Alla recept, godsaker

Underbar nougatfudge

Måndag morgon och julvecka. Dessutom har vi fått snö … fast den är nog tyvärr borta innan jag hinner blinka eftersom det vankas både plusgrader och regn. En vit jul blir endast en dröm i vår landsända, det blir till att tröstäta lite julgodis. Här kommer ytterligare ett recept på smarriga praliner.

 

Nougatfudge

3 dl grädde
5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 ½ dl kakao
½ tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker

100 g nougat
Strössel eller hackade nötter

Gör så här:
Ställ ut ca 50 st små folieformar på en plåt eller bricka. Rulla små, små bollar av nougaten och lägg i botten på varje form.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat.
Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten.
Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp den i de små folieformarna. Strö över strössel eller hackade nötter. Låt stelna och förvara i kylskåp.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply STENLYCKA 19 december, 2011 at 06:56

    Mmmm…. ser underbart gott ut!
    Önskar dig en alldeles underbar julvecka!
    Kram Raina

  • Reply Yosofine 19 december, 2011 at 07:16

    Så söta!

    Här har det också kommit snö och jag håller tummar och tår att den får ligga kvar tills julafton!

    Kramar

  • Reply FruNeroLindström 19 december, 2011 at 07:32

    Ohh, kanske skulle slå till och baka ännu en godissort till årets uppesittarkväll med trevliga vänner.

    Tack för receptet, och hoppas ni får en härlig start ni med på julveckan,
    Kram Malin

  • Reply Svea 19 december, 2011 at 07:38

    Duktiga du!
    Här har vi massor av snö, så då behöver man kanske inget julgodis..? Jo, någon sort måste det bli så vi får energi till att skotta!
    Trevlig måndag!

  • Reply millandante 19 december, 2011 at 08:15

    Så fint du tryckt till dem som hjärtan! Eller är det sådana formar? Fina i alla fall!!

    Nu har jag tävlat också:)

    Kram

  • Reply Vardaxlyx 19 december, 2011 at 08:17

    Vilka fina praliner du har gjort =)
    Önskar dig en trevlig måndag!
    KRAMKRAM

  • Reply vala 19 december, 2011 at 08:58

    Tack att du delar med dig så fina godis <3.Här snöar och det är så vackert .

    Önskar dig en trevligt måndag .
    Kram Farzaneh

  • Reply Cias Små Ting 19 december, 2011 at 10:45

    Jag och mannen har godisuppehåll hela året 2010. så om 13 dagar då FÅR JAG ÄTA GODIS!!!! längtar så det gör ont i kroppen!!

    Så nu spar jag ner allt jag kan hitta och i jan blir det godisverkstad här=)
    Tack för att du delar med dig

    Önskar dig trevlig dag
    Kram Cia

  • Reply Vit dröm 19 december, 2011 at 10:52

    Möms vad gott! Man blir helt tokig av alla recept som finns på bloggarna, hur ska jag hinna göra allt gott..? 🙂
    Kram på dig

  • Reply FlickornaLundgren 19 december, 2011 at 13:23

    Låter ju underbart gott! Håller med om att det hade varit underbart med lite mer snö. Dessutom verkar det som om det lillallilla som ligger är på väg bort…

    Ha det bra!

    /Anna

  • Reply Fru Vallmo 19 december, 2011 at 13:52

    Hej Sofia,
    jag har gjort dina underbara Baileysbollar! Så enkelt och så smaskiga de var! Tack för receptet, ska nog prova även det här!
    Kram
    Ute

  • Reply Kickan Style 19 december, 2011 at 18:56

    Ingen snö här heller!! Det blir en grå jul iår! Tyvärr!!

    Ha en fin kväll!

  • Reply Rapport till Vänfors 19 december, 2011 at 20:24

    Mumsigt i söta formar:)
    Kram Annika

  • Reply Anonym 16 januari, 2012 at 18:35

    Har du verkligen skrivit rätt….

    • Reply hildashem.se 16 januari, 2012 at 18:38

      Hej! Vad i receptet är det du tvekar på?

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.