hållbart liv, inredning

Trött på trender

Varje årstid och högtid snackas det om vad som är trendigt just nu. Vilken färg det ska vara på pyntet i julgranen, vilka skor som är hetast inför sommaren, vilken typ av jacka du bör ha för att vara trendig och passa in just denna höst. Och jag är så trött på detta. Varför måste man passa in, det är väl inget roligt om alla ser likadana ut?

Dessutom är det förödande för miljön om vi ska rata alla prylar och kläder varje säsong, bara för att de inte längre är trendiga. Tänk vilket berg av otrendiga saker det skapar, saker som är fullt funktionsdugliga och hela men som råkar ha fel färg eller form. Sorgligt!

Det är klart att man vill förnya sig ibland och fräscha upp både sig själv och hemmet. Men istället för att köpa nytt kanske vi kan försöka bli bättre på att återanvända det vi redan har, antingen genom att pimpa eller sy om kläderna lite grann eller rent av bara flytta på grejerna i hemmet. Genom att flytta runt tavlorna på väggarna, prydnadssakerna, krukväxterna, mattorna och möblerna så känns det liksom som nytt; trots att det är gammalt. Hjärnan är lättlurad i alla fall min.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Lena Carnebring 22 oktober, 2013 at 06:03

  Var i Stockholm i helgen och uppmärksammade precis vad du pratar om. Ung som gammal, kvinna som man, alla hade de en bubblig tight plastmaterialsliknande jacka. Inte konstigt att den som kör förra årets mode ser udda ut! Fram för mångfalden!

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 07:36

   Intressant iakttagelse. Hurra för mångfalden! 🙂

 • Reply Lena Carnebring 22 oktober, 2013 at 06:03

  Var i Stockholm i helgen och uppmärksammade precis vad du pratar om. Ung som gammal, kvinna som man, alla hade de en bubblig tight plastmaterialsliknande jacka. Inte konstigt att den som kör förra årets mode ser udda ut! Fram för mångfalden!

 • Reply Den där Victoria 22 oktober, 2013 at 06:28

  Jag håller med, det är rent hysteriskt ibland. Här hemma byts ingenting ut i första taget när det gäller julpyntet eller julstjärnorna i barnens fönster, de vill ha det som dom alltid har haft. Så det blir inte mycket till nymodigheter där inte.

  Det är lika när det gäller inredningen, inte kan man byta soffa så fort det blir någon ny trend, eller tapetsera om varje säsong.

  Lycka till i tävlingen nu.

  Kram kram

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 07:37

   Precis, och vill man ha lite nytt kan man ju bara ställa in dem i förrådet ett tag – och när man plockar fram dem igen så känns de som nya 🙂
   Tack och kram!

 • Reply ExPIAtriate wife 22 oktober, 2013 at 06:44

  Haller med och det ar roligt nar man tittar runt bland olika inredningsbloggar dar allt ser likadant ut eftersom man ar angelagen om att haka pa olika trender. Viktigast ar ju att man sjalv trivs med saker och jag har ocksa svart for overkonsumtion baserat pa trender, ibland ar trenderna inte ens snygga!
  Kram!

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 07:38

   Håller helt med dig! Många går knappt att skilja åt på grund av att det är samma sker som visas.
   Kram till dig!

 • Reply Husmor Anna 22 oktober, 2013 at 06:47

  Precis så känner jag också. Vi kan ju inte hålla på så här. De är inte hållbart. Kan man inte bara satsa på kvalité, tidlöst mode, saker man kan ha hela livet istället för en sesong. Fy för trender. Personligt is the new shit :).

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 07:45

   Håller helt med dig Anna! Hoppas bara att fler inser det snart 🙂
   Kram

 • Reply Anonym 22 oktober, 2013 at 06:49

  Du har så ret. Overforbruget er svimlende, bare fordi man vil være IN. Tak for en inspirerende blog.

  Har stemt 😀
  Kram
  schousnigel.se

 • Reply Anonym 22 oktober, 2013 at 07:17

  Du har så rätt. Jag tycker det är sorgligt att folk inte "vågar" ha samma jacka som förra året, och att man "måste" ha vissa detaljer i hemmet (jag läser många bloggar och inredningstidningar och vad som syns överallt är: en konstig träapa, en hand som man kan böja fingrarna på och en karta över New York). Jag förstår inte grejjen!!!!
  Vissa av mina kläder har jag haft riktigt länge (koftor t ex) och jag har samma lampor i köket som jag köpte för 10 år sedan på IKEA. Det är väl otänkbart för vissa, men köper man det man gillar och inte bara det som är trendigt för att försöka passa in, då behåller man sakerna längre.
  Visst förnyar jag mig också. Förra vintern köpte jag ny vinterjacka eftersom den förra var 10 år gammal och jättenött. Jag nöter ut mina saker. Vet ett par jag känner som slängde ut sin då 1 år gamla soffa för att nu skulle det ju vara divansoffa eftersom det blev trendigt. Våran soffa är en IKEA-soffa från början av 2000-talet och nu börjar den vara förbrukad. Jag har börjat kolla på ny soffa. Och det är inte alls säkert det blir en divansoffa…
  Har röstat på dig, hoppas du vinner!!
  Tack för en trevlig blogg / MF

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 08:27

   Många kloka tankar. Att nöta är bra 🙂
   Tack för rösten och för att du besöker min blogg!
   Kram

 • Reply Ninette 22 oktober, 2013 at 07:29

  Håller helt med dej – hela den där biten med trender känns väldigt ohållbar i längden, den både bidrar till miljöförstöring och till dåligt självförtroende hos folk som tror att dom måste vara trendiga för att bli omtyckta.

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 08:27

   Absolut! Förödande för både självförtroendet och miljön!
   Kram

 • Reply Annas röda stol 22 oktober, 2013 at 08:03

  Så sant så!!!! Oj vad lättlurad jag är da….flyttar också runt saker och då blir det helt plötsligt lite nytt. Kram Anna. Klart jag röstar på dig 🙂

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 08:28

   Haha, det är bra att man är lättlurad 🙂
   Tack för rösten!
   Kram

 • Reply Maria 22 oktober, 2013 at 10:15

  Så har jag också tänkt länge. Och ju mer trendigt något är ju mindre vill jag ha det.

 • Reply nattugglan 22 oktober, 2013 at 13:03

  så sant så sant,, jag bryr mej inte om olika trender..har haft samma vinterkängor sen 1998..de du.. men de är så bra,,inga nötta sulor el så o varma är de också.. Jag tycker man ska klä sej som man trivs bäst själv..o inte kolla va andra har. Jag har också röstat på dej.. kram från Finland.

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 15:21

   När man köper kvalitet istället så håller det länge. Riktigt bra att kängorna hållit sedan 1998.
   Tack och kram!

  • Reply Anonym 22 oktober, 2013 at 15:56

   Det var väldigt bra kvalitet om de hållit i 15 år!! Jag har "bara" haft mina vinterkängor i 6 år 😉
   Skönt att det inte bara är jag som sliter på kläderna!
   /MF

 • Reply Mellan skog och gård 22 oktober, 2013 at 14:01

  Jag joinar kören och håller med! Så dumt och ohållbart. Det gör verkligen ont i mig av att folk byter julpynt varje år, där är jag ultrakonservativ. Det ska vara som det alltid har varit!

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 15:22

   Ja, det är synd. Jag är nog inte så konservativ, men om man vill ha nytt kan man ju pimpa om det man redan har 🙂

 • Reply Linnéas butik 22 oktober, 2013 at 14:06

  Klokt skrivet. Det är nånting fint med ett statiskt hem, som det t ex är hos far- och morföräldrar. År ut och år in samma grejer, en massa krims-krams och fotografier. Love it men jag tycker också om inredning och försöker köra på den gyllene medelvägen.

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 15:23

   Haha, jag känner igen det. Hemma stod sakerna på sin plats eftersom de alltid hade gjort det. Inga nya möbleringar där inte. Jag gör gärna om hemma, men inte genom att köpa allt nytt. Det är bara att byta plats och flytta runt grejerna lite 🙂

 • Reply Evelinas Ekologiska 22 oktober, 2013 at 14:49

  Helt rätt!! 🙂
  Försöker ha det tänket med mig hela tiden också!
  Tror att allt blir en ond spiral! Ingen hinner eller orkar tänka efter, sjukt…
  Därför är det bra med inspirerande inlägg och bloggar som denna!

  /Evelina – Evelinas Ekologiska
  http://evelinasekologiska.blogspot.se/

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 16:09

   Det är säkert så, jag har faktiskt varit likadan tidigare i livet. Jag tänkte mig helt enkelt inte för. Vi får helt enkelt påminna varandra 🙂

 • Reply vadmalen 22 oktober, 2013 at 16:04

  Har tittat på filmen och noterat vad som vi först och främst ska köpa som är ekologiskt. Det ska jag börja med genast. Berätta för min son och på jobbet. Många ringar små.

  • Reply hildashem.se 22 oktober, 2013 at 16:11

   Åh, vad bra! Det är ju precis så; vi alla är ambassadörer och berättar för dem i vår närhet. Sakta men säkert kommer det att sprida sig 🙂

 • Reply I min smak 22 oktober, 2013 at 17:08

  Heja Sofia, bra resonerat!
  Susanne

 • Reply fianathome 22 oktober, 2013 at 19:32

  Jag kör mitt rejs! Inredning och klädstil, konst eller vad man vill kalla allt för – man kan ju bara vara den man är – orginalet – inte kopian!
  Heja Sofia! Nu har jag röstat också
  kram
  Fia

 • Reply Dojan 22 oktober, 2013 at 20:42

  Tack och lov finns det vissa saker som är tidlösa. Slipper man att följa trender om man har några sådana på lager.

 • Reply Yvonne Blom 22 oktober, 2013 at 22:37

  Håller med dig fullt ut. Vansinne att många faller för alla trender som går och byter ut i stort sett hela hem, ny köksinredning, badrum… För att inte tala om alla trendiga leksaker barnen ska ha, ny Disneyfilm och alla måste köpa de plastfigurer som hör till. Hur ska vi kunna rädda världen när den styrs av folk som bara vill att vi ska konsumera mer och mer. Känns skönt att stå med fötterna på jorden och själv bara köpa det nödvändigaste. Ha det gott! Yvonne

 • Reply Fredrika 23 oktober, 2013 at 11:52

  Så sant! Det räcker med en tur till grovsoprummet för att man ska bli alldeles mörkrädd över allt slöseri. Tänk om alla som vill "förnya" åtminstone kunde låta nån annan få glädje av det man själv inte tycker duger längre för att det är "ute".

  //Fredrika

 • Reply Mamman i stan 28 oktober, 2013 at 13:57

  Ååååå, vi är lika där, du och jag! Jag är så lycklig över att få ha det som jag vill, istället för att tänka på vad någon annan anser är bra eller snyggt! Och visst är det härligt att kunna använda sina saker om och om igen, oavsett om de håller samma funktion som innan eller om de får en ny funktion – det är mycket roligare, speciellt när andra hajar till och säger att de aldrig hade tänkt på att använda den där prylen på det viset.

  Ta hand om dig!

 • Reply Elias föräldrar 28 oktober, 2013 at 22:02

  Håller helt med dig!
  /Petra

 • Reply PYSSELTIPS: Gör om dina julgranskulor - Hildas hem 29 september, 2015 at 07:34

  […] i min julpyntslåda, de har hamnat där under årens lopp allt eftersom jag köpt nya. Men nu när jag tröttnat på slit och släng och på att köpa på mig nya grejer så gjorde jag istället om de jag redan […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.