mina funderingar

Ung och dum

Tänk om man visste det man vet nu, när man var ung. Då hade man säkert agerat annorlunda på vissa områden. När jag gick på högstadiet så växte mina fötter väldig fort. De var färdigväxta 39:or när jag gick i sjunde eller åttonde klass. Alla andra tjejkompisar runt omkring mig hade söta och små nätta 35:or eller 36:or. Eftersom man inte hade så stora problem i övrigt, så blev detta ett problem för mig. Jag ville också ha små söta fötter.

Det fanns ju en enkel lösning på problemet, tyckte jag, genom att helt enkelt knôka ner dem i för små skor. Så där gick jag i flera år. Att jag fick ont i fötterna var ju inget jag brydde mig om. Om jag vetat då, att jag 20 år senare fortfarande skulle ha ont i mina fötter på grund av något töntigt skönhetsideal hoppas jag att jag hade agerat annorlunda. Redan som 16-åring hade jag utvecklat Hallux valgus vilket har inneburit år av värk och problem med att ha de skor jag vill.

Idag har jag lärt mig att leva med det, jag ser helt enkelt till att ha rymliga och bekväma skor med ytterst liten klack eller helst ingen alls.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply No34 9 oktober, 2013 at 05:56

  Det väl en attans tur att man blir mer klok med åren… 🙂
  Alla dessa, ibland förbaskade skönhetsideal. Tur du har kommit till insikt och går på stadig fot idag!!!
  Onsdagskram från Kate

  • Reply hildashem.se 10 oktober, 2013 at 11:38

   Ja, det känns bra att man blir mer klok ju äldre man blir 🙂
   Kram

 • Reply Eva Lundberg 9 oktober, 2013 at 05:59

  Det var lätt att vara dum när man var ung, tyvärr… Å andra sidan gjorde dumheten att man ibland kastade sig in i situationer som blev till äventyr!
  Men hallux valgus hör väl till det som kunde hoppats över. Känner igen det där med för trånga skor i den åldern. Varför skulle det vara så?
  Kram Eva, Tinibelli

  • Reply hildashem.se 10 oktober, 2013 at 11:37

   Absolut, man gjorde också massor med bra grejer som man vågade just för att man inte hade vett på att vara rädd 🙂
   Kram

 • Reply Helena N 9 oktober, 2013 at 08:24

  Samma här, mina 39:or var färdigväxta redan i 6:an.
  Och när jag var mitt emellan två storlekar valde jag alltid den mindre för trånga storleken, för att fötterna skulle se mindre ut. Stön, så himla dumt!
  Kram kram
  /Helena N

 • Reply Sara 9 oktober, 2013 at 08:26

  Mina tonåringar hemma har stora fötter och är stolta över det som tur är! 14-åringen har närmare 40 i damskor och 13-åringen klampar på i 44-45! Inga komplex här inte 😉 "Vill man vara fin får man lida pin" tycker jag är ett dumt uttryck, varför kan man inte få vara bekväm och fin? Som man är liksom?

  • Reply hildashem.se 10 oktober, 2013 at 11:36

   Det är världens sämsta uttryck. Varför ska man behöva lida …
   Tur att de inte har några komplex, önskar att det hade varit så för mig också 🙂
   Kram!

 • Reply Anonym 9 oktober, 2013 at 11:06

  Jag har också Hallux Valgus och har aldrig tryckt ner mina fötter i för små skor. Har haft 37/38. När man frågar mina kollegor som är ortopedskotekniker så säger de att det inte finns några belägg för att skorna är orsaken till Hallux valgus utan att det snarare är ärftligt. Sen är det ju självklart aldrig bra för fötterna att trycka ner dom i trånga skor oavsett. Men du kanske skulle ha fått Hallux valgus ändå. Kolla in dina släktingars fötter och se efter om de har det också. Både män som kvinnor kan få det.
  Fram för sköna härliga färgglada skor i mjuka skinn.

  • Reply hildashem.se 9 oktober, 2013 at 12:57

   Ja, fram för mjuka, sköna och färgglada skor!
   Visst finns det i släkten, så det är säkert så att jag hade fått det förr eller senare … det står liksom skrivet i mina gener. Men jag tror faktiskt att jag framkallade det tidigare genom mitt sätt att misshandla mina fötter som ung. Då kanske jag inte hade behövt få det som 16-åring. Fast det kan man ju aldrig veta 🙂

 • Reply På Selmas gata 9 oktober, 2013 at 15:13

  Aj då:-( Vad tråkigt att höra att du fortfarande lider av det!! Ja, ibland önskar man att man fick leva livet baklänges istället och dra nytta av det man lär sig redan innan man gör något tokigt…

  Inte riktigt jämförbart kanske men i tonåren hade jag sådana komplex för min syn att jag vägrade ha glasögon. Kunde jag inte ha linserna (eller om jag inte orkade sätta på mig dem när jag skulle ut och slänga sopor t.ex.) så gick jag utan. Och då ser jag VÄLDIGT dåligt! Minns att jag vid nåt tillfälle gick in i helt fel klassrum eftersom jag räknat fel på dörrarna och inte såg riktigt. Stod framför en förvånad klass som jag inte tillhörde och skämdes:-) Gillar fortf. inte mina glasögon men nu sitter de på nästan jämt. Och jag ser ju vart jag går i alla fall:-) Kramkram!

  • Reply hildashem.se 10 oktober, 2013 at 11:35

   Men du … jag skrattade hjärtligt när jag läste ditt misstag i skolan. När jag var liten så ville jag inget hellre än att ha glasögon, så jag satt 10 cm från tv-rutan för att jag då trodde att man skulle få dålig syn. Så olika det kan vara 🙂
   Kram!

 • Reply FarmorMormorA 9 oktober, 2013 at 15:34

  Ja det är alltid enkelt att vara efterklok!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.