hållbart liv, mina funderingar

Tröttnar vi för fort?

Jag är väldigt mycket för det här med återbruk och återvinning av saker. Jag köper det mesta av det jag ”behöver” på second hand, loppisar och auktioner. Det känns bra i hjärtat att inte köpa nytt utan att få ge gamla saker ett nytt liv. Men så läste jag häromdagen senaste numret av Vi i villa och Johan Tells ekospalt och fick mig en tankeställare. Är det så att vi kanske borde tänka annorlunda och inte tröttna så förbannat fort på de saker vi redan har?

Jag har markerat det som jag tycker är riktigt intressant med rött:

”På internationella klädbytardagen (9 april) gick mina tonårsdöttrar iväg med var sin kasse kläder och kom hem med två andra. Vilket förstås är bra för såväl miljön som för deras månadspeng.
Men, med risk för att låta som en surgubbe, vore det inte bättre om vi köpte vad vi verkligen behövde och inte tröttnade så förtvivlat kvickt?
På samma vis kan jag känna inför Blocket. Visst, det är bra att sälja barnkläder som blivit urvuxna, men allt det andra? En vanlig dag kan det finnas en halv miljon annonser på Blocket och sökordet ”som ny” kan ge närmare 60 000 träffar liksom att nära 2 000 vill sälja på grund av ”felköp”. Second hand i alla ära men ska vi sänka vår konsumtion vore det bättre om vi tänkte noga innan varje köp och därefter inte omedelbart tröttnade på vad vi köpt.
Idag slänger svensken i genomsnitt åtta kilo kläder om året och det är inte ok.”

Johan Tell, miljöexpert 
ur tidningen Vi i villa

Tröttnar vi för fort på de saker vi köper? Vad tycker du?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply fianathome 28 juni, 2011 at 06:27

  Man kanske handlar mer när man handlar second hand men min tanke med att handla begagnat är att cirkeln är sluten, längre. Om alla försökte handla second hand mer – så är vi mer miljömedvetna. Numera skänker jag bort det jag inte längre använder och köper bara begagnat. Älskar känslan av att saker jag köper återanvänds. Det blir ju rätt kretslopp då. Jag försöker smitta av mig med mina tankar och filosofi till de som är mottagliga för detta. Många är det faktiskt.
  Så min tanke är "handla mer – men begagnat"!

 • Reply Maria 28 juni, 2011 at 07:41

  Helt klart tror jag det.. mycket är väl impuls köpt.. Tyvärr 🙂
  Men jag tror oxå att man kan lära sig genom detta.. som tex vi är några tjejer som har "lite för mycket i skåpen" men vi gjorde så att vi ställde fram det vi inte ville ha kvar, så bytte vi med varandra.. Perfekt, mina nya saker blev nytt för nån annan och man gjorde sig av med dem på ett bra sätt.
  Men för ekonomin (sveriges)så är det ju viktigt att det handlas oxå.. ( alltid en anledning)
  Nej skämt å sido.. tänk igenom köpen lite mer, det tror jag skulle gynnas i längden, både ekonomiskt och miljön.

 • Reply en matsked grejer 28 juni, 2011 at 07:49

  Jo, brukar tänka lite snabbt på det för man vill ju inte riktigt erkänna att det är så…. och när jag snart har fixat om lite överallt hemma och köpt de där möblerna jag suktat efter -var ska jag inreda då 🙂

  Ha det gott Sofia!
  Kram Cecilia

 • Reply Stina 28 juni, 2011 at 08:50

  Det är kloka ord det där. Det är bara så svårt att stå emot sitt köpsug ibland. Men nog ska jag tänka en extra gång vid nästa tillfälle som jag drabbas 🙂

  KRAM Stina

 • Reply a piece of happiness 28 juni, 2011 at 08:58

  Helt klart ett I-lands problem. Vi ser till att pengarna rullar lite väl mycket. Egentligen så behöver vi i ett I-land absolut ingenting förutom mat. Vi nöter inte ut kläder längre som man kanske gjorde förr. Man får sig en liten tankeställare.

 • Reply meas vardag 28 juni, 2011 at 09:04

  Satt också och funderade lite över den där artikeln. Funderade på om jag inte handlar så ofta… Vad kan mina pengar räcka till då?

 • Reply Vitsippan 28 juni, 2011 at 11:49

  Hej Sofia !

  Det ser jag att folk gör, de har för bra ställt.Jag gör som Du återanvänder.Men en dera dagen vill jag ha ett nytt disk-ställ.Helst i färg, har inte hittat något än.Tyckte 199:- var på tok för mycket i zink.Fast det håller väl livet ut.Tror jag letar vidare.
  Kläder köpte jag förr på UFF o,Myrorna och andra secondhand–ställen.Men sedan jag slutade att både dricka+röka.Köper jag nytt.
  Inte längesedan jag tog en teve+videobänk utanför och nu sist en hurts till badrummet.
  Den såg Du kanske på fotobloggen.

  Maten vill jag oxå köpa ny, rotar inte i sopor efter det.Fast jag sett de som gör det utanför MCD.

  Kram Mi

 • Reply Néa Grändhuset 28 juni, 2011 at 12:10

  Att köpa bra kvalité på kläder och skor. Och så komplettera med fräcka smycken, halsdukar mm. Då kan man ha kläderna längre. Jag tror att vi köper smågrejer på loppis mm mer nu men å andra sidan lämnas det åter igen. Det är bra att vara kreativ, fixa och dona, det mår man bra av. Och jobb behöver alla och det innebär att pengarna skall flyttas runt…..En svår fråga……Ha det gott / Néa

 • Reply Madeleine Berglund 28 juni, 2011 at 12:13

  Hej!

  Idag har jag en klänning på mig som jag köpte 2008, det är ganska gammalt i dagens ögon tycker jag…

  Jag har en sådan personlig anknytning till mina saker, jag tycker verkligen om dom. Däremot inspireras jag så lätt och fyller gärna på förråden. 😉 Rostiga spikar, finfina krokar, man får inte nog. Ojojoj, så vackert. Hihi.

  Njut av denna underbara sommardag!
  Kram Madeleine

 • Reply Tina på Balkongen 28 juni, 2011 at 12:37

  Bra funderingar, loppisproffsen. Fler bodde följa ditt exempel: återanvända och återbruka och köpa bara det man verkligen behöver.

  Det förvånar mig att man handlar så mycket i Sverige. Det är ju hysteri varje dag i köpcentrum. Så mycket folk vill bli av med sina pengar.

  När jag och Martin träffades i 2009 fick han en idé att bli konsumentrebel i ett år och inte köpa något utom det nödvändigaste som mat, tandkräm och toapapper 🙂 Jag tyckte det var roligt, så vi gjorde det.

  I början kändes det väldigt utmanande och svårt. Men sakta sakta minskade mitt interesse för shopping, medan mitt medvetande om miljö och konsumption blev större.

  Detta år dejtade vi gratis till och med. Och så sparade vi en del pengar för att investera dem i en ny gemensam lägenhet året efter.

  Idag handlar jag mest i secondhandaffärer, loppisar eller slutreor och köper bara det jag verkligen behöver. Det enda jag ska alltid köpa nytt är kläder och köksredskap. Jag är manisk när det gäller hygien.

  Tack för ett mycket välskrivet och tänkvärt inlägg!

  Ha en fin dag!

 • Reply meas vardag 28 juni, 2011 at 17:29

  Många intressanta kommentarer! 🙂

 • Reply Hulda 28 juni, 2011 at 17:30

  Jeg greide ikke å legge kommentar under dagens innlegg hos deg. Fant ikke kommentarfeltet. Nydelig forkle fra Nyblom og Kollen. De har så fine tekstiler. Har en del juletekstiler derfra.

  Likte veldig godt de planteskiltene dine. Flott laget, og fint presentert. 🙂

 • Reply Anonym 28 juni, 2011 at 18:25

  Jag tror att jag köper ganska så klokt och jag tror inte jag tröttnar jättefort iallafall. Kör mycket basfärger och klassiker som jag vet att jag tycker om. Har insett att min kropp behöver en viss stil av kläder så nu letar jag bara efter den stilen, sparar tid!

  Var inne i ett dyr inredningsbutik idag och insåg att de härmar efter hur gamla ting ser ut fast med ett mycket dyrare pris och så är det inte alls samma känsla i sakerna som är nya.

  Expediten sa "det här fatet är med i tidningen Elle" och jag kände jag håller mig till min tidning och stil och det är tidningen Lantliv!

  enkla nettan

 • Reply Sofia 28 juni, 2011 at 20:37

  Håller med återvinning är suveränt billigt, miljövänligt och originellt : ) och snyggt : ) kram Sofia köte en massa kläder på Återbruket i Tidaholm idag kolla in Lillans klänning på Sofiabakar : )

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.