hållbart liv

En utflykt till Uppgrenna naturhus

uppgrenna naturhus

 

För ett drygt år sedan blev jag nyfiken på naturhus. Naturhus är ett huskoncept som består av växthus, bostad och kretslopp i ett. Man placerar helt enkelt sitt hus inne i ett växthus som skapar ett mycket behagligt klimat som om man vore vid medelhavet – fast i Sverige. Superbra idé, tycker jag. Tänk att kunna odla året runt och slippa blåsten när man hänger på de olika ”uteplatserna” som egentligen är inne i växthuset. Förutom att kunna odla grönsaker, kiwi, aprikos, fikon, oliver och persika så kräver ett naturhus en mycket låg energiförbrukning, eftersom solen värmer upp huset. Med hjälp av växtbäddar som tar upp näringen i avloppsvattnet och omvandlar det till frukt och grönsaker, kan man till och med få ett slutet lokalt kretslopp. Det är häftigt och hållbart tänkt.

För att stilla min nyfikenhet sökte jag runt mycket på nätet kring just denna typ av hus, det finns bara några enstaka privatpersoner som har byggt sådana här hus i Sverige än så länge så utbudet är inte enormt. Men så finns det också ett offentligt naturhus byggt utanför Gränna – Uppgrenna naturhus som jag följt på instagram och i söndags tog vi oss äntligen dit. Där kan man, förutom att njuta av den magnifika miljön och utsikten över Vättern, fika, sova över, delta på minikonserter, ha konferens, eller få massage.

En dag vore det kul att bo i ett naturhus, eller i alla fall i ett naturhus-inspirerat hus. Vi är båda här hemma mycket exalterade över naturhus, så vem vet … en dag kanske. En dag.

uppgrenna naturhus 3

uppgrenna naturhus 1

uppgrenna naturhus 4

uppgrenna naturhus 7

 

//Sofia ♥

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emschen 17 augusti, 2015 at 21:48

  Men på vintern då? Göra snöänglar i trädgården, dricka varm o'boy på trappan efter all lek? Jag gillar idén eftersom den verkar vara klimatsmart men jag hade nog inte velat bo i sommaren året om.

  • Reply hildashem.se 19 augusti, 2015 at 07:07

   Snöänglarna kan man göra på gräsmattan utanför, detta är ju som ett "vanligt hus" som man har trädgård runt. Och riktigt sommarklimat blir det ju inte inne, men betydligt mindre väderpåverkat än utanför. Det är ett spännande och klimatsmart projekt i alla fall. 🙂
   Ha en fin dag!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.