djur & natur, odling

Tips när du ska beskära träd

Vi har några fruktträd i vår trädgård. Varje säsong har jag gått och klippt grenar lite godtyckligt för att hålla efter dem. De gånger jag gjort det, har jag också tänkt att jag borde ta hit ett proffs någon som vet var snitten egentligen ska tas för att trädet ska må bra. I år gjorde jag slag i saken och ringde in trädgårdsmästare Katarina för att få hjälp. Det gjorde gott för träden, och snabbt gick det också.

Och så tänkte jag att det säkert finns många som har fruktträd och kanske går funderar på hur man ska beskära dem. Därför passade jag på att ställa lite frågor till Katarina, hon svarade så glatt på dem, så här kommer några tips från en riktig trädgårdsmästare:

Verktyg
Bra verktyg är A och O, det blir både enklare och roligare.

Beskär i rätt tid
Den bästa tiden att beskära alla fruktträd är under JAS-månaderna; alltså juli, augusti och september. Så sätt igång! 🙂

Rätt ordning
Beskär dina träd enligt följande prioritering:

 • Döda grenar
 • Grenar som går inåt eller rakt upp
 • Grenar som korsar varandra
 • Gallra allmänt för att få in mer ljus

Hejda smittor
Jag hade ingen aning om att man faktiskt kan smitta ner friska träd genom att använda orena verktyg, som man tidigare beskurit sjuka träd med. Fyra av mina 6 fruktträd var drabbade av kräfta, vilket gör att de nog dessvärre kommer att dö på sikt. Det kan ju vara så att jag har smittat några av dem genom att ha använt samma sekatör till alla träden. Förlåt träden!
Därför ska man tvätta verktygen med en blandning av vatten, såpa och lite rödsprit så att man inte sprider eventuell sjukdom vidare.

Bevara grenkragen
När du ska kapa en gren är det viktigt att inte skada grenkragen genom att beskära precis inne vid stammen. Om man tittar nog på förgreningarna så finns det liksom en liten krage runt ”roten” på varje gren. Den ska vara kvar, skär istället precis utanför kragen så läker trädet mycket bättre.

Hoppas att dessa tips kan hjälpa någon 🙂

 

 

Jag fick hjälp av Katarina Olsson, ett riktigt proffs på trädbeskärning.

 

Var rädd om grenkragen när du beskär. Beskär inte ända inne vid stammen.

 

Givetvis fanns det nyfikna åskådare.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply No34 30 juli, 2013 at 07:58

  Tack för fina tips om trädbeskärning! Har alltid trott att träden ska beskäras på vårvintern.. Och jag är nog inte den enda som tror det om man tittar på alla grannar där man bor!!
  Tisdagkram från Kate

 • Reply Ekomorsan 30 juli, 2013 at 08:00

  Tack så mycket för tipsen! De ska jag ta till mig när jag klipper träden efter att jag plockat av äpplena 🙂

 • Reply Kia 30 juli, 2013 at 08:53

  Tack för tipsen! Kanske ska se över mina träd.
  Beklagar sorgen vet hur det känns.

  Ha en toppen.
  Kram Kia

 • Reply Tina 30 juli, 2013 at 09:22

  Tack för att du delar med dej av den kunskapen!

 • Reply Queen of Kammebornia 30 juli, 2013 at 09:32

  Vilka bra tips! Kram!

 • Reply Annika GW 30 juli, 2013 at 09:57

  Så bra. Nu slipper jag söka efter råd om detta. Tack! / Annika

 • Reply Gunilla 30 juli, 2013 at 13:15

  Visst är vi lyckliga som har trädgårdsmästare Katarina här i vår närheten! Hon delar med sig av sina kunskaper.
  Alla har ju tyvärr inte GRÖNA fingrar/händer 😉

 • Reply Linda - Egensinnigt 30 juli, 2013 at 13:32

  Tack, för de bra tipsen! Måste börja rengöra mina verktyg oftare.
  Hur vet man om träden fått kräfta?

  • Reply hildashem.se 1 augusti, 2013 at 08:04

   Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Jag googlade och hittade en hel del om det. Här är en liten beskrivning och bilder från Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A4dkr%C3%A4fta

   Googla på "kräfta fruktträd", så kommer det massor med läsning och bilder.

   Lycka till!

 • Reply Jennica... 30 juli, 2013 at 16:39

  Tack, vad bra! Klart och enkelt!
  Det passar mig bra, jag har ju "blivit med" två fruktträd nu i och med min flytt! 🙂
  Kram!

 • Reply Fröken Kråknäs 31 juli, 2013 at 20:12

  Tack för tipsen! Vi ska precis ta hand om ett ovårdat äppleträd och ditt inlägg blev helt rätt.

  Kram Katarina

 • Reply Malin - Stjärnflocka 8 augusti, 2013 at 07:25

  Tusen tack!!! hade ingen aning om att man kan beskära nu.
  Kram Malin

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.