mina funderingar

Trenderna tar knäcken på oss

Inför varje årstid, högtid och säsong snackas det om vad som är trendigt just nu. Vilken färg det ska vara på kuddarna i soffan, vilka skor är coolast, vilken typ av klädstil bör du ha för att vara trendig och passa in just denna sommar. För det första så är det rätt tråkigt om alla hem och människor ser likadana ut. Men viktigast av allt är att inse att ett sådant beteende är förödande för jordens resurser och vår miljö. Om vi ska rata alla prylar och kläder varje säsong, bara för att de inte längre är trendiga kommer sopberget att växa sig oändligt av otrendiga saker, saker som egentligen är fullt funktionsdugliga och hela, men som råkar ha fel färg eller form. Det är sorgligt!

Sättet som många av oss lever på idag är inte hållbart om vi ska ha en framtid på den här planeten. Det konsumeras och spenderas resurser, som om det inte fanns någon morgondag. Dessutom blir det väldigt dyrt om man inför varje säsong ska köpa nytt för att passa in. Pengar som man istället kan använda till roligare saker, såsom att köpa sig mer tid och ledighet tillsammans med familjen, nära och kära – det som egentligen betyder något i livet. Då spelar det inte så stor roll om man har rätt sandaler eller senaste mobiltelefonen.

För att ha råd med alla nya prylar så måste det jobbas mycket. När man jobbar mycket och äntligen får ledigt, då måste man vila upp sig för att orka jobba igen. Och kanske vill man shoppa sig lite kortvarig lycka mitt i all trötthet för att orka, och för att ha råd att köpa sig lyckan måste man fortsätta jobba. Det berömda ekorrhjulet.
Och vad gör man av alla de prylar och kläder som man inte får plats med längre när det nya kommer in? Jo, det stoppar man in i garderoben och förråden för att sedan förfasas över dem varje gång man öppnar igen och inte hittar det man vill ha för att det ligger så mycket annat i vägen.

Självklart är det bättre för både miljön och den egna plånboken att handla sina saker på second hand och loppisar MEN hur vore det om vi istället tänkte efter noga innan varje köp och därefter inte omedelbart tröttnade på vad vi inhandlat. Att istället glädjas åt det man har. Det är klart att man vill förnya sig ibland och fräscha upp både sig själv och hemmet. Istället för att köpa nya kläder kanske vi kan försöka bli bättre på att återanvända de vi redan har, antingen genom att sy om dem lite grann eller att byta kläder med andra på klädpartyn. För att råda bot på din eventuella tristess inför inredningen där hemma kan du istället för att köpa nytt rent av bara flytta på grejerna i hemmet. Genom att flytta runt tavlorna på väggarna, prydnadssakerna, krukväxterna, mattorna och möblerna så känns det liksom som nytt; trots att det är gammalt. Hjärnan är lättlurad.

Och roten till allt detta är trenderna! Det är trenderna som får oss att varje säsong vilja ha nytt och mer. Men det enda trenderna egentligen gör; är att ge oss ett stressigt och kravfyllt liv som bara kostar på alla plan.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Beata 5 juni, 2014 at 07:20

  AMEN! <3

 • Reply Helena n 5 juni, 2014 at 07:46

  Jag säger som Beata; AMEN!
  Älskar att läsa din blogg, för här får jag frid och kan andas normalt, så tack för underbara och kloka ord <3
  Bästa helgen till dig, maken, "jordkrafsarna" 🙂 och dina härliga grödor.
  Kramis Helena N

 • Reply Maria - Snickaregården 5 juni, 2014 at 08:00

  Så är det ju. Tyvärr. Köpa mer tid och upplevelser skriver jag med på.
  Kram Maria

 • Reply Den där Victoria 5 juni, 2014 at 08:50

  Superbra skrivet!!

 • Reply Annies Enkla 5 juni, 2014 at 08:53

  Tack för ett ack så välbehövligt inlägg! All konsumtion är ju faktiskt konsumtion, även om viss är bättre än annan.. Nu blev jag så sugen på att ta del av en klädbytarträff – jag som måste kolla över mina kläder grundligt. Tack för inspiration!

  /Annie – Annies Enkla

 • Reply Elle 5 juni, 2014 at 09:53

  Du har så rätt och man blir ibland rädd när man ser hur många springer omkring som om de vore stöpta ur samma form.
  Själv har jag aldrig känt mig bunden till att köpa de senaste kläderna. Jag bär det jag tycker är snyggt OCH bekvämt! Skor går jag omkring med tills de bokstavligen talat faller isär. Jag omger mig gärna med vackra prydnadssaker, men de måste vara billiga. Allt oftare hittar jag porslin och annat på loppisar och second hand. Förutom att det är billigt är det även snyggt!
  Den finaste klänningen är köpt på loppis för en superbillig peng! Sånt blir både jag och plånboken glad av.
  Ha en fin dag!
  Kram Elle

 • Reply Bodil Morse 5 juni, 2014 at 10:35

  Håller fullständigt med dig och jag försöker leva så som du beskriver att man borde leva. Så Amen för det!
  Kram Bodil.

 • Reply Jullan 5 juni, 2014 at 12:25

  Bra skrivet! 🙂 Fram för mer loppisar och second hand säger jag, som småbarnsförälder så är loppisar en life saver rent ut sagt och bra för miljön. Själv köper jag mycket kläder på second hand, använder dem sen tills det inte finns nåt kvar. hihi

 • Reply Lisa 5 juni, 2014 at 12:58

  Jag gjorde något så enkelt som att byta plats på skrivbord och säng i ett av rummen här hemma och det blev som ett nytt rum och kostade inte en krona 🙂 Försöker bli bättre på att inte shoppa så mycket och när jag väl gör det handla second hand. Undrar däremot hur mycket det hjälper i det långa loppet…? :-/

 • Reply Fru Larsson 5 juni, 2014 at 17:30

  Bra skrivet! Kram från Fru Larsson (ett kreativt liv)

 • Reply Annas röda stol 5 juni, 2014 at 17:46

  Bra de!! Jag är oxå med på trenden med fiskargubben 🙂 Ha det fint. Kram Anna

 • Reply fianathome 5 juni, 2014 at 20:00

  Så tänker jag med. Å med det så beslutade jag mig för inte köpa nya prylar utan bara köpa begagnat. Hela mitt vardagsrum idag, är bara begagnat.Folk som besöker oss säger alltid -"Åh va fina möbler!"
  Så klart..de är ju jättefina!! Kostat en spottstyver och värmer hjärtat mångfalt!
  Jag har aldrig brytt mig om trender. Jag har för det mest..i de flesta ideér, varit årtionden före alla andra.. Jag hade pippi på second hand redan för 25 år sen och då var det nästan fult… Tack å lov har det ändrats. Nu är det så inne så man blir lite lycklig.
  Heja recycling – Dissa trender!
  kram
  Fia

 • Reply LindaS 6 juni, 2014 at 09:43

  Fantastiskt bra inlägg! Håller med i allt!! Du skrev "
  För att ha råd med alla nya prylar så måste det jobbas mycket. När man jobbar mycket och äntligen får ledigt, då måste man vila upp sig för att orka jobba igen" å det är ju helt sjukt. Tänk om man kunde värdesätta den tid man får vara hemma med familj och barn i stället. Jag får "allergisk" chock på människor som jobbar häcken av sig och deras stackars barn står brevid och bara ropar se mig hör mig va med mig. Nää bra inlägg, något som verkligen måste lyftas. Vad är det värt i slutändan att ha det sista senaste om man inte har familjen kvar?!?!

  Bra skrivet!

 • Reply ingela 6 juni, 2014 at 16:35

  Härligt att ta till vara på allt vad jorden har att ge. Att göra så medvetna val som möjligt. Älskar att återanvända saker, kläder, konst och även vid matlagning, inte slänga utan göra nytt. Tack för fint inlägg. Kram Ingela

 • Reply MajLisgoda 6 juni, 2014 at 20:08

  Så oerhört bra skrivet! Gillar din blogg förresten, och de underbara uggletavlorna! /Sofie

 • Reply jempa 8 juni, 2014 at 15:37

  Fint. Att jag hittade tillbaka hit. Som någon skrev; här kan man andas. Och här. Kan jag finna ro. I att läsa. Att det finns fler än jag. Som tänker lite djupare kring livet. Som reflekterar. Över saker. Stora som små. Här slipper jag matas. Av samhällsideal jag inte känner mig hemma i. Tack. För att du skriver och inspirerar med din blogg!

 • Reply Anonym 13 juni, 2014 at 07:03

  Klockrent skrivet. Amen!

  // @ninateet

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.