte av topparna.
  5. Ta lite rött silkespapper eller liknande och gör strutar/mössor och limma fast på flörtkulorna. Måla ansikten!
  6. Lägg råa riskorn i varje skål och häll över lite lim, så de fastnar i tallriken.

  Voila – du har gjort ett eget bord med tomtegröt till alla söta nissar!
  🙂

 • Reply Klockarbarn 26 november, 2013 at 17:47

  Jag brukar inte julpyssla nåt direkt med tänker tipsa om julmusten som i år har fått en tomte på kapsylen. Var på middag i helgen och där serverades julmust (från vilket bryggeri kommer jag ej ihåg men det ser man väl i affären). Kapsylen har alltså ett tomteansikte på sig och barnen blev lyckliga och samlade på sig dom allihop. Så nu har vi nog 10 st som kan få bli hänge av nåt slag till granen eller öronhänge. Kanske manchettknappar till familjefadern? eller bara limma fast på nåt papper eller så. Om man nu ändå ska köpa glasflaskor med julmust kan man ju ta till vara på kapsylerna….

 • Reply Rumpetuss 26 november, 2013 at 19:17

  Pyssel av återbruk är kul!! Toarullar kan bli fina girlanger eller knasiga djur, glasburkar kan bli lyktor, en kartong blir lätt till en kaninsäng – alla vet ju att kaniner behöver en säng?! En plastlåda omsvept med ett lakan blir en tiger säng. Tidnings bitar och lite lim blir fina skapelser och en papptallrik kan bli en fin fin tavla!! Roligast är att ta fram allt material och se vad det blir, superkul tycker min treåring!! Lim och tep (tejp) är kuligast tycker hon 😉

 • Reply Hanna 26 november, 2013 at 19:21

  Av toalettrullar kan man göra massor! Både måla tomtar men också små garnluvor om man knyter garn runt en liten urklippt bit av toalettrullen och sedan binder ihop garnstumparna på toppen så det blir en toffs.
  Man kan också vika julstjärnor av gamla tapeter, slå in julklapparna i tidningspapper, bygga "pepparkakshus" av tomma mjölkkartonger som man antingen målar eller klär in i papper 🙂

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 19:21

  Tips till julpyssel:

  Naturen erbjuder massor av material till jul,
  så ut och leta och hitta på massa kul!
  Tidningspapper är utmärkt att använda,
  till smällkarameller, stjärnor och ett och annat paket i att sända.
  Glasburkar, stora som små, blir till de vackraste lyktor som går att få! Med lite glitter, socker och band, gör den personlig med din egen hand.
  Endast din egen fantasi sätter gränserna, man tager vad man haver!

  Önskar er alla en mysig stundande 1:a advent!
  Mvh
  Kristiina
  krieppola@spray.se

 • Reply miriam strömqvist 26 november, 2013 at 19:23

  Här gör vi fina ljuslyktor av syltburkar och gamla spetsdukar, målar kottar med glitterfärg för att hänga i granen och sparar alltid presentpapper för att göra collage av .

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 19:26

  Vi bor med skogen precis bakom. Stenar, kottar och pinnar är mitt tips. Vi har snart mer av sånt inne i huset än ute i skogen 😉 Men barnen gillar det, så varför inte? 😉

  marklundc@live.com
  /Cecilia Marklund

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 19:27

  Jag brukar spara behållarna till värmeljusen när dom har brunnit ut. Detta material passar perfekt att göra mobiler av. Barnen får klippa egna figurer och sedan hjälps vi åt att hänga upp dom på olika sätt. Det blir jättefina solar om man bara klipper jack runt hela behållaren! Dom glittrar fint där dom hänger i fönstret!
  irene_e@spray.se

 • Reply Elisabeth Akestam 26 november, 2013 at 19:33

  Förra året flyttade jag till större lägenhet och behövde köpa nya lakan då vi köpte större säng.
  De gamla lakanen använde vi oss av att göra en egen julkalender.
  Med två vita lakan klippte jag ut 24 stycken siffror; 1-24.
  Sedan sydde jag ihop två stycken röda lakan med varandra och klippte ut 24 stycken små "luckor" i grönt tyg (grönt lakan)
  Jag sydde på varje "lucka" på det vita lakanet och lämnade en ficka på varje så att man kan stoppa in små presenter där i.
  Siffrorna limmade jag fast med textil lim på varje lucka.
  Vi återanvänder samma julkalender varje år, efter julen räcker det bara att tvätta den i 40 grader och sedan gömma den för nästa år.

  Elisabeth Akestam
  elisabeth.akestam@live.se

 • Reply Angelica 26 november, 2013 at 19:34

  Toarullar och glasburkar är något som vi använder flitigt här hemma.
  Toarullarna används i dagligt bruk till att göra gubbar med piprensare och glitterlim, till julen blir det smällkarameller men även hunden får sitt godis gömt i toarullen som hon redan ska lista ut hur man öppnar.
  Glasburkarna målar vi med glasfärg och använder antingen som förvaring eller som ljuslyktor, till julen klär vi insidan med äggvita och salt/socker så den ser frostad ut och ställer ut på trappen med ett värmeljus i.

 • Reply Belinda 26 november, 2013 at 19:39

  Mitt julpyssel tips är att göra bl.a flätade hjärtan av gamla kaffepaket, hundmatpåsar, chipspåsar, blir jättefärgglatt och härligt i granen 🙂
  Eller att klippa ut former av kaffepåsarna, te.x stjärnor eller hjärtan, pepparkaksgubbar och gummor och sy ihop till girlanger!

  Mvh Belinda

 • Reply Belinda 26 november, 2013 at 19:39

  Mitt julpyssel tips är att göra bl.a flätade hjärtan av gamla kaffepaket, hundmatpåsar, chipspåsar, blir jättefärgglatt och härligt i granen 🙂
  Eller att klippa ut former av kaffepåsarna, te.x stjärnor eller hjärtan, pepparkaksgubbar och gummor och sy ihop till girlanger!

  Mvh Belinda

 • Reply Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma 26 november, 2013 at 20:01

  Glasburkar från olika saker är perfekta i juletider. Dekorera dem fina så det blir ljuslyktor eller använd som stomme till en tomte eller snögubbe.

  Med vänlig hälsning
  Lottiz
  http://lottizdays.blogg.se

 • Reply Anna L 26 november, 2013 at 20:03

  Ta en gammal fyrkantig mjölkkartong och klipp av. Häll i gips och använd ett värmeljus att göra en gjutning med. Låt torka och låt barnen få limma glitter , pärlor och annat fin på som tindra fint när ljuset i ljusstaken är tänt. Roligt med "eget" ljus men också en fin present!

  allatidersanna@hotmail.com

 • Reply Martina 26 november, 2013 at 20:05

  Det första jag kommer på är toarullar. Vi brukar göra små presentaskar. Toarullestjärnor, (klipper rullen i cm tjocka "remsor" och limmar ihop dem kan i kant till en stjärna.)blir extra fina om man sprejar dem i guld lr silver.
  Mvh Martina

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 20:11

  Hej,
  Spara gamla glasburkar från sylt, barnvakt, oliver allt. Diska ur , ta bort etiketter, och ta flytande lim som du täcker dem med. Rulla dem sedan i socker, extremt fina ljuslyktor. För lite mer pill sätt ett tunt snöre runt upp och knyt fint, klistra på klistermärke när det torkat eller blanda i pyssel glitter i sockret, ger fin effekt.

  Koka egen lingon eller valfri bärsylt och häll i några, gör en fin etikett, knyt ett band runt och om du vill sätt en tyg bit över locket och knyt sen snöret runt. 😉

  Caroline_bjarnevi@hotmail.com

 • Reply Jenny-Anne 26 november, 2013 at 20:17

  Av en äggkartong kan man göra ett helt Lucia-tåg! Det som "står upp" i kartongen blir figurer i Lucia-tåget som man målar till tomtar, Lucior, tärnor, pepparkaksgubbar/gummor och stjärngossar. Man kan använda flirtkulor eller kastanjer som huvuden om man vill och limma fast garnhår. Klipp ut gamla tygbitar till tomteluvor etc och pynta tåget så mycket du vill!!!

 • Reply Kristina A 26 november, 2013 at 20:36

  Julstämningen har smugit sig på tidigt i år och jag har vikt en enkel gran av en helt vanlig veckotidning. Jättefint att vika flera granar i olika storlekar. Måla, dekorera eller ha den som den är. Den finns att se på vår blogg http://www.fyraenklastilar.se

 • Reply Jenny-Anne 26 november, 2013 at 20:37

  Av en äggkartong kan man göra ett helt Lucia-tåg! Det som "står upp" i kartongen blir figurer i Lucia-tåget som man målar till tomtar, Lucior, tärnor, pepparkaksgubbar/gummor och stjärngossar. Man kan använda flirtkulor eller kastanjer som huvuden om man vill och limma fast garnhår. Klipp ut gamla tygbitar till tomteluvor etc och pynta tåget så mycket du vill!!!

  Hälsningar Jenny-Anne
  jennyanne.k@gmail.com

 • Reply ellawikstrom 26 november, 2013 at 20:51

  mitt bästa pysseltips är att göra egna julgranskulor av tidningspapper och tapetklister, man gör e boll av tidningspapper och klistrar sen runt små rivna bitar av pappret och låter det torka, sen målar man som man vill:) (Sätter dit ett snöre med en liten tejpbit bara)

  / Ella.wikstrom@gmail.com

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 20:52

  Jag vet!

  Av tidningspapper, vattenballong, tapetklister och en röd trasbit gör man en fin julgranskula!

  -Hedvig

  olsson hedvig snabela hotmail punkt com

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 21:24

  Konservburkar som jag dekorerar med fina papper. Enkelt, snabbt och blir väldigt fint. Används till all möjlig småförvaring!

  linda_gson@hotmail.com

 • Reply Anonym 26 november, 2013 at 21:27

  Jag har tagit fina gamla virkade dukar. Sedan har jag doppat dem i en blandning av 80% trälim och 20% vatten. Hängt dem över en skål med plastfolie och låtit dem torka. Efter en dag har du söta skålar att lägga pepparkakor, julgodis eller julkorten som du får i..
  God jul alla pysslare!
  Karin Hölmark
  karinholmark@hotmail.com

 • Reply Erica 26 november, 2013 at 21:35

  Mitt tips är att återanvända glasburkar. måla, glittra limma på paljetter osv och vips så har man världens finaste ljuslyktor.. <3 erica_86_@hotmail.com

 • Reply Ulrika i Canada 26 november, 2013 at 22:39

  Mina barn har alltid gjort fina julgrans dekorationer i förskolan av tallkottar som de "målat" med glitter klister och satt en litet julsnöre i. De har varit mina favoriter.

 • Reply charlotta hellström 27 november, 2013 at 05:30

  Hej!

  Vilken fin tävling denna skulle jag och barnen gärna vinna. Vi älskar att pyssla och använder gärna material som annars hamnat i soporna. Jag har läst igenom alla bidrag och de är helt fantastiska man blir väldigt inspirerad. Många av dem är sådant vi själva ville tipsa om så här kommer en annan favorit vi har.

  Böcker, gamla, ibland fuktskadade, inte så åtråvärda kan vara en guldgruva för oss pysslare. Så här till jul gör vi stjärnor av den, girlanger, använder dem till småpaket (omslagspapper) gör bokmärken som vi plastar in, använder dem till att sy pennfack (genomskinligplast tex gamla plastpåsar där vi lägger boksidan emellan), lamskärmar, strimlar och använder till diverse dekorationer, klipper hjärtan och limmar ett vackert band emellan och använder som julgranspynt. Ja ideerna tar aldrig slut. Nu hoppas vi att ni alla får en riktigt fin pyssel tid. God Jul alla.

  Med vänlig hälsning
  Lotta, Max, Amrie, Axel, Moa och Viktor Hellström

 • Reply Henrietta 27 november, 2013 at 06:02

  Gå på loppis och köp julkranasar eller annat julpynt. Sedan plockar man isär kransen och kan dekorerar askar och annat med grankvistar, kulor och annat. Det blir lite roligare presentaskar på så sätt.

  //Henrietta

 • Reply Amandaexanimo 27 november, 2013 at 06:07

  Glasburkar! Vi brukar spara burkar under året, skrubba dem rena på etiketter och limrester och sedan pyssla med dem! Blir fantastiskt fina glaslyktor & godisburkar men favoritpysslet är nog snöglober!

 • Reply Johanna Renling 27 november, 2013 at 07:25

  Garn kan man ofta fynda billigt på loppis och second hand. Ofta är det ju dock bara mindre grantestare inte hela nystan. Men tänk så bra…

  Allt behöver ju inte mycket garn. Som julpynt t.ex. Allt som behövs är lite garn och virknål eller sticknålar. Virka en liten julgran eller julgranskulor.
  Använd garnet som presentsnöre eller virka en liten julstjärna till paketet.
  Virka juliga underlägg för de varma temuggarna.
  Snurra garn runt en toarulle och en knapp så har du juliga servettringar
  Forma en gran av garnet på ett papper och gör julkort

  Det finns mängder att göra med små granrester!! Återbruk återbruk

 • Reply Anonym 27 november, 2013 at 07:28

  Vilken härlig tävling! 🙂

  Mitt tips är att spara glasspinnar och göra tomtar av. Måla rött nedtill som kropp och upptill som luva. Lämna nån centimeter som ansikte. Rita ett ansikte med tunn tuschpenna och limma fast en bomullstuss som skägg. Gör hål upptill, i med en bit sytråd och häng upp i granen, i fönstret… Och låter man barnen gå loss med tuschpennan så kan det bli helt underbara små tomtepersonligheter. 🙂

  Hälsningar Hanna
  hanna.m.sandberg@hotmail.com

 • Reply Linda 27 november, 2013 at 07:29

  Har 4 barn i åldrarna 7 3 o Snart 2 år så det behövs lite blandat pyssel:) Kartonger roliga tidningar toarullar och allt som naturen kan ge som löv stenar kottar osv allt går att pyssla med och det är lika roligt o funkar vare sig man är liten eller stor. I fantasins land finns det inga gränser 🙂 bara en mat o sov klocka emellanåt 😉
  lindanordin12@hotmail.com

 • Reply Elin Forsman 27 november, 2013 at 07:38

  Genom att spara på tändsticksaskar kommer man långt. Om man värmer huset med kamin blir det många askar. De går att göra en liten paket kalender av dem. Små hus/ gömmor tillce nit figurer eller askar att förvara smycken i av de större.

  Utöver detta är snöglob utav glasburk, fint tyg/ppapper att täcka locket med. Något fint att stoppa in – vad som helst bara det tål vatten. Julgrans boll liten. Eller cernit figur… limma fast i botten av locket. Glitter eller små paljetter till snö och vatten. Glycerin från apoteket om man vill vattnet ska vara mer trögflytande. Locket limmas dit med vattentätt lim eller silicon. Fint personligt billigt och enkelt men ändå effektfullt och med snyggt resultat. Elin. Forsman @gmail. Com

 • Reply Cia 27 november, 2013 at 08:22

  Som 5barns mamma har man lärt sig att trolla m knäna 😉 Jag sparar i princip på allt året runt Älskar att ta fram saker jag sparat så jag slipper köpa dem Knappar, blixtlås mm från kläder även resten av plagget om det inte är förstört eller skall till insamling Barnens tröjor som fått fläckar men där ett tryck är ok, klipper jag ut för att använda igen Banden som sitter i kläderna som håller dem kvar på galgen sparar jag Kan användas till hårtofsar, påskägg, dekorera kläder, julpaket mm Sparar även papper från paket el julklappar Klipper ut bilderna och använder dem till att tillverka egna julkort till året därpå Snörena går också att återanvända så släng inte allt på julafton eller födelsedagar 🙂

 • Reply Anonym 27 november, 2013 at 08:24

  jag sparar glasburkar och stearinstumpar. Gör sedan egna ljuslyktor med ljus i, köper ny veke =) dekorerar med glitter och stjärnor. Enkelt och fint

  / Viktoria Johansson

 • Reply Lolla 27 november, 2013 at 08:41

  Halloj fina du!!!
  Jag klipper bort en bit av botten på en petflaskor sedan målar jag på botten med nagellack det blir som en fin liten stjärna….gör hål i den och sätter på ett fint gammalt band/spets och hänger upp.
  Hoppas på tur kram
  nor@live.se
  Lolla

 • Reply Nyvind 27 november, 2013 at 09:03

  Jag jobbar på Café och där säljer vi självklart fairtrade te/caffe, och tepåsarna ligger i små kartonger som är perfekta att spara och klä i gamla tapetprover för att sedan numrera till en paketkalender…
  I varje ny tröja sitter små sidenband som oftast är onödiga, dessa klipper jag bort och gör fina rosetter av som jag pyntar mina 24 paket med.

  Mvh Nyvind

 • Reply Dessie Borgström 27 november, 2013 at 10:01

  Här i huset vårt
  är det inte så svårt
  att hitta saker och ting
  en toarulle kan lätt bli en ring
  för det är bara fantasin som sätter gränser
  och oj vad barnen efter pysselstunden glänser!

  Hoppas!!

  Kraam
  Dessie – Mamma till ett hjärtebarn & en femkilosbebis

  dessie_2000@hotmail.com

  http://blogg.alltforforaldrar.se/dessie

 • Reply HildasMamma 27 november, 2013 at 10:11

  Mitt finaste pysseltips är att göra ljuslyktor av gamla glasburkar.
  Pensla insidan med äggvita och häll sedan strösocker så det fastnar. Blir som frostat glas!
  Underbart fint! <3

 • Reply MariaM 27 november, 2013 at 10:28

  Fjolårets julklappspapper, etiketter och julkort blir grunden för årets julkort och paketinslag. Om man mixar och matchar så blir det helt nya kreationer helt utan nya material. Om något fattas går jag ut i skogen och hämtar, exempelvis mossa, alkottar (som ju är så små att de får plats i kuvert), blåbärs- och lingonris. Mysigt, miljövänligt och billigt 🙂

  Mvh Maria
  mirre2@hotmail.com

 • Reply Lina Stålenbring 27 november, 2013 at 11:10

  Hej Sofia!
  Jag syr ihop girlanger på symaskinen av papper som jag har hemma. T ex lägger jag tre cirkelformade papper ovanpå varann och syr ihop och vecklar sedan ut det så det blir som en boll. Enkelt och vackert!

 • Reply Anette Ryan 27 november, 2013 at 11:39

  Vilket kul sammanträffande. Dottern kom idag hem från skolan med en "läxa" att göra klart en julkrans. I en grupp som hon deltar i har de jobbat med återvinning en tid. Nu skulle de avsluta projektet de påböjrat o skoplan här hemma. Själva kransen är gjord av återvinningsmaterial eller snarare material som annars skulle slängas. Först har de tagit en vanlig klädhängare i stål som man får från kemtvätten och så böjt till den så att den blir cirkelformad och kroken har de kvar för där kan man sedan hänga upp kransen när den är klar. Runt galgen har hon knutit remsor av vita plastpåsar. Nu ska hon göra klart kransen genom att här hemma återanvända plastpåsar vi har och klippa dem till remsor och knyta dem runt galgen tills den är helt täckt. Det ser faktiskt riktigt bra ut och har man tur så har man lite färgade plastpåsar så att man kan knyta mönster också.
  Kram Anette

 • Reply Linda 27 november, 2013 at 12:09

  Jag har inte gjort så mycket julpyssel i år. Än. Det kanske kommer snart!
  Men jag gjorde om en adventsljusstake förra året som jag är himla nöjd med!

  http://lilapixlar.blogspot.se/2012/11/diy-adventsljusstake_29.html

  Ett litet tips om man har tröttnat på sina ljusstakar; måla om dem eller göra som jag, limma fast fint papper. Man kan göra precis vad man vill och anpassa färgval och mönster efter resten av inredningen i rummet. Jag vill inte ha rött julpynt i mitt rum som har en hallröd vägg, så de blev superfint med svart och vitt! 🙂

 • Reply Kirsi 27 november, 2013 at 13:04

  Jag skulle åtrevinna gamla papper och tidningar och göra julstjärnor till fönstret.

 • Reply Studio Livskraft 27 november, 2013 at 18:13

  Ta till vara några konservburkar, spillbitar från omslagspapper och udda tygband så har du grunden till ett vackert jularrangemang.

  http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/12/jularrangemang-for-en-liten-peng.html

  Ett annat tips är att inte slänga de korgar, krukor och dekorationer som julgrupperna du får är planterade i, utan spara och ta vara på dem för att sedan ta fram och återanvända nästa jul och plantera egna arrangemang i.

  http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/11/pryd-julbordet-med-egna-arrangemang-och.html

 • Reply Helen 27 november, 2013 at 19:48

  Just nu älskar jag att göra bokgranar av gamla böcker.
  Man kan göra fina girlanger genom att klippa ut olika former i gamla tidningar/reklam, sy ihop flera lager av samma form och låt tråden löpa med.

 • Reply Sara Lindgren 27 november, 2013 at 19:49

  Det senaste pysslet här hemma är att göra ljuslyktor utav gamla senapsglas. Vi har klistrat på klistermärken, pappersstjärnor, tomtar, granar och målat med glitterlim. Tänkte även testa med silkespapperstussar. Barnen på 2 resp 4 tycker att det är superkul och vill pyssla som aldrig förr! 🙂

 • Reply Sanna 27 november, 2013 at 21:11

  Det finns så mycket i hemmet som går att återanvända och pyssla med så som toalettrullar, konservburkar, glasburkar, gamla tapetrullar och kartonger som exempel men även en hel del ute i naturen som kvistar, löv, kottar och liknade.

  Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränserna, och när man har barn som är påhittiga finns det gott om alternativ.

  Kram Sanna
  mammasvardag@hotmail.com

 • Reply Therés Lindén 27 november, 2013 at 23:51

  Bästa återvinningen är allt man roffade åt sig förra julen. Ja precis! Jag och min stora dotter samlar alltid in alla andras papper och fina kort. Uppmanar dem att öppna sina paket försiktigt. Sen pysslar vi med det hela året och ibland blir det julklappar med. Bra tips är att dekorera tändsticksaskar med fina papper och pärlor.

 • Reply Anette gustafsson 28 november, 2013 at 02:08

  Mitt tips är lite färgat papper och gör lite olika djur och tomtar av dem plus även bomull och rulle rita ögon klistra saker typ tyg som luva ,säck mm sen även inplastat
  Löv. Med eller utan ögon med blir d en kul gubbe hoppas ha tur vinna

 • Reply Jenny Treptow 28 november, 2013 at 07:13

  På mitt jobb, en förskola, använder vi allt möjligt till olika pyssel. En sak som vi gjort fleta ggr är att ts vara på ljuskopparna till värmeljus. Ta bort veke, klippa ett antal jack in mot botten runt om som man viker ut så det blir en platt "sol, stjärna". Limma på botten på båda sidorna, strö över glitter. Sätt i en liten tråd till upphängning. Jättefina i fönster, granen etc.

 • Reply Karolina/karehed 28 november, 2013 at 08:02

  Man kan göra jättefina julgranskulor av gamla glödlampor. Måla och dekorera med glitter, paljettter m.m. Knyt ett snöre runt sockeln och häng upp! 🙂

 • Reply Anneli 28 november, 2013 at 10:22

  Tallkottar går att använda till mycket, måla dem så blir de pynt till granen, lägg dem på julbordet som fin dekoration, eller gör en julkrans och sätt fast tallkottarna tillsammans med granris.

 • Reply Sara Fransson 28 november, 2013 at 14:41

  Mitt bästa tips är att använda gamla konservburkar för att göra fina julgrupper eller ljusstakar. Man tar konservburkar och klär in dem med papper, tyg eller bara målar dem fint. Sen fyller man upp med sant eller oasis och sätter i blommor och ljus. Fyller sedan med mossa eller fina stenar. Här kan du se hur mina blev, men jag tror att man kan göra dem mycket finare om man har mer tid och bättre material – jag har bara använt sånt jag redan hade hemma (i sann återvinningsanda 😉 http://opellae.blogspot.se/2012/12/lucka-23-konservburksljusstakar.html

 • Reply Anonym 29 november, 2013 at 07:04

  Använd gamla konservburkar, klistra på en tapetbit runt om. Fyll den sedan med mossa som sticker upp ovanför kanten och dekorera med pärlor, kottar eller annat som finns sparat i gömmorna. Knyt ett fint band runt och sätt den i fönstret, på ett bord tillsammans med några tomtar eller i badrummet för att göra adventsfint.

  Kram, Jenny S

 • Reply Andrea Svensson 29 november, 2013 at 10:21

  Ända sedan jag var liten och tydligt deklarerade för mamma att jag ska bli pysslare när jag blir stor har intresset suttit i, från barndomens kreationer via scrapbooking som vuxen. Min dotters intresse för pyssel har blivit om möjligt ännu större, hon (5,5 år), jag och hennes lillebror (3 år) har pysselkvällar tillsammans, vilket blir härlig kvalitetstid för oss. Detta färgglada pysseltillskott skulle vara varmt välkommet hos både stor och liten här hemma kan jag lova!

  Våra bästa återbrukstips är att spara gamla rullar, äggkartonger, små glasburkar, och använda sig av det som finns i naturen så som kottar, lustiga pinnar och stenar. Det blir en utflykt bara av att gå runt i skogen här bakom vårt hus och välja vilka man ska ha. De får sedan flytta in i frysen för att göra sig av med oönskade gäster. Sen är det dags att skapa.Bara barnens kreativa hjärnor sätter gränserna, vi använder allt från lackfärg, sugrör, pärlor, filttyg, flirtkulor, trådar och garnstumpar, glitter och mer – bara fantasin sätter gränser för vad det blir, allt från små tomtenissar, garnbollar, grankottar, snölyktor, stentomtar och små julemöss har blivit ihoppysslade under de mörka vinterkvällarna, när man inte i samma utsträckning är utomhus och leker.

  Vårt bästa pyssel är nog ändå våra julgranskottar – äventyret att först välja kottarna under en förmiddag i skogen, sedan frysa in dom, ta ut dom och sätta igång. De blir både i silver och guld, blått, gult och grönt, med glitter, band och garnstumpar, våra helt unika julgransprydnader. Fler blir det i år!

  Med vänliga julhälsningar (och tack för alla tips jag kan läsa mig till ovan, dom tar vi med oss!)
  Andrea med R & L
  andrea.sandell@gmail.com

 • Reply Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... 29 november, 2013 at 13:31

  Självklart vill jag vara med och tävla =) Mitt bästa pysseltips är att göra en adventskalender av tomma tändsticksaskar. Fick en när jag var liten av min kompis mamma och det var så spännande att öppna en ask varje dag och hitta en liten present i och längst ner under kalendern hängde det ett paket som var till julaftonen…

 • Reply Anonym 30 november, 2013 at 11:41

  Jag är gärna med! 🙂
  Älskar dessa pyssel av gamla böcker! Det finns verkligen i överflöd och ingen vill ha dem. Man kan vika stjärnor , granar, änglar och allt möjligt fint av dessa sidor, klä askar mm mm…blir så vackert!! De är mitt bästa pysseltips, kostar inget alls!!
  God Helg !
  Ingrid
  ingridgerdin@telia.com

 • Reply Tips på julpyssel - Hildas hem 8 oktober, 2015 at 07:14

  […] tänt och det är dags att börja vältra sig i julpyssel och pynt. Tack till alla som deltog i tävlingen med massor av fina tips på julpyssel med tema […]

 • Reply svettig 9 december, 2020 at 14:32

  Hej! jag är en proffesionell julgrans pysslare där julgranen är gul för att demonstrera nerpissade julgranar som är trakaserade av hundar och en väldigt osymetrisk stjärna på toppen. JAg begär 13279 svenska riksdaler för att gå med i tävlingen eftersom det är så mycket jag är skyldig ryska maffian. tack för vinsten på förhand

 • Reply svettig röv 10 december, 2020 at 11:38

  Hej! jag är en proffesionell julgrans pysslare där julgranen är gul för att demonstrera nerpissade julgranar som är trakaserade av hundar och en väldigt osymetrisk stjärna på toppen. JAg begär 13279 svenska riksdaler för att gå med i tävlingen eftersom det är så mycket jag är skyldig ryska maffian. tack för vinsten på förhand

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.